Osnovna šola Prežihovega Voranca Bistrica

Odgovorna šola preudarno, vedoželjno in ustvarjalno v bodočnost.

OŠ Prežihovega Voranca Bistrica>>Vrtec

 

Utrinki minulih dogodkov in napovednik prihodnjega dogajanja

 

Začetek novega šolskega leta

avgust 2019

Spoštovani starši in otroci,

čas poletnih počitnic se zaključuje. Septembra bo naš vrtec znova poln radovednih in igrivih malčkov. Novo šol. leto bo obarvano z igro, novimi znanji, zanimivimi dogodivščinami in pestrimi dejavnostmi.

Z novimi oddelki pričnemo 2. 9. 2019.

Strokovni delavci vas že nestrpno pričakujemo v našem vrtcu.

Do srečanja se imejte kar se da lepo.

Strokovni delavci vrtca

 

Predpoletni utrinki

junij 2019

Vabimo vas, da si na tej povezavi (priponka .pdf) ogledate utrinke iz dogajanja v mesecu juniju v našem vrtcu.

 

Dan športa

maj 2019

1

Petek, 26. 4. 2019  je minil v precej živahnem vzdušju. Obeležili smo dan športa, pretekli tek podnebne solidarnosti in se družili z otroki iz OŠ IV. Murska Sobota.

Po uvodnem pozdravu smo otrokom zapeli našo pesmico One seed, oni pa so nas vodili skozi gibalno zgodbo o pomladi, preko katere smo si ogreli telo ter se pripravili na športne zaposlitve po postajah.  Na eni izmed njih smo prenašali žogice na lopatah, na drugi premagovali ovire- prehodili klop in blazino, na tretji tekli v dober namen za otroke iz Afrike ter na zadnji postaji tekli med palicami.

Športno druženje na igrišču smo zaključili z bansom: Gradim prijateljstvo, nato pa smo se odpravili na igrišče vrtca, kjer smo se okrepčali s sadjem in s sokom oz. vodo. Otroci so imeli na voljo še nekaj možnosti za spontano druženje na igrišču in kar precej hitro je minil skupen čas, po katerem smo se poslovili in odpravili vsak svojim novim dogodivščinam naproti.

 

Dan Zemlje

maj 2019

Pomena skrbi, da bi ohranili naš planet Zemljo, se zavedamo že od malih nog. Zato otroci z vzgojiteljicami tej temi posvečamo  veliko pozornosti skozi vse šolsko leto.

Posebej smo se te teme dotaknili ob dnevu Zemlje, ki smo ga obeležili  25. 4. 2019.  Z otroki smo se pogovarjali o pomenu rastlinstva za obstoj našega planeta in človeštva na njem. Ugotovili smo, da so rastline, še posebej drevesa zelo pomembna, zato smo se odpravili na sprehod v gozd. Na poti smo bili pozorni na čistočo, zato smo mimogrede pobrali še odpadke, ki pa jih na srečo ni bilo veliko.

Ko smo prispeli v gozd, smo si ogledali drevesa, prisluhnili šumenju vetra in petju ptic.  Nato smo poprijeli za delo in posadili kar 4 drevesa različnih sort. Ker smo si iz vrtca pripeljali lopatke, smo prav vsi pomagali pri sajenju. Bili smo zadovoljni z opravljenim delom. Na koncu smo drevesa zalili in poskrbeli tudi zase. Okrepčali smo se z vodo. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf)

 

Pustni torek v našem vrtcu

marec 2019

»Tralala, hopsasa pustne smo šeme, tralala, hopsasa nič nismo lene,…« je odmevalo v našem vrtcu že nekaj dni pred pustnim torkom. Okrasili smo igralnice in garderobo, se pogovarjali o pustu, peli pustne pesmi, pekli flancate, izdelali skupinsko pustno masko, rajali in se zabavali. Na pustni torek so v vrtec prihajale princeske, vile, pikapolone, spidermani, gasilci, policaji,… Skupaj smo rajali in peli, nato pa se odpravili na pustno povorko po vasi. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf).


