Osnovna šola Prežihovega Voranca Bistrica

Odgovorna šola preudarno, vedoželjno in ustvarjalno v bodočnost.

OŠ Prežihovega Voranca Bistrica>>Vrtec

 

Utrinki minulih dogodkov in napovednik prihodnjega dogajanja

 

Slovo od mini maturantov

junij 2020

A male glave rastejo vneto, prerastejo z letom male rokave,
male težave, male besede, male stezice,
male igralnice, vzgojiteljice …
( Tone Pavček)

Nekoč je majhnega konec. In napoči veliko. Vstop skozi šolska vrata.Tudi za letošnje minimaturante je prišel čas, da se poslovijo od vrtca in zakorakajo novim izzivom naproti. V petek, 19. 6. 2020 so se mini maturanti dopoldne poslovili od  prijateljev iz vrtca in vzgojiteljic. Delavci vrtca se staršem zahvaljujemo za sodelovanje, otrokom pa želimo lepe počitniške dneve pred vstopom v šolo.
Na spodnjem videu pa si lahko ogledate utrinke slovesa od vrtca.

 

 

Obvestilo

junij 2020

Spoštovani starši,

vabljeni k ogledu utrinkov po naši vrnitvi v vrtec.

 

Obvestilo

junij 2020

Spoštovani starši,
v kolikor otrok, ki obiskuje vrtec, zboli (kakršnikol znaki bolezni - vročina, izpuščaji, bruhanje, slabo počutje itd.), naj ostane doma. Starši se obvezno posvetujte z otrokovim pediatrom, ki vam bo povedal, kdaj lahko pride po vaš otrok po bolezni spet v vrtec.
Ob ponovni vključitvi otroka v vrtec vas naprošamo, da prinesete izjavo staršev, ki jo najdete na tej povezavi. Izjavo podpišete samo starši (ne zdravnik).
Hvala za sodelovanje in prijazen pozdrav.

 

Obvestilo

maj 2020

Spoštovani starši,

Obveščamo vas, da smo dne 28. 5. 2020, prejeli Okrožnico MIZŠ glede organizacije dela v vrtcih v mesecu juniju in način plačila staršev.

Preberete jo lahko tukaj.

Obenem objavljamo tudi najnovejša navodila NIJZ – higienska priporočila na tej povezavi in na tej povezavi za predšolske zavode.

Na tej povezavi najdete navodila ZA STARŠE ZA PRIHOD IN ODHOD IZ VRTCA.

Pogoj za ponovno vključitev otrok v vrtec je podpisana IZJAVA na tej povezavi, ki jo prinesete ob prvem prihodu otroka v vrtec.

Podrobnejša navodila boste starši prejeli po e-vrtcu.

V vrtcu se bomo potrudili, da bomo naredili kar se da mehek in prijazen prehod iz ljubečega domačega okolja v strokovno varen in aktiven sistem predšolske vzgoje. Vsi upamo na vse dobro in vsi si želimo, da se počasi vrnemo nazaj v utečen sistem.

Kolektiv  Vrtca Bistrica

 

Obvestilo o postopnem odpiranju vrtca

maj 2020

Spoštovani starši,
včeraj smo s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (v nadaljevanju MIZŠ) prejeli okrožnice s podrobnejšimi navodili za odprtje vrtca.

Pri odpiranju vrtca smo dolžni upoštevati tako priporočila Zavoda RS za šolstvo kot Higienska priporočila za vrtce v času epidemije Covid-19, oblikoval jih je NIJZ. Ta dokumenta sta ključna, saj obsegata tako zdravstvene omenitve za zaposlene in otroke, vključno z družinskimi člani, priporočila za oblikovanje skupin (manjše število otrok, odsvetovano je združevanje skupin) in igre na prostem, priporočila za prihod v vrtec in iz vrtca ter ostale. Oba dokumenta prilagamo temo obvestilu v celoti.
Naj izpostavimo, da se v vrtec lahko vključijo le ZDRAVI otroci, z izjavo staršev, da v zadnjih 14ih dnevih otrok ni kazal bolezenskih znakov.

Vsi starši, ki boste otroke vključili v vrtec, si pozorno preberite vsa navodila, ki so v prilogi NIJZ. Pred vstopom v vrtec morate strokovni delavki podati IZJAVO NIJZ. Povezave do posameznih dokumentov najdete spodaj:

- Izjava staršev pred vstopom v vrtec (priponka)

- Obvestilo NIJZ za vrtce (priponka)

- Sklep RSK (priponka)

- Sklep RSK za področje pediatrije (priponka)

Starši, ki boste z dnem, 18. 5. 2020 vključili otroka v vrtec, ste dolžni plačevati vrtec.

Zaradi zmanjšanja števila otrok v oddelkih, bodo skupine oblikovane na podlagi št. prijavljenih otrok. Prijave otrok so nujne, saj moramo število otrok javljati na MIZŠ.

