Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Lavinski nahrbtnik BCA Float 32 l

Največja pridobitev glede varnosti pri gibanju v zasneženih gorah, kjer obstaja nevarnost snežnih plazov, so gotovo lavinski nahrbtniki z zračnimi blazinami, ki nas v primeru, če nas odnese plaz, obdržijo na površju, kar je ključnega pomena. Žolne se res odlično obnesejo pri iskanju zasutih v plazu, kruta resnica pa je, da je velik delež (kar okoli polovice) izkopanih mrtvih. Različni sistemi nahrbtnikov so sedaj na trgu že kar nekaj sezon in so temeljito preizkušeni, statistika pa je res impresivna, saj skoraj nihče od tistih, ki jih je odnesel plaz in jim je uspelo sprožiti zračno blazino, ni v plazovini ostal povsem zakopan. Po statistkah naj bi bilo takšnih le 2 procenta.

V Avstriji je delež turnih smučarjev z lavinskimi nahrbtniki glede na videno že večji od polovice in pri sosedih te že obravnavajo kot neodgovornega, če se na turo, kjer obstaja možnost plazu, podaš z nahrbtnikom brez zračne blazine. Pri nas so lavinski nahrbtniki zaenkrat še redkost, vendar se je letos trend opremljanja s tako zaščito močno okrepil. Dejansko je prav varnost tisti vidik turnega smučanja, ki je doživel največjo spremembo tako pri tehnološki opremi kot pri samem subjektivnem dojemanju nevarnosti gora v zimskih razmerah. Zato ustrezno poskrbite za svojo varnost, tako z opremo kot z izobraževanjem.


Zelo zanimiv je sistem nahrbtnikov z zračnimi blazinami ameriškega podjetja BCA (Backcountry Access): enojna zračna blazina na vrhu in zelo dovršen ter trpežen nahrbtnik. Odlikuje ga nizka teža, tudi cenovno je med vsemi lavinskimi nahrbtniki najbolj ugoden. Za turne smučarje je zelo primeren model Float 32 l, ki je več kot dovolj velik za celodnevne ture. Teža nahrbtnika je slabe 3 kg, brez sistema zračnih blazin pa dober poldrugi kilogram. Ima posebej razdelek za tehnično opremo: trojček, prva pomoč, psi,.. kamor damo vse, kar nočemo, da bi zmočilo glavni prostor, ki je dostopen praktično z vseh strani. Čelada se pritrdi na nahrbtnik, kamor lahko namestimo tudi dva cepina, smuči se nosi diagonalno. Nahrbtnik ima še nekaj manjših uporabnih žepov, prav tako je kompatibilen z mehom za pijačo.

Kje pritrdimo in spravimo stvari:

Kako nosimo opremo in namestimo nahrbtnik:

Smučarski utrinki z BCA Float:

Nahrbtnike BCA Float v Sloveniji prodaja trgovina Actionmama v Ljubljani:

Ta zapis ni plačana reklama.