Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
7.4.2019: Dopoldanska Mojstrovka

Poročilo na Snežak.si:

Glede na sobotno dvojno reklamiranje Mojstrovk, sva šla ležerno na še eno "upokojensko" turo. Vršne vzhodne vesine Velike Mojstrovke so bile smučarsko tako luštne, da sva jih ponovila. Spust po pobočjih Male Mojstrovke do izravnave pod Veliko in Malo Mojstrovko je bilo zatem celo fenomenalno, sva ujela "tanarboljpravšnji" trenutek in nedotaknjenega terena je bilo še ogromno, krasen veselec.

Nad Vratci je bilo potrebno nekaj metrov peš, sledi bitka za preživetje takoj pod Vratci, na Plazu se je pa med ruševjem kar spodobno privijugalo do ceste.
6.4.2019: Schareck, 3123 m

Poročilo na Snežak.si:

Z zobato železnico do smučišča nad meglenim morjem, potem pa "turnosmučarsko" na Schareck. Z vrha sva za test odpeljala po kratki JZ vesini do smučišča - ker so bile razmere na strmini dobre, sva namesto spusta na S stran, raje zapeljala pod JZ pobočje Schlapperebenspitzen (3021 m), ki sva ga že parkrat "občudovala", a tako lepo zalit še ni bil. Veselja je bilo konec že po 50 vm, kjer nama je še pred strmino nekajkrat počilo pod nogami. Novega snega nad staro podlago je bilo od dobrih 10 cm do slabega pol metra, zelo neenakomerno. V skladu z naslovom sva obrnila.

Ker je sonce zgoraj še kljubovalo megli, sva šla še enkrat na vrh Scharecka. Zgoraj sonce, celotno spodnje smučišče pa v megli za rezat.
31.3.2019: Prestreljnik

Poročilo na Snežak.si:

Na vršni glavi Prestreljenika je še dovolj snega, da se linijo spusta lahko izbira. Razmere ob/po 11h ravno pravšnje, smučišče je bilo še trdo.
30.3.2019: Popoldanska Mojstrovka

Poročilo na Snežak.si:

Gor čez Pripravniško in čez vesine na Veliko Mojstrovko. Spust po normalki, ki je med uživanjem v vršnih razgledih padla v senco, tako da je bila snežna podlaga ravno prav "hrustljava", zalito pa povsem zgoraj ni ravno obilno. Solidna smuka do pod Grebenca, nekaj 10 m vzpona po kopni/sneženi stari potki na Vratca, potem pa "low shit" (ne vem, kako juniorji temu pravijo, se dam podučiti - vsekakor pa #alwaysgoodtimes!) po Plazu do Vršiča - skorja v taki in drugačni obliki, umetnost je loviti nezvoženo linijo, še največ uspeha je bilo med ruševjem.
17.3.2019: Mosermandl (2680 m)

Poročilo na Snežak.si:

Izhodišče Wald, 1340 m (kot pri Aignerhöhe, za katerega Tom pravi, da ga pozna vsa turnosmučarska Slovenija - izjeme potrjujemo pravilo). Vzpon smo opravili v loku z desne in na vrh pristopili s severa (vršnih 100 m je ozek žleb z jeklenico). Z vrha smo odsmučali čez široka južna pobočja. Takoj pod vrhom je en kratek kamnit vložek (štamfanje ali skok na mino), zatem smo imeli na vršnem/strmem delu dobre razmere, ko se teren položi, smo bili pa vsaj uro ali dve prepozni - je bilo pa zato precej zabave z akrobatskimi vložki. Zaključek po cesti do izhodišča se malo vleče, na srečo pa je še zasnežena.