V danem trenutku sprejemamo prijave za obdobje od 18. 5. – 31. 5. 2020, sicer bodo prijave tedenske. Otroka prijavite na spletnem obrazcu, ki ste ga prejeli po e-vrtcu.

Nujno zapišite tudi čas prihoda in odhoda otroka v vrtec in iz vrtca, da bomo lahko oblikovali stalne skupine in upoštevali varnostna priporočila. Prijave zbiramo do torka, 12. 5. 2020, do 12.00 ure. Za kakršnakoli vprašanja se lahko obrnete na vodjo vrtca Eriko Hvala na erika.hvala@guest.arnes.si.

Vse nadaljnje informacije sledijo, ko bomo na podlagi števila prijavljenih otrok oblikovali skupine in organizirali delo v vrtcu.

Dragi starši, potrudili se bomo, da bomo ob upoštevanju vseh priporočil, ki smo jih dolžni zagotoviti za oblikovanje varnega in zdravega okolja v vrtcu v času epidemije, sledili tudi najpomembnejši vrednoti našega vrtca, to je skrb za dobro počutje in dobrobit vsakega otroka v vrtcu.
Hvala za razumevanje in prijazen pozdrav,
                                                                                  

mag. Terezija Zamuda, ravnateljica

 

Zdravstvo higienski režim

april 2020

Spoštovani,

na tej povezavi si lahko preberete informacije o zdravstveno higienskem režimu v našem vrtcu.

 

Mali kuharji v velikih kuhinjah

april 2020

NOVO: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=B1NVEZmkScfeSlnPQWuh6q5s&jwsource=cl

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=hj7lMUiQakSkTYRFcKB1m6us&jwsource=cl

Že zelo hitro se otroci začnejo spoznavati s posodami in pripomočki v kuhinji. Zanimivi so jim zvoki, ki jih sami ustvarijo s tolčenjem po loncih, s pokrovkami ipd. Otroci so pravi mali raziskovalci. Zanima jih vse kar opazijo, slišijo, primejo, okusijo in zavonjajo. Vključenih imajo vseh pet čutil in preko njih spoznavajo svet. Radi odkrivajo nove stvari in preko igre osvajajo nove veščine in spretnosti.
Zelo radi posnemajo dogajanje v kuhinji, kar se kaže kot igra v kuhinjskem kotičku, pripravljanje pogačic v peskovniku, razne čajanke ipd. Zato je smiselno, da jih vključimo v dogajanje v 'veliki kuhinji'. Otroci lahko dodajajo sestavine, razbijejo jajca, mešajo, gnetejo… Tukaj gradimo tudi zdrav odnos do hrane. Otroci spoznajo katera hrana je zdrava in katera manj zdrava.

ZAKAJ JE DOBRO, DA OTROCI SODELUJEJO PRI PRIPRAVI HRANE?
- otrok, ki je pomagal pri pripravi jedi, jo bo najverjetneje tudi z veseljem pojedel
- kuhanje, kjer sodelujejo vsi družinski člani, družino bogati in krepi družinske vezi
- pri kuhanju spoznavajo pomen zdravega prehranjevanja
- otroci si širijo besedni zaklad in večajo matematično znanje (seštevanje, pretvarjanje, tehtanje ipd.)
- razvijajo tudi ustvarjalnost
- učijo se timskega dela, sodelovanja, razdelitve vlog
- kuhanje spodbuja razvoj otrokovega mišljenja (med kuhanjem živila razporejajo, klasificirajo, analizirajo in primerjajo)
- razvijajo problemsko učenje (iz določenih živil, glede na dana navodila, pripravijo obrok)
- razvijajo motorično spretnost, in sicer z gnetenjem, oblikovanjem in mešanjem razvijajo hkrati fino ter grobo motoriko, razvijajo tudi koordinacijo med očmi in kontrolo mišic, ko režejo, zlivajo, merijo in lupijo živila

Predšolski otroci lahko pomagajo pri pripravi sestavin in pripomočkov, vlivanju tekočin, razbijanju jajc, dodajanju suhih sestavin, mešanju, dekoriranju, rezanju mehkih živil, pripravljanju mize in pospravljanju.
Otroci bi z veseljem pomagali pri pripravi hrane, če bi jim to starši le dovolili, saj so po navadi v nenehnem hitenju, s premalo časa in nimajo potrpljenja. Zato je sedaj pravi čas, da se skupaj podate v kuhinjo in kaj dobrega skuhate. (Povzeto po članku na okusno.je)

Trudila se bom, da vam poiščem in prikažem pripravo takšnih jedi, kjer vam lahko pomagajo otroci.
Sedaj pa le poiščite predpasnike in skupaj se podajmo v nove popackane dogodivščine J

Fotografije kako pripravljate jedi in se zabavate mi lahko pošljete na naslov inespozderec3@gmail.com.

