OŠ Prežihovega Voranca Bistrica kulturnazsola

Odgovorna šola preudarno, vedoželjno in ustvarjalno v bodočnost.

 

Aktualno dogajanje ...

 

Kulturni dan – prireditev ob zaključku šolskega leta in ob Dnevu državnosti

petek 23. junij 2017

5 1 2

3 4 6 7

8 9 10 11 12

V petek, 23. 6. 2017, smo na naši šoli imeli dan dejavnosti KULTURNI DAN. Učenci so prejeli spričevala, posamezniki tudi priznanja in pohvale za svoj uspeh na različnih tekmovanjih. V nadaljevanju smo z učenci obeležili državni praznik in obenem zaključek šolskega leta. Program je bil pester in zanimiv. Prepletale so se deklamacije, recitacije, bilo je veliko melodij prijetnih za uho pa tudi plesne koreografije so popestrile popoldan. Veliko učencev je nastopalo in njihov trud je bil poplačan z nasmeški in aplavzi občinstva. Hura počitnice so tu, so vzklikali učenci in poslovili smo se, seveda samo za konec šolskega leta 2016/2017.

 

Zborovski bum

torek 13. junij 2017

1 2 3

V torek 13.6.2017, se je Mladinski pevski zbor udeležil tradicionalnega zborovskega buma, ki je potekal na stadionu Ljudski vrt v Mariboru. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča je zapelo 5500 pevcev mladinskih pevskih zborov iz 180 šol iz vse Slovenije. Kot solisti so nastopili priznani operni pevci ansambla SNG Maribor, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, altistka Irena Petkova, tenorist Martin Sušnik in baritonist Jaki Jurgec. Celoten koncert bo predvajan na 25.6. na SLO 1 v popoldanskih urah.

Termini za TV posnetek Zborovskega BUMa 2017 so: 25. 6. 2017 ob 11.00 in ob 17.00 na TV Maribor in 1. 7. 2017 ob 10.00 na TV Slovenija 2.

https://mariborinfo.com/novica/kultura/foto-in-video-v-ljudskem-vrtu-namesto-nogometa-zborovsko-petje/137340

 

Prostovoljstvo

četrtek 8. junij 2017

1 2 3 4

Zainteresirani učenci in vodja projekta Popestrimo šolo Ksenija Horvat so se v četrtek, 8. 6. 2017, ob 18.30 uri udeležili gasilskih vaj, ki so jih izvedli članice in otroci Prostovoljskega  gasilskega društva Gornja Bistrica. Učenci so imeli priložnost ogledati si gasilsko vozilo in opremo. Najbolj pa so uživali, ko so tudi sami sodelovali v gasilskih vodnih igrah.

 

Natečaj Moja domovina, gozdovi-les, naravno bogastvo in prihodnost moje domovine

sreda 7. junij 2017

1 2

V sredo 7. junija smo se udeležili zaključne prireditve literarnega, likovnega in fotografskega natečaja na temo Moja domovina, gozdovi-les, naravno bogastvo in prihodnost moje domovine na OŠ Kobilje.
Priznanja so prejeli Anika in Zoja iz 1.r, Lan, Neža in Nino iz 2.r, Natalija Kolarič iz 8.r in Tjaša Čolnik iz 9.r.
Likovni izdelki, ki so bili nagrajeni so razstavljeni na hodniku naše šole.

 

Anketa za starše

torek 6. junij 2017

Spoštovani starši, pred vami je anketni vprašalnik, ki se nanaša na vaše zaznavanje vzgojno - izobraževalnega dela na naši šoli. V prvem delu nas zanima vaše zadovoljstvo pri sodelovanju s šolo, v drugem delu pa zadovoljstvo s šolsko prehrano.
Vprašalnik je obsežen, saj zajema vsa predmetna področja. Sklop vprašanj, ki se ne nanaša na vašega otroka/otroke, pustite prazen in kliknite Naslednja stran.
Vprašalnik izpolnite samo enkrat, pri izpolnjevanju odgovarjajte na trditve za vse vaše otroke, ki obiskujejo našo šolo. Pri zadnjem vprašanju prosim označite, kateri razred obiskuje oz. obiskujejo.
Vaši odgovori bodo dragocen vir informacij, ki bodo v pomoč pri oblikovanju kvalitetnejšega dela v prihodnje.
Vprašalnik je anonimen, aktiven bo do 20. 6. 2017.

Povezava do vprašalnika:  https://www.1ka.si/a/130586

Geslo za dostop dobite pri razredniku vašega otroka.

Hvala za sodelovanje.

 

Dimek - Hrovatov memorial

nedelja 28. maj 2017

1 2

Učenci naše šole so v nedeljo, 28. 5. 2017, s kratkim kulturnim programom sodelovali pri spustu po Muri za Dimek – Hrovatov memorial. Planinsko društvo Matica Murska Sobota je osrednjo prireditev društva pripravila v Kantini pri reki Muri. Z recitacijo, igranjem na instrumente, petjem, plesom so nastopajoči obeležili spomin na nekdanje čase in ustvarili pozitivno vzdušje pri obiskovalcih prireditve. Drugo leto spet ob istem času na istem mestu…

 

Z domišljijo na potep

petek 26. maj 2017

1 2 3

V petek, 26. 5. 2017, je v Bevkah pri Ljubljani potekala zaključna prireditev letošnjega natečaja Z domišljijo na potep. Tudi letos je naša učenka, Nina Bohnec, napisala roman, ki je bil nagrajen z največ glasovi v kategoriji predmetna stopnja. S tem si je prislužila izid njene knjige z naslovom Samo še en spomin. Hvala vsem, ki ste oddali glas, Nini pa iskrene čestitke.

 

Kolesarjenje v okviru projekta Popestrimo šolo

petek 26. maj 2017

1 2

Na drugem kolesarskem podvigu smo v petek, 26. 5. 2017 v okviru projekta Popestrimo šolo prekolesarili dolgih 16 km. Vsak učenec je s svojim tempom vztrajno in varno prispel na cilj. Pot nas je vodila do kraja Ižakovci, kjer smo se ustavili na Otoku ljubezni. Ogledali smo si mlin in brod, ki je eden izmed štirih brodov, ki še vozijo na reki Muri. Le kam nas bo pot vodila naslednjič ...