Tom, hvala za turo.
14.3.2019: Mala Mojstra na Veliki Mojstrovki

Poročilo na Snežak.si:

Popoldne nič kaj prijazno vreme: oblačno, višje še veter, na vrhu že prav zoprn veter, ki ti s snegom ekspresno zapre usta. Zimsko mrzlo.
S Plazu gor po bližnjici skozi Pripravniško grapo in po vršnih vesinah na Veliko Mojstrovko. Smučala sva po smeri pristopa. Sneg vseh sort, nekaj novega snega je veter že malo zvozil naokoli, za boljšo smuko se je bilo potrebno izogibati starim, trdim sledem. Vršne vesine lepo zalite, popeglane in grifig, med Mojstrovkama tako-tako (preveč starih sledi), Pripravniška je smiseln umik Grebencu, smučarsko pa ni preveč užitna (motijo trde stopinje z bunkami na ožini nad grapo, ki sva jih z robniki zradirala; ostalo ok), nižje sva dolgo časa lovila gladko podlago levo od Plazu, povsem spodaj je pa rodeo na razbiti podlagi.
8.3. & 9.3.2019: Vrtača & Vrtača

Begunjska Vrtača

Če se je zima pri nas tako pozno začela, se je pa vsaj hitro končala :(
Preberi ob spremljavi:

Zime ni več, odšla je drugam,
Zime ni več, odšla je stran.

In hrib, ki si tu,
Sprašujem te zdaj,
Ljubim te še, a vem ne zakaj.

Mi manjka zimska hladna stran,
Zastaja mi dih pred njo,
Boli me, a tega ne vem.

Zime ni več, odšla je drugam,
Iskati v poletju je ne znam.

Počutim se sam in nič več ne spim,
Verjemi, vse to si ne želim.

V mrzlih dneh je vse lahko,
A v poletju spet mislim na njo,
Premagati dneve ni lahko.

Če hočeš, da se smučava, postoj,
Hitro pojdi z mano, greva gor.

Ko noč je mimo, dan se prebudi,
Ne vem, zakaj namesto nje si ti, nje si ti.

Zime ni več, odšla je drugam,
Zime ni več, odšla je stran.

In hrib, ki si tu,
Sprašujem te zdaj,
Ljubim te še, a vem ne zakaj.

V mrzlih dneh je vse lahko,
A v poletju spet mislim na njo,
Premagati dneve ni lahko.

Če hočeš, da se smučava, postoj,
Hitro pojdi z mano, greva gor.

Ko noč je mimo, dan se prebudi,
Ne vem, zakaj še vedno zime ni, zime ni.

Danes se je prismučalo do 1200 m, jutri bo verjetno samo še do srednje postaje, sneg res noro hitro pobira in še ratrak je nebodigatreba pomagal pri prebijanju do podlage. Zgoraj sva imela skorjo, zamudila sonce za dobre pol ure, nižje pa tudi ni bilo "bohvekva". Na smučeh sva po smeri spusta pri vzponu b.p. prišla vse do izstopne ožine.

"Nemška" Vrtača

Laura ... zima ni ušla prav daleč, našla sva jo takoj pri sosedih, v Podnu. Na izhodišču takoj na smuči, prismučala sva tudi čisto v podn.

Brez srenačev sva se preobula nekje na 1650- m, kjer se je na snežni podlagi naredila tanka požled, ki je vztrajala kakšnih 200 višincev. Nekaj Avstrijcev pred nama s srenači ni imelo težav. Vršni del Žlebu in višje do vrha Vrtače je zanimiva snežna podlaga, večinoma trdo-mokra bolj ali manj zbita mešanica, ki je fino grabila.

Do cepina na vrhu sva pristopila po Desni grapi (Desni Y) in po njej tudi odsmučala. Snežna razmera kar dobra, vidljivost pa povsem na vrhu popoln podn. Bolj "zabavno" je bilo smučanje v Žlebu; ko sva prišla do požlejenega dela, sva poskusila prav po najbolj drsljivem, kjer smuči odnaša malo po svoje, a je dovolj položno za takšne hece. Pod Žlebom je bilo v južnem snegu nekaj oranja, tekaška proga pa tudi ni pretirano bremzala.
5.3.2019: Begunjščica z neznanko

Poročilo na Snežak.si:

Na Ljubelju popoldne nič novega snega, zato pa precej trave. Smuči se nosi do prehoda preko struge (90 vm), zatem je dovolj snega za smuko (strmina pri Vzhodnem plazu Begunjske Vrtače je glih-za-glih za smučarski ohne-stein-kontakt).