Vzgojiteljica Ines

 

Obvestilo

april 2020

123

451231

Spoštovani starši in dragi otroci,

pomlad nas je že dodobra pobožala s sončnimi žarki in prepričani smo, da znate izkoristiti sončne dni tako, da se nastavljate sončku. Vse delavke vrtca močno pogrešamo vrtčevski živžav, zato ga skušamo kar se da dobro pričarati otrokom na daljavo – z dnevnimi izzivi, ki vas prav vsak dan pričakujejo v spletnih učilnicah. Po vaših odzivih sodeč, so zelo dobro sprejeti in popestrijo vaše dneve skupaj z otroki, kar nas zelo veseli. V tem tednu smo se v našem vrtcu še posebej potrudili se priključili akciji na ravni občine, tako je izpod pridnih rok naših vzgojiteljic nastalo več kot 100 zaščitnih mask, ki so že priromale v vaše domove.

O tej akciji ste lahko prebrali tudi v medijih:

https://www.mojaobcina.si/crensovci/novice/koronavirus/zascitne-maske-razdeljene-po-vseh-vaseh-v-obcini.html?fbclid=IwAR13geDDo5C5UCF5i8bxkFqknvgmy3SJFg_JR2AcjEHdwjSSBRiTrl9ihk8

https://vestnik.si/clanek/aktualno/prostovoljke-in-vzgojiteljice-sivale-maske-768410?fbclid=IwAR16iUny22uH4Iv2b0xEy3jcZ-IUN0I5E3KdR01To4SqQQ0niJgKxMiaGPs

In kaj nas čaka naprej? Dnevni izzivi, lepo vreme, druženje z naj bližnjimi in…V tem velikonočnem tednu, pripravljamo za vse družine skromno presenečenje, ki naj zaenkrat ostane še skrivnost.

Želimo vam mirne in sproščene velikonočne praznike, ostanite zdravi,

Kolektiv Vrtca Bistrica

 

Obvestilo

marec 2020

Spoštovani starši in dragi otroci,
zaradi razmer, v katerih se je znašla Slovenija, se soočamo s številnimi izzivi, ki jih skušamo uspešno reševati s skupnimi močmi. Eden izmed skrajnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa je tudi zaprtje vseh vrtcev in šol do preklica.  Zaprtje vrtca je nujno, da z vsemi možnimi ukrepi obvarujemo sebe, svoje bližnje, sorodnike, prijatelje, starejše in vse ostale ranljive skupine.
Dragi starši, prepričani smo, da že upoštevate vsa dana higienska priporočila in navodila, naj se otroci zadržujejo doma. Izkoristite skupni čas za branje knjig, igre na prostem, družabne igre, skupne dejavnosti v gospodinjstvu ipd.
Strokovne delavke vrtca vam želimo biti v pomoč in podporo tudi v tej neljubi situaciji, zato bomo kljub fizičnemu zaprtju vrtca, ostali v stiku z vami in vašimi otroki preko e-vrtca, elektronske pošte in spletnih igralnic. Za dobrobit vaših otrok in z željo po kakovostnem preživljanju prostega časa otrok, vam bomo dnevno pošiljali in objavljali izzive, naloge, pesmice in posnetke ter še marsikaj, kar lahko popestri vsakdan v času zaprtja vrtca. Vse, kar vam bo posredovano, ni obvezujoče, izberite vsebine in področja, ki so vam všeč in jih lahko izvedete mimogrede. Vredu bo tudi, če se boste s predlogi in izzivi samo seznanili in jih s svojimi otroki ne boste izvajali.
Vsi se v danih trenutkih trudimo po svojih najboljših močeh.
Naprošamo vas, da spremljate sporočila, ki jih boste prejeli preko e-vrtca od jutri naprej, sledite navodilom in si oglejte ponujene vsebine v spletnih igralnicah (vdelaj link do spletnih), ki jih boste našli na spletni strani šole. Veseli bomo tudi vsake povratne informacije o tem, kako izvajate predlagane izzive ali pa samo o tem, kako preživljate čas v domačem okolju.
V tem času imamo resda veliko omejitev in skrbi, a želimo si, da bi si vaši otroci to obdobje zapomnili tudi po kvalitetnem druženju s svojimi starši.

