Osnovna šola Prežihovega Voranca Bistrica

Odgovorna šola preudarno, vedoželjno in ustvarjalno v bodočnost.

OŠ Prežihovega Voranca Bistrica>>Vrtec

 

Utrinki minulih dogodkov in napovednik prihodnjega dogajanja

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

november 2019

123

4564

V petek, 15.11.2019 smo v vrtcu obeležili tradicionalni zajtrk. Pri tem nam je pomagala čebela Adela, ki je otrokom pripravila sladki med. Ampak, ko je želela obiskati otroke, medu ni bilo. Nagajivi škrat je pojedel ves med, ki je bil namenjen otrokom. A bodo otroci ostali brez medu?
Seveda ne. Škrat je poklical čebelarja, ki je z veseljem priskočil na pomoč in prinesel med. Tako smo se posladkali s čisto pravim domačim medom, maslom in kruhom, popili mleko in pojedli jabolko.
Od veselja smo zaplesali čebelji ples Romane Kranjčan Zum, zum, zum in zapeli Slakovo pesem Čebelar.

 

Teden otroka v našem vrtcu

oktober 2019

1 23

456

»NAŠE PRAVICE« je bilo geslo tedna otroka v oktobru 2019. Obeležili smo namreč 30 let, odkar je bila sprejetja Konvencija o otrokovih pravicah (20. novembra 1989 jo je sprejela Generalna skupščina Združenih narodov)
Tako smo tudi v našem vrtcu namenili več pozornosti pravicam otroka. Posebno pozornost smo ob vsakodnevnih dejavnostih posvetili pravici do igre. Igra nas je povezovala, tako mlajše kot tudi starejše. Pa ne samo otroke vrtca, v igri so se nam pridružili tudi prvošilci.
Ponedeljek je potekal v znamenju pravice do zdravega okolja in varnosti. Obiskali smo vaško knjižnico, kjer smo se pogovorili o tem, kaj lahko sami naredimo za svoje zdravje, prisluhnili dramatizaciji o belih zajčkih ter si sposodili knjige.
Torek je bil namenjen srečanju s policistom, g. Bačičem. Le-ta nam je predstavil svoj poklic, policijsko opremo. In le česa bi se lahko bolj razveselili kot sirene policijskega avtomobila in modrih luči. S policistom smo se odpravili še na pohod po bližnji okolici, si ogledali prometne znake, se učili varne hoje po pločnikih ter kako se že od malih nog vključevati v prometne situacije. Da bi tudi vse ostale udeležence v prometu opozorili na nas, smo porisali asfaltne površine našega parkirišča.
V sredo je zadišalo po kostanjih, ki jih je za nas pripravil naš hišnik. Seveda pa smo povabili  v goste naše prijatelje prvošolce. Bilo je zelo zabavno. Družili smo se  ob igri, sprehodu in tako so še kako po vsem opravljenem teknili kostanji.
Pika in Cene iz pravljice iz pravljične skrinjice gledališča KUKUC sta nas obiskala v četrtek. Potovali smo skozi različne pravljice- o Rdeči kapici, Sneguljčici, Janku in Metki…
Muca Copatarica pa je bila osrednji lik našega petkovega srečanja s starimi starši. Bilo nas je veliko in čeprav nam je ponagajalo megleno dopoldne, nas to ni motilo. Lepo se je bilo stisniti v objem dedka ali posedeti v naročju babice ter spremljati zgodbo. A ker otroci iz Male vasi niso našli svojih copatk, smo vsi skupaj  pohiteli na pomoč. In seveda….pod mogočno platano, v hiški na našem igrišču smo skupaj odkrili dom muce Copatarice, ki je že sešila strgane copatke nerednim otrokom iz Male vasi. Veselje je bilo nepopisno, kar je samo po sebi klicalo k pesmi in plesu, s katerim smo srečanje zaključili.

Ves teden smo namenili tudi trajnostnemu načinu prihoda v vrtec. Tako ste se posluževali prihodov bodisi peš, s skiroji, kolesi. Tudi mi  v vrtcu smo veliko časa namenili pohodom, sprehodom. S skupnimi močmi nam je uspelo. Vzgojiteljice vam izrekamo pohvalo in se vam za sodelovanje zahvaljujemo.

