Osnovna šola Prežihovega Voranca Bistrica

S kakovostnim delom in medsebojnim spoštovanjem, želimo mladim privzgojiti odgovornost do sočloveka, dela in življenja.

OŠ Prežihovega Voranca Bistrica>>Arhiv dogajanja v vrtcu

 

Utrinki dogodkov v šolskem letu 2014/15

 

Športno druženje ob zaključku vrtčevega leta

sreda10. junij 2015

1 2 3 4

Sončno, še pomladno sredo 10.6., smo izkoristili za športno druženje in tako obeležili zaključek vrtčevega leta. Kljub visokim temperaturam in vročini se nas je zbralo veliko otrok s starši. S pohodom od vrtca do Športno – rekreacijskega centra  Jame smo se razmigali, zato da smo tam lahko aktivno sodelovali v igrah z žogo. Na koncu smo se spremenili v zajčke, katere je lovec moral zadeti z žogo. Kot nagrada in osvežitev po igrah nas je čakalo presenečenje – sladoledne lučke. Malo smo še poklepetali in se utrujeni vrnili domov.

Zapisala: vzgojiteljica Urška Kelenc

 

 

Folklorna prireditev sedmih vrtcev

petek22. maj 2015

V petek, 22. maja smo na Bistrici imeli druženje sedmih vrtcev.  Namen srečanje je bilo sproščeno druženje folklornih skupin naših najmlajših. Že v vrtcu se trudimo otrokom približati izročila, običaje krajev  in s tem ohranjanje tradicije.
Rdeča nit prireditve je bil »bistriški pozvačin«, ki smo ga na odru oblekli in na otroški način povedali kakšna je bila na gostiji njegova vloga. Domači bistriški otroci smo s pesmijo predstavili gostijo, na koncu nastopa pa nas je pozvačin z igrico spodil z odra. Vse ostale nastopajoče otroke je po nastopu pozvačin prav tako spodil z odra dol in jih naučil to igrico, obenem jim je dal cukre-bombone. Na koncu smo otroci folkloristi zapeli še pesem:


VSI SKUPAJ LEPO POZDRAVLJENI
PRI NAS TUKAJ NA BISTRICI.
POSKOČNO DANES SMO PLESALI,
PESMI PREPEVALI.

PA NAJ ŠE KDO PRAVI,
DA NAM NE GRE,
DA NISO URNE NAŠE  PETE,
DA NISMO LEPO PLESALI
IN GLASNO PREPEVALI.

BABICE, DEDKI NE BOJTE SE,
DA PESMI BILE BI POZABLJENE,
DA PLESI SE NE BI VEČ PLESALI,
VSE BOMO ČUVALI.

LETOS BILI SMO NA BISTRICI,
DRUGO LETO DRUGAM BOMO ŠLI.
HVALA VAM, DA STE K NAM PRIŠLI
IN Z NAMI SE DRUŽILI (2X).       
Fotografije si lahko ogledate na tej povezavi.


Vzgojiteljici: Alenka Korošec in Valentina Gjura

 

 

Ljudske pripovedke mojega kraja

ponedeljek25. maj 2015

V tem šolskem letu smo sodelovali v projektu Turizem in vrtec na temo Z igro do prvih turističnih korakov. Podtema, katero smo si izbrali pa so bile Ljudske pripovedke mojega kraja.
Skozi projekt smo odkrivali znamenitosti in zgodovino Bistric in ob ljudskih pripovedkah širili pogled v življenje naših prednikov.
Iz časov je ohranjenih veliko pripovedk, ki se niso zapisale, so pa ostale v spominih naših dedkov in babic. In ob poslušanju in prebiranju le teh, bodo ostale v spominu tudi nam.

K sodelovanju smo povabili tudi starše in stare starše, ter vse, ki so svoje znanje in dogodivščine želeli deliti z nami.
Svoje delo smo predstavili tudi otrokom v vrtcu ter staršem, s katerimi smo se po končani predstavitvi s kolesi odpravili na Gornjo Bistrico k »Tinekovomi Brodi«, kjer nas je pričakal lastnik broda, nam povedal nekaj zanimivosti iz življenja in dela brodarja, ter nas z brodom popeljal po reki Muri. Utrinke si lahko ogledate na tej povezavi.
ZAPISALA: vzg. Liljana TIVADAR

 

 

Lidlov zajtrk

sreda13. maj 2015

1 2

3 4 5

V sredo, 13. 5. 2015 je podjetje Lidl Slovenija v našem vrtcu predstavilo zdrav zajtrk, s katerim je želelo otrokom predstaviti pomen zdrave in uravnotežene prehrane za njihovo rast. Predstavnica je otrokom  prebrala zgodbico ter z njimi poklepetala o zdravi prehrani. Otrokom je predstavila jedi, ki jim jih je pripeljala. V projektu "Zdrav obrok za srečo otrok" je Lild v okviru zdravega zajtrka otrokom ponudil kakovostne izdelke Lidlovih lastnih blagovnih znamk, ki so izredno priljubljeni tudi med njihovimi kupci: jabolčni sok, bio sir in bio maslo ter štručka s semeni. Vsak otrok je dobil tudi knjigo »Zdravkove dogodivščine« v kateri se nahajajo zgodbice in tudi kakšne vaje, pobarvanke za otroke.

