OŠ Prežihovega Voranca Bistrica kulturnazsola

Odgovorna šola preudarno, vedoželjno in ustvarjalno v bodočnost.

 

Aktualno dogajanje ...

 

Varno v virtualno

petek 16. februar 2018

Svet informacijsko komunikacijskih tehnologij (računalniki, pametni telefoni, tablice ipd.) pomembno sooblikuje naš vsakdan in vsakdan naših otrok. Ob tem strokovnjaki opozarjajo, da so ravno otroci in mladostniki najbolj ranljivi uporabniki interneta, saj tehnično »obvladajo« računalnik in internet, toda zaradi svoje mladosti, neizkušenosti ali radovednosti, se lahko kaj hitro ujamejo v skrivne pasti interneta. Splet je za otroka velik, neznan prostor in zato je pomembno, da je nanj pripravljen.

1 2 3

V sklopu meseca Varne rabe interneta, ki ga organizirajo nevladne organizacije v Sloveniji pod okriljem Safe.si smo na šoli v četrtek, 15. 2. 2018, gostili dr. Renata Lukača, profesorja na Gimnaziji Murska Sobota in strokovnjak za informacijsko komunikacijsko tehnologijo. Dr. Lukač je povedal veliko zanimivega o rabi interneta in opozoril na številne pasti, ki prežijo na vse uporabnike. Veliko koristnih orodij, gradiv in nasvetov lahko najdete tudi na spletni strani organizacije Safe.si.


Otroški šolski parlament

četrtek 15. februar 2018

Letošnji šolski parlament poteka pod naslovom "Šolstvo in šolski sistem". V sklopu parlamenta so se na šoli odvijale številne aktivnosti. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf).

 

Petra Ritonja, prof. RP in mentorica šolskega parlamenta

 

Snežna Bistrica

četrtek 15. februar 2018

1 2

4 5 6

 

Slovenski kulturni praznik

sreda 7. februar 2018

1 2

3 4 5

S pesmijo, igro in recitacijo smo v sredo, 7. februarja 2018, počastili slovenski kulturni praznik in se spomnili največjega slovenskega pesnika - Franceta Prešerna.

 

Športna obvestila

sreda 7. februar 2018

1 2

V četrtek, 18. 1. 2018, so naši nogometaši na OŠ Kajetana Koviča odigrali še finalni obračun v šolskem področnem nogometnem tekmovanju. V finalni tekmi so se pomerili z ekipo OŠ  I Murska Sobota,  ki so jo premagali s 4 : 1, in tako zasedli prvo mesto v pomurski regiji. Tretje mesto si je priigrala ekipa z OŠ Križevci pri Ljutomeru, četrti so bili učenci OŠ Tišina. Prva tri mesta vodijo na četrtfinalno državno tekmovanje, kar je odličen uspeh za našo šolo.
Ekipa OŠ Prežihovega Voranca Bistrica bo tekmovala v skupini B, in sicer skupaj z OŠ Kozje, OŠ Franja Goloba Prevalje in OŠ Janka Padežnika Maribor. Želimo jim uspešno tekmovanje na državni ravni.

1 2 3

V soboto, 3. 2. 2018, se je v Mariboru odvijalo področno tekmovanje v judo. Tekmovali sta tudi dve učenki z naše šole, ki trenirata v Judo klubu Lendava. Tinaja Maučec iz 5. razreda je zasedla 2. mesto, Lea Luna Kordež iz 3. razreda pa 3. mesto. Iskrene čestitke!

Alojz Krevh, učitelj športa

 

Zimski športni dan

torek 30. januar 2018

1 2 3

V torek, 30. 1. 2018, so učenci 6. in 9. razreda imeli zimski športni dan.  V sončnem vremenu so uživali na drsališču v Murski Soboti. V nadaljevanju smo se odpravili peš v trgovski center, kjer so učenci bovlali. Rdečih ličk in rahlo utrujeni so se zadovoljni vrnili k šoli.