S Plazu nad Zelenico sva potegnila gaz skozi Y, kjer je nova snežna odeja precej neenakomerna, večinoma 10 cm novega, zameti pa tam okoli 20+ cm, s tem da je precej babjega pšena. Andrejeva varianta levega izstopa na greben je (še) smučarska. Zgornja polovica smuke po Y nič posebnega, ker občutek tudi pri previdni vožnji ni bil ravno najboljši, saj nov sneg plazi za smučarjem, prav tako sva odrezala eno kložo. Spodnji del Y je bil pa fenomenalen. Na plazu večinoma moti trda in razbita podlaga pod novim snegom, smučišče je bilo pa zanič.
3.3.2019: Mangart

Poročilo na Snežak.si:

Preko noči je konkretno pomrznilo, tako da je bilo nad strugo in v spodnjem delu Plazja brez srenačev precej sitno in sva raje šla na dereze. S sedla sva potegnila na vrh Mangarta po Zimski (z italijanskim obvozom). Zgoraj je revščina s snegom; Slovenska grapa niti približno ni narejena, zgornji del Zimske je pa glih-za-glih smučarski. Na najbolj strmem delu je samo polička, povsem zgoraj pa še dve ožini, ki se ju poštamfa ali pa spusti naravnost navzdol, preskusila sva obe metodi.

Z vrha sva odsmučala ob 13h. Sneg v smeri suh-zbit, lepo smučljiv. Nadaljevanje do Mangartskega sedla zelo dobra smuka, v Plazju pa ni čisto nič spustilo, tako da je šlo malo bolj na trdo in občasno naju je prerukalo. Preko plazovine začuda ni bilo tako smotano, po strugi in mimo smrekoreda pa se (občasno zelo na trdo) prismuča do avta.
2.3.2019: Krniška špica, Pinnacolo (Trbiška gredina)

Poročilo na Snežak.si:

Če zmore "mazohist iz baze" (ki rad sliši tudi na "mož jeklen") po cesti v Vrata, bova tudi dva uživača zmogla cesto v Mrzle vode. Čeprav ima cesta sloves "neskončne sibirske ravnice", sva jo v sobotnih dobrih razmerah (poteptana, trda) zmogla v uri lagodnega tempa, zatem pa se cesta le postavi turnosmučarsko pokonci.

Preden zapiševa kaj o razmerah, še nekaj potovalne statistike za "bazo": trajanje ture 6 h 10 min, prigaran kumulativni vzpon 1545 m. Prehrana: 0 napolitank/290 m vzpona, 0 jabolk/14 km ture, 1 dl vode/osebo/1 h 14 min ture (k prehranski statistiki nama ni potrebno dodati banane).

Cesta je uradno zaprta, za tiste s "cohones lanske Dobrče" in s primernim konjičkom bi pa bila lahko zgoljufana. Lani sva iz samega zatrepa Mrzle vode že poskušala na Pinnacolo, pa naju je ustavila nevarnost plazov, tokrat je bil edini faktor zalitost in na najino srečo sva našla smučarsko linijo do grebena Trbiške Krniške špice, kjer se nanj nasloni vrh Pinnacola (2270 m). Vsekakor je ta smer super alternativa utesnjenemu žlebu, ki vodi na Trbiško škrbinico. Smer je zračna in teče preko treh gredin, naklon večinoma 40-45°, eno mesto več, 200 m. Opisana je v avstrijskem vodničku "100 smučarskih ciljev v Zahodnih Julijcih".

Smuka po smeri nazaj v Mrzle vode zelo dobra: super smučljiv, bolj ali manj zbit suh sneg. Tudi v krnici je bila do nekje 1700 m dobra smuka po trdem/grifig snegu, zatem 200-300 m res precej trapaste skorje, potem pa po solidno smučljivem južnem snegu do ceste. Po cesti je letelo, po ravnem pa sneg tudi še dovolj kompakten za spodoben lauf. Z vrha sva odsmučala ob 13h.
28.2.2019: Špik nad Špranjo - pri kozorogih

Poročilo na Snežak.si:

S spustom sva z vrha začela okoli 11:30, snega dovolj, razmere v smeri zelo dobre, če bi bila uro bolj zgodnja, bi bilo še boljše.

