Osnovna šola Prežihovega Voranca Bistrica

S kakovostnim delom in medsebojnim spoštovanjem, želimo mladim privzgojiti odgovornost do sočloveka, dela in življenja.

OŠ Prežihovega Voranca Bistrica>>Vrtec

 

Utrinki minulih dogodkov (šolsko leto 2013/14)

 

 

Slovo mini maturantov

ponedeljek16. junij 2014

m1 m2 m3 m4

V ponedeljek, 16. 6. 2014, so se naši minimaturanti poslovili od vrtca. Rdeča nit slovesa je bil slogan Kaj bom, ko bom velik.  Minimaturantje so tako z raznimi deklamacijami, plesom in petjem prikazali, kaj bodo, ko bodo veliki. In sicer so njihove želje postati gasilec, kmet, vlakovodja, šofer, policist, nogometaš, vzgojiteljica ter frizerka. Od minimaturantov pa so se poslovili tudi prijatelji iz vrtca, ki so jim s petjem in plesom polepšali dan. Ob koncu slovesa so prejeli težko pričakovana priznanja, ki jim ga je podelila ravnateljica, ga. Terezija Zamuda.  Po prireditvi pa je sledilo še kratko druženje minimaturantov in njihovih staršev.

 

 

Lidlov zajtrk v vrtcu

sreda14. maj 2014

l1 l2 l3

l4 l5 l6

Drugič zapovrstjo je Lidl Slovenija v 10 slovenskih vrtcih pripravil projekt »Zdrav obrok za srečo otrok« v obliki zajtrka oz. jutranje malice, s katerim želijo otrokom predstaviti pomen zdrave in uravnotežene prehrane za njihovo rast in razvoj. Otrokom so ponudili kakovostne izdelke Lidlovih lastnih blagovnih znamk (sveže mleko, marelični namaz, maslo in štručko s semeni). Po zajtrku so se nam pridružili Lidlovi sodelavci, ki so z otroki poklepetali o zdravi prehrani in skupaj izpolnili »Prehranski semafor«, ki bo otroke v vrtcih prijazno osveščal, kateri izdelki so primerni za pogosto ali manj pogosto uživanje.
Med temi 10 vrtci v Sloveniji se je tudi naš vrtec odločil za sodelovanje. Zadovoljstvo je bilo obojestransko.

Vzgojiteljica Lidija Vučko

 

Projekt Turizem in vrtec

torek6. maj 2014

o1 o2 o3 o4

o5 o6 o7 o8

V sklopu projekta Turizem in vrtec smo povabili k sodelovanju Vojašnico iz Murske Sobote. Rdeča nit projekta je bila NA ZABAVO V NARAVO. Otrokom smo želeli približati temo preživetje v naravi. V torek, 6. 5. so nas takoj po zajtrku obiskali vojaki. Postavili so vojaški šotor in zbrali smo se na jutranjem sestanku. Z načrtom v rokah smo se odpravili na orientacijski pohod. Na prvi postaji nas je vojak zamaskiral z vojaškimi barvami, ker smo se odpravili v gozd kot »pravi vojaki«. Med potjo smo se okrepčali z vodo in jabolki, ki smo si jih morali sami najti. Otroci so spoznali tudi lok in streljali z njim. Po poti so skupaj z vojakom telovadili in tekli. Ker je bil pohod daljši smo se utrujeni vrnili nazaj v vrtec, pojedli vojaško kosilo in se odpravili v šotor počivat. Preživeli smo zanimiv in pester dan ter si nabrali veliko novega znanja.
HVALA VOJAŠNICI IZ MURSKE SOBOTE IN Npor. FRANCU VUČKO ZA NJIHOVO PLAT SODELOVANJA V PROJEKTU
                                                                                                                Pedagoški vodja vrtca, Alenka Korošec

 

 

 