 

Evakuacija z gasilci

oktober 2019

12

S pomočjo gasilcev smo v petek, 25. 10. 2019, izvedli vajo evakuacije. Ob 9. uri se je v vrtcu oglasila sirena, ki nas je opozorila na "požar "  v vrtcu.  Začeli smo z evakuacijo in se previdno umaknili iz prostorov vrtca. Zbrali smo se na zbirnem mestu na dvorišču vrtca. Vaja je bila uspešno izvedena. Sledil je ogled gasilske opreme in gasilskega vozila.
Hvala gasilcem za pomoč pri izvedbi vaje.

 

Evropski dan jezikov

september 2019

12

V četrtek, 26. 9. 2019, smo obeležili evropski dan jezikov. Vsaka skupina je potovala  v eno izmed držav naših sosedov in spoznavala njihov jezik. Vsem skupna pa je bila pesmica Family finger. Ob koncu dejavnosti smo se zbrali na vrtčevi terasi  in se po skupinah predstavili z petjem pesmice in sicer v hrvaškem, italijanskem, madžarskem, nemškem, angleškem in slovenskem jeziku.

 

Prvi jesenski dan

september 2019

Leto je naokrog in zopet nas je obiskala »botra jesen«. Kaj nam je prinesla, si oglejte na spodnjih slikah.

1 2

 

Predpoletni utrinki

junij 2019

Vabimo vas, da si na tej povezavi (priponka .pdf) ogledate utrinke iz dogajanja v mesecu juniju v našem vrtcu.

 

Dan športa

maj 2019

1

Petek, 26. 4. 2019  je minil v precej živahnem vzdušju. Obeležili smo dan športa, pretekli tek podnebne solidarnosti in se družili z otroki iz OŠ IV. Murska Sobota.

Po uvodnem pozdravu smo otrokom zapeli našo pesmico One seed, oni pa so nas vodili skozi gibalno zgodbo o pomladi, preko katere smo si ogreli telo ter se pripravili na športne zaposlitve po postajah.  Na eni izmed njih smo prenašali žogice na lopatah, na drugi premagovali ovire- prehodili klop in blazino, na tretji tekli v dober namen za otroke iz Afrike ter na zadnji postaji tekli med palicami.

Športno druženje na igrišču smo zaključili z bansom: Gradim prijateljstvo, nato pa smo se odpravili na igrišče vrtca, kjer smo se okrepčali s sadjem in s sokom oz. vodo. Otroci so imeli na voljo še nekaj možnosti za spontano druženje na igrišču in kar precej hitro je minil skupen čas, po katerem smo se poslovili in odpravili vsak svojim novim dogodivščinam naproti.

 

Dan Zemlje

maj 2019

Pomena skrbi, da bi ohranili naš planet Zemljo, se zavedamo že od malih nog. Zato otroci z vzgojiteljicami tej temi posvečamo  veliko pozornosti skozi vse šolsko leto.

Posebej smo se te teme dotaknili ob dnevu Zemlje, ki smo ga obeležili  25. 4. 2019.  Z otroki smo se pogovarjali o pomenu rastlinstva za obstoj našega planeta in človeštva na njem. Ugotovili smo, da so rastline, še posebej drevesa zelo pomembna, zato smo se odpravili na sprehod v gozd. Na poti smo bili pozorni na čistočo, zato smo mimogrede pobrali še odpadke, ki pa jih na srečo ni bilo veliko.

Ko smo prispeli v gozd, smo si ogledali drevesa, prisluhnili šumenju vetra in petju ptic.  Nato smo poprijeli za delo in posadili kar 4 drevesa različnih sort. Ker smo si iz vrtca pripeljali lopatke, smo prav vsi pomagali pri sajenju. Bili smo zadovoljni z opravljenim delom. Na koncu smo drevesa zalili in poskrbeli tudi zase. Okrepčali smo se z vodo. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf)

 

Pustni torek v našem vrtcu

marec 2019

»Tralala, hopsasa pustne smo šeme, tralala, hopsasa nič nismo lene,…« je odmevalo v našem vrtcu že nekaj dni pred pustnim torkom. Okrasili smo igralnice in garderobo, se pogovarjali o pustu, peli pustne pesmi, pekli flancate, izdelali skupinsko pustno masko, rajali in se zabavali. Na pustni torek so v vrtec prihajale princeske, vile, pikapolone, spidermani, gasilci, policaji,… Skupaj smo rajali in peli, nato pa se odpravili na pustno povorko po vasi. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf).