Pod smerjo tudi dobre razmere, ogromni plazovini nad gozdom sva se umaknila na levi strani (gledano od zgoraj). Cesta od planine Krni dol do Neveje je še skoraj v celoti zalita (dva ali tri kratke prekinitve, snemanje smuči za ta tišaste ni bilo potrebno), ob 12h je bila v senci še trda.
27.2.2019: Pod Montažem, pri lojtri

Poročilo na Snežak.si:

Vrh Brda je žal smučarsko zelo ušivo zalit, zato sva pod vršno strmino razočarano zamenjala cilj in nadaljevala do vstopa Pipanove lojtre.

Tudi ob/po 13h je bil sneg pomladansko ravno prav odjenjan in krasno smučljiv vse do Pecola, žal pa je treba vseskozi paziti na smučarske mine. Cesta tudi ni več v celoti zasnežena, ni pa še treba snemati smuči, če si seveda dovolj tišast.
26.2.2019: Vrtača iz Podna

Poročilo na Snežak.si:

Podn je najino izhodišče. Preko Žlebu na Vrtačo po desnem Y (Desna grapa). Marko je odsmučal po pristopni smeri, Manjca je odsmučala normalni Y (Osrednja grapa). Povsod je odokativno 20 m abruč sekcije, ker je ali ozko in razbito (Osrednja grapa) ali pa požlejeno in se je bilo potrebno pregoljufati ob robu (Desna grapa). Razmere v Desni grapi so sicer zelo dobre, razen požlejenega odseka in prestopa čez rob, ki ne bo dolgo zdržal. Osrednja je pa bolj povprečna za smuko. Zato pa je bilo smučanje po prečnici pod Zelenjakom vrhunsko.

Vršni del Žlebu je tudi vrhunski (napihanec in suh zbit sneg), nadaljevanje pa nekaj povprečnega. Ko se teren odpre, je smiselno nadaljevati na levi strani in potem po čistini med kuglami do hoste, kjer se preči do naslednje čistine na desni, po kateri prismučamo na "pravljično livado", ki je na srečo še pod snegom. Prismuča se prav v Podn, snega dovolj.
25.2.2019: Stol, severna stena

Poročilo na Snežak.si:

"Če vam kaj ni p(r)av, lahko ostanete doma!" nama je v pristnem koroškem naglasu s pogrknjenim r namignila uradna oseba na avstrijski strani Ljubelja, ko sva zabavljala, če je "šengen kaput".

Vreme danes bolj zanič od napovedanega: vlažno, oblačno, občasno megleno, z rosenjem in z vetrom, ki je na izstopu smeri (Osrednja grapa) postregel s "podorkansko" močjo. Je bil pa zato sneg v smeri res odličen za smuko: poglihan, bolj ali manj zbit suh sneg. Edino izstopni del je bil bolj na ozko zalit in mestoma z dodatkom anti-štapen (trdi, vetrni negativi stopinj) točno po sredi - nekaj ključnih sva pri vzponu ročno odbila.

Smuka pod smerjo tudi dobra, šele spodnji del plazu je bolj švoh. Po cesti je šlo tudi super, ravno še brez škode na smučeh, a ne bo dolgo.

Za konec še javna zahvala Klemenu iz smučarske trgovine ActionMama, ki reši vsak zaplet z opremo. Top support za svoje stranke. Hvala!
24.2.2019: Košuta s severa (Tegoška gora)

Poročilo na Snežak.si:

Snega na izhodišču (1069 m, domačija Skarbina) precej manj kot okoli Ljubelja. Zato sva krožno turo preko Kladiva takoj pozabila in sva upala, da bova staknila vsaj smučarsko zalite prehode v okviru lovske poti na Košuto (vzhodno od Škrbine), kjer sva se sicer nameravala vračati.