Alojz Krevh, učitelj športa

 

Šolska športna tekmovanja starejših učencev 8. in 9. razreda - odbojka, rokomet, nogomet

sreda 20. december 2017

1

V mesecu decembru smo na šoli gostili ekipo odbojkaric z OŠ Miška Kranjca Velika Polana. Dekleta 8. in 9. razreda so pokazala veliko željo po igri, a kljub prizadevanju izgubila oba niza. V novem letu jih čaka povratna prijateljska tekma.
Učenci l. 2003 in mlajši so odigrali medobčinski turnir v rokometu. V OE Lendava so dosegli 1. mesto in se uvrstili na področno rokometno tekmovanje, ki je potekalo 19. 12. 2017 v Murski Soboti. Odigrali so dobro, na koncu je zmanjkalo malo sreče in znanja. Blaž Baligač je prejel pokal za najboljšega vratarja turnirja.
Rezultati:
OŠ PV Bistrica : OŠ Gornja Radgona 7:7
OŠ Bakovci : OŠ PV Bistrica 11:9
Na nogometnem medobčinskem tekmovanju območne enote Lendava so nogometaši naše šole prepričljivo premagali vse ekipe šol na medobčinski ravni. Premagali so OŠ FP Črenšovci, OŠ MK Velika Polana, OŠ Turnišče. Ker so zasedli prvo mesto v finalu, so se uvrstili na področno tekmovanje. Področno tekmovanje bo v ponedeljek, 15. 1. 2018, ob 11. uri na OŠ Kajetana Koviča Radenci. Tekmujejo v skupini B, kjer bodo nasproti stale ekipe Veržeja, Apač in Murske Sobote. Prvouvrščeni ekipi iz skupine se bosta pomerili v finalu področnega tekmovanja, ki bo 18. 1. 2018 v Radencih. Prve tri ekipe finala si bodo prislužile nastope na četrtfinalnem državnem tekmovanju v nogometu.
Čestitke vsem udeleženim učenkam in učencem.

Alojz Krevh, učitelj športa

 

Obisk Državnega zbora in Hiše Evropske unije v Ljubljani

sreda 20. december 2017

V sredo, 20. 12. 2017 smo z učenci 7. in 8. razreda obiskali Državni zbor RS, kjer sta nas sprejela poslanca Jožef Horvat in Ksenija Kramar Korenjak. Po ogledu znamenite freske v preddverju DZ-ja in Velike dvorane, kjer zasedajo poslanci, smo se pridružili poslancema v sejni sobi, kjer sta se najprej predstavila in govorila o svojem delu. V nadaljevanju smo izvedli interaktivno glasovanje z aplikacijo Socrative, kjer smo razmišljali o pomenu podjetnosti, mreženju, aktivnem državljanstvu in kompetencah, potrebnih za uspešno razvijanje lastnega poklica, službene poti oz. kariere. Izmenjava idej in mnenj je potekala z uporabo naših lastnih pametnih mobilnih telefonov. Poslanca sta ob naših odgovorih tudi sama podala svoje mnenje in bila navdušena nad uporabo sodobne tehnologije v namene pouka in drugih aktivnostih.

V popoldanskem delu strokovne ekskurzije smo obiskali Hišo Evropske unije, kjer so nam predstavili delovanje in institucije EU. Sledilo je zasedanje šolskega otroškega parlamenta obeh razredov, kjer smo s pomočjo aplikacije Mentimeter opravili glasovanje in diskusijo o ključnih temah letošnjega šolskega parlamenta. Ugotavljamo, da uporaba pametnih mobilnih naprav omogoča aktivno diskusijo vseh udeležencev, kritično vrednotenje obravnavanih tem in razvoj digitalnih kompetenc za izzive digitalne dobe. Ob koncu obiska smo se preizkusili še v interaktivnem kvizu poznavanja evropskih institucij in same Evropske unije. Nekaj utrinkov iz ekskurzije si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Rezultati 1. zbiralne akcije starega papirja

