OŠ Prežihovega Voranca Bistrica kulturnaeko_solazsola

S kakovostnim delom in medsebojnim spoštovanjem, želimo mladim privzgojiti odgovornost do sočloveka, dela in življenja.

Vabimo vas k ogledu ...

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

 

Nikoli ni prezgodaj začeti z vzgojo in učenjem ...

Nikoli ni prepozno za vzgojo in učenje ...

Vsak čas je ravno pravi za vzgojo in učenje ...

 

Aktualno dogajanje ...

 

Šola v naravi 5. razreda

četrtek19. junij 2014

5 5 5

Učenci 5. razreda so ta teden skupaj z razredničarko v šoli v naravi, ki poteka v kraju Vojsko v Idrijskem hribovju. Kako preživljajo teden v naravi, si lahko ogledate na zgornjih fotografijah.

 

Učenje naj bo edina skrb naših otrok - podariMalico

ponedeljek26. maj 2014

Pridružili smo se dobrodelnemu projektu podariMalico. Tako z vašo pomočjo želimo zbrati čim več sredstev za naše učence, ki pomoč potrebujejo.

Dobrodelni projekt podariMalico hitro in transparentno pomaga osnovnošolcem in dijakom, ki živijo v težkih materialnih razmerah. Doniranje je zelo preprosto, samo obiščite spletno stran www.podarimalico.si ter poiščite našo šolo, izberite število malic, ki jih želite donirati in na vaš kontaktni e-mail boste dobili podatke za nakazilo.

Čisto vsa sredstva, ki jih boste donirali pridejo do tistih, ki jih najbolj potrebujejo! 

Več o stanju na šolah in o projektu si lahko pogledate tudi v prispevku za 24 ur: http://www.24ur.com/novice/slovenija/video-vse-pogosteje-zmanjka-denarja-celo-za-solsko-malico.html

Če vsak naredi le majhno stvar, lahko skupaj naredimo res veliko!

Hvala vam, ker mislite na druge!

 

36. srečanje Prežihovih šol

petek23. maj 2014

p1 p4p2 p3

V petek in soboto, 23. in 24. maja smo se učitelji in učenci Nina, Matej, Tilen, Larisa ter Doris udeležili tradicionalnega, že 36. srečanja Prežihovih šol iz vse Slovenije in zamejstva, ki je potekalo na Jesenicah. Učenci so sodelovali v krajšem kulturnem programu in s prikazano igro navdušili številne prisotne, ki so dodobra napolnili mestno gledališče. Učenci so prespali pri učencih gostiteljih in si med drugim ogledali lepote Gorenjske ter uživali na pikniku v sončnem vremenu. Gostitelji so se zelo potrudili in pri vseh gostih poskrbeli za udobno počutje ter prijetne spomine, ki smo jih odnesli nazaj domov.

 

 

Atletsko tekmovanje

četrtek15. maj 2014

V ponedeljek, 13.5. 2014 je v Murski Soboti potekalo področno pomursko tekmovanje v atletiki za osnovnošolce. Tudi naši učenci so se uvrstili na tekmovanje in uspešno zastopali  šolo. Najuspešnejša učenca sta bila Mihael Fotivec (skoku v višino) z osvojenim 2. mestom in Mitja Šandor (skok v višino) s četrtim mestom. Vsem tekmovalcem iskrene čestitke.

 

Prenova košarkarskega igrišča

ponedeljek5. maj 2014

k1 k2

BEKO je lani pred začetkom EuroBasketa 2013, na svoji facebook strani širno Slovenijo povabil k projektu BEKO OSVEŽUJE, iniciativi za prenovo košarkarskih igrišč. Košarkarski navdušenci iz bližnje okolice in krajani so prijavili tudi našo šolo. Za veliko Beko osvežitev je bila izbrana tudi OŠ Prežhihovega Voranca Bistrica. Predstavljamo vam prenovljeno košarkarsko igrišče, košarkarskim navdušencem pa veliko košarkarskih užitkov. Naj igrišče služi svojem namenu. Hvala vsem krajanom, ki so sodelovali pri pobudi za prenovo!

