Krvavec ( 1853 m ) Kočna ( 2540 m ) Grintovec (2558 m ) Kompatela ( 1982 m ) Brana ( 2253 m ) Kamni?o sedlo ( 1884 m ) Turska gora (2251 m ) Kranjska Rinka ( 2453 m ) Skuta ( 2532 m ) Kamni?i vrh (1259 m ) Ko?tna (1974 m ) Planjava ( 2394 m ) ?arje (2141 m ) Ojstrica ( 2350 m) Velika Planina - Gradi?e 1666 m )

Osnovna šola Rodica

pošta .
Osnovni podatki | Kje smo ? | Poslanstvo in vizija |
Šolska skupnost | Raziskovalne | Mlinščica | Unesco ASPnet | Eko šola | Zdrava šola | MEPI | Pokrajinska podoba kraja
Interesne - predmetna | Interesne - razredna | Indiv. govorilne ure uc. RS | Indiv. govorilne ure uc. PS |
O knjižnici | Urnik knjižnice | Dogodki v knjižnici | Seminarske in citiranje | Priporočamo v branje | Bralna značka
Ministrstvo SZŠ | Zavod RSŠ | SIO | Google | Yahoo | Najdi.si | Matkurja | Arnes | Novice za učitelje | Vreme
2003 / 2004 | 2004 / 2005 | 2005 / 2006 a | 2005 / 2006 b | 2005 / 2006 c | 2006 / 2007 a | 2007 / 2008 |
Geografija |
subglobal8 link |

OŠ Rodica - zamudili 2004/05

aktualna slikca
ZAKLJUČNA PRIREDITEV [25. 6. 05]

 


Ob koncu šolskega leta je bila 23. junija 2005 še zadnja šolska prireditev, ki jo je vodila Natalija Pokovec. Na njej so najboljšim učencem podelili priznanja ter knjižne nagrade. V kulturnem programu so sodelovali: otroški pevski zbor pod vodstvom Eme Cerar, zborček 4.a pod vodstvom Mateja Primožiča, igralci glasbeno-gledališke pravljice Jabolko pod vodstvom Sonje Koželj Juhant in Drage Jeretina Anžin, recitatorki Nuša Novak in Špela Hribar (4. c), pevka Nuša Novak s pesmijo Malo miru in recitatorka Eva Plaznik (5. c) z lastno pesmijo Barve.

Voditeljica je prireditev zaključila s pesmijo Toneta Pavčka Školjka:

Školjka si iz morja z morjem v sebi,

z večnim ritmom plime in oseke,

drobna školjka

s šumno igro širnega življenja.

Vsem želimo lepe počitnice! Naberite si svežih moči in lepih spominov!

 
2. razred v šolski knjižnici [8. 6. 05]

 


Še zadnjič letos smo se srečali v knjižnici z učenci 2. razreda osemletke. Skupaj smo prepevali, iskali knjige, poslušali pravljico Jabolčni kralj.

S skupnimi močmi pa smo sestavili tudi tole srce.

V naši srcih imamo prostor za lepe besede.

 
5. junij - mednarodni dan okolja [7. 6. 05]

 

V ponedeljek, 6. junija 2005, so učenci šolskega UNESCO kluba obeležili mednarodni dan okolja . Koordinatorka UNESCO šole jim je na kratko predstavila najbolj pereče okoljske probleme današnjega časa, nato pa so na plakate pisali svoje misli in sporočila. Izbrana sporočila so nalepili na zmaja (tega so izdelali učenci 5. razreda), ki so ga potem spuščali v šolskem parku. Osrednje sporočilo učencev se glasi: SKRB ZA OKOLJE JE SKRB ZA NAS SAME! Taking care of the environment is taking care of ourselves!

 

 
Srečanje UNESCO šol ljubljanskega območja [2. 6. 05]

 


31. maja 2005 je bila v OŠ Ledina svečana otvoritev UNESCO ASPnet središča Ljubljana , v katerega je vključena tudi OŠ Rodica. Na slovesnosti, ki je bila posvečena letu športa in predstavitvi posvojenih spomenikov, so sodelovali tudi naši učenci. 10 drugošolcev je pod mentorstvom Eme Cerar prikazalo staro pastirsko igro Koza klanf , občinstvo je navdušila naša glasbena skupina Popteens , Mlinščico - naš posvojeni spomenik pa sta v obliki zabavnega kviza Lepo je biti poznavalec Mlinščice (tekst Draga Jeretina Anžin) predstavili Nina Bokalič in Maja Rejc. Predstavniki vseh v ljubljansko UNESCO središče vključenih šol so prejele Listino o sodelovanju .