Nekaj uporabnih informacij za starše:

Made with Padlet


Vnaprej se vam zahvaljujemo za sodelovanje, želimo vam, da bi to obdobje preživljali kar se da mirno in ostanite zdravi.
Kolektiv vrtca

 

Obvestilo

marec 2020

 

Spoštovani starši in dragi otroci,
zaradi razmer, v katerih se je znašla Slovenija, se soočamo s številnimi izzivi, ki jih skušamo uspešno reševati s skupnimi močmi. Eden izmed skrajnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa je tudi zaprtje vseh vrtcev in šol do preklica.  Zaprtje vrtca je nujno, da z vsemi možnimi ukrepi obvarujemo sebe, svoje bližnje, sorodnike, prijatelje, starejše in vse ostale ranljive skupine.
Dragi starši, prepričani smo, da že upoštevate vsa dana higienska priporočila in navodila, naj se otroci zadržujejo doma. Izkoristite skupni čas za branje knjig, igre na prostem, družabne igre, skupne dejavnosti v gospodinjstvu ipd.
Strokovne delavke vrtca vam želimo biti v pomoč in podporo tudi v tej neljubi situaciji, zato bomo kljub fizičnemu zaprtju vrtca, ostali v stiku z vami in vašimi otroki preko e-vrtca, elektronske pošte in spletnih igralnic. Za dobrobit vaših otrok in z željo po kakovostnem preživljanju prostega časa otrok, vam bomo dnevno pošiljali in objavljali izzive, naloge, pesmice in posnetke ter še marsikaj, kar lahko popestri vsakdan v času zaprtja vrtca. Vse, kar vam bo posredovano, ni obvezujoče, izberite vsebine in področja, ki so vam všeč in jih lahko izvedete mimogrede. Vredu bo tudi, če se boste s predlogi in izzivi samo seznanili in jih s svojimi otroki ne boste izvajali.
 Vsi se v danih trenutkih trudimo po svojih najboljših močeh.
Naprošamo vas, da spremljate sporočila, ki jih boste prejeli preko e-vrtca od jutri naprej, sledite navodilom in si oglejte ponujene vsebine v spletnih igralnicah, ki jih boste našli na spletni strani šole. Veseli bomo tudi vsake povratne informacije o tem, kako izvajate predlagane izzive ali pa samo o tem, kako preživljate čas v domačem okolju.
V tem času imamo resda veliko omejitev in skrbi, a želimo si, da bi si vaši otroci to obdobje zapomnili tudi po kvalitetnem druženju s svojimi starši.
Vnaprej se vam zahvaljujemo za sodelovanje, želimo vam, da bi to obdobje preživljali kar se da mirno in ostanite zdravi.
Kolektiv vrtca

 

Obvestilo o zaprtju vrtca

marec 2020

Spoštovani starši,

obveščamo vas, da bo od ponedeljka, 16. 3. 2020 dalje, Vrtec Bistrica ZAPRT, iz razloga zajezitve širitve koronavirusa. (Okrožnica MIZŠ, z dne 13. 3. 2020)

O vseh nadaljnjih informacijah in ukrepih vas bomo obveščali preko naše spletne strani in preko e-vrtca.

Hvala za razumevanje, v teh dneh želimo vam in vašim bližnjim mirno obdobje in predvsem obilo zdravja.

Kolektiv vrtca

 

Pust v vrtcu

februar 2020

˝Debela repa, dugi len,
gnes je fajnšček cejli den.
Pijte vino nej vudau,
jejte repo nej mesau.˝

Tako se je slišalo po vasi, ko smo se odpravili na povorko. Na pust smo se pripravljali en teden. Skupaj smo se naučili novo pesem, okrasili igralnice in garderobe. Izdelali smo klovna iz obrisov otroških dlani, ki je vsakega, ki je vstopil v vrtec, pozdravil. V revijah smo poiskali pustne maske, ki so jih otroci izrezali in nalepili na plakat. Na svoje pisane zabave nas je povabila klovnesa Berta s svojo prijateljico. Z veseljem smo se odzvali in se poveselili z njima. Najslajše pa se je bilo mastiti s sladkimi krofi. Na tej povezavi si lahko ogledate foto utrinke norčavega tedna.

 

Kulturni teden v vrtcu

februar 2020

Prvi teden v mesecu februarju smo posvetili bližajočemu se kulturnemu prazniku, kateri obeležuje spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna.
"Pred mnogimi leti v majhni vasici,
v Vrbi na Gorenjskem,
se je rodil deček z imenom France..."
 Mojiceja Podgoršek, O dečku, ki je pisal pesmi.

Skozi knjigo, smo spoznali pesnika Franceta Prešerna in njegovo življenje, pogovarjali smo se o njegovem pomenu za slovence ter otroke seznanjali z njegovo literaturo. Spoznali smo našo domovino, državne simbole (himno, zastavo, grb) ter razvijali čut za domoljubje. Obiskali smo vaško in šolsko knjižnico, kjer smo prisluhnili Povodnemu možu, bili smo tudi umetniki in smo pesnika narisali.
Kulturni teden smo zaključili s kulturnim programom, katerega smo si pripravili skupaj z učenci iz šole in se na koncu posladkali s suhimi figami, po katerih si otroci najbolj zapomnijo Franceta Prešerna, doktorja Fig fig. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf).

