Zborovodkinja - Pevski zbori OS Bled

Pojdi na vsebino

Zborovodkinja

Irena Kosmač je bila rojena v letu ognjenega konja. Glasbeno in pedagoško se je izšolala na Pedagoški akademiji v Ljubljani. Zdaj poučuje glasbeno vzgojo in zborovsko petje na OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled.

Leta 1990 je prevzela Mešani zbor Bilka iz Bilčovsa v Avstriji, ki ga je vodila do junija 2009. Januarja 1992 je na njeno pobudo nastala Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren. Od 1996 do 2002 je kot prva zborovodkinja vodila tudi Mešani zbor Ljubno, ki ga je ponovno prevzela jeseni 2012. Ves čas pa seveda skrbi za zborovsko vzgojo na osnovni šoli, kjer uspešno delujejo Pevska pripravnica, OPZ OŠ Bled, OPZ POŠ Ribno in MPZ OŠ Bled.

Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren je pod njenim vodstvom postala ena vidnejših tovrstnih zasedb. S pestrim sporedom, zgledno pevsko izšolanostjo in prepričljivimi interpretacijami je navdušila mnoge poslušalce v domačem okolju, pa tudi na gostovanjih izven Slovenije. Udeležila se je treh Svetovnih zborovskih iger in prejela dve bronasti in dve srebrni medalji. Na Svetovnih zborovskih igrah v Rigi julija 2014, je bila Irena Kosmač tudi članica mednarodne strokovne žirije.

Na koncertu ob 15-letnici delovanja "prešernovcev" je prejela Gallusovo listino, priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.
Leta 2008 je postala nagrajenka Občine Žirovnice, leta 2015 pa tudi nagrajenka Občine Radovljice, kjer je prejela plaketo Antona Tomaža Linharta.
Nazaj na vsebino