 

39. srečanje Prežihovih šol

petek, sobota 18., 19. maj 2017

2 3 4 1

5 6 7 8

9 10 11 12

14 15 16 16

17 19 20 21 22

19. in 20. maja smo se Prežihovci ponovno srečali v Prekmurju – na Bistrici.
V petek popoldan je v telovadnici šole potekala skupna prireditev, na kateri so nastopili tudi učenci gostujočih šol iz Maribora, Raven na Koroškem, Ljubljane, Jesenic, Doline in Doberdoba. Kulturni program je povezovalo geslo našega druženja »Šola v očeh otrok in odraslih…«, skozi katerega smo spoznavali vlogo staršev in šole pri razvoju otroka. Začutili smo pomen vrednot, ki smo jih nekoč znali živeti in smo jih danes nehote izrinili iz našega življenja.
V soboto smo gostujoče učence in učitelje popeljali na Goričko, kjer so si ogledali Vulkanijo in Grad na Goričkem. Temu je sledilo prijetno druženje v športnem centru Predanovci. Poslovili smo se z mislijo na 40. srečanje Prežihovcev, ki bo prihodnje leto v Doberdobu.

 

Zlato priznanje na državnem tekmovanju mladih zgodovinarjev

torek 30. maj 2017

1 2 3

V sredo, 24. 5. 2017, sva se učenki 9. razreda, Teja Kolar in Tjaša Čolnik, v spremstvu učiteljice Mateje Zelko odpravili na Podružnično osnovno šolo Jurija Vege v Vrhpolje. Tam sva predstavili in uspešno zagovarjali zgodovinsko raziskovalno nalogo z naslovom »Na svetek je pri nas sikdar fajn«. V raziskovalni nalogi smo učenke 9. in 8. razreda pod mentorstvom učiteljic Karmen Rob in Mateje Zelko raziskovale in se poglobile v praznovanje praznikov na naši šoli nekoč in danes. Slovesna podelitev priznanj je potekala na gradu Tuštanj. Tudi letos smo bile pri svojem delu zelo uspešne, saj smo za našo raziskovalno nalogo prejele ZLATO PRIZNANJE na državnem tekmovanju mladih zgodovinarjev v organizaciji Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Teja Kolar in Tjaša Čolnik

 

 

Šolsko tekmovanje iz deklamiranja

sreda 17. maj 2017

1 2 3 4

V sredo, 17. 5. 2017, se je na šoli odvijalo tekmovanje iz deklamiranja, ki so se ga udeležili prijavljeni učenci od 2. do 8. razreda. Predstavili so se z različnimi predpisanimi pesmimi in interpretacij le-teh. Vsem učencem iskreno čestitamo.

 

Pohod do Copekovega mlina

torek 16. maj 2017

1 2

Zdrav način življenja je prisoten na naši šoli skozi vse šolsko leto, zato smo se v torek, 16. 5. 2017 odpravili na »POHOD DO COPEKOVEGA MLINA« pri Mali Polani. Pohoda so se udeležili učenci, starši in zaposleni. Sprehod je bil aktiven, družaben na cilju pa smo si privoščili zaslužen počitek. Med potjo smo najbolj uživali v pristni prekmurski pokrajini. Popoldan je bil resnično preživet v športnem duhu. Drugo leto spet nekje drugje, na drugi lokaciji…

 

Aktivno preživljanje prostega časa

petek 12. maj 2017

1 2

V petek, 12. 5. 2017, smo v okviru projekta Popestrimo šolo v športnem duhu zaključili delovni teden. Prvi kolesarski podvig v dolžini 8 km smo opravili s povprečno hitrostjo 18 km/h. Pot nas je vodila do Ciglarskega naselja Melinci ob reki Muri. Med kolesarjenjem smo uživali in spoznavali našo bližnjo okolico.

Ksenija Horvat, multiplikator POŠ

 

Šola v naravi 3. razred

ponedeljek8. - 12. maj 2017

Prvi dan

1 2 3 4

Učenci 3. razreda ter učitelja smo varno prispeli v Spuhljo, kjer smo se nastanili v domu Štrk. Prvi dan je  bil precej naporen. Namen šole v naravi je usvojiti čim več plavalnih veščin na 20-urnem plavalnem tečaju. Dan smo zaključili z večernim pohodom po prelepi ravnici, ki spominja na dom.
Počutimo se dobro in se že veselimo novih izkušenj, poznanstev in dogodivščin.

Drugi dan

1 2 3 4

Učenci v Spuhlji so dan začeli z jutranjo rekreacijo in obilnim zajtrkom. V nadaljevanju so ugotavljali kaj je vreme in kaj so vremenski pojavi. Sledil je plavalni tečaj v Termah Ptuj. Po večerji pa je veliko učencev osvojilo vrh plezalne stene v telovadnici doma Štrk.
Še zmeraj se imamo lepo in se počutimo dobro.

Tretji dan

1 2 43

Po budnici so se učenci odpravili na kratek jutranji sprehod, ki jih je dobro predramil. Po zajtrku pa nas je čakalo spoznavanje Ptujskega polja. Odpravili smo se na nekoliko daljši pohod do Ptujskega jezera, ki mu Ptujčani ljubkovalno pravijo kar Ptujsko morje. Učenci so učiteljico Natašo prijetno presenetili z znanjem o naravnih in umetnih življenjskih okoljih, učiteljico Petro pa so s izkazanim znanjem naredili zelo ponosno. Popoldne je bil na sporedu plavalni tečaj, ki je pokazal, da so učenci že v prvih treh dneh izredno napredovali. Po večerji pa je bil čas še za družabne in namizne igre.

Aktivnosti so pestre in zanimive, a priznamo, da smo počasi začeli pogrešati dom.

Četrti dan

1 2 3

Predzadnji dan je bil izredno pester. Pred plavalnim tečajem so učenci sodelovali v delavnici, kjer so spoznavali kurenta in njegove značilnosti. Po plavalnem tečaju in večerji  je sledilo presenečenje. Učence so prišli zabavat pravi cirkusanti. Preizkusili so se v obvladanju cirkuških rekvizitov, oni pa so nam pokazali cirkuške trike, vragolije in čarovnije. Nasmejali smo se do solz in prejeli balone raznoraznih oblik.
Ugotovili smo, da je v Spuhlji lepo, a doma je še zmeraj najlepše. Se vidimo!

Peti dan

1 2 3 4

Čaka nas še preverjanje pridobljenega plavalnega znanja, nekaj prostega časa in tobogan. Potem pa vožnja proti domu v naročje naših najdražjih.
Adijo Spuhlja, na snidenje še kdaj!

 

Obisk Hiše Evropske unije v Ljubljani v sklopu praznovanja 9. maja, "rojstnega dne" Evrope

petek5. maj 2017

1 2 3 4

5 6 7 8

5. 5. 2017 smo se v okviru projekta POŠ in obogatitvenega programa dela z nadarjenimi učenci z vlakom odpravili v Ljubljano, v Hišo evropske unije. Pozdravili so nas vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta Klemen Žumer, vodja predstavništva Evropske komisije Zoran Stančič in italijanski veleposlanik v Sloveniji Paolo Trichilo, ki je odprl razstavo ob 60-letnici podpisa Rimskih pogodb.