 

Pisanje z roko v vrtcu

februar 2020

»V Sloveniji si že več inštitucij in društev nekaj let prizadeva ozaveščati strokovno in splošno javnost o pomenu pisanja z roko. Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je izvirna spretnost. Spretnosti razvijamo z vajo. Če pišemo, ostaja pisava tekoča in čitljiva. Naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost.«
To je lepa priložnost, da se vsaj enkrat na leto ozaveščamo o pomenu pisanja z roko.
Osrednja tema tedna pisanja z roko v letu 2020 je bila
' V naši družini radi pišemo z roko'.
Tudi oddelek otrok v šoli se je letos pridružil temu projektu in izvajal  tedenske dejavnosti na to temo. K nam smo povabili starše, stare starše, tete in strice, da so se nam pridružili pri dejavnosti, pri kateri smo prepisovali dela Franceta Prešerna, Zdravljico in Vrbo. Otroci so se na začetku predstavili s kratkim kulturnim programom.
Vsi skupaj, majhni in veliki smo se potrudili pisati z roko. S strani otrok je nastal naslov ZDRAVLJICA. Starejši pa so se lotili pisanja pisanih črk, za katere jih je kar nekaj trdilo, da tega niso počeli že nekaj let. Vse izdelke pa smo porabili kot ozadje na prireditvi ob kulturnem prazniku na šoli, kjer so sodelovali otroci vrtca in šole. Na koncu smo vsi skupaj zapeli himno. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf).

 

 

Naš čarobni december

december 2019

Pridi zima, pridi Božič, čakamo te beli sneg, … je le delček pesmice, ki nas je spremljala vsak  dan ob adventnem koledarju, ko smo v pričakovanju poslušali, kakšno pismo in nalogo je za nas pripravil palček... Uživali smo v drobnih decembrskih trenutkih, prepletenih z zgodbami, pravljicami, pesmicami, drobnimi pozornostmi, sejanem božičnega žita, veselim pričakovanjem božička in nenazadnje tudi daril… Več o naših doživetjih pa naj vam pričarajo foto utrinki na tej povezavi (priponka .pdf).

 

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

november 2019

123

4564

V petek, 15.11.2019 smo v vrtcu obeležili tradicionalni zajtrk. Pri tem nam je pomagala čebela Adela, ki je otrokom pripravila sladki med. Ampak, ko je želela obiskati otroke, medu ni bilo. Nagajivi škrat je pojedel ves med, ki je bil namenjen otrokom. A bodo otroci ostali brez medu?
Seveda ne. Škrat je poklical čebelarja, ki je z veseljem priskočil na pomoč in prinesel med. Tako smo se posladkali s čisto pravim domačim medom, maslom in kruhom, popili mleko in pojedli jabolko.
Od veselja smo zaplesali čebelji ples Romane Kranjčan Zum, zum, zum in zapeli Slakovo pesem Čebelar.

 

Teden otroka v našem vrtcu

oktober 2019

1 23

456

»NAŠE PRAVICE« je bilo geslo tedna otroka v oktobru 2019. Obeležili smo namreč 30 let, odkar je bila sprejetja Konvencija o otrokovih pravicah (20. novembra 1989 jo je sprejela Generalna skupščina Združenih narodov)
Tako smo tudi v našem vrtcu namenili več pozornosti pravicam otroka. Posebno pozornost smo ob vsakodnevnih dejavnostih posvetili pravici do igre. Igra nas je povezovala, tako mlajše kot tudi starejše. Pa ne samo otroke vrtca, v igri so se nam pridružili tudi prvošilci.
Ponedeljek je potekal v znamenju pravice do zdravega okolja in varnosti. Obiskali smo vaško knjižnico, kjer smo se pogovorili o tem, kaj lahko sami naredimo za svoje zdravje, prisluhnili dramatizaciji o belih zajčkih ter si sposodili knjige.
Torek je bil namenjen srečanju s policistom, g. Bačičem. Le-ta nam je predstavil svoj poklic, policijsko opremo. In le česa bi se lahko bolj razveselili kot sirene policijskega avtomobila in modrih luči. S policistom smo se odpravili še na pohod po bližnji okolici, si ogledali prometne znake, se učili varne hoje po pločnikih ter kako se že od malih nog vključevati v prometne situacije. Da bi tudi vse ostale udeležence v prometu opozorili na nas, smo porisali asfaltne površine našega parkirišča.
V sredo je zadišalo po kostanjih, ki jih je za nas pripravil naš hišnik. Seveda pa smo povabili  v goste naše prijatelje prvošolce. Bilo je zelo zabavno. Družili smo se  ob igri, sprehodu in tako so še kako po vsem opravljenem teknili kostanji.
Pika in Cene iz pravljice iz pravljične skrinjice gledališča KUKUC sta nas obiskala v četrtek. Potovali smo skozi različne pravljice- o Rdeči kapici, Sneguljčici, Janku in Metki…
Muca Copatarica pa je bila osrednji lik našega petkovega srečanja s starimi starši. Bilo nas je veliko in čeprav nam je ponagajalo megleno dopoldne, nas to ni motilo. Lepo se je bilo stisniti v objem dedka ali posedeti v naročju babice ter spremljati zgodbo. A ker otroci iz Male vasi niso našli svojih copatk, smo vsi skupaj  pohiteli na pomoč. In seveda….pod mogočno platano, v hiški na našem igrišču smo skupaj odkrili dom muce Copatarice, ki je že sešila strgane copatke nerednim otrokom iz Male vasi. Veselje je bilo nepopisno, kar je samo po sebi klicalo k pesmi in plesu, s katerim smo srečanje zaključili.