Snežna podlaga na cesti je večkrat za kratko prekinjena. Ko sva skozi redek gozd prilomastila do snežišča, sva pa skoraj obrnila, kajti vsepovsod so bile samo "kugle" in to preko cele širine. Sprijaznila sva se s smučanjem "v slogu Tadeja Goloba" (prečni smuki in ročna obračanja) in trmoglavo rinila po kar najmanj neugodni smeri. Slabih 300 m višje je plazovina le izginila, postalo je trdo za dereze, pod zatrepom pod Škrbino se nama je tudi lepo odprl zalit prehod v levo preko robu. In za robom še en prehod do naslednjega robu. Za naslednjim robom je bil še en rob in potem še en. Zatem pa še najdaljša prečnica do vršne "strmine", kjer sva odvila od poti in izbrala najbolj smučarsko nadaljevanje. Na greben sva stopila na koti 1957 m.

Smer je visoka 300 m, naklon večinoma slabih 40°, izpostavljeno. Zakaj je dal Tomazin ime smeri VN? Bolj primerno ime je Prečnica; original (in tudi lovska pot) ima celo še eno prečenje več od najine variante ;)

Smuka po smeri solidna, do kugel tudi solidno, potem sva dolgo časa naporno goljufala desno ob strani plazovine, pa malo po "čistinah" med kuglami, pa še malo po ozkem grabnu in še bolj desno med zelenjavo, za zaključek je čakal še pomrznjen rodeo skozi gozd do ceste. Ni ravno, da bi priporočala. So bili pa začuda še trije turaši danes v zatrepu pod Škrbino.
23.2.2019: Špik nad Nosom (Z vrh)

Poročilo na Snežak.si:

Danes se nama v mrzlem zimskem dnevu ni prav nikamor mudilo, zavetje pred vetrom sva iskala in našla na zahodnem vrhu Špika nad Nosom. Smer je dovolj zalita, spodaj sva vstop vdela po vmesni varianti (kozorogova), višje se je dalo zatem lepo slediti smučarski liniji vse do vrha. Morebitni ponavljalci naj si orientacijo dobro zapomnijo med vzponom, ker je od zgoraj precej nepregledno. Sneg je lepo poglihan, med smučanjem sva imela večinoma relativno trdo (začetek smučanja nekaj čez 13.00), a krasno grifig.

Cesta je še v presenetljivo dobrem stanju, res se kažejo kopnine, samo enkrat je bilo treba s smučmi za slab meter po cesti, jutri bo verjetno dvakrat ...
19.2. in 20.2.2019: Večerna in nočna Begunjščica (Vzhodna grapa, Grapa Y, Centralna grapa)

Poročilo na Snežak.si:

Pristopila sva po Vzhodni grapi, ki ji na vrhu žal zmanjka par metrov, da bi bila smučarsko užitna (bi se jo pa gotovo dalo zbasati, #fuckski). S smučmi sva tako oddričala po Andrejevih sledeh v Grapi Y. Izstop smeri je Andrej smučarsko zelo dobro vdel, slikovito čez poličko ;)
Razmere v spodnjem delu Y so res odlične (speglan, zbit suh sneg), ostalo pa je bolj povprečno, tudi smuka naprej do Ljubelja. Še vedno se brez škode na smučeh pridriča do avta.

Izstop Centralne je bil mestoma požlejen, zatem super smuka po flanki, celotna ožina smučarsko precej neužitno zdrajsana in deloma na U, iztek smeri in plaz sta zatem spet solidna. Še vedno se brez škode na smučeh pridriča do avta.
17.2.2019: Vrtača, Brunk (Tik zraven BTC City)

Poročilo na Snežak.si:

Ob 6.30 je parkirišče pod BTC City skoraj polno, pešakov in turašev je bilo več kot listja in trave (kar v zimski sezoni ni nič čudnega) in tudi precej več kot kamenja, ki se kaže na spodnjem delu smučišča (kar je kar obetaven znak za smuči).