Noč spanja v vrtcu

petek24. april 2014

1 2 3 4

Otroci iz vrtca Bistrica so se v petek, 24. 4. 2014 pozno popoldne vrnili v vrtec in skupaj z nami, vzgojitelji, preživeli noč v vrtcu. Ustvarjali smo na temo pravljice Zvezdica avtorice Vesne Radanovič, ki nas je obiskala že dopoldan in otrokom podelila priznanja za bralno značko.Ob poslušanju pravljice ter likovnem ustvarjanju smo otrokom pripravili tudi presenečenja. Obiskala nas je baletka Nina in otrokom predstavila baletno opremo ter jih naučila nekaj plesnih korakov. Ker se zaradi slabega vremena nismo mogli odpraviti na pohod z baterijskimi svetilkami, smo jih uporabili kar na vrtčevski terasi. Posebno presenečenje je bil tudi sladoled, ki so se ga otroci zelo razveselili. Potem smo pripravili ležišča in se odpravili spat. Otrokom je ta izkušnja pomenila zanimivo doživetje, ki se je bodo spominjali še dolgo.
 Več fotografij si lahko ogledate na spodnji povezavi:
http://www.pomurec.com/vsebina/23432/FOTO:_Otroci_iz_Bistric_prenocili_v_vrtcu

 

 

Muzikalčki Vrtca Bistrica na pevski reviji v Lendavi

sreda23. april 2014

p1 p2

V sredo, 23. 4. 2014, smo se z otroki vrtčevega pevskega zbora Muzikalčki, udeležili pevske revije v Lendavi.
Nastopilo je kar 20 pevcev.
Predstavili smo se s tremi pesmimi in sicer: Škratek Copatek (J. Bitenc), Kdo sonce na nebu tolaži (M. Voglar) ter Stara mati dober den (ljudska, v priredbi B. Rojka).
Kot solistki sta odlično zapeli Sara D. in Sara L., petje pevskega zbora pa so spremljale učenke OŠ: Dolores K. na prečni flavti in Orffovih inštrumentih, Martina K. na Orffovih inštrumentih,  Anja M. na violini ter Orffovih inštrumentih, študentka Nina na glavniku.
Pesmi smo popestrili še s spremljavo kitare in otroškim igranjem na glavnike.
Nastop v Kulturnem domu je bilo za nas posebno, prijetno doživetje.

Zapisali zborovodkinji: Andreja in Valentina

 

 

Folklorna skupina na obisku v DOSOR-ju

četrtek24. april 2014

Folklorna skupina vrtca se je v četrtek, 24. 4. 2014 odzvala povabilu zdravstvene delavke Leje Sabotin, ki ima na skrbi rojstnodnevna  praznovanja  v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radencih, ter polepšala s svojim programom dopoldne starejšim občanom.
Fotografije in prispevke si lahko ogledate na naslednji povezavi:
http://www.seniorji.info/MEDGENERACIJSKO_Aprilsko_veselje_za_starostnike

http://www.prlekija-on.net/lokalno/7687/mladostniki-razveselili-starostnike.html

 

Folklorna revija

četrtek3. april 2014

1 2 3 4

Otroci oddelka 5-6 let smo se s folklorno dejavnostjo udeležili  območnega srečanja vrtčevskih folklornih skupin »KRIŽ  - KRAŽ« v  četrtek, 3. aprila 2014, ob 16.00 uri v gledališki in koncertni dvorani v Lendavi. Med devetimi nastopajočimi skupinami so bili naši otroci izbrani, da se bodo udeležili regijskega srečanja folklornih skupin v mesecu maju. Čestitamo!

 

 

Ekodan

sreda2. april 2014

ed1 ed2 ed3

ed4 ed5 ed6

Tudi letos smo organizirali čistilno akcijo. K sodelovanju smo povabili starše in stare starše. Skupaj z otroki smo pobrali smeti v okolici vrtca. Zavedamo se, kako pomembno je, da otroci že od malega skrbijo za naš planet Zemljo.
Hvala vsem, ki ste nam pomagali.