Kulturni teden v vrtcu

februar 2019

V vrtcu OŠ Prežihovega Voranca Bistrica smo prvi teden v februarju posvetili kulturi. Vsak dan smo se zbrali ob slovenski himni, nato pa so sledile različne dejavnosti. Pogovarjali smo se o kulturnem obnašanju, o naši državi in njenih simbolih, ki smo jih tudi narisali. Spoznali smo največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna ter prebirali, dramatizirali in ilustrirali njegovega Povodnega moža. Dan pred slovenskim kulturnim praznikom smo se zbrali na kratki prireditvi, kjer se je vsaka skupina predstavila s svojo plesno ali pevsko točko, nato pa je sledilo rajanje okoli zelene lipe, ki je prav tako simbol slovenstva.
Veste, kdo je še prišel na naše rajanje in nam razdelil sladke suhe fige? Pokukajte fotografije na tej povezavi (priponka .pdf) in dobili boste odgovor.

 

Sanje v mojem vrtcu: Poletimo v vesolje

februar 2019

134

31. 1. 2019 se je v vrtcu zbralo 23 otrok s svojimi vzgojiteljicami. Tokrat smo se skupaj z raketo odpravili na raziskovanje vesolja.

Najprej smo z igro Elektrika dali moč naši raketi ter jo pognali v vesolje. Sledilo je raziskovanje čarobne škatle.

Ogledali smo si prezentacijo in videoposnetke,  preko katerih  smo spoznali planete, astronavte, skafander, asteroide, sonce, luno in še kaj.

Seveda na naši misiji nismo bili sami. Pridružili so se nam tudi učitelji, udeleženci projekta Erasmus+ iz večih držav po Evropi. Po skupinah smo se lotili najrazličnejših nalog: tako smo ob pomoči robotka raziskovali planete, prav tako smo jih odkrivali preko tablic. Izdelali smo si tudi svojo raketo, ki smo jo s pomočjo slamic pihali.

Sledil je lov na zvezdice z baterijskimi svetilkami na našem igrišču ter sestavljanje malega voza, pri čemer se je razvila prava tekma.

Po končani dejavnosti se nam je zelo prilegla večerja. S tem pa še dejavnosti ni bilo konec.

Hitro smo se odpravili po svoje pižame, pokrtačili svoje zobke, nato pa je sledila pravljica o Zvezdici Zaspanki. Po končani  pravljici smo se še razmigali ob space jogi ter prijetno utrujeni zlezli  na blazine k počitku.

 

Veseli december

december 2018

Zdaj, ko čarobni, praznični čas, tiho, po tiho prihaja med nas, … je le delček pesmice, ki nas je spremljala vsak  dan, ko smo v pričakovanju zrli na našo adventno vejico z zvezdicami. V vsaki  izmed njih se je skrivala dejavnost, ki nas je vodila bližje prazničnim doživetjem. Tako smo uživali v drobnih decembrskih trenutkih, prepletenih z zgodbami, pravljicami, pesmicami, drobnimi pozornostmi, vdihovanju novega življenja drobnim žitnim zrnom, veselim pričakovanjem božička in nenazadnje tudi darili… Več o naših doživetjih pa naj vam pričarajo foto utrinki na tej povezavi.

 

Krtek Oli in Vulkanija v našem vrtcu

december 2018

1 2 3 4

5 6 7 8 9

Nekoč, davno tega je bil na Goričkem velik, velik vulkan, ki je bil zelo aktiven. Ko se je deček nekega dne  sprehajal po Goričkem, je našel prelep poseben kamen- olivin. Bil je čudežen kamen. Ker je bil kamen dečku všeč, ga je odnesel domov.
Nekoč je čarobnost postala tako močna, da je kamen oživel in se spremenil v krtka. Krtku je bilo ime Oli . Od tistega trenutka dalje sta deček in Oli postala najboljša prijatelja.
Krtek je odpeljal dečka v podzemlje, kjer mu je razkazal čudovit svet pod zemljo. Dečku je bilo to všeč in želel je pokazati še drugim ljudem. Tako sta ustvarila mesto Vulkanija.
Če ne verjamete, se odpravite na Goričko, kjer vas čaka krtek Oli.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

november 2018

1 2 3

4 5 6 7

V petek, 16.11.2018, smo v vrtcu obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega pobudnica je Čebelarska zveza Slovenije. Zaužili smo zdrav tradicionalni zajtrk: kruh, maslo, med, jabolko in mleko.
Po zdravem zajtrku smo si ogledali lutkovno igrico z naslovom Medena pravljica, zapeli Slakovo pesem Čebelar in zaplesali čebelji ples.