ponedeljek 27. november 2017

Spoštovani starši in učenci,
z veseljem vam sporočamo, da smo zaključili našo prvo zbiralno akcijo starega papirja v tem šolskem letu. Akcija je bila uspešna, saj ste se vsi sodelujoči izkazali in zbrali 10 702 kg starega papirja.
Rezultate najboljših oddelkov si lahko ogledate v spodnji tabeli.
Prepričani smo, da bomo ob naslednji zbiralni akciji, ki bo marca 2018, še uspešnejši. Zato začnimo star papir zbirati že danes. Potrudimo se in bodimo še uspešnejši.

DOSEŽENO MESTO

RAZRED

KOLIČINA ZBRANEGA PAPIRJA

POVPREČJE NA UČENCA

1.

5.

1.850 kg

92,5 kg

2.

2.

1.689 kg

80,4 kg

3.

4.

1.477 kg

86,9 kg

4.

9.

1.408 kg

58,7 kg

5.

8.

1.012 kg

48,2 kg

6.

1.

976 kg

65,1 kg

7.

3.

917 kg

57,3 kg

8.

6.

699 kg

58,3 kg

9.

7.

674 kg

30,6 kg

 

 

Tehniški dan Ljudska glasbila, viže in plesi

ponedeljek 20. november 2017

1 2 3

4 5 6

V sklopu tehniškega dneva smo na šoli gostili slovenskega etnomuzikologa Tomaža Raucha, ki je učencem predstavil slovenska ljudska glasbila, ljudske plese in pesmi. V sklopu delavnice so učenci sami izdelali dva ljudska inštrumenta, vugaš in nunalco, na katera so tudi zaigrali in zapeli.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

petek 17. november 2017

1 2 3

V petek, 17. novembra, smo na naši šoli, kot je to že tradicionalno, obeležili DAN SLOVENSKE HRANE. Učence je v šolski jedilnici počakal tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer so zajtrkovali črn kruh z maslom in medom, jabolko in mleko. Učenci prve triade so imeli NARAVOSLOVNI DAN. Razvrščeni po razredih so poslušali predavanja z aktualnimi vsebinami O ČEBELAH, ZDRAVIH NAVADAH, ZDRAVEM NAČINU ŽIVLJENJA IN HIGIENI ZOB. S spretnimi rokami so si naredili tudi svečo iz čebeljega voska, ki so jo odnesli domov. Zmenili so se, da bodo v prihodnosti skrbeli za zdravje in se držali pregovora: »Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran.«

 

Dobrodelna prireditev

petek 17. november 2017

V petek, 17.11.2017 smo z učenkami Vokalne skupine nastopili na dobrodelni prireditvi z naslovom  Podarjamo glasbo, ples in nasmeh, v organizaciji Lions kluba Lendava, katere izkupiček prodanih vstopnic bo namenjen šolskim skladom sodelujočih šol. Predstavili smo se z pesmijo Lollipop, ameriške skupine Chordettes. Učenkam je vedno izziv in užitek nastopiti v imenitni Koncertni dvorani v Lendavi.
http://lendavainfo.com/foto-odprli-razstavo-likovnega-natecaja-plakat-miru-2017-za-tem-podarjali-glasbo-ples-in-nasmeh/

 

logo

ponedeljek - petek20.-24. november 2017

Dan splošnih knjižnic bo letos potekal v več kot 50 knjižnicah po Sloveniji v času od 20. do 24. 11. 2017. To je teden praznovanja knjige, branja in druženja v knjižnicah. V tem tednu je vpis v knjižnice brezplačen tako za otroke kot tudi za odrasle.
Dnevu slovenskih knjižnic se bo priključila tudi naša šola. Na šoli boste dobili vpisnice za vpis v Knjižnico Lendava in Vaško knjižnico na Srednji Bistrici.
Izpolnjene vpisnice lahko oddate v šolski knjižnici!
Praznovanju se bo priključila tudi naša šola, kaj se bo dogajalo na šoli pa si poglejte na spletni strani knjižnice.