 Zapisali: Dragica Laci in Daniela Huber Tkalec

 

 

Zahvala ob dobrodelni folklorni prireditvi

ponedeljek31. marec 2014

prireditev

 

Želja vseh, najbolj pa otrok  je bila, da čim prej pridemo do folklornih kostumov. Ta želja se nam je izpolnila.  S plesom, petjem in otroško razposajenostjo smo v petek, 28.3.2014 na že drugem dobrodelem koncertu,  poskušali priklicati pomlad. Nastopali smo na  velikem odru in  uživali ob petju, plesu in igranju. Namen prireditve je bil predstavitev novih folklornih oblek in druženje s prijatelji iz vrtca in šole. Gostili smo otroke iz vrtca Turnišče in  Dobrovnik, ter folkloriste iz naše šole in tamburaše iz Stročje vasi.

 

GNJES JE EDEN LEJPI DEN,
FAJN SE MAMU CEJLI DEN,
SKUPER SMU SE DOUBILI,
KA BI TU PLESALI

DEČKI FAJN PUPEJGLANI,
DIKLINE S KUŠNATIMI JANKAMI,
HARMUNIKAŠI IGRAJU
MIJ PA COJ SPEJVLEMU

 

Naša gostja je bila ga. Nežka Lubej - strokovna spremljevalka srečanj otroških folklornih skupin.  Pomagala je pri raziskavi oblačilnega videza oblek na Bistrici in svetovala pri šivanju.

Prireditev je obiskala tudi vodja območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti Lendava ga. Janja Magdič.
Neprecenljivo delo so opravile: sodelavki Lidija Vučko in Števka Lebar, mamice otrok v našem vrtcu: Silva Bohnec, Petra Maučec in Mateja Žalig. Vsem skupaj in vsaki posebej iskrena hvala za nesebično delo in čas, ki ste ga namenile za krojenje in šivanje folklornih oblačil.
Na prireditvi smo z vašo pomočjo, dragi obiskovalci zbrali sredstva, ki bodo namenjena za nabavo folklornih oblek. Besedo hvala namenjamo vsem donatorjem, njihova imena sprotno objavljamo na naši spletni strani, prav tako prisrčna hvala vsem obiskovalcem za dobrodelni prispevek.
Ob druženju na koncu so nas starši otrok našega vrtca  pogostili  z domačim pecivom, za kar se jim ob tej priložnosti še enkrat lepo zahvaljujemo.
Vsem sodelujočim, staršem otrok in vsem, ki ste na katerikoli način prispevali k uspešnosti prireditve, se v imenu otrok in celega kolektiva našega vrtca, iskreno zahvaljujemo za sodelovanje.

RADI BI SE ZAHVALILI,

KA MAMU FAJNE GVANTE MIJ,

KA MAMU FAJNE GVATE MIJ,

ŠČE RAJŠI MU PLESALI

FALA SE ZA PEJNEZA,

PA ŠVEJLA KA SU ŠIJVALE,

ZA SPEJVANJE, ZA PLESAJE,

ZA LEJPU DRUŽENJE:

VUPAMU KA FAJ JE BILOU,

PA DRUGU LETU DE PA LIPOU,

PRIJTE ŠČE NA BISTRCU,

PA NEDE VAN ŽAU ZATOU:II


(na melodijo »Nocoj je ena lušna noč«; besedilo napisano za priložnost: Folklorni koncert, zahvala za zbrane prispevke za nakup otroških folklornih oblek, 28. 3. 2014)
Fotoutrinke si lahko ogledate na tej povezavi:
http://www.pomurec.com/vsebina/22830/FOTO:_Srednja_Bistrica:_S_prireditvijo_do_novih_folklornih_kostumov

ŠE ENKRAT HVALA ZA VSE!!! 
Alenka Korošec, pedagoški vodja vrtca


Predstava ABECEDA

ponedeljek17. marec 2014

p1 p2 p5

p4 p3 p6

V prostoru šolske telovadnice smo si vrtčevi otroci in otroci iz prve triade ogledali predstavo z naslovom «ABECEDA«. Glavni igralec Damjan Šebjan je gluhonem. Otrokom je predstavo prikazal v obliki pantomime. Ob sebi je imel gospo, ki je vmes razložila njegove misli. Otroci so v predstavi sodelovali, predmet, ki ga je igralec pokazal poimenovali, poiskali prvi glas predmeta in ga razvrstili med: živali, predmete ali sadje. Igralec je vsakega sodelujočega pohvalil z gesto in se z njim rokoval. Tudi otroci so se odzivali nanj neverbalno .Otrokom je glavni igralec vsako črko pokazal z gesto kulture gluhih, njegova pomočnica pa jo je zapisala na tablo. Otroci so znake tudi sami pokazali.
Vrednost predstave je bila velika, otroci so pridobili nova spoznanja in veliko novih izkušenj. Predvsem pa jim je glavni igralec približal kulturo gluhih in jih na tak način vspodbudil k sprejemanju drugačnosti.

