Osnovna šola Prežihovega Voranca Bistrica

Odgovorna šola preudarno, vedoželjno in ustvarjalno v bodočnost.

OŠ Prežihovega Voranca Bistrica>>Vrtec

 

Arhiv vrtca za šolsko leto 2017/18

 

Mobilnost Erasmus+ v Bolgariji

junij 2018

V tednu od 28. maja do 1. junija smo se strokovni delavci vrtca pri OŠ Prežihovega Voranca Bistrica v okviru projekta Erasmus + pod naslovom Razvijanje socialnih kompetenc otrok z zgodnjim poučevanjem tujega jezika udeležili gostovanja v Bolgariji, v mestu Vidin.
Skupaj z ostalimi udeleženkami projekta iz Estonije in Italije smo bili deležni toplega sprejema otrok in zaposlenih vrtca Vidin ob tradicionalnem bolgarskem kruhu pomočenem v sol.
Kot prioriteta našega srečanja je bila izmenjava izkušenj pri zgodnjem učenju angleškega jezika otrok in zaposlenih.
Ogledali smo si uro angleščine v vrtcu, ter sodelovali pri skupni igri s starši, z doma izdelanimi igrami. Starši se zavedajo moči tujega jezika, zato otroke v velikem številu vpisujejo na tečaj angleščine, ki ga izvaja zunanja strokovna delavka  in je plačljiv. Ob koncu tečaja dobijo otroci certifikat, ki je popotnica za naprej na višji nivo učenja.
Seznanili smo se tudi z bolgarskim šolskim sistemom od vstopa v vrtec do univerze, ki se bistveno razlikuje od našega,  ter si ob tem ogledali vrtec in univerzo v mestu Vratsa. Bili smo tudi priča zaključnemu delu študija pedagoških diplomantov.
Poleg strokovnih vsebin smo spoznali tudi severozahodni del Bolgarije, njene kulturne in naravne znamenitosti ter gostovali v glavnem mestu Sofiji.
Med gostovanjem smo načrtovali delo za v naprej do ponovnega snidenja v novem šolskem letu, oktobra v Italiji. Nekaj utrinkov tokratnega srečanja si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf).

 

Vrtčeva prireditev ob materinskem dnevu

april 2018

Letos smo vrtčevo prireditev namenjeno materinskemu dnevu popestrili še z angleščino. Želeli smo narediti povezavo s projektom Erasmus+  in staršem prikazati, kako potekajo dejavnosti v vrtcu v angleščini v vseh oddelkih, od najmlajših do najstarejših otrok. Vsak oddelek otrok ima prijatelje v tujem vrtcu in v navezi z njimi so se naši otroci naučili njihov tradicionalen ples. S kostumi in plesno koreografijo smo predstavljail eno izmed držav: Slovenijo,Italijo, Bolgarijo in Estonijo. Program so povezovale šolske učenke. Iza nam je predstavila baletno točko, Tinkara pa ples hip-hop. Starši so navdušeno spremljali nastope svojih otrok. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf).

 

Dan odprtih vrat

marec 2018

1 2

V mesecu marcu, smo imeli v vrtcu dan odprtih vrat.  Ta dan vrtec odpre vrata vsakemu, ki si nas želi obiskati in dobiti vpogled v naše delo. Ob obisku so si starši in otroci ogledali prostore vrtca in izvedeli več o programu in življenju v vrtcu.  Predstavili smo jim potek dneva  in jih aktivno vključili v različne delavnice (izdelovanje rožic, voščilnic, …),  na temo Dan žena, ki smo jih imeli načrtovane za ta dan. 