 
Dan odprtih vrat [1. 6. 05]

 

26. maja 2005 so učenci in učitelji OŠ Rodica pripravili Dan odprtih vrat. Starši in drugi obiskovalci so si lahko ogledali vrsto zanimivih dejavnosti, ki so skozi šolsko leto potekale na šoli. Učenci so predstavili rezultate projektov Jabolko v šoli, MEPI - Mednarodno priznanje za mlade, projekt Celostni pristop k državljanski vzgoji, uspešne raziskovalne naloge ter zanimive dejavnosti v okviru krožkov, izbirnih predmetov in drugih dejavnosti.

 

Utrinek s predstavitve dejavnosti v okviru MEPI-ja.

 
Zlate mlade zgodovinarke OŠ Rodica [31. 5. 05]

 


Tjaša Bigec, Nastja Horvat, Ajda Vodlan in Zala Vrbek iz 9. razreda so se udeležile 36. državnega srečanja mladih zgodovinarjev, ki je bilo 27. in 28. maja 2005 v Poreču. Predstavile so raziskovalno nalogo Jarška šola med 2. svetovno vojno in po njej (do leta 1960), ki so jo izdelale pod mentorstvom učiteljic Vilme Vrtačnik Merčun in Ide Fidler. Ocenjevalna komisija ZPMS jim je za raziskovalno nalogo in predstavitev podelila zlato priznanje. Čestitamo!

Tjaša, Zala, Ajda in Nastja z mentorico Vilmo Vrtačnik Merčun v Poreču.

 
Ekskurzija po Zamejski Sloveniji [30. 5. 05]

 

Učenci 9. razreda so 25. maja 2005 odšli na ekskurzijo po Zamejski Sloveniji. Obiskali so Kanalsko dolino (vas Žabnice), Rezijo (naselji Ravanca in Solbice) in izven Rezije Pušjo vas v Italiji ter Ziljsko dolino (Ziljsko Bistrico) v Avstriji. Najbolj zanimiva so bila srečanja s Kanalskimi Slovenci, Rezijani in Ziljskimi Slovenci.
In sporočilo zamejskih Slovencev?
Najpomembneje je, da ohranjamo slovenski jezik, naše običaje, svojo kulturo in da smo ponosni na slovenske korenine. To je tisto, iz česar črpamo in rastemo ...

 

Nad Ziljsko Bistrico, v ozadju ob potresu podrta gora Dobrač.

 
Po poteh miru [30. 5. 05]

 

20. maja 2005 so se učenke OŠ Rodica udeležile pohoda Po poteh miru na Krasu, ki ga je v okviru projekta Meja organizirala Gimnazija Nova Gorica. V ta namen sta učenki Tjaša Bigec in Nina Savič napisali pesem Vojna vihra, Katja Brnot je na likovni delavnici narisala Žalostno dekle (oglje), Maša Hribar, Maja Ivona Pretnar in Tjaša Bigec pa so se skupaj z učiteljico Vilmo Vrtačnik Merčun in številnimi pohodniki iz drugih UNESCO šol udeležile pohoda mimo obeležij iz 1. svetovne vojne na Krasu. S tem dogodkom smo UNESCO šole počastile 90. obletnico Soške fronte.

 

Maja, Maša in Tjaša pri vojaškem kažipotu na Krasu

 
4. območno srečanje mladih raziskovalcev [22. 4. 05]

 

Učenci OŠ Rodica so s 15-timi raziskovalnimi nalogami sodelovali na 4. območnem srečanju mladih raziskovalcev domžalsko-kamniške regije, ki je bilo 21. 4. 2005 v OŠ Preserje pri Radomljah.

Pet raziskovalnih nalog so izdelali učenci razredne stopnje, ostale pa starejši učenci. Avtorji štirih raziskovalnih nalog so prejeli zlato priznanje in se uvrstili na državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. To so bili:

 

-Maja Grujič in Andreja Jeretina (Kako so v Mlinščici prale naše babice?, etnologija, mentorica Vilma Vrtačnik Merčun),

- Katja Pirnat in Anže Zalokar (Ko zazvenijo vodne kapljice, fizika, mentor Dušan Smole),

- Andrej Emanuel Cotman (Raziskovanje in merjenje lastnosti Aceton peroksida (kemija, mentorica Mateja Vidmar) in

- Maša Hribar in Maja Ivona Pretnar (Materni jeziki in narečje na naši šoli, slovenščina, mentorici Vilma Vrtačnik Merčun in Sabina Burkeljca). Vsem iskreno čestitamo!!!

 
60-letnica zmage [13. 5. 05]

 

 

Učenci OŠ Rodica so 12. maja 2005 počastili 60-letnico zmage nad fašizmom in nacizmom in prvo obletnico pridružitve Evropski uniji Na prireditvi, ki je bila v Kulturnem domu Groblje, so nastopili: Pihalni orkester Glasbene šole Domžale (v katerem igra veliko učencev naše šole), kitaristka in pevka Silva Kosec, Domžalski rogisti in učenci OŠ Rodica.