Kulturni teden v vrtcu

februar 2019

V vrtcu OŠ Prežihovega Voranca Bistrica smo prvi teden v februarju posvetili kulturi. Vsak dan smo se zbrali ob slovenski himni, nato pa so sledile različne dejavnosti. Pogovarjali smo se o kulturnem obnašanju, o naši državi in njenih simbolih, ki smo jih tudi narisali. Spoznali smo največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna ter prebirali, dramatizirali in ilustrirali njegovega Povodnega moža. Dan pred slovenskim kulturnim praznikom smo se zbrali na kratki prireditvi, kjer se je vsaka skupina predstavila s svojo plesno ali pevsko točko, nato pa je sledilo rajanje okoli zelene lipe, ki je prav tako simbol slovenstva.
Veste, kdo je še prišel na naše rajanje in nam razdelil sladke suhe fige? Pokukajte fotografije na tej povezavi (priponka .pdf) in dobili boste odgovor.

 

Sanje v mojem vrtcu: Poletimo v vesolje

februar 2019

134

31. 1. 2019 se je v vrtcu zbralo 23 otrok s svojimi vzgojiteljicami. Tokrat smo se skupaj z raketo odpravili na raziskovanje vesolja.

Najprej smo z igro Elektrika dali moč naši raketi ter jo pognali v vesolje. Sledilo je raziskovanje čarobne škatle.

Ogledali smo si prezentacijo in videoposnetke,  preko katerih  smo spoznali planete, astronavte, skafander, asteroide, sonce, luno in še kaj.

Seveda na naši misiji nismo bili sami. Pridružili so se nam tudi učitelji, udeleženci projekta Erasmus+ iz večih držav po Evropi. Po skupinah smo se lotili najrazličnejših nalog: tako smo ob pomoči robotka raziskovali planete, prav tako smo jih odkrivali preko tablic. Izdelali smo si tudi svojo raketo, ki smo jo s pomočjo slamic pihali.

Sledil je lov na zvezdice z baterijskimi svetilkami na našem igrišču ter sestavljanje malega voza, pri čemer se je razvila prava tekma.

Po končani dejavnosti se nam je zelo prilegla večerja. S tem pa še dejavnosti ni bilo konec.

Hitro smo se odpravili po svoje pižame, pokrtačili svoje zobke, nato pa je sledila pravljica o Zvezdici Zaspanki. Po končani  pravljici smo se še razmigali ob space jogi ter prijetno utrujeni zlezli  na blazine k počitku.

 

Veseli december

december 2018

Zdaj, ko čarobni, praznični čas, tiho, po tiho prihaja med nas, … je le delček pesmice, ki nas je spremljala vsak  dan, ko smo v pričakovanju zrli na našo adventno vejico z zvezdicami. V vsaki  izmed njih se je skrivala dejavnost, ki nas je vodila bližje prazničnim doživetjem. Tako smo uživali v drobnih decembrskih trenutkih, prepletenih z zgodbami, pravljicami, pesmicami, drobnimi pozornostmi, vdihovanju novega življenja drobnim žitnim zrnom, veselim pričakovanjem božička in nenazadnje tudi darili… Več o naših doživetjih pa naj vam pričarajo foto utrinki na tej povezavi.

 

Krtek Oli in Vulkanija v našem vrtcu

december 2018

1 2 3 4

5 6 7 8 9

Nekoč, davno tega je bil na Goričkem velik, velik vulkan, ki je bil zelo aktiven. Ko se je deček nekega dne  sprehajal po Goričkem, je našel prelep poseben kamen- olivin. Bil je čudežen kamen. Ker je bil kamen dečku všeč, ga je odnesel domov.
Nekoč je čarobnost postala tako močna, da je kamen oživel in se spremenil v krtka. Krtku je bilo ime Oli . Od tistega trenutka dalje sta deček in Oli postala najboljša prijatelja.
Krtek je odpeljal dečka v podzemlje, kjer mu je razkazal čudovit svet pod zemljo. Dečku je bilo to všeč in želel je pokazati še drugim ljudem. Tako sta ustvarila mesto Vulkanija.
Če ne verjamete, se odpravite na Goričko, kjer vas čaka krtek Oli.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

november 2018

1 2 3

4 5 6 7

V petek, 16.11.2018, smo v vrtcu obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega pobudnica je Čebelarska zveza Slovenije. Zaužili smo zdrav tradicionalni zajtrk: kruh, maslo, med, jabolko in mleko.
Po zdravem zajtrku smo si ogledali lutkovno igrico z naslovom Medena pravljica, zapeli Slakovo pesem Čebelar in zaplesali čebelji ples.