 

Podelitev bralnih značk

petek25. april 2014

b1 b2 b3 b4

Dva dni po mednarodnem dnevu knjig za otroke, ki je 23. aprila smo zaključili  z Godinovo bralno značko, tako v vrtcu kot na šoli. Ob zaključku bralne značke nas je obiskala pisateljica in knjižničarka Vesna Radovanovič, ki je otrokom vrtca in učencem 1. triade prebrala  nekaj svojih zgodbic in najbolj navdušila s svojo knjigo Zvezdica. 

Vsem, ki so uspešno opravili  Godinovo bralno značko je podelila priznanja.

 

Peti dan Comenius mobilnosti v Turčiji

petek11. april 2014

c1 c2 c3

Četrtek je potekal v znamenju celodnevne ekskurzije v širši regiji. Znova smo lahko spoznali bogato, večtisočletno zgodovino na tleh današnje Turčije. Ogledali smo si podzemno mesto, ki v svojih osmih nadstropjih doseže globino 40 metov. Nastalo naj bi že pred 4000 leti.

Lahko smo tudi uživali na več malih bazarjev, kjer lahko še dandanes okusimo čar barantanja za ceno.

Velikokrat smo se ustavili ob cesti in si ogledali mnogo naravnih znamenitosti, od votlin do najdaljše reke v Turčiji.

 

Četrti dan Comenius mobilnosti v Turčiji

četrtek10. april 2014

s1 s2 s3 s4

Tudi četrti dan je ponudil veliko gradiva za pisanje zgodbic. Ogledali smo si votline v vasici Sille, v katerih so živeli ljudje že pred 3000 leti. V isti vasi smo videli tudi staro, obnovljeno grško-katoliško cerkev, ki so jo uporabljali Grki, ki so v tej vasici živeli do začetka 20. st. Predstavili so nam tudi lončarsko obrt, ki jo v družini izvajajo že skozi mnoge generacije.

Obiskali smo Muzej Mevlane, enega največjih modrecev v zgodovini Turčije.

To je bil dan mnogih nasprotij. Videli smo peščeno, skalnato, pusto pokrajino, kakor tudi zelena, namakana polja. Videli smo tudi ogromno razliko med razvitimi, sodobnimi mesti in tradicionalnimi vasmi.

 

 

Tretji dan Comenius mobilnosti v Turčiji

sreda9. april 2014

1 2 3 4

Tretji dan Comenius delovnega srečanja v Turčiji je učenkam najverjetneje ponudil največ vpogleda v turško kulturo. Ta dan smo obiskali glavno mesto Turčije, Ankaro. Na ekskurziji smo dobili pregled skozi celotno turško zgodovino, od prvih naseljencev Hetitov, ki so kraj poselili pred več kot štirimi tisočletji, do sodobne Turčije. Največ pozornosti je bilo posvečene Mavzoleju Atatürka. Atatürk velja za ustanovitelja sodobne turške republike in še dandanes uživa celo večji ogled, ko ga je nekdaj užival predsednik naše bivše republike.

Ogledali smo si tudi vse tri parlamente, bivša dva in zdajšnjega, ki je še v uporabi, in muzej zgodovine Anatolije.

Učenke so lahko zbrale mnogo utrinkov, ki jih bodo lahko razvijale v svojih zgodbicah.

 

 

Drugi dan Comenius mobilnosti v Turčiji

torek8. april 2014

c1 c2 c3 c4

Drugi dan srečanja se je za učence začel aktivno, saj so tekmovali v odbojki. Gosti in gostitelji so sestavili mešane ekipe in v eni izmed zmagovalnih ekip je sodelovala tudi ena izmed naših učenk. Učenci so si podrobneje ogledali šolo in vsi gostje smo se udeležili proslave za dobrodošlico. V duhu sodelovanja in enotnosti se je proslava zaključila s skupim plesom.

Popoldan smo si ogledali najstarejšo in največjo mošejo v mestu, ki stoji na hribu Allaaddin. Tako smo se še bolj približali kulturi države gostiteljice in pridobili veliko idej za pisanje zgodb.