Zapisala: Alenka Korošec, pedagoški vodja vrtca

 

 

Plavalni tečaj

ponedeljek10. marec 2014

t1 t2t3

t4 t5t6

Otroci oddelka 5-6 let smo se udeležili petdnevnega plavalnega tečaja. Vsak dan smo se v Terme vozili z avtobusom, to je bilo za nas lepo doživetje. Vsi smo resno vzeli plavalni tečaj, ubogali navodila in se potapljali, »delali letalo«, drseli na vodi, skakali v bazen in uživali na toboganu. Na koncu plavalnega tečaja smo si prislužili delfinčke za uspešno opravljene naloge  in sladoled.
                                                                                            Zapisali Alenka Korošec in Valentina Gjura

 

 

Pustno rajanje

torek4. marec 2014

1 2 3

4 5 6

Tudi to leto je na pustni torek, 4.3.2014 bilo v vrtcu Bistrica pri OŠ Prežihovega Voranca veselo. V vrtec so pricapljale vesele maškare, ki so s pesmijo in plesom preganjale zimo. Obiskal nas je klovn in nas razveseljeval s svojimi norčijami in triki. Brez pustnih krofov pa pust ne bi bil pust. (Vzgojiteljici Lidija in Bojana)

 

 

Varčevanje z energijo

četrtek30. januar 2014

Vabimo vas, da si na tej povezavi (priponka .pdf) preberete dopis in si na tej povezavi (priponka .pdf) ogledate predstavitev na temo Varčevanje z energijo.

 

Obvestilo

četrtek9. januar 2014

Vabimo vas, da si na tej povezavi (priponka .pdf) preberete obvestilo.

 

 

Veselo pričakovanje in srečno novo leto 2014

ponedeljek6. januar 2014

Krepko smo zakorakali v novo leto, spomini na čar praznikov, čas pričakovanj, lepih doživetij, druženj, toplih stiskov rok in objemov, lepih želja, pa bodo z nami zagotovo živeli in nas izpolnjevali še vso leto.

Del naših lepih doživetij, ujetih v fotoobjektiv želimo deliti tudi z vami. Oglejte si jih na tej povezavi (priponka .pdf, velikost 6.2 MB).

 

 

Oddaja vloge za znižano plačilo vrtca za koledarsko leto 2014

torek3. december 2013

V mesecu decembru 2013 morate vsi starši, ki imate otroke vključene v vrtec, ponovno oddati vlogo za določitev znižanega plačila za vrtec za naslednje koledarsko leto. Dosedanje odločbe se z 31. 12. 2013 iztečejo. To velja tudi za starše novincev, ki ste vlogo oddali meseca avgusta 2013.
Vlogo oddate na pristojnem Centru za socialno delo (osebno ali po pošti), za pravočasno vložene vloge se bodo štele le tiste, ki bodo vložene do 31. 12. 2013.
Starši, ki ste že upravičenci do znižanega plačila vrtca (imate že izdano odločbo) in jo želite podaljšati v naslednjem letu, lahko po novem oddate vlogo na predpisanem obrazcu »VLOGA ZA PONOVNO UVELJAVLJANJE PRAICE DO OTROŠKEGA DODATKA/SUBVENCIJE VRTCA«.
Vloga je namenjena samo za PONOVNO vlaganja vloge, in sicer samo za otroški dodatek in subvencijo vrtca.
Vloga se nahaja na tej povezavi: http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumenti__pdf/sociala/vloga_zupjs_ponovno_uveljavljanje_otr.dodatek_vrtec_101212.pdf

 Vloge za PONOVNO uveljavljanje pravice do otroškega dodatka/subvencije vrtca NE IZPOLNJUJETE:

- če prvič uveljavljate pravico do otroškega dodatka ali subvencije vrtca oziroma če vlogo uveljavljate prvič zaradi rojstva novega družinskega člana ali zaradi prvega vpisa otroka v vrtec

- če želite hkrati uveljavljati še katero izmed drugih pravic iz javnih sredstev (na primer denarno socialno pomoč, subvencijo najemnine,…)

- če so nastala nova dejstva, okoliščine in spremembe, ki bi vplivale na upravičenost do pravice iz javnih sredstev, njeno višino ali obdobje prejemanja, kot so: spremembe v številu oseb, vključenost otroka v zavod s celodnevno brezplačno oskrbo več kot 30 dni, oddajanje premoženja v najem, zaposlitev v drugi državi, prejemanje nadomestila za brezposelnost ali družinskih prejemkov v drugi državi, vključenost osebe v socialnovarstveni zavod, lastništvo premoženja, ki ni razvidno iz uradnih evidenc, prejemanje dohodkov in izkazovanje prihrankov, ki ni razvidno iz uradnih evidenc.

V omenjenih primerih morate izpolniti enotno Vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev (obr. 8,45).
Obrazec najdete na spodnji povezavi:
http://www.mddsz.gov.si/si/uveljavljanje_pravic/nova_socialna_zakonodaja/znizano_placilo_vrtca/
Staršem, ki ne uveljavljajo znižanega plačila vrtca (in so zavezanci za dohodnino v Republiki Sloveniji), vrtec izstavi račun v višini najvišjega dohodkovnega razreda po lestvici.

mag. Erika Hvala, vodja vrtca

 

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

petek15. november 2013

Danes, v petek, 15. 11. 2013, smo v vrtcu obeležili DAN SLOVENSKE HRANE - TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK. Vabimo vas, da si na tej povezavi ogledate utrinke (priponka .ppt).
Namen današnjega dne je bil otrokom približati pomen lokalno pridelane in predelane hrane ter zdravega načina prehranjevanja, saj je zajtrk pomemben del zdravega načina življenja.
Zajtrkovali smo kruh, med, maslo, mleko in jabolka.
Po oddelkih smo izvajali dejavnosti, ki so otrokom približale zdravo prehrano.
Razdelili smo se v tri skupine. Prva skupina otrok je spoznala kmetijo, kjer se ukvarjajo z mlekarstvom. Videli so od kod prihaja mleko in iz mleka so si pripravili sadno-mlečni napitek.
Druga skupina otrok je spoznavala zdrave lastnosti jabolk in iz njih skuhala kompot.
Tretja skupina pa se je sladkala z medom in nato spekla medenjake. Na koncu smo se vsi skupaj posladkali z kompotom iz jabolk in medenjaki.

Vzgojiteljici Dragica in Daniela

 

 

Teden otroka

ponedeljek7. oktober 2013

Zaključili smo poseben teden za otroke, kateri je bil poln presenečenj. Otrokom smo pripravili različne dejavnosti. Tudi letos ni šlo brez tradicionalnega pohoda s starši, katere smo presenetili s pečenimi kostanji. Čez cel teden smo sledili rdeči niti « Kako je biti otrok v današnji družbi?« Oglejte si utrinke na tej povezavi (priponka .ppt).

Zapisali sta: Bojana Feuš in Lidija Vučko

 

 

3. jesenska olimpiada

petek27. september 2013

jo1 jo2

V petek, 27. 9. 2013 smo se zbrali na vrtčevem dvorišču in praznovali prihod jeseni. Pripravili smo že tradicionalno 3. Jesensko olimpijado na katero smo povabili dedke in babice. Pozdravili smo jih z himno, ki smo jo ustvarili v ta namen. Medgeneracijsko druženja smo  popestrili z gibalnimi igrami. Otroci so si privzgajali »športno obnašanje« in se veselili dobljenih medalj. Letos nas ni obiskala »botra jesen« ampak »boter«, ki nam je pripeljal poln voziček jesenskih dobrot s katerimi smo se na koncu posladkali.  Vreme nam je bilo naklonjeno.