Tudi naša šola se je priključila praznovanju dneva splošnih knjižnic. Na šoli smo vsi "tiho brali" in uživali ob branju.

Knjižničarka Elizabeta Petrovič

1 2 3 4

 

Tabor spretnih rok in nog

ponedeljek 6. november 2017

1 2 3

4 5 6

Učenci spretnih rok in nog so del počitniških dni preživeli na taboru, ki je bil organiziran v okviru projekta Popestrimo šolo in Zdrav življenjski slog. V četrtek, 2. 11. 2017, so si učenci prste razmigali na kuharski delavnici, kjer so pripravili slastne muffine, pico iz listnatega testa in čokoladne piškote. Kot se spodobi smo vse tudi pojedli in tako zadovoljili tudi naše brbončice. Ostale dele telesa so si učenci ogreli in razmigali pri zanimivih igrah z žogo. V petek, 3. 11. 2017, so učenci spletli izdelke iz volne, ki jih lahko uporabijo za ogrlice, podstavke in namizne prtičke. Tabor smo zaključili v športnem duhu, saj so učenci pri premagovanju ovir čez različne poligone izvajali gimnastične prvine.

Izvajalca tabora: Ksenija Horvat in Boris Rudaš

 

 

Ples za noč čarovnic

četrtek 26. oktober 2017

1 2 3 4

Učenci 9. razreda smo v četrtek, 26. 10. 2017 organizirali ples za noč čarovnic, kjer se je zabavalo, plesalo, igrale so se razne igre, izbirali pa smo tudi najboljše maske. V prvem delu so plesali mlajši učenci od 1. do 5. razreda, v nadaljevanju pa so prišli na ples učenci od 6. do 8. razreda. Videli smo veliko zanimivih mask, ki so nas navdale z navdušenjem in obenem grozo, kakor se pričakuje ob noči čarovnic.

 

Obisk vaške knjižnice

torek 24. oktober 2017

1 2 3 4

V torek, 24. 10. 2017, smo z učenci 3. razreda obiskali vaško knjižnico. Knjižničarka Lidija nam je na zanimiv način predstavila knjižnico in učenci so si knjige lahko tudi ogledali in jih prelistali. Ob koncu obiska smo si knjige tudi izposodili.
                                                                                             

knjižničarka Elizabeta Petrovič

 

Teden otroka

oktober 2017

Za nami je pester in zanimiv teden … TEDEN OTROKA. Letošnji  teden otroka je potekal pod skupno temo POVABIMO SONCE V ŠOLO pod okriljem ZPMS, ki odrasle opozarja na odgovornost za otrokov razvoj. Na naši šoli smo tudi tokrat pripravili razne zanimive dejavnosti. Nekatere so se izvajale že v septembru, med njimi obisk Pikinega festivala v Velenju.
V tednu otroka smo sprejeli naše prvošolce v šolsko skupnost, udeležili smo se medobčinskega krosa v Veliki Polani, kjer smo osvojili kar 16 medalj. Opravili smo orientacijski pohod po šolskem okolišu, izdelali tehniški izdelek, raziskovali gozd in hodili po Prešernovih stopinjah. Zadnji dan smo se posvetili druženju in igri z najljubšimi igračami ter prebiranju najljubših knjig ter obiskali Policijsko postajo v Lendavi.
Nekaj utrinkov prejšnjega tedna si lahko ogledate v galeriji na tej povezavi (priponka .pdf).