Po uvodnem deli smo odšli v hišo, kjer so poslanci debatirali in odgovarjali na vprašanja dijakov ter  učencev. Sodelovali so  4 poslanci: dr. Milan Zver, Lojze Peterle, dr. Igor Šoltes in Franc Bogovič. Pogovor je tekel o trenutnem stanju in prihodnosti Evrope - izzivi varnosti, migracij, družbenega, tehnološkega, gospodarskega in političnega napredka. Po majhnem prigrizku smo si ogledali gledališko predstavo Korenine in krila EU: Drobci skupnih evropskih korenin - gledališka predstava, ki združuje klasične pripovedi iz držav članic EU, kjer so igralci uprizorili zgodbice držav Evropske unije. Nagovorila nas je tudi ga. Dušica Kunaver, pisateljica in zbirateljica ljudskega gradiva. Na koncu smo lahko poskusili dobrote iz različnih držav, zavrteli pa smo tudi kolo sreče in odgovorili na vprašanje, če je bil odgovor pravilen, smo dobili nagrado. Uživali smo v tudi v interaktivni razstavi Doživi Evropo, najbolj nam je bilo všeč fotografiranje z različni ozadji, ki predstavljajo EU. Imeli smo se tudi priložnost slikati z igralci gledališke skupine.

Po zaključnem slikanju z igralci smo se polni vtisov in novega znanja, z vlakom odpeljali domov.

 

Atletski mnogoboj

ponedeljek24. april 2017

12 3 4 5

6 7 8 9 10

V ponedeljek, 24. 4. 2017, smo se učenci od 5. do 9. razreda odpravili na igrišče pri sosednji osnovni šoli z namenom, da opravimo športni dan – atletski mnogoboj. Učenci smo se preizkusili v teku na 60 in 600 m, suvanju krogle, metu žvižgača in skoku v daljino. Prav vsi smo bili uspešni in opravili naloge, kljub sončnemu, a vetrovnemu vremenu.

 

Baletna predstava

petek21. april 2017

1

Učenci 8. in 9. razreda so si v petek, 21.4. v sklopu kulturnega dne, ogledali baletno predstavo Romeo in Julija, ruskega skladatelja Sergeja Prokofjeva. Predstava je potekala v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) v Mariboru. Učenci zaradi oddaljenosti večinoma nimajo možnosti, da bi si operne in baletne predstave ogledali pogosteje, zato ogled take predstave pomeni pomemben del kulturne vzgoje učencev.

 

Literarni natečaj BODI PISATELJ/PISATELJICA

četrtek20. april 2017

1 2

3 4 5

20. aprila 2017 ob 10.00 uri je v Festivalni dvorani v Ljubljani potekala zaključna prireditev literarnega natečaja BODI PISATELJ/PISATELJICA. Udeležili smo se je tudi učenci naše osnovne šole, ki smo z nadgradnjami razpisanih odlomkov svoje besede in misli spletali v kratke zgodbe, jih poslali na ocenjevanje ter tako sodelovali na natečaju. Na prireditvi so žirantke Jana Kolarič, prof. Marjetka Krapež in dr. Aksinja Kermauner podelile priznanja avtorjem najprepričljivejših zgodb. Kako so njihove zgodbe zvenele, smo slišali iz ust igralca Klemna Janežiča ter igralke Marinke Štern. 252 prispelih zgodb (v slovenščini, nemščini, angleščini, italijanščini in francoščini) in njihovi avtorji iz 90 osnovnih šol smo bili razdeljeni na dve kategoriji – na drugo ter tretjo triado. Na koncu smo priznanja dobili vsi sodelujoči, najboljši trije pa so domov odšli še s praktično nagrado.

 

Revija pevskih zborov v Lendavi

četrtek20. april 2017

1 2

3 4 5

V četrtek, 20. aprila, je v Gledališki in koncertni dvorani Lendava potekala območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov Otroci pojo 2017. Revije se je udeležil tudi Mladinski pevski zbor naše šole. Pevke so se predstavile z pesmimi V dolinci prijetni, Pesem kostanjev ter pesmijo Poj z menoj. Pevke so nastop odlično opravile, za kar jim iskreno čestitam!

Zborovodja Miha Kavaš

 

Šola v naravi za učence 5. razreda

sreda19. april 2017

1 2 3

Torkovo jutro... slovo od domačih in šole…štorklja, mi in naši kovčki…potujemo skupaj.
SREDNJA BISTRICA – LJUBLJANA – RAKOV ŠKOCJAN
A že v Ljubljani si je gospa štorklja omislila, da bo »šopingirala«in se pozneje na Barju dobro najedla, zato smo dalje potovali sami.
Kmalu nas je zajel dež in v Rakovem Škocjanu še hladen veter z Javornikov. Tudi gospod Rak Škocjanski je postal zelen od mraza, ne da ne bi mi. Upamo le,  da si v naslednjih dneh bližnje Cerkniško jezero ne bo premislilo in nas v tem letnem času še dodatno zalilo.
Z velikim spoštovanjem smo danes sprejeli povabilo »miss Krasne Postojnske« na modni spektakel, kjer bomo lahko uživali ob njenih večno ledenih in neponovljivih jamskih kreacijah.
Zdaj pa hitimo na slastno medeno pecivo in topel čaj, ki nam ga je pripravila tukajšnja medvedja družina, gospodar bukovo-jelovih  gozdnih širjav.
Lepo vas pozdravljamo vaši petošolci z učiteljico Zlatko.

 

Šolska športna tekmovanja

sreda19. april 2017

1 2

Nogometaši 6. in 7. razreda so se 28. 3. 2017 v predskupini pomerili z ekipo DOŠ I Lendava in OŠ Odranci. Prepričljivo so se uvrstili v finalno tekmovanje, ki je bilo 11. 4. 2017 v Črenšovcih.  Prvo tekmo so odigrali z drugouvrščeno ekipo Kobilja in zmagali s 5:1.  Za prvo mesto so odigrali proti ekipi OŠ Franceta Prešerna Črenšovci. Po napeti končnici so naši učenci zmagali z rezultatom 2:1. Čestitke učencem in uspešno na področnem tekmovanju.