Domovina je košček sveta, da mu ne vem imena dovolj lepega.

 
Druženje pod lipami [16. 5. 05]

 

Učenci OŠ Rodica so sodelovali na krajevni prireditvi Druženje pod lipami, ki jo je v soboto, 14. maja 2005, organiziralo Kulturno društvo Groblje. Mlajša dramska skupina je predstavila igrico Kekec, starejša dramska skupina igro Lahko noč, hudoba, članice turističnega krožka pa svojo igro Mi in svet. Nastopil je tudi otroški pevski zbor OŠ Rodica pod vodstvom mentorice Eme Cerar, učenci 4. razreda pa so v domžalski noši predstavili zgodovino obeh grobeljskih drevoredov, ki so jih letos raziskali v svoji raziskovalni nalogi.

 

 
ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE [16. 5. 05]

 

25. aprila je učence in učenke, ki so brali za Bralno značko obiskal

pesnik, pisatelj in umetnik MATJAŽ PIKALO.

Njegova knjiga Luža je ena najbolj branih mladinskih knjig.

 

 
Področno tekmovanje v športni gimnastiki [18. 3. 05]

 

Na področnem tekmovanju, ki je potekalo 15. marca 2005 na OŠ Dobrova so našo šolo predstavljale tri ekipe.

Ekipa najmlajših deklic je osvojila 2. mesto.
Čestitamo Tini Juhant, Rebeki Kamin, Manci Pavli in Špeli Skala.

Ekipa mlajših deklic je osvojila 3. mesto.
Čestitamo Neži Vodnik, Neži Hrovat, Maši Velepec in Moniki Brovč.

Ekipa starejših deklic je prav tako osvojila 3. mesto.
Čestitamo Špeli Karlovšek, Neji Pengal, Vesni Pirnat, Špeli Velepec in Tjaši Vidergar.

 

 

Za najmlajše deklice se tekmovanje na področni ravni zaključi, mlajše in starejše deklice pa so se uvrstile na državno polfinalno tekmovanje.

 
16. NOVEMBER - MEDNARODNI DAN STRPNOSTI [16. 11. 04]
 

V počastitev Mednarodnega dneva strpnosti smo izvedli naslednje aktivnosti:
- Učenke Tjaša Bigec, Nina Savič in Manca Ravnikar so osmošolcem predstavile rezultate svoje raziskovalne naloge Strpnost do drugačnih.
- Učenci 8. C (na sliki) so izvedli več delavnic in izdelali plakate na temo strpnosti do sošolcev drugačnega izleda, obnašanja, narodnosti ali vere.
- Učenki Maša Hribar in Maja-Ivona Pretnar sta za učence zadnjega triletja oziroma njihove starše pripravili in jim razdelili vprašalnike za raziskavo "Materni jeziki in ljudsko izročilo".

Naše sporočilo se glasi:
Strpnost je kot sonce, ki razsvetli dan in naredi življenje lepo.

osnovna šola Rodica

Izbor natečaja za najlepši strah i [29. 10. 04]
   


 

RAZISKOVANJE KAMNIŠKE BISTRICE IN MLINŠČICE [19. 10. 04]
 

V sredo, 13. oktobra 2004, so učenci 9. razreda v okviru naravoslovnega dne raziskovali strugo in vodo Kamniške Bistrice in Mlinščice ter življenje v njej. Merili so hitrost in pretok vode, ugotavljali barvo, vonj in bistrost vode, količino lebdečega materiala, žive organizme v vodi ter izdelali kemijsko analizo. Ugotavljali so dokaj dobro stanje, saj so vodo Kamniške Bistrice uvrstili v II. kakovostni razred.

osnovna šola Rodica

DREVO MIRU [21. 9. 04]
 
21. 9. 2004 ob 12. uri po lokalnem času so učenci Osnovne šole Rodica posadili »drevo miru« - istočasno z drugimi UNESCO šolami po Sloveniji in s številnimi šolami v 68 državah po vsem svetu (od Nove Zelandije do Havajev, ZDA).

Vrsta drevesa: BUKEV (fagus sylvatica, angl. beech, značilno drevo našega območja, imenovano tudi »mati gozdov«)

Naj se med Zemljani razrastejo in prepletejo vezi miru tako močno, kot se bodo razrasle in prepletle korenine posajenih dreves.