 

Šli smo "Po Prešernovih stopinjah"

četrtek 5. oktober 2017

1 2 3

4 5 6

V četrtek, 5. 10. 2017, smo se učenci 8. in 9. razreda odpravili na kulturni dan Po Prešernovih stopinjah. Najprej smo se odpravili v Ljubljano, kjer smo se sprehodili po starem mestnem jedru in si ogledali različne spomenike in zgradbe, ki so povezane s Prešernom. Drugi del smo preživeli v Kranju, kjer je Prešeren preživel svoje zadnje dni. Tam smo obiskali muzej in Prešernov gaj. Na koncu pa smo se odpravili še v Vrbo, kjer se je France Prešeren rodil. Tam smo se pogovorili o Prešernovem življenju in preverili, kaj vse o njem že vemo. Ekskurzija je bila zelo zanimiva in poučna, učenci pa smo se naučili veliko novega.

Nikita Petrović, učenka 8. razreda

 

Mednarodni mesec šolskih knjižnic

oktober 2017

1

POVEZOVANJE SKUPNOSTI IN KULTUR

Je letošnje geslo mednarodnega meseca praznovanja šolskih knjižnic. V slovenskem prostoru projekt že 10. leto organizira Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije. Več o tem, kaj se bo dogajalo na šoli pa na spletni strani knjižnice.

Knjižničarka Elizabeta Petrovič

 

Tekmovanje Male sive celice

sreda 13. september 2017

1 2

V sredo, 13. 9. 2017, smo se Matic, Tjaša in Rok odpravili na tekmovanje Malih sivih celic v na OŠ Gornja Radgona. Spremljala nas je mentorica  učiteljica Marija Seršen. Na tekmovanju je sodelovalo 25 ekip. Najprej je potekalo pisno tekmovanje, po pregledu pisnih nalog pa tekmovanje prvih 8 ekip v živo. Prvo mesto je zasedla ekipa OŠ Križevci.
Naša ekipa se žal ni uvrstila na ustno tekmovanje, smo se pa veliko naučili  in pridobili nove izkušnje. Ob fotografiranju se nam je pridružil tudi voditelj  oddaje Male sive celice.

Zapisal Matic Donko, učenec 9. razreda

 

Prvi šolski dan v novem šolskem letu

torek 5. september 2017

1 2 3

4 5 6 7

Prvi koraki … prve besede … prva vožnja s kolesom … prvo šolsko leto … PRVOŠOLČKI. Tone Pavček pravi takole:
A male glave rastejo vneto, prerastejo z letom male rokave, male težave, male besede, male stezice … Nekoč je majhnega konec. In napoči veliko.

Šolski svet znova oživi vsako jesen. Novo svežino in toplino temu svetu so prinesli  prvošolčki, otroci, ki so prvič prestopili šolski prag. Iz varnega vrtčevskega ali domačega zavetja so se naenkrat znašli pred velikimi vrati šole.

Na zgornjih slikah lahko pogledate, zakaj je bil za naših 15 prvošolčkov prvi šolski dan prav poseben dan.

 

Obvestilo o aktivnostih projekta POŠ v šolskem letu 2017/18

torek 5. september 2017

Spoštovani starši,
v šolskem letu 2017/18 nadaljujemo z  dejavnostmi v okviru projekta »Popestrimo šolo 2016–2021«. Obvestilo najdete na tej povezavi (priponka .pdf), opis posamezne dejavnosti pa najdete na tej povezavi (priponka .pdf).
Prijazen pozdrav,

Ksenija Horvat, multiplikator POŠ

 

Utrinki iz poletnega tabora Popestrimo poletje

petek 1. september 2017

V mesecu avgustu smo v okviru projekta Popestrimo šolo organizirali tabor Popestrimo poletje. Udeležilo se ga je 29 mladih nadobudnežev naše šole, ki so del počitnic preživeli aktivno in ustvarjalno. Program tabora je bil zelo pester. Izdelovali smo nakit, igrali hokej, se urili v angleščini, pekli palačinke in pecivo, izdelovali vulkan ter ustvarjali iz gline. Z avtobusom smo se odpravili v Ljutomer in kot se spodobi za poletne mesece izvedli tudi vodne igre. Uživali smo… Nekaj foto utrinkov lahko najdete na tej povezavi (priponka .pdf).