12

15. 4. 2017 se je odvijalo področno tekmovanje v judu, ki ga je organiziral JK Branik Broker Maribor. Šolo so uspešno zastopali Tinaja Maučec in Eva Kreslin iz 4. razreda ter Noah Lebar iz 3. razreda. Čestitke tekmovalcem.
Končni vrstni red:
1. mesto - Tinaja Maučec (-40kg)
2. mesto - Eva Kreslin (-40kg)
5. mesto – Noah Lebar (-30 kg)

1 2

14. 4. 2017 so se Maja Marič, Tjaša Graj, Luka Smej, Gabriel Meško, Blaž Ozbetič, Alen Marton in Primož Glavač udeležili plavalnega področnega tekmovanja v Radencih. Skupaj je nastopilo 81 tekmovalcev. Naši učenci so pokazali veliko mero poguma. Končni vrstni red:
STAREJŠI DEČKI:

15

OZBETIČ

BLAŽ

2003

OŠ PV BISTRICA

18

MEŠKO

GABRIEL

2003

OŠ PV BISTRICA

19

MARTON

ALEN

2004

OŠ PV BISTRICA

20

GLAVAČ

PRIMOŽ

2004

OŠ PV BISTRICA

STAREJŠE DEKLICE:

11

GRAJ

TJAŠA

2003

OŠ BISTRICA

16

MARIČ

MAJA

2002

OŠ BISTRICA

Strokovna ekskurzija v Styrassic Park

sreda12. april 2017

1 2 3 4

5 6 7 8

V sredo, 12. 4. 2017, smo se učenci 7., 8. in 9. razreda v okviru obveznih izbirnih predmetov Turistična vzgoja in Nemščina odpravili proti Avstriji na strokovno ekskurzijo. Naš cilj ta dan je bila sosednja avstrijska Štajerska. Prvi dve uri smo preživeli v Styrassic Parku (Bad Gleichenberg). Tam nam je ob sprehodu vodič pripovedoval o dinozavrih ter njihovih značilnostih. Za tem smo vsi prebudili otroka v sebi in se pozabavali na napihljivih blazinah in ostalih igralih. V nadaljevanju smo se zapeljeli proti gradu Kapfenstein. Tam smo uživali v čudovitem razgledu na bližnjo in daljno okolico. Na zadnje smo se ustavili v Bad Radkersburgu ter si ogledali staro mestno jedro. Skozi celoten izlet smo se učenci preizkušali v vlogi turističnih vodičev, učenci OIP - nemščina pa v nemškem jeziku. Z izleta smo se vrnili polni novih doživetij.

Zapisali: Teja Kolar, Maja Marič, 9. razred

 

Svetovni dan zdravja

petek7. april 2017

1 2

3 4 5

7. april, SVETOVNI DAN ZDRAVJA, smo na naši šoli obeležili malo drugače. V okviru SLOVENSKE KARITAS smo se pridružili »Teku podnebne solidarnosti«. Učenci so najprej razvrščeni po triadah sodelovali v pogovornih delavnicah o problematiki podnebnih sprememb v povezavi z revščino v Afriki in si ogledali kratke dokumentarne filme. V nadaljevanju smo se vsi sodelujoči zbrali na šolskem igrišču, se aktivno razgibali in nato tekli v solidarnosti do ljudi v revnejših državah, predvsem v Afriki, ki jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo. Dan je bil poseben, družaben in solidaren. Solidarnosti ni nikoli preveč……

 

Zlato priznanje za raziskovalno nalogo učenke Nine Bohnec

ponedeljek3. april 2017

1 2 3

V ponedeljek, 3. aprila 2017, se je učenka 9. razreda Nina Bohnec udeležila zagovora svoje raziskovalne naloge Tehnike urjenja spomina (mentorica mag. Erika Hvala, somentor Andrej Nemec) na regijskem srečanju na III. osnovni šoli v Murski Soboti pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Nina je svojo nalogo s področje psihologije zagovarjala uspešno, saj je prejela zlato priznanje in se uvrstila v izbor za sodelovanje na državnem srečanju maja 2017 na Gimnaziji Murska Sobota. V raziskovalni nalogi je Nina predstavila tehnike pomnjenja in njihov pomen za vsakdanjik posameznika, saj si vsakdo lahko s pomočjo tehnik zapomni preproste stvari, kot so telefonske številke, imena in obrazi ali letnice, pa tudi zahtevnejše stvari, kot so nove besede v tujem jeziku ali matematične formule. Za njen uspeh ji čestitamo in želimo veliko uspeha v naslednjem krogu izbora za državno tekmovanje!

 

Astronomski večer

petek31. marec 2017

1 2 3

V okviru dela z nadarjenimi smo v petek, 31. marca 2017, na šoli izvedli ASTRONOMSKI VEČER z gosti astronomskega društva KMICA iz Murske Sobote.
V teoretičnem delu smo se poučili o zvezdah in galaksijah, našem Osončju, starosti in razvoju vesolja ter ugotovili, da nam pogovora ne bi zmanjkalo še nekaj milijonov let …
V nadaljevanju večera pa je sledilo astronomsko opazovanje Jupitra ter naraščajoče Lune s prečudovitimi kraterji. Teleskop nam je ponujal še opazovanje objektov temnega neba: zvezdnih kopic, meglic, galaksij … Spoznali smo tudi trenutno vidna ozvezdja, povezana z mitološkimi zgodbami iz antičnih časov.

Pa tudi vi kaj poglejte v zvezdno nebo … in si zaželite kaj lepega.

 

Spoznavamo poklice

ponedeljek3. april 2017

1 2

Učenci 4. in 5. razreda so v okviru programa Karierne orientacije in projekta Popestrimo šolo v ponedeljek, 3. 4. 2017, imeli priložnost spoznati poklic voznik tovornjaka. Gospod Matej Horvat je učence presenetil in se v šolo pripeljal s tovornjakom, tako da so imeli priložnost ogledati si tovornjak. Predstavil nam je, kako poteka delo voznika tovornjaka in katera znanja potrebujemo za ta poklic. Učencem je pojasnil, da moramo za opravljanje tega poklica opraviti nacionalno poklicno kvalifikacijo. Učence je navdušil za opravljanje tega poklica, opozoril pa jih je tudi na dejstvo, da so vozniki tovornjakov veliko odsotni od doma.

Ksenija Horvat, multiplikator POŠ

 

Obisk podjetij v Lendavi

četrtek30. marec 2017

1 2

IZVRSTNO IN ENKRATNO. Tako bi lahko opisali naša doživetja, katerih smo bili deležni na obisku podjetij VIRS d.o.o Lendava in Lek Lendava. Z zainteresirani učenci 6. do 9. razreda smo podjetji obiskali v okviru programa karierne orientacije in projekta Popestrimo šolo. Takole so obisk doživeli učenci:
V četrtek 30. 3. 2017 smo se učenci odpravili v Lendavo, v podjetje Lek, kjer smo si ogledali tamkajšnje delo. Bili smo na štirih različnih točkah, kjer so nam delavci predstavili svoje delo. Ogledali smo si tudi novo skladišče, kjer smo lahko videli kako robotika in elektronika povsem zamenja človekovo delo. Predstavili so nam katere poklice zaposlujejo. Ogled je bil zelo pester in zanimiv.