Let the bonds of peace spread and interweave among people as strong as the roots of the planted trees will grow and interweave. [21. 9. 04]

osnovna šola Rodica

ŠPORTNICA ŠOLE IN ŠPORTNIK ŠOLE ZA ŠOLSKO LETO 2004/2005 [24. 6. 05]

 

Za športnico šole smo izbrali Moniko ADLER. To je učenka 5. B razreda, ki je vsestranska športnica in je vedno pripravljena sodelovati v šolski ekipi. Največje uspehe dosega v atletiki. V minulem šolskem letu je sodelovala na mnogih tekmah na občinskem, področnem in državnem nivoju. Dosegala je odlične rezultate. Naj jih naštejem le nekaj: 1. mesto na področnem tekmovanju v Ljubljani, 1. mesto na gorenjskem in dolenjskem pokalu, 2. mesto na državnem prvenstvu v gorskih tekih. Sodelovala pa je tudi v šolskih reprezentancah v namiznem tenisu, badmintonu in odbojki.

Za športnika šole je izbran že Jure TUMPEJ. To je učenec 9. B razreda, ki je vsestranski športnik. Njegova športna panoga je karate. Treningom je posvetil vso svojo pozornost in trenira zavzeto že nekaj let. Njegovo prizadevno delo je vidno na tekmovanjih, saj je državni prvak za leto 2005. Sodeloval je tudi na mednarodnih tekmovanjih in tudi tam posegal po najboljših mestih. Njegove športne kvalitete pa so prišle do izraza tudi pri drugih športnih panogah kot so, odbojka, nogomet in atletika. Največji uspeh je dosegel v teku na 60m, kjer je bil na področnem prvenstvu peti. Z večjo prizadevnostjo bodo ti rezultati v prihodnjem letu še mnogo kvalitetnejši in odmevni.
 
Turizmu pomaga lastna glava [4. 4. 05]

 

Gostili smo regijsko tekmovanje Turizmu pomaga lastna glava, ki je letos nosilo naslov Naš turistični jutri. Sodelovalo je sedem šol, vsaka je pripravila raziskovalno nalogo, razstavo in gledališko predstavo.

 

Zaključek tekmovanja se je odvijal 22. marca v Grobljah, največ pozornosti so bile deležne gledališke uprizoritve, ki so bile prav vse domiselne in zabavne.
Šest šol je prejelo srebrna priznanja Turistične zveze Slovenije, na državno tekmovanje pa se je uvrstila OŠ Trzin.
Vse tekmovalce smo skromno nagradili s priložnostnimi darilci sponzorjev, najbolj veseli pa so bili obiskovalci velikanske torte, ki so jo spekli temu dogodku na čast v slaščičarni Razpotnik.

 
REZULTATI FOTO NATEČAJA »JABOLKO«! [8. 12. 04]
 
 

1. nagrada
2. nagrada
3. nagrada
4. nagrada
5. nagrada
Klemen Cotman, 3.a
Maruška Juhant, 2.b/9
Tjaša Jerman, 5.b
Nika Prelesnik, 1.a
Adam Bec, 1.a
(Dobra letina)
(Dvojčka)
(Jablana)
(Velika sreča)
(Uf, kako veliko jabolko)

Zima je pred vrati, jabolka so že dolgo obrana, mi pa smo potrebovali kar nekaj časa za pregled vseh fotografij, ki ste jih posredovali in jih je pred kratkim ocenila tudi strokovna komisija.

Naj najprej pohvalimo vse, ki ste sodelovali z izvirnimi idejami, humorjem, velikim smislom za naravo, pa tudi fototehniko.

Komisiji se res ni bilo lahko odločiti, zato boste za sodelovanje nagrajeni vsi, prvih pet pa še s posebnimi nagradami. Nekatere fotografije bomo objavili na naši spletni strani, pripravili bomo tudi razstavo vseh vaših izdelkov.

Vsem sodelujočim bodo nagrade za sodelovanje podeljene na posebnem sprejemu (kdaj bo to, vas bomo obvestili).

osnovna šola Rodica

MEDVRSTNIŠKO PRIJATELJSTVO [9. 12. 04]
 

V ponedeljek, 29. 11. 2004, so bili naši drugošolci sprejeti v šolsko skupnost. Na slovesnosti so se predstavili skupaj z osmošolci, s katerimi so sklenili medvrstniško prijateljstvo. To je posebno prijateljstvo, ki se je porodilo prav na naši šoli. Osmošolci so postali "BOTRI" in prevzeli skrb nad mlajšimi vrstniki. Po svečani zaprisegi so na delavnicah skupaj ustvarjali in izdelali
čudovite denarnice. V dveh letih pa bodo imeli še precej priložnosti, da se bodo še večkrat
srečali, skupaj ustvarili še veliko lepega in ohranili svojevrstna prijateljstva.

