Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Turnosmučarske in pohodne palice Tehnomat


Mavrične palice Tehnomat 2017


Možnost izbire barve: model 61 (turna smuka), model 62 (freeride).


Leta 2011 so v Tehnomatu naredili nov model turnih palic. Spremenjen in lažji spodnji segment in daljša konica. Seveda sem jih dodobra stestiral in jih tudi še sedaj uporabljam. Priporočam.


Palice uporabljam izključno v smučarski sezoni. Obremenitev je pri turnem smučanju bistveno večja kot pri pohodništvu, posebno če palic ne 'šparaš'. Zato imam z dosedanjimi izrazito neprijetne izkušnje, saj sem zlomil vse po vrsti. Tri pare alpskih palic (med njimi ene nezlomljive - 'tekmovalne') je odšlo polomljenih na smetišče, prav tako sem vztrajno lomil dva para pohodnih palic, vsak par večkrat, in sem jih nekajkrat nosil popravljat. Po drugi strani (nežna) Marijana ni uničila še nobenega primerka - trditev ne drži več ;)

Tako je naneslo, da sem izvedel, da imajo pri Tehnomatu nov model zložljivih palic, ki so posebno namenjene turnemu smučanju. To čudo sem moral dobiti! Domenili smo se, da imam vsakršen morebitni servis teh palic zastonj - v zameno za 'grobo in vztrajno' testiranje ter poročilo, ki ga ravno berete.


Palice so zaradi močnejše konstrukcije dvodelne, s tem da imajo dodatno ojačitev spodnjega segmenta. Raztegnejo se do 140 cm (to dolžino prakticiram tudi sam). Možno je menjavati konice, ki so iz trde zlitine, roč je iz plute, prav tako tudi obloga, ki pri prečenju ali na strmem terenu 'skrajša' palico. Krpljice? Te so res 'ogromne' in z aluminijastim obročem. Zdaj pa posladek, krpljice se terenu prilagajajo: tako da se upognejo tudi malodane za 60°. Cena palic (model 61) je 12.000 SIT (po novem je cena 59 EUR).

Za palicami je skoraj dvajset tur (do 22.1.06) in zaenkrat so brez vsakršnih posledic zdržale vse obremenitve. Palice so dovolj robustne in se ne zvijajo pod težo pritiska. Izredno mi je všeč, kako je izpeljano pregibanje krpljic. Enostavno in učinkovito, palice pri obremenitvah bistveno težje (spo/z)drsnejo, kar se dodobra pozna pri vzponu (predvsem na strmejših pobočjih). Resda je glede na večjo težo krpljic navor zaradi dolžine palice večji (in s tem občutek teže v zapestju pri premikanju in vrtenju palice), čeprav same palice niso toliko težje od običajnih pohodnih, a se pri smučanju potem to sploh ne opazi. Tudi pri strmih spustih (45°) s temi palicami ni nobenih težav. Nasprotno, občutek je zelo, zelo dober in zanesljiv. Plus je, da se palice v snegu zaradi večjih krpljic (tako pri vzponu kot spustu) težje in občutno manj vgreznejo kot običajne palice s 'ta velikimi' krpljicami. Vseeno bi si navkljub dodatni teži želel še bolj polnih krpljic...

Poškodbe:
Krpljica: pregibna harmonika je po 30 turah popustila v globokem južnem snegu, 19.2.06 (cena nove krpljice je 500 SIT).

Tudi po koncu smučarske sezone 2006/2007 lahko zapišem, da so palice izredno trpežne (pravzprav kar verjeti ne morem, da mi jih še ni 'uspelo' polomiti), saj ni bilo z njimi nobenih težav. Edina izjema so pregibne krpljice, ki so kot kaže 'potrošno blago'. Proti koncu kar bogate TS sezone sem jih moral enkrat zamenjati. Cena nove krpljice je 2,50 EUR.


Gornji zapis ni plačana reklama. Brez zadržkov: Močno priporočam!