Maja Marič

Ob prihodu v VIRS nas je sprejel direktor in nas pogostil. Po pogostitvi nam je predstavil njihovo podjetje. Povedal nam je, da se v samem imenu podjetja skriva vsebina njihovega dela. Torej VIRS pomeni varilni in rezalni sistem. Direktor nas je popeljal na ogled njihove tovarne. Najprej smo se ustavili v prostoru, kjer delajo 3D načrte za stroje na računalniku. Nato smo si ogledali njihov varilni robot. Ta robot me je tudi najbolj navdušil. Lahko smo ga poskusili upravljati. Pokazali so nam kako poteka proces varjenja. Naslednje kar so nam pokazali je bil rezalni robot, videli smo tudi kako sestavljajo robote. Na koncu smo se zahvalili in poslovili.

Rok Gerič

 

 

Prireditev ob dnevu žena

ponedeljek13. marec 2017

1 2 3 4

Mami brez tebe težko bi bilo,
ob tebi in s tabo pa res je lepo.
Zato za tvoj praznik izrekam glasno:
 "Mamica s tabo zares je lepo!"
Temu dodam še stavek poznan:
"Mamica draga rad  te imam!"

Učenci naše šole so v soboto, 11. 3. 2017, s kratkim kulturnim programom v gasilskem domu na Srednji Bistrici in kulturnem domu na Gornji Bistrici ob dnevu žena, ženam popestrili praznovanje 8. marca. Z verzi, deklamacijami, igranjem na instrumente, petjem, plesom so  pričarali spomine in čustva, ter ustvarili pozitivno vzdušje. Drugo leto spet.

 

Pustno rajanje

torek28. februar 2017

1 2 3

4 5 6

Tralala, hopsasa,
pustne smo šeme,
tralala, hopsasa,
nič nismo lene.

Tralala, hopsasa,
mi se vrtimo,
tralala, hopsasa,
zimo podimo.

Pustni torek je že za nami in z velikim navdušenjem ugotavljamo, da so bistriške pustne maske zimo nagnale. Pustovanje na šoli je potekalo v sproščenem vzdušju, z dolgo pustno povorko, z nagajivimi norčijami in plesnimi vragolijami. Se že veselimo drugega leta, kajti slišali smo, da pust spet BO!

 

Zimski tabor

ponedeljek27. februar 2017

1 2

3 4 5

V času zimskih počitnic se je skupina učencev od 1. do 4. razreda udeležila zimskega tabora, ki smo ga pripravili v okviru projekta Popestrimo šolo. Učenci so bili športno in ustvarjalno aktivni. Najbolj so uživali v igranju hokeja in namiznem tenisu. S spretnimi prsti smo izdelali krasne origami rože. Učenci so dobili veliko novih izkušenj ter prijetno preživeli počitniške dni.
Ksenija Horvat, multiplikator POŠ

 

Zimski športni dan

torek, 31. januar 2017

1 2

3 4 5

V torek, 31. 1. 2017, smo z učenci od 6.–9. razreda opravili zimski športni dan. Večina učencev je drsala na drsališču v Murski Soboti in se udeležila bovlinga. Manjša skupina pa se je odpravila na smučanje na Roglo. Kljub nekoliko muhastemu vremenu so učenci uživali v športni aktivnosti in druženju.

 

Medobčinski šolski parlament

torek, 31. januar 2017

1 2

V torek,  31. 1. 2017,  sva se kot predstavnici naše šole udeležili medobčinskega otroškega parlamenta na OŠ Franceta Prešerna v  Črenšovcih. Tam sva predstavili dogodke, ki so se dogajali v tem šolskem letu v okviru otroškega parlamenta na naši šoli. Tema letošnjega otroškega parlamenta je »Otroci in načrtovanje prihodnosti«.
Predstavile so se tudi druge šole iz UE Lendava. Predstavitve so bile predvsem zanimive, izvedeli smo, kaj so v okviru otroškega parlamenta izvedli na drugih šolah.
Po vseh predstavitvah smo se učenci udeležili čajanke, kjer smo se pogovarjali o prihodnosti, okolju, nas samih,… Razvile so se zelo zabavne in različne debate. Na koncu čajanke so učenci iz gostiteljske šole poročali o vseh ugotovitvah, ki smo jih predebatirali.

Isabel in Klara, učenki 8. razreda

 

Šolski parlament

petek, 27. januar 2017

1 2 3 4 5

V petek, 27. januarja smo na šoli opravili srečanje v sklopu šolskega parlamenta za 6. - 9. razred. Tema letošnjega šolskega parlamenta je Otroci in načrtovanje prihodnosti. V prvem delu srečanja je svojo izkušnjo iz poletnega prostovoljnega dela v Gambiji z nami delila naša nekdanja učenka Larisa Filip, danes dijakinja mariborskega Konzervatorija za glasbo. Našim učencem je predstavila način življenja v eni revnejših afriških dežel.

Z namenom predstavitve možnosti kariernega razvoja in uspešnih poklicnih poti smo v drugem delu povabili vrhunske posameznike iz naše regije, ki so uspešni vsak na svojem področju. Tako so nam družbo delali dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota in doktor kriminalistike, dr. Mitja Slavinec, dekan Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru ter predsednik Pomurske izobraževalne fundacije in dr. Tomaž Lukman, vodja projektov za Audi v Münchnu (Nemčija), magister poslovnih ved in doktor informatike.

Vsak od sodelujočih posameznikov je našim učencem zaupal veliko o svoji lastni karierni poti ter skrivnostih na poti do lastnega uspeha, pri čemer je bila v ospredju ideja, da mora vsak posameznik zvesto slediti svojim ciljem, saj jih le tako lahko doseže. Učenci so zastavili veliko vprašanj in z zanimanjem prisluhnili nasvetom cenjenih gostov.

 

Srečanje z evropskim poslancem dr. Milanom Zverom

petek, 13. januar 2017

1 2 3 4

5 6 7 8 9

V petek, 13. januarja smo v okviru šolskega parlamenta, šolske skupnosti učencev, dela z nadarjenimi učenci in šahovskega krožka na šoli organizirali srečanje šolskega parlamenta na temo SEDANJOST IN PRIHODNOST OTROK V EVROPSKI UNIJI.

Dogodka se je udeležil tudi dr. Milan Zver, evropski poslanec in stalni poročevalec Evropskega parlamenta za projekt Erasmus+. V prvem delu druženja je evropski poslanec predstavil svoje delo, delo Evropskega parlamenta in svoje poglede na sedanjost in prihodnost Evropske unije. Spregovoril je še o programu Erasmus+ in njegovih prednostih. Učenci so predstavitvi in njegovemu mnenju z zanimanjem prisluhnili in zastavili veliko vprašanj.

V sklopu srečanja je v drugem delu potekal tudi šahovski izziv, saj je dr. Milan Zver navdušen šahist. Najprej je odigral simultanko s petimi učenci iz različnih razredov, v zaključku pa se je pomeril še z gospodom Tomislavom Gruškovnjakom, mojstrom FIDE (svetovna šahovska organizacija) in očetom našega prvošolčka Samuela. Dr. Zver je ob tem poudaril pomen šaha za razvoj logičnega mišljenja in koncentracije ter učence spodbudil k igranju te kraljevske igre.