   
 

osnovna šola Rodica

PROJEKT JABOLKO V 1. a RAZREDU [30. 11. 04]
 

Ne samo, da z veseljem jemo jabolka, o njih že marsikaj vemo. Oktobra smo imeli naravoslovni dan - DREVO. Na šolskem vrtu smo opazovali drevesa, najbolj pa je pritegnila našo pozornost edina JABLANA, ki jo imamo. Najprej smo si jo ogledali bolj od daleč in ugotavljali, v kakšne barve
se je odela to jesen. Nato smo jo potipali in naredili odtis lubja. Je hrapavo ali gladko? Kdo bo prvi opazil jabolko in ugotovil, kakšnega okusa je. Jabolka smo napolnili z "NJAMI" nadevom. Komaj smo čakali, da bodo pečena. Splačalo se je čakati. Pečena jabolka niso samo lepo dišala, bila so
tudi "NJAMI" dobrega okusa. Ali vidite naše čudežno DREVO v ozadju? Na njem ne rastejo samo jabolka, ampak vse sorte sadeži najrazličnejših okusov. Zaželi si, potresi si...

 

osnovna šola Rodica

MOJE PRAVICE NA OŠ RODICA – Dan otrokovih pravic[18. 11. 04]
 

Učenci 7. in 8. razreda so z več delavnicami pri državljanski vzgoji in etiki ter pri likovni vzgoji obeležili 15. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah, 20. november – Dan otrokovih pravic in 10. december – Dan človekovih pravic. Izdelki učencev so na razstavi v nadstropju šole.


Kratko sporočilo iz delavnice v 7. C:


Človek je človek. Vsem priznavaš enake pravice, kot jih imaš sam. … Od nikogar ne zahtevaš ničesar, kar ne zahtevaš od sebe. … Ugotoviš, da imaš malo sovražnikov. In veliko prijateljev. Svet je lep.


osnovna šola Rodica

Slovesnost ob pristopu k programu Mednarodno priznanje za mlade [1. 10. 04]
 

Osnovna šola Rodica in Srednja šola Domžale sta eni prvih slovenskih šol, na katerih bodo izvajali mednarodno različico britanskega programa Duke of Edinburgh Award. Ob tej priložnosti so v Domžalah učencem, staršem ter širši lokalni skupnosti predstavili značilnosti programa in dejavnosti, katerih se bodo udeleženci programa lahko brezplačno udejstvovali. Slovesnosti je prisostvoval tudi direktor British Councila v Sloveniji Rober Monro. [23. september]

 

Ciciban praznuje [8. 4. 05]

 

60 let. Po celi Sloveniji potekajo slovesnosti v ta namen. V naši knjižnici smo pripravili razstavo, kjer si lahko ogledate stare izvode Cicibanov (pohvalimo se lahko s 1. številko iz leta 1945/46, katero je prinesla učenka naše šole).

Razstavo lahko obiščete vsak dan od pol dvanajstih do dveh, učiteljice z učenci od 1.-4. pa tudi skupinsko v dopoldanskem času. Pogovarjali se bomo o Cicibanu in prebirali zgodbice, pesmice, uganke, katerih se je nabralo za malo morje v vseh teh letih. Marsikdo ima na svojo mladost lepe spomine tudi zaradi Cicibana.

 

Vabljeni v šolsko knjižnico OŠ Rodica!

Razstavo sta pripravili: Vesna Rakef in Sabina Burkeljca

Pa še to: 5 učencev, ki so prinesli najstarejše Cicibane bo nagrajenih s knjigo. Seznam nagrajencev bo obešen v knjižnici.

Rodica, 31. marec 2005

 
HANS CHRISTIAN ANDERSEN [8. 4. 05]

 


2. aprila je minilo 200 let od rojstva danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Ta dan se je tudi zaključila letošnja Bralna značka.

V knjižnici beremo njegove pravljice, prav tako v razredih. Njegove pravljice:

• Deklica z vžigalicami,
• Palčica,
• Vžigalnik,
• Cesarjeva nova oblačila,
• Mala morska deklica,
• Snežna kraljica in druge ostajajo pravljice, s katerimi so odrasle številne generacije otrok po vsem svetu.

Preberite kakšno njegovo pravljico!

 
60-letnica zmage [10. 3. 05]

Učenci OŠ Rodica so 12. maja 2005 počastili 60-letnico zmage nad fašizmom in nacizmom in prvo obletnico pridružitve Evropski uniji Na prireditvi, ki je bila v Kulturnem domu Groblje, so nastopili: Pihalni orkester Glasbene šole Domžale (v katerem igra veliko učencev naše šole), kitaristka in pevka Silva Kosec, Domžalski rogisti in učenci OŠ Rodica.

Domovina je košček sveta, da mu ne vem imena dovolj lepega.