 

 

Praznični natečaj "Medvedi in medvedki"

četrtek14. april 2015

Otroci oddelka 1 do 3 leta smo se prijavili na praznični natečaj (70 let Cicibana) »Medvedi in medvedki«. Izvedli smo projekt na imenovani natečaj. Spoznali smo kar nekaj uspavank, pesmic, bibank, gibalne igre, prebirali in spoznavali smo knjige o medvedih in še kaj. K sodelovanju smo povabili starše, ki so z veseljem zbirali material (knjige, revije, pesmi, plišaste igrače, igre, CD-je…) in ga skupaj z otrokom prinašali v vrtec. Na koncu projekta smo pripravili razstavo zbranega materiala in povabili otroke ostalih skupin v vrtcu, starše in stare starše na ogled. Razstavo smo popestrili s kratkim medvedjim programom. Fotoutrinke si lahko ogledate na tej povezavi.

Vzgojiteljici Lidija Vučko in Bojana Feuš

 

Vrtijada

četrtek14. april 2015

1 2 3

4 5 6

Vrtijada,vrtijada, to je naše druženje
vsi otroci srečni smo, tu nam je zares lepo….
..in lepo nam je bilo tudi v četrtek, 16.4.2015 na že 16. Vrtijadi, ki je letos potekala v Turnišču. Rdeča nit letošnje vrtijade je bila: »Žibeki, žibeki ote domov,kjer nas je maskota žibek tudi obiskal. Tudi tokratna vrtijada je potekala v sproščenem in prijetnem druženju sedmih vrtcev pri OŠ, kjer smo na pohodu skozi Turnišče spoznavali njihovo dediščino. Ker pa nas družita ples in petje se je vrtijada tako tudi končala – s plesom.
Lep pozdrav do naslednje vrtijade.
                                                             napisala: Urška Kelenc

 

 

 

Nastop vrtčeve folklorne skupine

petek10. april 2015

1 2

3 4 5

V Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi se je v petek, 10. 4. 2015 odvijalo območno srečanje vrtčevskih folklornih skupin »KRIŽ KRAŽ, ki ga je organiziral Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Lendava in Zavod za kulturo madžarske narodnosti Lendava.
Udeležili smo se ga tudi bistriški vrtčevi otroci, ki plešemo folkloro že 4 leta. Predstavili smo se s spletom »Gostüvanje se slüži«. Prikazali smo kako si najprej fant in dekle s pesmijo dvorita, potem pa se poročita. Na koncu nas je z odra pregnal pravi bistriški pozvačin.
Za izdelavo pozvačina se zahvaljujemo mamici Mirjani Törnar.

Več kakor besede pa povedo fotografije.

Zapisala vodja folklorne skupine Alenka Korošec

 

Materinski dan

sreda25. marec 2015

1 2 3

Mama, ti si topla, nežna dlan. Mama, ti si nasmeh, ki polepša dan.  Prišla je pomlad in z njo tudi praznik vseh mamic – Materinski dan. V sredo popoldan, 25. 3. 2015, smo povabili vse mamice in jim popestrili njihov dan. Pozdravil jih je vrtčev pevski zbor s pesmijo Zvončki in trobentice. Nato pa se je vsak oddelek predstavil s tremi točkami. Sporočila vseh pesmi, deklamacij in plesov so bili namenjeni prav vsem mamicam, saj je njihovo poslanstvo nekaj posebnega. Hvala mamam za čas, ki ste si ga vzele.

 

Pomladni koncert treh šol 

petek20. marec 2015

1 2 3

V petek, 20. 3. 2015, smo z vrtčevim pevskim zborom pomagali pozdraviti pomlad na že tradicionalnem pomladnem koncertu, ki je potekalo deveto leto. Na odru se je zvrstilo čez 260 pevcev, ki so s svojo otroško radoživostjo priklicali pomlad v našo deželo. Na koncertu so sodelovali še učenci iz pevskih zborov iz naše osnovne šole Prežihovega Voranca Bistrica ter učenci z OŠ Odranci in OŠ Franceta Prešerna Črenšovci. Z lepimi glasovi smo skupaj privabili pomlad in z njo čas veselja, ljubezni in nežnega zelenja. Bilo je lepo.