 

Občinska prireditev ob Dnevu samostojnosti in enotnosti

sobota, 17. december 2016

1 2410

56 73

9 1112

V soboto, 17. 12. 2016 smo častitljivi jubilej šole povezali z državnim praznikom ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Na občinski prireditvi so skupaj z zdajšnjimi učenci bistriške šole nastopili učenci, ki so naše šolske klopi zapustili pred dvema desetletjema. S takratnimi lutkami so občanom in občankam obudili dragocene spomine in jih popeljali tja - dve desetletji nazaj.

 

Obisk Državnega zbora, predsednika republike in Ljubljanskega gradu

ponedeljek, 12. december 2016

1 2 3 4

5 6 7 899

V ponedeljek, 12. 12. 2016, smo se učenci 8. in 9. razreda ter učenci, ki so pri izbirnem predmetu turistična vzgoja, odpravili v Ljubljano. Tam smo si najprej ogledali sprejem tujega predsednika, to je bil črnogorski predsednik Filip Vujanović. Nato je sledil kratek sprehod po Ljubljani. Ob 11. uri smo prišli do parlamenta, kjer so nam povedali, kaj je parlament, kdaj je bil zgrajen, kdaj je začel delovati. Parlament smo si tudi ogledali. Ob 12. uri smo si na kratko ogledali sejo državnega zbora. Ko smo si deloma ogledali sejo, nas je sprejel poslanec Jožef Horvat, ki nam je odgovoril na vprašanja. Okoli 13. ure smo odšli do predsedniške palače, kjer nas je sprejel gospod predsednik Borut Pahor. Učenki Evelina in Nuša sta zapeli in zaigrali pesem Hallelujah. Predsedniku smo zastavljali vprašanja, na katera nam je odgovoril z zanimivimi odgovori. Po odhodu iz predsedniške palače smo odšli na ljubljanski grad, kjer smo imeli ogled na temo časovni stroj, kjer smo spoznavali zgodovino ljubljanskega gradu od Rimljanov naprej. Po ogledu gradu smo se odpravili skozi mesto do Kongresnega trga, kjer nas je pričakal avtobus. Domov smo se peljali polni novih in zanimivih izkušenj.

Mihaela Černi, 9. razred

 

Medobčinska odbojkarska tekma

6. december 2016

1 2 3

Starejše deklice 8. in 9. razreda so udeležile medobčinske odbojkarske tekme skupine A, ki je bila 6.12.2016  v Lendavi.  Dekleta so se pomerile z ekipo DOŠ I Lendava in OŠ Miška Kranjca Velika Polana. Pridobile so nove izkušnje, žal pa se niso uvrstile v nadaljnje tekmovanje. 

 

 

REZULTATI 1. ZBIRALNE AKCIJE STAREGA PAPIRJA

november 2016

Spoštovani starši in učenci,
z veseljem vam sporočamo, da smo zaključili našo prvo zbiralno akcijo starega papirja v tem šolskem letu. Akcija je bila zelo uspešna, saj je zbrana količina papirja rekorden dosežek do sedaj. Vsi sodelujoči ste se izkazali in zbrali 15 844,5 kg starega papirja.
Rezultate najboljših oddelkov si lahko ogledate v spodnji tabeli.
Prepričani smo, da bomo ob naslednji zbiralni akciji, ki bo marca 2017, še uspešnejši. Zato začnimo star papir zbirati že danes. Potrudimo se in bodimo še uspešnejši.

DOSEŽENO MESTO

RAZRED

KOLIČINA ZBRANEGA PAPIRJA

POVPREČJE NA UČENCA

1.

3.

2.465,0 kg

136,9 kg

2.

9.

1.547,0 kg

128,9 kg

3.

4.

1.432,0 kg

68,2 kg

4.

1.

1.125,5 kg

51,2 kg

5.

5.

890,5 kg

80,9 kg

6.

8.

822,0 kg

34,25 kg

7.

6.

724,5 kg

32,9 kg

8.

2.

706,5 kg

44,2 kg

9.

7.

402,5 kg

19,2 kg

 

Prireditev ob 50-letnici šole in 160-letnici šolstva na Bistrici

19. november 2016

1 2 3 4

5 6 7 8

9 10 11 12 13

14 15 16 17 18

V soboto, 19. 11. 2016, smo praznovali 160 let organiziranega šolstva na Bistrici in 50 let delovanja obstoječe šole – častitljivi jubilej bogastva preteklosti z neprecenljivo vrednostjo sedanjosti in uspešnega koraka prihodnosti.
Spomine na preteklost smo obudili skozi Vorančevo pripoved Levi devžej. Vrednote skromnosti, preprostosti in ljubezni Prežihove črtice so se prepletale med zaposlenimi v šoli, starši in učenci – današnjimi in tistimi, ki so naše šolske klopi zapustili pred leti. Marsikatero srce je zadrhtelo ob njihovih dejanjih in besedah, izpetih glasovih in zvokih, s katerimi so izražali skromnost Prežihovega človeka.
S svojo odprtostjo smo dokazali, da smo pripravljeni sodelovati in prepletati medosebne vezi z domačimi ljudmi ter na tak preprost način osrečevati drug drugega.

Prispevek o prireditvi si lahko ogledate tudi na spletni strani http://www.pomurec.com/vsebina/40626/FOTO__Na_bistriski_soli_proslavili_kar_dva_jubileja.

učiteljica Metka Filip

 

Kuharske delavnice na SŠGT Radenci

23. november 2016

1 2 3 4 5

V sredo, 23. 11. 2016, smo se učenci 6. razreda z učiteljicama odpravili v Radence na srednjo šolo za gostinstvo in turizem. Ogledali smo si dijaški dom, nato so nam dijaki predstavili projekte, v katerih sodelujejo. Ko smo prišli nazaj na šolo, smo se najprej poučili o pripravi mize in potem sami pripravili preostale pogrinjke za kosilo. Kosilo smo si pripravljali sami ob pomoči zaposlenih in dijakov na šoli. Nadeli smo si predpasnike, umili roke in profesorica kuhanja nam je predstavila jedi, ki jih bomo kuhali. Kuhali smo po skupinah. Jedi, ki smo jih pripravili, so bile: ajdova zlejvanka, perutninski makovin za dober spomin, porovo rižoto s slanino in za sladico čokoladno kremo s sadjem. Ko so bile jedi pripravljene, so nam jih dijaki šole postregli. Po kosilu smo se zahvalili za prijaznost in se odpravili nazaj v šolo.