 

Obisk gasilcev

oktober 2018

1 2

24. 10. 2018 so nas v vrtcu obiskali gasilci GZ Črenšovci. Seveda tega nismo vedeli, dokler nas ni sirena  opozorila na to.  Kar se da hitro smo kar skozi igralnice po najkrajši poti odhiteli na zbirno mesto, ki se nahaja na našem igrišču. Tam smo se hitro prešteli. Seveda smo bili vsi. Novico smo prenesli naši vodji vrtca, ki je številke prenesla vodji evakuacije.
Bili smo hitri in zato tudi pohvaljeni s strani gasilcev vseh treh Bistric. Za nagrado smo si lahko ogledali gasilsko opremo, uniforme ter pokukali v gasilsko vozilo.  Gasilcem smo v zahvalo zapeli pesem o gasilcih in jih pozdravili z gasilskim pozdravom: Na pomoč.

 

Teden otroka

oktober 2018

V TEDNU OTROKA se je pri  nas v vrtcu  dogajalo marsikaj zanimivega. Ogledali smo si gledališko predstavo »Mala murska deklica« v kateri sta nas glavna junaka popeljala po naši lepi Sloveniji. Drugi dan smo si med oddelki izmenjali angleške plesne koreografije in se jih naučili. Obiskala nas je medicinska sestra, ki nam je pomagala pravilno ščetkati zobe. Uživali smo ob obisku babic in dedkov, ki so z nami zaplesali in se poigrali. V petek pa sta nas policista spremljala na varen sprehod po bližnji okolici  vrtca. Prečkali smo prehod za pešce, si ogledali novo parkirišče in utrdili naše znanje o prometu. Ta dan smo doživeli še dve prijetni presenečenji: obiskal nas je policist Leon, ki se je z nami fotografiral in se nam dal pobožati. Za konec dneva in tedna pa smo se posladkali še s pečenimi kostanji, ki jih je za nas spekel hišnik. Več o naših doživetjih pa si lahko pogledate na tej povezavi.

 

Jesenska olimpijada

oktober 2018

V četrtek, 4. oktobra, smo v vrtcu izvedli Jesensko olimpijado. Ta dan je za otroke bil prav poseben, saj so v vrtec prišli njihovi stari starši. Potovali smo po državah, ki so vključene v mednarodni projekt Erasmus+. Spoznavali smo športno kulturo posamezne države. Tako smo pri vsaki postaji izvedli športno dejavnost in si pridobili štampiljko na olimpijskem krogu. Utrinke dejavnosti si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Mednarodni dan jezika

september 2018

1 2 3

V sredo, 26. 9. 2018, smo v našem vrtcu obeležili MEDNARODNI DAN JEZIKA. V ta namen smo se zbrali na vrtčevskem dvorišču in otrokom na igriv način približali jezike. Jezik so spoznali kot objekt igre skozi artikulacijske vaje in kot orodje komunikacije. Spoznali smo fantke, ki so sodeč po zastavah prihajali iz različnih držav (Slovenija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Anglija), ter jih pozdravili v njihovem jeziku. Ker so spali, smo jih poskušali zbuditi, zato smo jim prepevali pesmico Mojster Jaka v kar šestih različnih jezikih. Fantje se niso zbudili, zato smo se poslovili od njih. Pesmice pa so nam ostale v spominu ter jih radi prepevamo še in še. Dan je bil malo drugačen in zanimiv za vse vrtčevske otroke.

 

Obvestilo za starše

september 2018

Letošnji Teden otroka bo potekal od 1. do 7. oktobra. Tema tedna otroka je: PROSTI ČAS.  Zavedamo se, kako dragocen in pomemben je. Tako za otroka, kot za celotno družino. To je tisti čas, ki si ga otroci lahko organizirajo po svoje, ko iščejo tisto, kar jih veseli in navdušuje. Se družijo s prijatelji in razvijajo svoje socialne kompetence, pridobivajo izkušnje iz sveta okoli njih med plezanjem po drevesih, na košarkarskih in nogometnih igriščih, pa tudi na sprehodu po gozdu ali bližnjem travniku. Tudi v našem vrtcu bomo imeli v tem času organiziranih več dejavnosti, ki jih najdete na tej povezavi.

12

Zapisala Alenka Korošec