 

Pust

sreda18. februar 2014

1 2 3

4 5 6

Pustovanje v našem vrtcu je letos potekalo malo drugače in sicer smo pustu namenili dva dni. Prvi dan v ponedeljek si je vsaka skupina naredila iz materiala, ki ga je našla v vrtcu skupno masko. S to masko so se potem predstavili ostalim skupinam preko uganke, pesmice…Otroci so se ob tem zabavali, uživali ter veselo pričakovali kaj bo sledilo.

Drugi dan, v torek so se maškare predstavile s svojimi maskami in povedale kaj predstavljajo. Videli smo veliko različnih mask: princesk, pikapolonic, čarovnic.... Maškare so ob zabavnem rajanju preganjale zimo.

Zapisala: Bojana Feuš

 

Kulturni praznik v vrtcu

torek10. februar 2014

1 2 3 4

Dne 8. februarja imamo Slovenci svoj kulturni praznik, kateri obeležuje spomin na smrt našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Čeprav smo še majhni že veliko vemo o njem povedati. Cel teden pred kulturnim praznikom so otroci prinašali slike pesnika F. Prešerna. Vzgojiteljice smo otrokom veliko pripovedovale o njem. Pogledali in prebrali smo si Povodnega moža, kateri je bil otrokom zelo zanimiv. Veliko informacij in zanimivosti o Prešernu smo pridobili iz knjig in preko spleta. Vsi otroci so narisali Prešernov portret, vsak je poseben in drugačen.
V petek, 6.2.2015 smo se zbrale vse skupine ob slovenski himni in se z deklamacijami, pesmijo in plesom predstavile vsaka skupina posebej.
Zapisala: Bojana Feuš

 

 

Spanje v mojem vrtcu

torek16. december 2014

Otroci so bili radovedni, kako je v vrtcu zvečer in ponoči, zato smo se v petek, 23.1.2015 zbrali v vrtcu in skupaj  preživeli nepozabni večer z nočjo. Letos smo se odločili, da otrokom prikažemo kako so večere preživljali nekoč, ko še ni bilo televizije in računalnika.
Otroci so luščili koruzo, lupili bučna semena, trli in čistili orehe ter izdelovali punčke iz cunj. Po opravljenem delu smo si pripravili zasluženo večerjo: pečeni krompir z zaseko in pajani kruh. Pred spanjem smo se igrali stare igre: Jakec kje si, Ali je kaj trden most… in zaplesali ob etno glasbi.
Noč je minila hitro in mirno. Na tej povezavi si lahko ogledate utrinke iz spanja v vrtcu (priponka .pdf).

Vzgojiteljice: Dragica Laci, Bojana Feuš in Lidija Vučko

 

 

Obisk folkloristov v vrtcu

torek16. december 2014

1 2 3 4

5 6 7 8

Za nami je najlepši mesec, mesec december. To je čas poln pričakovanj, upanj, želja.
Je čas, ko nas obišejo kar trije dobri možje. In nedolgo nazaj nas je obisal Dedek Mraz. Spremljala sta ga Gusti in Bibi, ki sta ta dan trosila srečo, a sta po nerodnosti prekucnila cekar in sreča je poletela med nas.
Ameriški pisatelj  Nathaniel Hawthorne pravi:
»Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš uloviti. Če pa mirno obsediš lahko sede nate.«
Upam, da ste vsaj delček te sreče ujeli in jo ponesli v svoje domove, kajti:
"Samo srečen človek lahko osrečuje druge ljudi." 
Phil Bosmans
Hvala vsem, ki ste pomagali pri organizaciji in izvedbi novoletne prireditve.
Zapisala: Liljana Tivadar

 

 

Obisk folkloristov v vrtcu

torek16. december 2014

1 2 3 4 5

December je čas poln pričakovanj in različnih doživetij.   V našem vrtcu se trudimo našim malčkom popestriti decembrske dni z različnimi dejavnostmi.
Tako smo v goste povabili folklorno skupno upokojenskega društva Črenšovci. Naše povabilo so z veseljem sprejeli in nam s svojim prihodom polepšali torkov dopoldan.
Ta dan plesa ni manjkalo. Tudi naša vrtčevska folklorna skupina se je predstavila z venčkom rajalnih plesov in iger.
Ob koncu našega druženja, smo se vsi zavrteli v ritmih ljudske glasbe.

Pripravila: Liljana Tivadar

 

 

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

petek21. november 2014

1 2 3 4

V petek, 21. 11.2014 smo obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. To je projekt v katerega se vključujejo otroci šole in vrtca širom Slovenije. Projekt organizira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Nastal je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, saj so čebelarji želeli, da bi bil med slovenskih čebelarjev en dan na leto zajtrk v slovenskih šolah in vrtcih. Zato so ga vsem podarili.
Namen in cilji Tradicionalnega slovenskega zajtrka:

- izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad ter o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Dejavnosti, ki smo jih izvedli v tem dnevu v našem vrtcu:

- pekli smo medenjake

- pekli smo perece

- imeli smo zdrav zajtrk, domače slovenske jedi: kruh, maslo, med, mleko in jabolko, pripravili smo si bananin
  mlečni napitek

- pripravili smo si sadno nabodalo.