Tjaša Kustec in Zala Balažic, učenki 6. razreda

 

Medobičnsko nogometno tekmovanje

18. november 2016

1 2 3

V torek, 22. 11. 2016, so se starejši učenci udeležili medobčinskega nogometnega tekmovanja (I. skupina) na OŠ Turnišče. Odigrali so dve tekmi. Proti ekipi  DOŠ Dobrovnik so zmagali z rezultatom 8:0. Težja tekma jih je čakala z ekipo Turnišča, s katero so igrali neodločeno 2:2. Zaradi boljše gol razlike je ekipa OŠ Turnišče zasegla prvo mesto, OŠ PV Bistrica drugo in DOŠ Dobrovnik tretje mesto. Čestitke fantom!

Alojz Krevh, učitelj športa

Tradicionalni slovenski zajtrk

18. november 2016

1 2

3 4 5

V petek, 18. 11. 2016 smo učenci in zaposleni  na OŠ Prežihovega Voranca Bistrica obeležili dan slovenske hrane. Dan dejavnosti za učence od 1. do 5. razreda se je začel ob 7.30 uri. Zbrali smo se v večnamenskem prostoru, kjer nam je za uvod učenec 7. razreda Žan Hartman zaigral skladbo Lojzeta Slaka z naslovom Čebelice. Sledila je kratka uvodna predstavitev o pomenu in razširjenosti zajtrka med mladostniki. Tradicionalni slovenski zajtrk so pripravile kuharice v šolski jedilnici, kjer so učenci jedli maslo, med, črni kruh, jabolko in pili mleko. Po končanem zajtrku so učenci 1., 2. in 3. razreda v svojih matičnih učilnicah pripravljali frapeje iz banan in gozdnih sadežev.  Učenci 4. in 5. razreda so se najprej razdelili v skupine, nato so se oblekli v kuharska oblačila in začeli pripravljati korenčkov, zelenjavni in tunin namaz. Vse pripravljene dobrote so učenci na koncu z užitkom pojedli in popili. Po končanih delavnicah so učenci v dveh skupinah obiskali bližnjo kmetijo na Srednji Bistrici. Kmet g. Marjan Ozmec je učencem na kratko predstavil rejo krav in telet na svoji kmetiji. Najbolj so bili navdušeni, ko je g. Marjan Ozmec pripeljal iz hleva kravo Lizo, katero so lahko tudi božali. Medicinska sestra Janja Bradač Raj je pripravila predavanje za učence 5. razreda na temo zasvojenost. Dopoldne je hitro minilo, učenci so spet slišali in izvedeli nekaj novega o zdravem načinu prehranjevanja in življenja.

 

Izdelovanje adventnih venčkov in druge božične dekoracije

16. november 2016

1 2 3 4

Starši in učenci 9. razreda so v sredo, 16. 11. 2016, s kreativnostjo, z znanjem in voljo dokazali, da je vzajemno sodelovanje pot do uspeha. Na skupnem druženju smo izdelovali adventne venčke in ostale dekoracije. Nastale izdelke si lahko ogledate vsak dan od 13.00 do 15.00 ure na hodniku šole. Vabljeni, da si izberete svoj izdelek in s prostovoljnim prispevkom prispevate za zaključni izlet 9. razreda.

Učenci 9. razreda z razrednikom

 

Obisk Gimnazije Murska Sobota

10. november 2016

1 2 3

V sredo, 26. 10. 2016, smo se trije devetošolci in učenci, vključeni v gledališki klub, z učiteljicama Katjo Kustec in Matejo Rogan na Gimnaziji Murska Sobota udeležili delavnic, naravnanih na nekatere šolske predmete. Izbirali smo lahko med psihologijo, zgodovino, matematiko, športom, slovenščino, fiziko, kemijo in biologijo ter tujim jezikom. Udeležili smo se štirih različnih delavnic, vsaka je trajala 25 minut. Vodili so jih tamkajšnji profesorji. Predmete so nam predstavili z delovnimi listi, s poskusi, z glasbo in drugimi aktivnostmi. Pri slovenščini smo govorili o javnem nastopanju, pri zgodovini o zgodovinskih obdobjih, odkritjih in starih civilizacijah, pri psihologiji o čustvih in optičnih prevarah, pri matematiki o reševanju enačb in reševanju matematičnih problemov, pri tujem jeziku o tuji glasbi, pri fiziki, kemiji in biologiji o bitju srca, pri športu so se učenci preizkusili v metu na koš s prožne ponjave.
Izkazalo se je, da imajo profesorji soboške gimnazije drugačen pristop kot naši učitelji. Delavnice smo zaključili ob 14.00 in se vrnili v šolo.

Nina Bohnec, 9. razred

 

HURAAAAAAAAA! USPELO NAM JE!

november 2016

11

Naša šola je kandidirala na javni razpis Popestrimo šolo 2016-2021
in na razpisu bila izbrana. Prve dejavnosti v okviru projekta smo izvedli
že v času jesenskih počitnic. Otroci so uživali in ustvarjalno ter aktivno preživeli počitniške dni. Nekaj utrinkov si lahko pogledate na slikah spodaj.

Ksenija Horvat, izvajalka projekta

1 2 3 4

 

Ples 9. razreda ob noči čarovnic

28. oktober 2016

1 2 3 4

Učenci 9. razreda smo v petek, 28. oktobra organizirali šolski ples ob noči čarovnic.

Najprej so z nami plesali učenci od 1. do 5. razreda, nato pa še učenci od 6. do 8. razreda. Učenci so rajali, uživali v plesnih ritmih in tako na najlepši način začeli krompirjeve počitnice.

Vsem učencem in staršem se zahvaljujemo za vaše prispevke.

Učenci 9. razreda z razrednikom

 

60-letnica Zavoda RS za šolstvo OE Murska Sobota

14. oktober 2016

1 211

Ob 60-letnici Zavoda RS za šolstvo OE MS je na kulturno bogati slovesnosti v Spominskem domu Štefana Küzmiča v Puconcih nastopila učenka Evelina Čurič. Z nagovorom prisotnim je sodelovala tudi ravnateljica mag. Terezija Zamuda, prejemnica priznanja Blaža Kumerdeja. Več si lahko preberete na spodnji povezavi:
http://pomurje.si/aktualno/pomurje/slovesnost-ob-60-letnici-zavoda-za-solstvo-oe-murs/

 

Aktivnosti v okviru tedna otroka

11. oktober 2016

Zvezdana Majhen: JESEN

SONCE JE SPAKIRALO
LE NAJDALJŠE ŽARKE,
ZA SLOVO OBLIZNILO
GOZD IN MESTNE PARKE.

BOLJ IN BOLJ ODDALJENO
VSE ŠIBKEJE GREJE,
LIST ZA LISTOM RUMENI,
VSAK DAN JE HLADNEJE.

Z ZLATOM BARVANA JESEN
NAS POVSOD OBKROŽA
IN Z MEGLENO SAPICO
PO OBRAZU BOŽA.

