Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko


Turne smuči Elan Alaska

V Elanu so izdelali nov model turnih smuči iz serije Summit, Elan Alaska 2012. Ob koncu zimske smučarske sezone 2010/2011 sem imel priliko, da sem jih temeljito preskusil. Ker ne maram teoretiziranja, o tehničnih lastnostih ne bom pisal, jih niti ne poznam; morda le zanimivost, da sta zaradi boljše vodljivosti v celcu radija dva, ker ukrivljenost sprednjega in zadnjega dela smuči ne sovpadata. Dolžina 170 cm, geometrija 109/79/99 mm, radij 24,5/20,1 m in teža smučke 1299 g:

S smučmi sem bil že po prvem zavoju na "ti" - izjemna vodljivost in lahkotnost smuči, takšna zanesljivost mi je tako takoj ponudila prepotrebno zaupanje v smuči tudi na najbolj strmih zasneženih vesinah, kjer je bilo smučanje z njimi varno in uživaško. Z Alasko sem naredil devet tur, od tega dva izjemno težavna spusta: s Prestreljenika in z Mangarta, kjer dvoma v material ne sme biti.

Zadnja tri leta sem smučal z bolj freeride smučmi Elan 888 (128/88/108 mm, 177 cm, nekje 1880 g), ki so konkretno širše in še bolj konkretno težje od Alaske. Na strminah bistvene razlike ni, v dobrih razmerah so se Alaska celo boljše obnesle, ker so lažje in lepše vodljive. Na bolj položnih tereneh s snegom "zoprne" sorte (kloža, razbit sneg,...), pa so mi ravno zaradi širine in večje teže bolj ugajale 888. V pršiču z Alasko žal nisem imel prilike smučati. Za naslednjo sezono Elan obljublja, da bodo poleg Alaske na trg prišle tudi nove 888, ki jih bodo prenovili v stilu ala Alaska. Nove smuči bom zagotovo kupil, izbira bo pa težka... ;)

Nekaj strmih utrinkov s smučmi Elan Alaska:

Za konec še Elan Alaska in Davo Karničar v akciji:

Ta zapis ni plačana reklama.