Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
Gorniški dnevnik, iz življenja gornika

Smučarski portal Smučarska trgovina Smučarski servis

19.2. in 20.2.2019: Večerna in nočna Begunjščica (Vzhodna grapa, Grapa Y, Centralna grapa)

Poročilo na Snežak.si:

Pristopila sva po Vzhodni grapi, ki ji na vrhu žal zmanjka par metrov, da bi bila smučarsko užitna (bi se jo pa gotovo dalo zbasati, #fuckski). S smučmi sva tako oddričala po Andrejevih sledeh v Grapi Y. Izstop smeri je Andrej smučarsko zelo dobro vdel, slikovito čez poličko ;)
Razmere v spodnjem delu Y so res odlične (speglan, zbit suh sneg), ostalo pa je bolj povprečno, tudi smuka naprej do Ljubelja. Še vedno se brez škode na smučeh pridriča do avta.

Izstop Centralne je bil mestoma požlejen, zatem super smuka po flanki, celotna ožina smučarsko precej neužitno zdrajsana in deloma na U, iztek smeri in plaz sta zatem spet solidna. Še vedno se brez škode na smučeh pridriča do avta.
17.2.2019: Vrtača, Brunk (Tik zraven BTC City)

Poročilo na Snežak.si:

Ob 6.30 je parkirišče pod BTC City skoraj polno, pešakov in turašev je bilo več kot listja in trave (kar v zimski sezoni ni nič čudnega) in tudi precej več kot kamenja, ki se kaže na spodnjem delu smučišča (kar je kar obetaven znak za smuči).

Navkljub temperaturi +8 °C preko noči (Vrh Ljubeljščice), je snežna podlaga krasno pomrznila. Malo pred 10.00 sva z Vrtače v odličnih razmerah (smučarski veselec) odsmučala čez Brunk (široko južno pobočje Vrtače med Južno grapo in JV grebenom). Nižje sva v prav tako fajn razmerah nadaljevala po čistini pod ostrogo JV grebena do ceste, odkoder sledi par minut sprehoda do BTC City, kjer je bilo vse črno obiskovalcev; take gužve v gorah (izven smučišč) še nisva videla - cele procesije so se vzpenjale. Na parkplacu so seveda popokali vsi šivi in ljudje so v vrstah čakali na prosto mesto. Da bi le zaloge snega zdržale, vsekakor pa je priporočljiva nova nabava ;)
16.2.2019: Špik nad Nosom (po/ob južnem grebenu)

Poročilo na Snežak.si:

Smučarska normalka s Špika nad Nosom začuda še ni zalita. Je pa smučarsko lepo zalita linija po/ob južnem grebenu, ki sva jo našla s pomočjo spletne kamere nevejskega smučišča. Z vrha sva odsmučala nekaj pred 10:30; na bolj vzhodnih flankah je bilo odjenjano, na bolj zahodnih flankah trdo in grifig, povsod pa je bilo bolj ali manj poglihano - v skupnem je bila danes smučarska razmera od vrha do avta več kot zelo dobra. Cesta je še v celoti zasnežena, a se že kažejo prve kopnine.
14.2.2019: Begunjščica

Poročilo na Snežak.si:

Popoldanska. Gor in dol po Centralni. Štapne narejene, dereze za zgornji del zelo priporočljive, smuka solidna od vrha do tal. Snega je dovolj.
10.2.2019: Ojstrnik

Poročilo na Snežak.si:

Zadnja leta sva očitno naredila preveč reklame za Ojstrnik, zvožen je bil podolgem in počez ...

Cesta do bajte Defarr je zratrakirana in lepo zalita, pristopna smučina čez SZ pobočje je odsekoma malo čudno potegnjena, po malem je naletaval sneg, dežja še ni bilo, veter je bil zoprn, megla pa zgoraj dobesedno za rezat. Razmere za smuko bi bile dobre (kvazi pršič, malo ojužen), če bi bilo malo manj smučin - tako sva pa le bolj ali manj uspešno lovila še nezvožene zaplate.
9.2.2019: Špik nad Plazom, lepotička

Poročilo na Snežak.si:

V vršnem delu smeri snežna odeja ni tako dobro predelana, kot sva upala - tako da je od sonca mokra plast plazila pri smučanju. Z uvodnim zavojem/prečenjem sva tako spucala vsak odsek posebej, potem je šlo pa kar dobro. Nižje, ko strmina popusti, je šlo že prav uživaško. Iztek v levo sva vdela nekje na sredi med normalko in "ostrogo".

Smer je dobro zalita, le na par mestih je bila snežna odeja (pre)tanka. Pod smerjo je nekaj borbe s plazovino, po planoti sledi luštna smuka, po cesti je danes bolj letelo kot včeraj. Z vrha sva odsmučala malo po eni.
8.2.2019: Najširše snežišče nad Pecolom, Curtissons

Poročilo na Snežak.si:

Opoldne nam je skorja odjenjala in sledila je zelo solidna smuka. Na manj osončenih flankah je bila pa bolj ali manj trapasta skorja. Čisto z vrha ni zalito in pod grebenom je malo snega, zatem pa je snega vse do Neveje več kot dovolj.

Bili smo prvi, za nami se je pa zvrstila cela procesija.
26.1. - 7.2.2019: Uvod v turnosmučarsko sezono 2019

Mmuzej na prostem (Triangel, 26.1.2019)

Mmuzej na prostem - naslednja iteracija (Triangel, 28.1.2019)

Povna peč, na sever (29.1.2019)

Večerni boj za zavoje (Viševnik, 7.2.2019)
arhiv

marijana & marko: gorniški dnevnik