Jesen smo pričarali tudi na naši šoli v Tednu otroka z različnimi dejavnostmi:

- Ogled predstave Sten Vilar: Ko bom velik, bom… (1. – 5. razred)

1 2

- Izdelovanje iz naravnih gradiv (1. – 3. razred)

3 4 5

- Zdrav način življenja (4. razred)

- Orientacijski pohod do Bobrov (1. – 3. razred)

6 7 9

- Sprejem prvošolčkov v šolsko skupnost (1. razred)

99 10

- Tehniški izdelek iz mape (4. in 5. razred)

123 m

- Branje za zabavo in igralne urice z najljubšo igračo (1. – 5. razred)

111 222 333 4

 

Naravoslovni dan 8. in 9. razreda

4. oktober 2016

1 2 3 4

V torek, 4. 10. 2016, smo imeli učenci 8. in 9. razreda prvi naravoslovni dan. Ob 6.00 smo se odpravili proti Ljubljani.
V Tepanju smo na hitro opravili malico, potem pa pot nadaljevali proti Ljubljani.
Najprej smo se ustavili v Hiši eksperimentov. Preizkusili smo lahko razne eksperimente in se veliko koristnega naučili.
Sledil je obisk Cankarjevega doma, kjer smo poslušali predavanje o Nikoli Tesli in si ogledali njegove iznajdbe.
Po kosilu v McDonaldsu smo se odpeljali v Arboretum Volčji Potok. Tam smo spoznali značilnosti različnih rastlinskih vrst. Po teh doživetjih smo se utrujeni odpravili domov.

Matic Donko, 8. razred

ARBORETUM VOLČJI POTOK

Od Cankarjevega doma smo se poslovili z veliko novega znanja. Naprej smo peš krenili proti avtobusu, ki nas je potem zapeljal iz Ljubljane proti Volčjemu Potoku. Ko smo prispeli do arboretuma, nas je najprej pozdravil dež, potem pa sta nas pozdravili še dve gospe. Ker nas je bilo veliko, so nas razdelili v dve skupini in najprej smo šli v učilnico, kjer smo ponovili osnovne stvari o naravoslovju. Izvedli smo, da ima Slovenija več drevesnih in grmovnih vrst kot naši sosednji državi Avstrija in Madžarska skupaj, zato nas Evropejci imenujejo vrt Evrope, saj imamo zelo raznoliko površje. Imamo gorati svet in imamo nižine, imamo morje, imamo kras in zato imamo tudi zelo raznoliko rastje. Dobili smo delovne liste, ki smo jih sproti reševali. Na poti po arboretumu smo se veliko ustavljali, saj smo si ogledovali drevesa in o njih nekaj zapisali. Ogledali smo si tudi žive fosile, drevesa, ki so bila na svetu že pred dinozavri. Odličen primer je ginko drevo, drevo je dvodomni, kar pomeni, da so drevesa različnega spola. Ogledali smo si njihovo zbirko metuljev, kaktusov in orhidej. Na koncu pa smo se poslovili in se vrnili v avtobus, ki nas je popeljal nazaj domov.

Klara Lebar, 8. razred

HIŠA EKSPERIMENTOV

V Hiši eksperimentov nas je pričakal vodič. Najprej nam je razložil, kako naj izvajamo eksperimente, nato pa smo se razdelili v tri skupine in se odpravili v različne prostore, kjer smo izvajali eksperimente od ležanja na iglah, do plesanja vode. Lahko smo delali različno velike milne mehurčke in v ogledalu poskušali lebdeti. Na koncu smo se odpravili v zgornji prostor, kjer smo doživeli pravo dogodivščino. Tam smo izvajali poskuse s tlakom in vodo.

Isabel Nagy, 8. razred

Obisk Zveze prijateljev mladine Slovenije

3. oktober 2016

1 2 3

Letos sta nas na naši šoli v teden otroka popeljali sodelavki Zveze prijateljev mladine ga. Breda Krašnja in ga. Anja Vilotič Novak. Predstavili sta nam, v kakšnih razmerah živijo otroci po svetu in kako jim lahko pomagamo. Povedali pa sta tudi, kako lahko ZPM pomaga nam, otrokom.
Ker pa je nas zanimalo več, sta nam zaupali tudi njihovo spletno stran http://www.zpms.si/ZPMS/. Po njuni predstavitvi je vsak razred odšel v svojo učilnico, kjer so potekale delavnice. V 8. razredu smo razmišljali o naših sanjah za prihodnost in se strinjali z Waltom Disneyem: "Vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo pogum, da jim sledimo." V 9. razredu so spoznali, kako lahko sami pripomorejo k spremembi sveta na bolje.
Tako smo učenci dobili veliko motivacije za uresničitev naših sanj.

Natalija Kolarič, učenka 8. razreda

 

Kros štirih šol

27. september 2016

1 2 3 4

Kros se je začel ob 9.00 uri s slovensko himno. Sledil je govor naše ravnateljice ter pevski nastop učenk 8. razreda. Po uvodni kratki predstavitvi poteka športnega dne je sledil ogled proge, ki ni bila kratka. Ko so vsi učenci spoznali svojo progo, se je kros začel. Najprej so tekli učenci 2. razreda, nato 1., in potem lepo po vrsti vse do 9. razreda. Med druženjem z učenci je bilo začutiti nekaj strahu. Strah je bil premagan takoj po startu, saj je bilo treba razmišljati o taktiki teka. Nekateri so dosegli izjemne rezultate. Zaradi poškodbe nisem tekla in sem tek tudi malo pogrešala. Kljub temu sem se zabavala pri druženju z vrstniki iz naše in druge šole. Tako je bil videti športni dan v mojih očeh.
                                                                                                   Natalija Kolarič, učenka 8. razreda

 

Prvi šolski dan

1. september 2016

1 2 3 4

Po prijetnih in brezskrbnih počitnicah je v četrtek, 1. 9. 2016, naša šola odprla vrata in pozdravila 168 učencev. Učitelji so učence pričakali pred šolo, kjer jih je pozdravila gospa ravnateljica. V nadaljevanju so učenci skupaj z razredniki nadaljevali pouk po načrtovanem urniku.
Ta dan je bil še posebej pomemben in vesel praznik za naših 22 prvošolcev. V spremstvu staršev so vstopili skozi velika šolska vrata, kjer so jih v telovadnici pričakali ravnateljica mag. Terezija Zamuda, razredničarka Petra Ritonja in druga strokovna dela Melita Tompa Lebar ter učenci in učiteljice, ki so za dobrodošlico pripravili kratek kulturni program. Prvošolčki so si s starši ogledali šolo, prenovljeno jedilnico in svoj razred. Od svojih varuhov – devetošolcev – so prejeli darilca, se posladkali še s torto, nato pa se polni novih vtisov odpravili domov.
Vsem učencem želimo pri učenju veliko uspehov in izzivov ter novih prijateljskih vezi.