KOZOLCI V JARŠAH IN NA RODICI [10. 3. 05]

Raziskovalna naloga s področja tehnike

Avtorja: Blaž Komar, 8. razred in Žiga Zupanek, 9. razred devetletke

 

PLESALCI PLESNEGA KLUBA MIKI SO TUDI POKALNI PRVAKI !!! [6. 12. 04]
 

Na svetovnem pokalu v show plesih 2004, ki je potekalo od 23. do 27. novembra v nemškem mestu Riesa v kategoriji mladincev, so sodelovale tudi učenke naše šole. Skupaj z ostalimi plesalkami in plesalci so osvojile 1. mesto in naslov svetovnih prvakov s točko Cannibals v disciplini show formacij:

MANCA ČUČEK, STAŠA GRADIŠEK, ŠPELA KARLOVŠEK, VESNA PIRNAT.

MANCA ČUČEK je osvojila skupaj s še štirimi plesalkami 1. mesto in naslov pokalnih prvakov s točko Awesome v disciplini malih skupin.

Istočasno je v Riesi potekalo tudi svetovno prvenstvo za soliste v mladinski kategoriji.
VESNA PIRNAT je osvojila 33. mesto.

ČESTITAMO !!!

 

RAZISKOVANJE GROBELJSKEGA DREVOREDA [11. 10. 04]
 

V sredo, 6. oktobra 2004, so učenci 8. razreda v starem grobeljskem drevoredu izvajali naslednja opazovanja in meritve: merjenje višine dreves, obsega drevesnih debel, pokrovnosti krošenj, določanje drevesnih vrst, merjenje temperature zraka, risanje panoramske skice, anketiranje prebivalcev Grobelj in obiskovalcev drevoreda, funkcijsko vrednotenje pomena drevoreda z naravnega in družbenega vidika ter načrtovanje možnosti za boljšo urejenost drevoreda v prihodnosti. Tehnična ekipa učencev pa je izdelala maketo drevoreda

Grobeljski drevored je naša dragocena kulturna dediščina na robu Mengeškega polja, ki smo jo po sklepu šolskega UNESCO tima razglasili za naš »posvojeni spomenik« v okviru UNESCO ASP Slovenije – Mladi posvojijo spomenik.

 

Obisk sadovnjaka [9. 11. 04]
 

Tretji razredi smo v oktobru obiskali drevesnico na Brdu pri Lukovici. Ogledali smo si sadovnjak, spoznali sorte jabolk ter se seznanili z delom sadjarja. Bili smo navdušeni.

 

MEPI - Mednarodno priznaje za mlade Slovenija [8. 10. 04]
 

KAJ JE TO? To je program, ki ti omogoča dejavno in ustvarjalno preživljanje prostega časa. KOMU JE NAMENJEN? Mladim med 14. in 25. letom, ki si želijo novih znanj in izkušenj, prijateljev, uspeha in zadovoljstva ter priznanja z mednarodno veljavo.Na OŠ Rodica je program namenjen učencem 9. razreda. KAJ VKLJUČUJE? Učenje novih spretnosti, prostovoljno delo, rekreativni šport in pustolovsko odpravo.

 

 
Okvirni plan za šolsko leto 2004/05 OSNOVNE ŠOLE RODICA [11. 11. 04]
 

1. Temeljni cilji v šolskem letu 2004/05: uveljavljati UNESCO cilje:
• življenje v medkulturni družbi,
• uveljavljanje strpnosti, kulture miru in nenasilja,
• skrbeti za ohranitev in varovanje kulturne dediščine,
• prepoznavanje ožjih in širših okoljskih problemov ter prispevanje k njihovem reševanju. [mnogo več]

 


 

STARA HIŠNA IMENA NA RODICI [7. 10. 04]
 

Zlato priznanje na IV. srečanju mladih raziskovalcev (junij 2004) - osnovnošolcev Slovenije

V raziskovalni nalogi smo hoteli ugotoviti, koliko starih hišnih imen na Rodici je še ohranjenih. Zanimal nas je tudi izvor starih hišnih imen ter njihova izgovorjava. Podatke smo črpali iz pisnih virov v župniji v Mengšu (Status animarum) in ustnih virov.


 

PA JE POMLAD PRIŠLA… [23. 3. 05]

 

Srebrno
prihaja pomlad.
Nad črnim predmestjem
prapori sinji,
svileni…

Razbili so se
stekleni oboki megla.

Na črnih poljih
ni več snega.

(S. Kosovel)

 

URNIK INTERESNIH DEJAVNOSTI IN INDIVIDUALNIH GOVORILNIH UR [18. 10. 04]
 

Nekateri urniki interesnih so se nekoliko spremenili

Redni urnik na razredni stopnji

Urnik OPB

Urnik interesnih dejavnosti za predmetno stopnjo po dnevih

Urnik interesnih dejavnosti za razredno stopnjo po dnevih

Urnik interesnih dejavnosti za razredno in predmetno stopnjopo dejavnostih
Urnik individualnih govorilnih ur za predmetno stopnjo
Urnik individualnih govorilnih ur za razredno stopnjo

 

Predlog hišnega reda
FAKSIMILE NA NAŠI ŠOLI - razstava [4. 2. 05]
 
Ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, vabimo na razstavo

FAKSIMILE NA NAŠI ŠOLI,

v šolsko knjižnico OŠ Rodica,

vsak dan, od 11. 30 do 14.00.