Ves teden smo namenili tudi trajnostnemu načinu prihoda v vrtec. Tako ste se posluževali prihodov bodisi peš, s skiroji, kolesi. Tudi mi  v vrtcu smo veliko časa namenili pohodom, sprehodom. S skupnimi močmi nam je uspelo. Vzgojiteljice vam izrekamo pohvalo in se vam za sodelovanje zahvaljujemo.

 

Evakuacija z gasilci

oktober 2019

12

S pomočjo gasilcev smo v petek, 25. 10. 2019, izvedli vajo evakuacije. Ob 9. uri se je v vrtcu oglasila sirena, ki nas je opozorila na "požar "  v vrtcu.  Začeli smo z evakuacijo in se previdno umaknili iz prostorov vrtca. Zbrali smo se na zbirnem mestu na dvorišču vrtca. Vaja je bila uspešno izvedena. Sledil je ogled gasilske opreme in gasilskega vozila.
Hvala gasilcem za pomoč pri izvedbi vaje.

 

Evropski dan jezikov

september 2019

12

V četrtek, 26. 9. 2019, smo obeležili evropski dan jezikov. Vsaka skupina je potovala  v eno izmed držav naših sosedov in spoznavala njihov jezik. Vsem skupna pa je bila pesmica Family finger. Ob koncu dejavnosti smo se zbrali na vrtčevi terasi  in se po skupinah predstavili z petjem pesmice in sicer v hrvaškem, italijanskem, madžarskem, nemškem, angleškem in slovenskem jeziku.

 

Prvi jesenski dan

september 2019

Leto je naokrog in zopet nas je obiskala »botra jesen«. Kaj nam je prinesla, si oglejte na spodnjih slikah.

1 2

 

Predpoletni utrinki

junij 2019

Vabimo vas, da si na tej povezavi (priponka .pdf) ogledate utrinke iz dogajanja v mesecu juniju v našem vrtcu.

 

Dan športa

maj 2019

1

Petek, 26. 4. 2019  je minil v precej živahnem vzdušju. Obeležili smo dan športa, pretekli tek podnebne solidarnosti in se družili z otroki iz OŠ IV. Murska Sobota.

Po uvodnem pozdravu smo otrokom zapeli našo pesmico One seed, oni pa so nas vodili skozi gibalno zgodbo o pomladi, preko katere smo si ogreli telo ter se pripravili na športne zaposlitve po postajah.  Na eni izmed njih smo prenašali žogice na lopatah, na drugi premagovali ovire- prehodili klop in blazino, na tretji tekli v dober namen za otroke iz Afrike ter na zadnji postaji tekli med palicami.

Športno druženje na igrišču smo zaključili z bansom: Gradim prijateljstvo, nato pa smo se odpravili na igrišče vrtca, kjer smo se okrepčali s sadjem in s sokom oz. vodo. Otroci so imeli na voljo še nekaj možnosti za spontano druženje na igrišču in kar precej hitro je minil skupen čas, po katerem smo se poslovili in odpravili vsak svojim novim dogodivščinam naproti.

 

Dan Zemlje

maj 2019

Pomena skrbi, da bi ohranili naš planet Zemljo, se zavedamo že od malih nog. Zato otroci z vzgojiteljicami tej temi posvečamo  veliko pozornosti skozi vse šolsko leto.

Posebej smo se te teme dotaknili ob dnevu Zemlje, ki smo ga obeležili  25. 4. 2019.  Z otroki smo se pogovarjali o pomenu rastlinstva za obstoj našega planeta in človeštva na njem. Ugotovili smo, da so rastline, še posebej drevesa zelo pomembna, zato smo se odpravili na sprehod v gozd. Na poti smo bili pozorni na čistočo, zato smo mimogrede pobrali še odpadke, ki pa jih na srečo ni bilo veliko.