 

Pomladni sejem v Gornji Radgoni

torek8. april 2014

s1 s2 s3 s4

Učenci 7. razreda so se v petek, 4. 4. 2014, udeležili ogleda Pomladnega sejma gradbeništva, energetike, komunale in obrti. Na sejmu so spoznali poklice (avtoserviser, inštalater strojnih inštalacij, slikopleskar, mizar, tesar, klepar krovec, zidar), dobili informacije o nekaterih srednjih šolah ter fakultetah. Učenci so bili zelo aktivni. Sodelovali so na tekmovanju v barvanju vzorcev na papirnati podlagi, zabijali žeblje ter izdelali most iz špaget.

 

Pomladni koncert v Odrancih

torek8. april 2014

m1 o1

Na tradicionalnem  koncertu treh šol: OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci in OŠ Odranci, smo v prvi spomladanski dan vstopili s pesmijo. Pevci in pevke so ob skupni pesmi Zvončki in trobentice pričarali gledalcem prebujajočo se pomlad, ki je s toplimi žarki prikukala v naše kraje.
Prihodnje leto bo pesem pomladi zazvenela na naši šoli.

 

Šola v naravi

ponedeljek7. april 2014

1 2 3

Z 4. aprilom 2014 smo zaključili petdnevno bivanje v CŠOD Kurent na Ptuju. Realizirali smo plavalni tečaj in nekatere druge dejavnosti. Učenci so poučno, aktivno in zabavno preživeli vse dni in domov prišli polni čudovitih vtisov in novih izkušenj.

 

 

 

Prvi dan Comenius mobilnosti v Turčiji

ponedeljek7. april 2014

1 2 3 4

V nedeljo, 6. 4. 2014, smo se tri učenke, trije učitelji in ravnateljica odpravili na zadnjo delovno srečanje v tem Comenius srečanju, in sicer v Turčijo, natančneje v mesto Konya.

Pot smo začeli na Srednji Bistrici ob 00:30 in končali več kot 12 ur pozneje v Konyi. Vodila nas je preko Dunaja in Istanbula, kjer smo udeleženci že lahko občudovali razsežnosti Turških velemest. Preostanek dneva so učenke preživele pri družinah.

 

Pustovanje

torek4. marec 2014

p1 p2 p3 p4

Kaj storim za pusta jaz? Dam si masko na obraz.
Povabim še prijatelje. Muce, klovne in pingvine vse.

S prijatelji je lepo, zato smo se na pustni torek učenci in učitelji naše šole odpravili na OŠ Črenšovci. Skupaj smo plesali, peli, se veselili in si obljubili, da se bomo naslednje leto spet skupaj poveselili.

 

 

 

 

Zimski športni dan

četrtek20. februar 2014

z1 z2 z3

V četrtek, 20.2.2014, smo opravili športni dan za 4., 5., 6. in 9. razred. Odpravili smo se na drsališče v Mursko Soboto in na bowling. Da ni bilo na drsališču gneče, smo učence razdelili v dve skupini. Medtem ko je ena skupina (4. in 5. razred) drsala, je druga odšla na bowling. Po dveh šolskih urah drsanja smo aktivnosti obrnili. Po pripovedovanju učencev so bili učenci zadovoljni.

 

Nogomet - medobčinsko tekmovanje za mlajše dečke

sreda19. februar 2014

n1

V sredo, 19.2.2014, so mlajši učenci odigrali medobčinsko nogometno tekmo proti OŠ Turnišče. Učenci so prikazali veliko znanja in borbenosti, a žal po podaljšku izgubili. Končni rezultat je tako bil 2:3 za Turnišče.

 

 

Valentinov ples 9. razreda

petek14. februar 2014

p1 p2 p3

V četrtek se je odvijal Valentinov ples, ki smo ga organizirali učenci 9. razreda. Na plesu smo izvajali različne igre, kot so npr. kipi, vlak se pelje, ples z baloni. Mlajši učenci so imeli karaoke, nastopili sta samo dve skupini, ker so ostali bili bolj sramežljivi kljub spodbujanju. Vsak učenec, ki je  sodeloval v kateri koli igri je za nagrado dobil bombone. Vse je potekalo kot smo si predstavljali in ples se je zelo lepo iztekel.

