Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Turno smučanje

Turnosmučarski vodnik

Vrhovi so urejeni v dve kategoriji (alpinistično smučanje, turno smučanje) po abecednem redu gora, kjer ti smuki potekajo. Delitev na alpinistične in turne smuke ni ostra črta, turno smučanje (na zgorni meji težavnosti) zvezno prehajajo v alpinistično in obratno.

Povezava pod goro kaže na datoteko v bazi podatkov, ki vsebuje vse informacije povezane z goro, kjer ta smer leži. Poleg turnosmučarskih smeri so v tem dokumentu tako lahko opisani tudi normalni pristopi,... Opis je narejen iz prve roke, torej sva midva tam že smučala. Vsak opis je podan z namenom, da bi koristil kot dodatna informacija, ki je drugje (v vodnikih) večinoma ne moremo dobiti.

Turno smučanje nam omogoča kar najbolj lahkotno gibanje po globoko zasneženih gorah. Izkušenemu turnemu smučarju toplo priporočava, naj se odpravi tudi na kakšen alpinističen smuk. Potem glede na razmere oceni, kje boš pustil smuči in (če si izkušen in opremljen) nadaljeval z vzponom brez smuči. Marsikateri alpinistični smuk ima namreč večje težave le na vrhu smeri.

Literatura

Pri nas so bili doslej izdani trije vodniki za turno smučanje. Ciril Praček (Turni smuki) je popisal možnosti za turno smučanje v Julijskih Alpah. Vodnik je pisan faktografsko, tako kot so pisani vodniki PZS. Predvsem pogrešava opise težjih turnih smukov. Vodnik je tudi precej zastarel in sama zasnova je pomankljiva. Miro Črnivec je Pračkov vodnik dopolnil še na druga turnosmučarska področja v Sloveniji. Pred kratkim je pri PZS izšla nova izdaja vodnika Turni smuki (Andraž Poljanec, 2003), ki je nastala na osnovi prejšnjih dveh vodnikov. Nov turnosmučarski vodnik je tako vsebinsko kot oblikovno močno prenovljen in se lahko primerja z Jenčičevim vodnikom.

Igor Jenčič (Turnosmučarski vodnik) je napisal vodnik izbranih turnosmučarskih smeri, ki je zelo praktično uporaben, 'up to date' in trenutno najboljši. Ta knjiga naju je vpeljala v turno smučanje in jo vsem toplo priporočava.

Andrej Zorčič in Dejan Ogrinec (Strme smučine) sta opisala nekatere alpinistične smuke pri nas. Tu pogrešava bolj natančne opise tur.

Oprema

turno smučanje