Ko smo prispeli v gozd, smo si ogledali drevesa, prisluhnili šumenju vetra in petju ptic.  Nato smo poprijeli za delo in posadili kar 4 drevesa različnih sort. Ker smo si iz vrtca pripeljali lopatke, smo prav vsi pomagali pri sajenju. Bili smo zadovoljni z opravljenim delom. Na koncu smo drevesa zalili in poskrbeli tudi zase. Okrepčali smo se z vodo. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf)

 

Pustni torek v našem vrtcu

marec 2019

»Tralala, hopsasa pustne smo šeme, tralala, hopsasa nič nismo lene,…« je odmevalo v našem vrtcu že nekaj dni pred pustnim torkom. Okrasili smo igralnice in garderobo, se pogovarjali o pustu, peli pustne pesmi, pekli flancate, izdelali skupinsko pustno masko, rajali in se zabavali. Na pustni torek so v vrtec prihajale princeske, vile, pikapolone, spidermani, gasilci, policaji,… Skupaj smo rajali in peli, nato pa se odpravili na pustno povorko po vasi. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf).


Kulturni teden v vrtcu

februar 2019

V vrtcu OŠ Prežihovega Voranca Bistrica smo prvi teden v februarju posvetili kulturi. Vsak dan smo se zbrali ob slovenski himni, nato pa so sledile različne dejavnosti. Pogovarjali smo se o kulturnem obnašanju, o naši državi in njenih simbolih, ki smo jih tudi narisali. Spoznali smo največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna ter prebirali, dramatizirali in ilustrirali njegovega Povodnega moža. Dan pred slovenskim kulturnim praznikom smo se zbrali na kratki prireditvi, kjer se je vsaka skupina predstavila s svojo plesno ali pevsko točko, nato pa je sledilo rajanje okoli zelene lipe, ki je prav tako simbol slovenstva.
Veste, kdo je še prišel na naše rajanje in nam razdelil sladke suhe fige? Pokukajte fotografije na tej povezavi (priponka .pdf) in dobili boste odgovor.

 

Sanje v mojem vrtcu: Poletimo v vesolje

februar 2019

134

31. 1. 2019 se je v vrtcu zbralo 23 otrok s svojimi vzgojiteljicami. Tokrat smo se skupaj z raketo odpravili na raziskovanje vesolja.

Najprej smo z igro Elektrika dali moč naši raketi ter jo pognali v vesolje. Sledilo je raziskovanje čarobne škatle.

Ogledali smo si prezentacijo in videoposnetke,  preko katerih  smo spoznali planete, astronavte, skafander, asteroide, sonce, luno in še kaj.

Seveda na naši misiji nismo bili sami. Pridružili so se nam tudi učitelji, udeleženci projekta Erasmus+ iz večih držav po Evropi. Po skupinah smo se lotili najrazličnejših nalog: tako smo ob pomoči robotka raziskovali planete, prav tako smo jih odkrivali preko tablic. Izdelali smo si tudi svojo raketo, ki smo jo s pomočjo slamic pihali.

Sledil je lov na zvezdice z baterijskimi svetilkami na našem igrišču ter sestavljanje malega voza, pri čemer se je razvila prava tekma.

Po končani dejavnosti se nam je zelo prilegla večerja. S tem pa še dejavnosti ni bilo konec.

Hitro smo se odpravili po svoje pižame, pokrtačili svoje zobke, nato pa je sledila pravljica o Zvezdici Zaspanki. Po končani  pravljici smo se še razmigali ob space jogi ter prijetno utrujeni zlezli  na blazine k počitku.

 

Veseli december

december 2018

Zdaj, ko čarobni, praznični čas, tiho, po tiho prihaja med nas, … je le delček pesmice, ki nas je spremljala vsak  dan, ko smo v pričakovanju zrli na našo adventno vejico z zvezdicami. V vsaki  izmed njih se je skrivala dejavnost, ki nas je vodila bližje prazničnim doživetjem. Tako smo uživali v drobnih decembrskih trenutkih, prepletenih z zgodbami, pravljicami, pesmicami, drobnimi pozornostmi, vdihovanju novega življenja drobnim žitnim zrnom, veselim pričakovanjem božička in nenazadnje tudi darili… Več o naših doživetjih pa naj vam pričarajo foto utrinki na tej povezavi.

 

Krtek Oli in Vulkanija v našem vrtcu

december 2018

1 2 3 4

5 6 7 8 9

Nekoč, davno tega je bil na Goričkem velik, velik vulkan, ki je bil zelo aktiven. Ko se je deček nekega dne  sprehajal po Goričkem, je našel prelep poseben kamen- olivin. Bil je čudežen kamen. Ker je bil kamen dečku všeč, ga je odnesel domov.
Nekoč je čarobnost postala tako močna, da je kamen oživel in se spremenil v krtka. Krtku je bilo ime Oli . Od tistega trenutka dalje sta deček in Oli postala najboljša prijatelja.
Krtek je odpeljal dečka v podzemlje, kjer mu je razkazal čudovit svet pod zemljo. Dečku je bilo to všeč in želel je pokazati še drugim ljudem. Tako sta ustvarila mesto Vulkanija.
Če ne verjamete, se odpravite na Goričko, kjer vas čaka krtek Oli.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

november 2018

1 2 3

4 5 6 7

V petek, 16.11.2018, smo v vrtcu obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega pobudnica je Čebelarska zveza Slovenije. Zaužili smo zdrav tradicionalni zajtrk: kruh, maslo, med, jabolko in mleko.
Po zdravem zajtrku smo si ogledali lutkovno igrico z naslovom Medena pravljica, zapeli Slakovo pesem Čebelar in zaplesali čebelji ples.