 

Pustovanje v vrtcu

februar 2018

1 2 3

4 5 6

Pust je čas norčij, zabave, plesa in različnih mask. Oživele so princeske, vile, klovni, čarovnice, Pike Nogavičke, batmani, supermani, spidermani, zajčki, tigri, muce. Tako kot vsako leto, je bilo v našem vrtcu za pusta spet veselo. Že nekaj dni pred pustnim torkom smo se pripravljali na pustovanje.  Izdelovali smo pustne maske, krasili vrtec in si ogledovali posnetke pustnih šem. Prišel je pustni torek in združili smo se vsi maškarji vrtca. Tudi vzgojiteljice so ta dan postale kuharice. Obiskala nas je Lanina mama, ki nam je predstavila poklic stilistke. Lano je pred našimi očmi spremenila v bučo in poslikala še vrtčeve maškare, ki so to želele. Po rajanju v oddelkih smo se odpravili na povorko. Sprevod pustnih šem se je vil izpred vrtca  in okrog po Bistrici.
Ohranimo tradicijo za naslednje rodove in pustimo otrokom živeti domišljijo in veselje saj jo še kako potrebujejo.

 

Kulturni teden v našem vrtcu

februar 2017

V dneh do prihajajočega slovenskega kulturnega praznika, smo v vseh skupinah počastili spomin na našega največjega pesnika, Franceta Prešerna. Spoznavali smo našo domovino in naše državne simbole in ob tem razvijali čut za domoljubje.
Otroci so se lahko izražali na vseh umetnostnih področjih. Imeli so možnost slišati deklamacijo, si ogledati slovenski otroški film Kekec, manjkalo ni niti likovnega ustvarjanja, niti petja in plesa  s katerim so nam dopoldan polepšali Ljudski pevci in pevke iz Gomilic - Gomiliški Degaši.
Otroke je obiskal tudi »France Prešeren«, ki jim je deklamiral Lepo Vido in razdelil fige. Z veseljem pa so prisluhnili tudi branju slikanice g. M Podgorška z naslovom O dečku, ki je pisal pesmi ter Godinovi  povestici  Zmaj v oknu.
Kulturni teden pa smo zaključili s kulturnim programom, ki smo si ga pripravili otroci in vzgojiteljice. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf).

 

Z igro v svet pravljice

januar 2017

Da bi dolge zimske večere malo popestrili smo se v vrtcu odločili, da bomo večer in noč preživeli skupaj. Večer smo poimenovali: » Z igro v svet pravljice. « Ker smo v mesecu januarju spoznali pravljico MUCO COPATARICO in ker sodelujemo v projektu Erasmus+ smo to pravljico podoživljali na različne načine. Pravljico smo poslušali tudi v angleškem jeziku in se igrali didaktične igre: spomin, puzzle, sortirali copatke in tako spoznavali tuji jezik. Naše dejavnosti so spremljali preko Skypa tudi otroci in vzgojiteljice iz Italije, Bolgarije in Estonije. Nato smo se odpravili po mucini poti iskat pare copat, ki so nas pripeljali do kulturne dvorane, kjer nas je počakala muca Copatarica. Ogledali smo si dramatizacijo pravljice, ki so jo pripravile vzgojiteljice. Zadovoljni in utrujen smo se odpravili počivat. Noč je minila hitro in mirno. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf).

 

Decembrska doživetja v našem vrtcu

december 2017

Spoštovani starši,

vabimo vas, da si na tej povezavi (priponka .pdf) ogledate nekaj utrinkov iz naših aktivnosti v prezničnem decembru!

Kolektiv Vrtca Bistrica

 

Mobilnost Erasmus+ v Vrtcu Bistrica

november 2017

Teden med 13. in 17. novembrom 2017 je v našem vrtcu predstavljal teden Erasmus+ projekta. Deležni smo bili prve mobilnosti oziroma prvega obiska vzgojiteljic iz tujih držav, in sicer iz Italije, Estonije in Bolgarije. Projekt, ki poteka pod naslovom Razvijanje socialnih kompetenc otrok z zgodnjim poučevanjem tujega jezika in vključuje vrtce iz Estonije, Bolgarije, Italije in Slovenije. Vzgojiteljice iz drugih držav smo presenetili in jim nekaj zaplesali, zapeli ter se z njimi tudi igrali. V predšolski skupini so otroci skupaj s učiteljico Petro prikazali, kako potekajo angleške urice ter na kakšen način usvajajo angleške besede. V telovadnici pa so s pomočjo ABC športa prikazali, kako vključiti angleške besede skozi igro in gibanje. Najbolj zanimiv dan pa je bil četrtek, ko se je popoldne odvijalo družabno srečanje za otroke vrtca in njihove starše ter stare starše, kjer so se tuje gostje predstavile s petjem, plesom in igro. Otroci in starši so se z veseljem vključevali v aktivnosti in spoznavali ne le angleški jezik, temveč imeli možnost slišati tudi estonščino, italijanščino in bolgarščino. Vsi skupaj smo ustvarili veliko prijetnih spominov in komaj čakamo, da bomo lahko preko spletnih kamer pomahali v pozdrav tujim otrokom in vzgojiteljicam ter si zaželeli lepe praznike. Utrinke iz srečanja pa si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf).

