5. slovenska GO 2016 - Pevski zbori OS Bled

Pojdi na vsebino

5. slovenska GO 2016

Glasbena olimpijada
5. SLOVENSKA GLASBENA OLIMPIJADA
Akademija za glasbo v Ljubljani, 6. 3. 2016
Glasbena olimpijada je prav posebno tekmovanje, ki mladim omogoča kompleksno glasbeno predstavitev; z reševanjem različnih nalog namreč preverijo svoje glasbeno znanje in sposobnosti slušnega zaznavanja ter prepoznavanja različnih glasbenih prvin, s pevsko predstavitvijo pa izkažejo svojo muzikalnost in interpretacijske sposobnosti. Prav poseben dogodek je za tekmovalce izvedba avtorske skladbe, napisane prav za to priložnost. Tekmovanje je potekalo v organizaciji Akademije za glasbo in Glasbene mladine Slovenije.
Tekmovalce je ocenjevala komisija profesionalnih glasbenikov različnih specializacij (viš. str. sod. Julieta Kubik de Habjanič, prof., tajnica Društva slovenskih pevskih pedagogov, str. svet. mag. Bernarda Rakar, prof. glasbe, Oddelek za glasbeno pedagogiko UL AG, izr. prof. dr. Branka Rotar Pance, prof. glasbe, predstojnica Oddelka za glasbeno pedagogiko UL AG, str. svet. mag. Vinko Šorli, prof. glasbe, Oddelek za glasbeno pedagogiko UL AG, doc. dr. Katarina Zadnik, prof. glasbe, Oddelek za glasbeno pedagogiko UL AG, izr. prof. Dušan Bavdek, skladatelj, predstojnik Oddelka za kompozicijo in glasbeno teorijo UL AG, tajnik Društva slovenskih skladateljev, Nenad Firšt, skladatelj, generalni sekretar ZGMS, predsednik Društva slovenskih skladateljev). Vsi tekmovalci so bili glede na raven dosežkov in v skladu s pravili tekmovanja nagrajeni z zlatim, srebrnim ali bronastim priznanjem. Žirija je izbrala tudi najboljše glasbene dosežke drugega in tretjega dela tekmovanja za javno predstavitev na koncertu. Tekmovanja se je udeležilo 41 otrok iz 19 slovenskih osnovnih šol.

5. slovenske glasbene olimpijade so se pod mentorstvom Irene Kosmač, učiteljice glasbene umetnosti iz blejske osnovne šole udeležile Nika Frelih, Tinkara Piber in Nina Smolej. Za tretji del tekmovanja so ustvarile lastne, avtorske skladbe, ki so jih predstavile na javnem koncertu v dvorani ljubljanske Kazine. Pri tem sta jima pomagali na svojih glasbilih še Karlina Piber in Neža Kavčič.

Tinkara in Nina sta na svečani razglasitvi prejeli srebrno priznanje, Nika pa je s kar 92 točkami postala absolutna zmagovalka tekmovanja. Ob tem je prejela tudi posebno zlato priznanje za najboljši pevski nastop tekmovanja. S tem dosežkom si je Nika odprla pot na 3. mednarodno glasbeno olimpijado, ki bo potekala v času od 28. - 30. 4.2016, v Kleipedi v Litvi.
Nika Frelih: Poti življenja

Zlato priznanje - 1. mesto na 5. slovenski glasbeni olimpijadi
Zlato priznanje za najboljši pevski nastop na tekmovanju
Nina Smolej: I Hope You Can Dance

Srebrno priznanje
Tinkara Piber: Vesoljske sanje

Srebrno priznanje
Nazaj na vsebino