 

Obisk gasilcev

oktober 2018

1 2

24. 10. 2018 so nas v vrtcu obiskali gasilci GZ Črenšovci. Seveda tega nismo vedeli, dokler nas ni sirena  opozorila na to.  Kar se da hitro smo kar skozi igralnice po najkrajši poti odhiteli na zbirno mesto, ki se nahaja na našem igrišču. Tam smo se hitro prešteli. Seveda smo bili vsi. Novico smo prenesli naši vodji vrtca, ki je številke prenesla vodji evakuacije.
Bili smo hitri in zato tudi pohvaljeni s strani gasilcev vseh treh Bistric. Za nagrado smo si lahko ogledali gasilsko opremo, uniforme ter pokukali v gasilsko vozilo.  Gasilcem smo v zahvalo zapeli pesem o gasilcih in jih pozdravili z gasilskim pozdravom: Na pomoč.

 

Teden otroka

oktober 2018

V TEDNU OTROKA se je pri  nas v vrtcu  dogajalo marsikaj zanimivega. Ogledali smo si gledališko predstavo »Mala murska deklica« v kateri sta nas glavna junaka popeljala po naši lepi Sloveniji. Drugi dan smo si med oddelki izmenjali angleške plesne koreografije in se jih naučili. Obiskala nas je medicinska sestra, ki nam je pomagala pravilno ščetkati zobe. Uživali smo ob obisku babic in dedkov, ki so z nami zaplesali in se poigrali. V petek pa sta nas policista spremljala na varen sprehod po bližnji okolici  vrtca. Prečkali smo prehod za pešce, si ogledali novo parkirišče in utrdili naše znanje o prometu. Ta dan smo doživeli še dve prijetni presenečenji: obiskal nas je policist Leon, ki se je z nami fotografiral in se nam dal pobožati. Za konec dneva in tedna pa smo se posladkali še s pečenimi kostanji, ki jih je za nas spekel hišnik. Več o naših doživetjih pa si lahko pogledate na tej povezavi.

 

Jesenska olimpijada

oktober 2018

V četrtek, 4. oktobra, smo v vrtcu izvedli Jesensko olimpijado. Ta dan je za otroke bil prav poseben, saj so v vrtec prišli njihovi stari starši. Potovali smo po državah, ki so vključene v mednarodni projekt Erasmus+. Spoznavali smo športno kulturo posamezne države. Tako smo pri vsaki postaji izvedli športno dejavnost in si pridobili štampiljko na olimpijskem krogu. Utrinke dejavnosti si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Mednarodni dan jezika

september 2018

1 2 3

V sredo, 26. 9. 2018, smo v našem vrtcu obeležili MEDNARODNI DAN JEZIKA. V ta namen smo se zbrali na vrtčevskem dvorišču in otrokom na igriv način približali jezike. Jezik so spoznali kot objekt igre skozi artikulacijske vaje in kot orodje komunikacije. Spoznali smo fantke, ki so sodeč po zastavah prihajali iz različnih držav (Slovenija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Anglija), ter jih pozdravili v njihovem jeziku. Ker so spali, smo jih poskušali zbuditi, zato smo jim prepevali pesmico Mojster Jaka v kar šestih različnih jezikih. Fantje se niso zbudili, zato smo se poslovili od njih. Pesmice pa so nam ostale v spominu ter jih radi prepevamo še in še. Dan je bil malo drugačen in zanimiv za vse vrtčevske otroke.

 

Obvestilo za starše

september 2018

Letošnji Teden otroka bo potekal od 1. do 7. oktobra. Tema tedna otroka je: PROSTI ČAS.  Zavedamo se, kako dragocen in pomemben je. Tako za otroka, kot za celotno družino. To je tisti čas, ki si ga otroci lahko organizirajo po svoje, ko iščejo tisto, kar jih veseli in navdušuje. Se družijo s prijatelji in razvijajo svoje socialne kompetence, pridobivajo izkušnje iz sveta okoli njih med plezanjem po drevesih, na košarkarskih in nogometnih igriščih, pa tudi na sprehodu po gozdu ali bližnjem travniku. Tudi v našem vrtcu bomo imeli v tem času organiziranih več dejavnosti, ki jih najdete na tej povezavi.

12

Zapisala Alenka Korošec