Navkljub temperaturi +8 °C preko noči (Vrh Ljubeljščice), je snežna podlaga krasno pomrznila. Malo pred 10.00 sva z Vrtače v odličnih razmerah (smučarski veselec) odsmučala čez Brunk (široko južno pobočje Vrtače med Južno grapo in JV grebenom). Nižje sva v prav tako fajn razmerah nadaljevala po čistini pod ostrogo JV grebena do ceste, odkoder sledi par minut sprehoda do BTC City, kjer je bilo vse črno obiskovalcev; take gužve v gorah (izven smučišč) še nisva videla - cele procesije so se vzpenjale. Na parkplacu so seveda popokali vsi šivi in ljudje so v vrstah čakali na prosto mesto. Da bi le zaloge snega zdržale, vsekakor pa je priporočljiva nova nabava ;)
16.2.2019: Špik nad Nosom (po/ob južnem grebenu)

Poročilo na Snežak.si:

Smučarska normalka s Špika nad Nosom začuda še ni zalita. Je pa smučarsko lepo zalita linija po/ob južnem grebenu, ki sva jo našla s pomočjo spletne kamere nevejskega smučišča. Z vrha sva odsmučala nekaj pred 10:30; na bolj vzhodnih flankah je bilo odjenjano, na bolj zahodnih flankah trdo in grifig, povsod pa je bilo bolj ali manj poglihano - v skupnem je bila danes smučarska razmera od vrha do avta več kot zelo dobra. Cesta je še v celoti zasnežena, a se že kažejo prve kopnine.
14.2.2019: Begunjščica

Poročilo na Snežak.si:

Popoldanska. Gor in dol po Centralni. Štapne narejene, dereze za zgornji del zelo priporočljive, smuka solidna od vrha do tal. Snega je dovolj.
10.2.2019: Ojstrnik

Poročilo na Snežak.si:

Zadnja leta sva očitno naredila preveč reklame za Ojstrnik, zvožen je bil podolgem in počez ...

Cesta do bajte Defarr je zratrakirana in lepo zalita, pristopna smučina čez SZ pobočje je odsekoma malo čudno potegnjena, po malem je naletaval sneg, dežja še ni bilo, veter je bil zoprn, megla pa zgoraj dobesedno za rezat. Razmere za smuko bi bile dobre (kvazi pršič, malo ojužen), če bi bilo malo manj smučin - tako sva pa le bolj ali manj uspešno lovila še nezvožene zaplate.
9.2.2019: Špik nad Plazom, lepotička

Poročilo na Snežak.si:

V vršnem delu smeri snežna odeja ni tako dobro predelana, kot sva upala - tako da je od sonca mokra plast plazila pri smučanju. Z uvodnim zavojem/prečenjem sva tako spucala vsak odsek posebej, potem je šlo pa kar dobro. Nižje, ko strmina popusti, je šlo že prav uživaško. Iztek v levo sva vdela nekje na sredi med normalko in "ostrogo".

Smer je dobro zalita, le na par mestih je bila snežna odeja (pre)tanka. Pod smerjo je nekaj borbe s plazovino, po planoti sledi luštna smuka, po cesti je danes bolj letelo kot včeraj. Z vrha sva odsmučala malo po eni.
8.2.2019: Najširše snežišče nad Pecolom, Curtissons

Poročilo na Snežak.si:

Opoldne nam je skorja odjenjala in sledila je zelo solidna smuka. Na manj osončenih flankah je bila pa bolj ali manj trapasta skorja. Čisto z vrha ni zalito in pod grebenom je malo snega, zatem pa je snega vse do Neveje več kot dovolj.

Bili smo prvi, za nami se je pa zvrstila cela procesija.
26.1. - 7.2.2019: Uvod v turnosmučarsko sezono 2019

Mmuzej na prostem (Triangel, 26.1.2019)

Mmuzej na prostem - naslednja iteracija (Triangel, 28.1.2019)

Povna peč, na sever (29.1.2019)

Večerni boj za zavoje (Viševnik, 7.2.2019)
arhiv

marijana & marko: gorniški dnevnik