 

 

Teden otroka v Vrtcu Bistrica - Za razigrano in ustvarjalno otroštvo

sreda15. oktober 2014

o1 o2 o3 o4

o5 o6 o7 o8 o9

V letošnjem tednu otroka smo posvetili posebno pozornost igri in vsem tistim dejavnostim, ki so jih lahko otroci sami izbirali. Otroštvo je nadvse zanimivo tudi zaradi nenehnega raziskovanja in preizkušanja lastnih sposobnosti.
V vrtcu so jih vsak dan pričakali novi izzivi. Igrali smo se stare gibalne igre, kot so Žibki na pašo, Ravbarji in žandarji. Spoznali smo poklic in delo policista ter si ogledali njegovo vozilo. Zelo smo se razveselili predstave gledališča KU-KUC in ob gledanju zelo uživali. Odpravili smo se tudi na orientacijski pohod po bližnji okolici in se posladkali z pečenim krompirjem. Otrokom smo pripravili tudi delavnice, kjer so si lahko izdelali nakit, prstne lutke, slikali na platno in risali. Lepo vreme smo izkoristili za tek in za igre z žogo. Bilo nam je lepo.

Vzgojiteljici Dragica in Daniela

 

Objava v reviji Lovec

torek14. oktober 2014

o1 (kliknite na sliko za povečavo)

V šolskem letu 2013/14 smo bili prijavljeni v projekt Turizem in vrtec (oddelek 3-4 leta). V oddelek smo povabili lovca g. Dragana Zemljič iz LPN Fazan Beltinci, ker je otrokom na zelo zanimiv način prikazal lovstvo, sva se odločili, da bova v mesečno glasilo Lovec poslali članek. Članek je bil objavljen v 10. številki (oktober) glasila Lovec, ki ga izdaja Lovska zveza Slovenije. 

Zapisali vzgojiteljici Lidija Vučko in Bojana Feuš

 

 

V pričakovanju jeseni

torek30. september 2014

j1 j2

j3 j4 j5

Jesenski čas je čas čarobnosti barv, ki iz dneva v dan spreminjajo podobo narave.
Z otroci smo se v torek, na prvi jesenski dan podali na pohod »Botri Jeseni« nasproti. Žal botre Jeseni nismo srečali, smo pa opazili, da se je mudila na Bistrici, saj je listje ponekod spremenilo svojo barvo.
Malce žalostni smo se vračali nazaj v vrtec, ampak ob pogledu na polno mizo jesenskih dobrot, se nam je na obraz prikradel nasmeh. Botra Jesen nas je obiskala ravno v času, ko smo mi iskali njo. Zraven dobrot je pustila še sporočilo, na katerega je zapisala, da se bo vrnila v petek. In obljubo držala.
Ponovno nas je obiskala v petek, ko smo v goste povabili naše dedke in babice na našo že 4. tradicionalno »Jesensko olimpijado«. Z nami je ostala kar lep čas, nam povedala zanimivo zgodbico o buči, ki se je razbila, opazovala sodelovanje dedkov in babic pri izvajanju raznih iger, ter nas na koncu pogostila s sadnimi dobrotami.
Kljub hladnemu vremenu smo preživeli lepo dopoldne, ki se bo zapisalo v zgodovino našega dela.
Botra Jesen se je poslovila in pomahala v slovo do naslednjega snidenja. Z dedki in babicami smo se še družili kar nekaj časa, vse dokler ni odbila ura enajst in so se oglasili naši trebuščki, da so že lačni.

Zapisala: Liljana TIVADAR

 

 

Slovo mini maturantov

ponedeljek16. junij 2014

m1 m2 m3 m4

V ponedeljek, 16. 6. 2014, so se naši minimaturanti poslovili od vrtca. Rdeča nit slovesa je bil slogan Kaj bom, ko bom velik.  Minimaturantje so tako z raznimi deklamacijami, plesom in petjem prikazali, kaj bodo, ko bodo veliki. In sicer so njihove želje postati gasilec, kmet, vlakovodja, šofer, policist, nogometaš, vzgojiteljica ter frizerka. Od minimaturantov pa so se poslovili tudi prijatelji iz vrtca, ki so jim s petjem in plesom polepšali dan. Ob koncu slovesa so prejeli težko pričakovana priznanja, ki jim ga je podelila ravnateljica, ga. Terezija Zamuda.  Po prireditvi pa je sledilo še kratko druženje minimaturantov in njihovih staršev.