 

Obisk gasilcev

oktober 2018

1 2

24. 10. 2018 so nas v vrtcu obiskali gasilci GZ Črenšovci. Seveda tega nismo vedeli, dokler nas ni sirena  opozorila na to.  Kar se da hitro smo kar skozi igralnice po najkrajši poti odhiteli na zbirno mesto, ki se nahaja na našem igrišču. Tam smo se hitro prešteli. Seveda smo bili vsi. Novico smo prenesli naši vodji vrtca, ki je številke prenesla vodji evakuacije.
Bili smo hitri in zato tudi pohvaljeni s strani gasilcev vseh treh Bistric. Za nagrado smo si lahko ogledali gasilsko opremo, uniforme ter pokukali v gasilsko vozilo.  Gasilcem smo v zahvalo zapeli pesem o gasilcih in jih pozdravili z gasilskim pozdravom: Na pomoč.

 

Teden otroka

oktober 2018

V TEDNU OTROKA se je pri  nas v vrtcu  dogajalo marsikaj zanimivega. Ogledali smo si gledališko predstavo »Mala murska deklica« v kateri sta nas glavna junaka popeljala po naši lepi Sloveniji. Drugi dan smo si med oddelki izmenjali angleške plesne koreografije in se jih naučili. Obiskala nas je medicinska sestra, ki nam je pomagala pravilno ščetkati zobe. Uživali smo ob obisku babic in dedkov, ki so z nami zaplesali in se poigrali. V petek pa sta nas policista spremljala na varen sprehod po bližnji okolici  vrtca. Prečkali smo prehod za pešce, si ogledali novo parkirišče in utrdili naše znanje o prometu. Ta dan smo doživeli še dve prijetni presenečenji: obiskal nas je policist Leon, ki se je z nami fotografiral in se nam dal pobožati. Za konec dneva in tedna pa smo se posladkali še s pečenimi kostanji, ki jih je za nas spekel hišnik. Več o naših doživetjih pa si lahko pogledate na tej povezavi.

 

Jesenska olimpijada

oktober 2018

V četrtek, 4. oktobra, smo v vrtcu izvedli Jesensko olimpijado. Ta dan je za otroke bil prav poseben, saj so v vrtec prišli njihovi stari starši. Potovali smo po državah, ki so vključene v mednarodni projekt Erasmus+. Spoznavali smo športno kulturo posamezne države. Tako smo pri vsaki postaji izvedli športno dejavnost in si pridobili štampiljko na olimpijskem krogu. Utrinke dejavnosti si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Mednarodni dan jezika

september 2018

1 2 3

V sredo, 26. 9. 2018, smo v našem vrtcu obeležili MEDNARODNI DAN JEZIKA. V ta namen smo se zbrali na vrtčevskem dvorišču in otrokom na igriv način približali jezike. Jezik so spoznali kot objekt igre skozi artikulacijske vaje in kot orodje komunikacije. Spoznali smo fantke, ki so sodeč po zastavah prihajali iz različnih držav (Slovenija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Anglija), ter jih pozdravili v njihovem jeziku. Ker so spali, smo jih poskušali zbuditi, zato smo jim prepevali pesmico Mojster Jaka v kar šestih različnih jezikih. Fantje se niso zbudili, zato smo se poslovili od njih. Pesmice pa so nam ostale v spominu ter jih radi prepevamo še in še. Dan je bil malo drugačen in zanimiv za vse vrtčevske otroke.

 

Obvestilo za starše

september 2018

Letošnji Teden otroka bo potekal od 1. do 7. oktobra. Tema tedna otroka je: PROSTI ČAS.  Zavedamo se, kako dragocen in pomemben je. Tako za otroka, kot za celotno družino. To je tisti čas, ki si ga otroci lahko organizirajo po svoje, ko iščejo tisto, kar jih veseli in navdušuje. Se družijo s prijatelji in razvijajo svoje socialne kompetence, pridobivajo izkušnje iz sveta okoli njih med plezanjem po drevesih, na košarkarskih in nogometnih igriščih, pa tudi na sprehodu po gozdu ali bližnjem travniku. Tudi v našem vrtcu bomo imeli v tem času organiziranih več dejavnosti, ki jih najdete na tej povezavi.

12

Zapisala Alenka Korošec