Razstavo si lahko ogledate od 7. 2 do 14. 2. 2005.

Brižinski spomeniki so najstarejši zapis v slovenščini, nastali med letoma 972 in 1039.

Stiški rokopis so našli v zborniku latinskih rokopisov v stiškem samostanu na Dolenjskem. Najpomembnejša je velikonočna pesem iz 15. stoletja »Naš Gospud je od smrti vstal«.

V naši knjižnici hranimo faksimile poezij F. Prešerna iz leta 1847, faksimile njegovih rokopisov ter
faksimile Zdravljice iz leta 1944.

Primož Trubar je pomemben za slovenski jezik, saj je napisal prvo slovensko knjigo Katekizem z Abecednikom (1550). Postavil je temelje slovenskemu knjižnemu jeziku.

Razstavo so pripravile učenke knjižničarskega krožka pod mentorstvom Sabine Burkeljca.

 
POVABILO NA 2. SREČANJE OB ČAJU (šola za starše) [3. 2. 05]
 
V četrtek, 17. 02. 2005, vas ob 17.00 uri vabimo v šolsko knjižnico na srečanje s Katjo Zabukovec. Z vami bo spregovorila o medsebojnem sporazumevanju (komunikaciji) in reševanju konfliktov.

Danes se starši (in tudi poklicni vzgojitelji) pogosto znajdemo v vzgojnih dilemah, toda absolutnih, za vse enakih receptov ni. Eden od večjih problemov sodobne vzgoje je problem nasilja. Kam nasilje vodi na nek način dobro vemo, kdaj, kako in zakaj sploh vstopi v človekovo/otrokovo vedenje pa je pogosto manj jasno. V dinamiki družinskih odnosov se otrok uči osnovnih socializacijskih veščin, kasneje jih postopoma razširi še z drugimi vplivi. Medsebojno sporazumevanje in načini reševanja konfliktov lahko pripomorejo k vzgoji za nenasilje….

 
Nova razstava [15. 11. 04]
   Svoje slikarske izdelke na temo "noč" in "jabolko" v večnamenskem prostoru šole razstavljajo učenci 4. A razreda - mentorica Mateja Kozina in 4. C razreda - mentorica Natalija Pokovec.

 

 
SODELOVANJE NA SEJEMU NARAVA – ZDRAVJE [24. 9. 04]
   

Od četrtka, 23. septembra 2004, do vključno sobote, 25. septembra 2004, bo potekala na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani sejemska prireditev Narava – zdravje, na kateri bo v okviru Eko bazarja sodelovala tudi OŠ Rodica. Predstavili bomo tematski sklop Zdravilna zelišča za uporabo v prehrani in zdravstvu. Na sejmu bodo sodelovali naši učenci in učenke, člani turističnega krožka, ki ga vodi gospa Ana Medved.

OŠ Rodica že nekaj let sistematično izvaja ekološki program okoljske vzgoje, ki je postal naš način življenja, saj vsebine okoljske vzgoje integriramo z vsebinami pri pouku in interesnih dejavnostih, povezujemo pa se tudi s širšim okoljem. Naša šola je članica evropske družine eko šol že od leta 1996 in vsako leto predstavljamo naše delo tudi na sejemskih prireditvah.

Vabimo Vas, da si v teh dneh ogledate ljubljanski sejem in naš razstavni prostor v hali B 2. Vstop na prireditev je letos prost.

Vabljeni!

 

 
KARATE [22. 9. 04]
 

V ponedeljek, 20. septembra, so nas obiskali člani karate kluba in nam pokazali nekaj spretnosti in veščin, ki so jih usvojili z vztrajnim in marljivim treningom. Navdušili so nas, zagotovo bodo pridobili nekaj novih ljubiteljev borilnih veščin.

 

 
FOTO NATEČAJ »J A B O L K O« [23. 9. 04]
   
ŠOLSKA SKUPNOST UČENCEV OŠ RODICA
R A Z P I S U J E
FOTO NATEČAJ
»J A B O L K O«

Jesen je še ravno pravi čas, da se s fotoaparatom podate v sadovnjak, v bližnjo klet ali kamorkoli drugam, kjer zorijo, se kotalijo ali shranjujejo jabolka vseh vrst in velikosti.
Poiščite zanimive motive, jih fotografirajte, fotografije pa prinesite svoji razredničarki.