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

17. november 2017

1 2

3 4 5

V petek, 17.11.2017, smo v vrtcu obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega pobudnica je Čebelarska zveza Slovenije. Zaužili smo zdrav tradicionalni zajtrk: kruh, maslo, med, jabolko in mleko. Obiskala nas je čebelarka Marjetka Tikvič, ki je otrokom predstavila delo čebelarjev: »Od čebele do medu«. Nato pa smo se posladkali z različnimi vrstami medu in zapeli Slakovo pesem Čebelar. Posnetek petja naših otrok si lahko ogledate na spletni strani Youtube.

 

Vaja evakuacije z gasilci

oktober 2017

2 3

4 44 6

V četrtek, 19. 10. 2017, smo v vrtcu izvedli vajo evakuacije. Namen vaje je bil seznaniti otroke in zaposlene, kako v primeru požara zapustiti objekt.
Po poročilu poveljnika GZ Črenšovci je bila vaja evakuacije uspešno opravljena. Nato je sledil ogled gasilskega vozila in opreme ter vaja z vedrovko.
Hvala gasilcem za pomoč pri izvedbi vaje.

 

Jesenska olimpiada

oktober 2017

V petek, 13. oktobra smo izvedli našo tradicionalno »Jesensko olimpijado« s starimi starši.
Skupaj smo potovali po državah: Sloveniji, Estoniji, Bolgariji in Italiji ter odkrivali njihove lepote in znamenitosti.
V vsaki državi smo opravili nalogo in si tako prislužili nalepko države, kjer smo gostovali.
Kaj vse smo še počeli, pa si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf).

 

Teden otroka v našem vrtcu

oktober 2017

1 2 3

4 5 6 7

POVABIMO SONCE V VRTEC je bilo geslo našega pestrega tedna, ki je bil namenjen našim otrokom. V tednu otroka smo za otroke pripravili dejavnosti, blizu otrokom. Pogovarjali smo se o tem, kdo je naše sonce, kakšno sonce je ter likovno ustvarjali (trganka sončkov), se igrali rajalno plesne igre tudi v angleščini, saj v okviru projekta Erasmus+ spoznavamo različno kulturo in tako tudi tuje jezike. Izvedli smo vadbeno uro v slovenskem in angleškem jeziku. Obiskali smo vaško knjižnico na Srednji Bistrici, kjer sta nam vzgojiteljici Lidija in Andreja pripravili dramatizacijo o Hiši, ki je hotela sonce. Povabili smo sonce v naš vrtec, med sebe in spoznali, da smo drug drugemu lahko sonce.

 

Mini maturanti

junij 2017

1 2 3

4 5 6

…Hitro zrastle so nam roke, noge,
vsak dan vedno več ve naš razum
in prestrašiti se res ne damo
dan za dnem je večji naš pogum…

Tako je toplega junijskega dne odmevalo iz ust naših otrok.
Hitro se je zasukalo leto in tako je skupina najstarejših otrok vrtca ponosno povedala, da je pripravljena, da si na ramo nadene torbe in ponosno zakoraka šolskim dogodivščinam naproti.
Seveda so se jim pridružili tudi ostali otroci vrtca.  Skozi pesmi, igro, ples in foto utrinke, smo obujali spomine na dogajanje skozi celotno leto, si pričarali prijetno popoldne, poglabljali naše prijateljstvo in uživali v čarobnosti našega sožitja.
Nekateri so kaj kmalu zakorakali počitniškim dnem naproti, ostali pa bomo uživali v prijateljskem vzdušju, igrarijah in poletnih radostih v vrtcu.