 

Medšolski parlament

četrtek13. februar 2014

f1 f2 f3 f4

V četrtek, 13. 2. 2014 so se učenke naše šole udeležile medšolskega otroškega parlamenta na OŠ Turnišče. Predstavile so sklepe ter aktivnosti, ki so potekale v okviru šolskega otroškega parlamenta na temo »Razmere v družbi«. Razmišljanja naših učencev lahko strnemo v naslednje besede: sočutje, skromnost, radodarnost in medsebojna pomoč. Poznavanje in upoštevanje teh tako preprostih besed bi moralo biti izhodišče za reševanje današnjih razmer v družbi. In tega bi se morali zavedati vsi tisti, ki o tem odločajo. Upamo lahko samo, da jim bodo prisluhnili.

 

 

Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku - Prešernov dan

petek7. februar 2014

k1 k2 k3

k4 k5 k6

V  počastitev slovenskega  kulturnega praznika  smo se v petek, 7. 2.  2014 zbrali v telovadnici otroci vrtca in učenci šole. Po himni otroškega in mladinskega  pevskega zbora so najmlajši otroci vrtca zapeli pesmico, predšolski otroci pa so nam v igri predstavili Prešernovega Povodnega moža.
Starejši učenci  so recitirali Prešernove pesmi ( Zdravljica, Turjaška Rozamunda) in jih zapeli (O Vrba), mlajši učenci so zaigrali prelestno Turjaško Rozamundo in zapeli pesmi o ljubezni in prijateljstvu.

 

Šolski otroški parlament

ponedeljek27. januar 2014

p1 p2

p3 p4 p5

V ponedeljek, 27. 1. 2014 smo izvedli otroški parlament. Tema letošnjega otroškega parlamenta so RAZMERE V DRUŽBI. Morda malce nenavadna in učencem težko razumljiva tema. Pa vendarle se s to temo srečujemo vsakdan, v časopisih, po televiziji in tudi doma. Učenci razredne stopnje so skozi zgodbice, igro in ples razmišljali o razmerah v družbi. V prvem delu so si učenci predmetne stopnje ogledali film The Pursuit of Happyness. Vsebina filma sovpada z razmerami v naši družbi. Sledilo je delo po delavnicah, kjer so učenci razmišljali o posledicah družbenih razmer. V sklepnem delu, v šolski telovadnici, so učenci predstavili svoje delo v delavnicah, podali razmišljanja o razmerah v družbi in predlagali mogoče rešitve. Delo otroškega parlamenta se bo nadaljevalo na medobčinskem otroškem parlamentu v Turnišču.

 

 

 

 

Koncert s Tanjo Žagar

nedelja19. januar 2014

t1 t2 t3 t4

Pevci naše šole in pevci OŠ Genterovci smo se odzvali povabilu Tanje Žagar in tako nastopili na njenem koncertu. Ob tem smo začutili veličino koncertnega nastopanja in pridobili nove izkušnje.

S Tanjo smo zapeli pet pesmi: Pet poljubov, Naj pada zdaj dež, Vsaj malo sonca, Bela snežinka in Lario da da.

Domov smo odšli polni novih vtisov in nepozabnih doživetij.

 

 

Smučarski tabor 7. in 8. razreda

četrtek20. december 2013

t1 t2 t3 t4

Danes nas je zbudil topel sonček, ki je zasijal skozi okno. Ker je bilo vreme lepo, smo bili tudi mi veseli. Kot vsak dan smo se oblekli in šli na zajtrk. Po zajtrku smo se morali hitro obleči in se odpraviti na avtobus. Vožnja do smučišča je bila dolgočasna, ker se nihče ni pogovarjal. Ko smo prišli, vreme ni bilo kaj prida prijetno, ker je pihal veter. Odpravili smo se na smučišče in se začeli smučati. Najprej ni bilo prijetno, ker je bilo malce hladno, nato pa je postalo prijetno. Spoznali smo dve novi progi, kot sta Jasa 1 in jasa 2. Po končanem smučanju smo se odpravili domov in se zelo najedli kosila. Nato smo imeli športno plezanje, kjer sem se dobro odrezal. Nato smo se odpravili na večerjo, po večerji smo pisali dnevnik. Zvečer pa nas čaka disko.