POGOJI:
- sodelujete učenci OŠ Rodica (na pomoč naj priskočijo tudi starši),
- fotografija naj bo vsaj v velikosti 9cmX13cm,
- na zadnjo stran fotografije zapišite ime in priimek avtorja ter naslov motiva (tu bodite čimbolj izvirni),
- fotografije oddajte razredničarki do petka, 29. 10. 2004!

Strokovna komisija bo izbrala pet najboljših fotografij in jih nagradila. Vse fotografije bomo razstavili na dnevu odprtih vrat in nekatere objavili na šolski spletni strani.

 

 
Natečaj za najlepši strah in Najčarovnico, ki je kdajkoli strašila na Rodici [29. 9. 04]
   

Opazili smo, da so različne buče že dobile shrambo v šolskih prostorih.
To ne more pomeniti drugega, kot da boste buče kmalu pričeli spreminjati v strahce in strahove.
Naj bo vaš razredni strah naj….!

Tudi letos ne bomo pozabili na čarovnice – vse coprnice in coprniki takoj poskrbite za svojo opravo in se pridite pokazat. Med vsemi bomo izbrali najboljši coprniški nastop.

KDAJ?

Strahove boste razstavili v četrtek, 21.10.2004, ob 17.30 uri na prostoru pred šolskim vhodom.
Razdelili bomo tri nagrade za najbolj izvirne strahove.

Ob predstavitvi strahov pa bodo svoje veščine pokazale tudi čarovnice. Podelili bomo nagrado za najboljši čarovniški nastop.

Naslednji dan, v petek, 22. 10. 2004, bomo strahove razstavili v drevoredu pred kulturnim domom v Grobljah. [28. 9. 04]

 

 
BRALNA ZNAČKA 2004/05 [17. 9. 04]
 

Danes, 17. septembra se po celi Sloveniji začenja branje za Bralno značko, tudi na naši šoli.

Vabimo vas, da se priključite svojim vrstnikom, obiščete šolsko in splošne knjižnice in posežete po knjigah.

Sezname za branje najdete na šolski internetni strani, v knjižnici in svojih razredih

 

 
PROGRAM DEJAVNOSTI V TEDNU OTROKA od 4. oktobra do 8. oktobra 2004 [29. 9. 04]
 
Vsako popoldne smo za vas pripravili dejavnosti, ki bodo od ponedeljka do petka v popoldanskem času potekale v prostorih OŠ Rodica.

PONEDELJEK, 4. 10. 2004

 • Šahovska simultanka v večnamenskem prostoru od 16.00 do 18.00 ure.
 • Ob 16.00 uri pravljična ura v šolski knjižnici za otroke od 1. do 3. razreda (otroci naj imajo s seboj barvice).
 • Računalniške igre v šolski računalnici od 16.00 do 18.00 ure.

TOREK, 5 .10. 2004

 • Ustvarjalne delavnice v večnamenskem prostoru in asfaltnih površinah pred šolo (izdelki iz papirja, naravnih materialov, izdelovanje zapestnic, risanje na asfaltu) od 16.00 do 18.00 ure. S seboj imejte svoje škarjice.

SREDA, 6. 10. 2004

 • Zbiralna akcija starega papirja (od 7.00 do 8.00 ure in od 15.00 do 17.00 ure),
 • Likovna delavnica z likovnim društvom Peter Loboda od 16.00 do 18.00; letos bomo slikali tihožitje na temo JABOLKO. S seboj imejte risalni list, vodene barvice, svinčnik, suhe barvice, radirko in flomastre,
 • Športno popoldne na igrišču: ob 15.30 met trojk, ob 16.00 pa spretnostna vožnja z rolerji.

ČETRTEK, 7. 10. 2004

 • Zbiralna akcija starega papirja (od 7.00 do 8.00 ure),
 • 1. šolski parlament ob 8.00 v zbornici – predstavnika oddelčnih skupnosti naj s seboj prineseta dopolnitve predloga programa ŠSU, pogovarjali se bomo tudi o hišnem redu,
 • Ustvarjalne delavnice v večnamenskem prostoru (izdelki iz papirja, piškotov in drugega materiala) od 16.00 do 18.00 ure. S seboj imejte svoje škarjice in lepilo.

PETEK, 8. 10. 2004

 • Tekma v odbojki med ekipo učiteljev in učencev (po 5. šolski uri v šolski telovadnici). Navijači vabljeni.
 • Predstavitev taborniških iger z vodniki – taborniki od 16.00 do 18.00 ure,
 • Jabolčni piknik, štafetne igre, če bo kostanj, tudi peka kostanja (nabiralce kostanja prosimo, da nekaj nabranega kostanja prinesejo v šolo).

 

 

 

 

 
   
   

 

| ©2004 OŠ Rodica