Zapisal Tilen Žekš

 

Smučarski tabor 7. in 8. razreda

sreda19. december 2013

t1 t2 t3 t4

Danes smo vstali ob 7.00, oblekli smo se in šli na izvrsten zajtrk. Potem smo si vzeli smučarske čevlje in se odpeljali z avtobusom do smučišča na Rogli. Si nataknili smuči in se šli smučat po različnih smučiščih. Ko smo se že nekaj časa smučali, smo šli na malico k avtobusu in pojedli mini pico ter popili skodelico čaja. Potem smo se še malo smučali in se z avtobusom odpeljali v dom na kosilo. Danes nas je obiskala naša razredničarka Marija in nas pogostila s čokoladicami. Popoldan smo imeli astronomijo, kjer smo se naučili vse o galaksijah in vrsti nebesnih teles. Zvečer nas čaka še nočni pohod s petrolejkami.

Zapisal: Jan Kreslin

 

Smučarski tabor 7. in 8. razreda

torek18. december 2013

t2t1 t3 t4

Jutro smo začeli zjutraj ob 7.00 uri. Nato smo odšli na zajtrk. Po zajtrku smo odšli na smučišče. Tam smo se naučili, kako zavijati in odšli na progo Uniorček. Lahko smo se sami peljali dol po progi. Lepo je bilo, saj nisem niti enkrat padla. Nato smo imeli kratko pavzo. Med časom pavze smo imeli malico in čas, da smo se spočili. Po končani pavzi smo se odšli dalje smučat. Tisti boljši so odšli na druge proge, naša skupina pa je še vedno ostala na progi Uniorček. Tudi na tej progi je lepo. Najlepša pa je bila seveda vožnja z vlečnico. Nekateri so padli z nje, drugi pa ne. Po končanem smučanju smo odšli v dom, kjer smo imeli kosilo. Nato smo imeli kratko pavzo, v kateri smo se mi, naš razred, pripravili na športno plezanje, sedmi razred pa je streljal z lokom. Najprej smo se ogreli, nato pa vadili na manjši steni. Ko smo prišli vsi skozi, smo šli na veliko steno. Plezanje je bilo zelo lepo in naporno. Po končanem plezanju, smo odšli v sobo in smo pisali dnevnik.

Zapisala Laura Majcen

 

 

Smučarski tabor 7. in 8. razreda

ponedeljek17. december 2013

t1 t2 t3 t4

Zjutraj ob osmih smo se odpravili na težko pričakovano našo drugo šolo v naravi. Vozili smo se eno uro in pol in nato končno prispeli v CŠOD Gorenje. Najprej smo morali malo počakati pred vhodom, čez čas pa nas je učiteljica razdelila po sobah. Vsi smo bili zelo zadovoljni. Takrat smo se po sobah razpakirali in se udobno namestili. Potem smo šli v jedilnico, kjer smo najprej izvedeli nekaj pravil obnašanja v jedilnici. Nato smo se oblekli ter pripravili za smučanje. Ko smo bili vsi pripravljeni, smo se z avtobusom odpeljali do smučišča. Po približno pol urni vožnji smo prispeli do smučišča, kjer smo si obuli smučarske čevlje ter vso opremo ter se odpravili na sneg. Najprej smo se razdelili v skupine po znanju in izkušnjah v smučanju. Že prvi dan smo se naučili nekaj osnovnih tehnik smučanja, kot so ustavljanje in zavijanje. Ob 16.00 smo šli od tam nazaj v dom. Nato smo se preoblekli in namestili, potem pa smo šli v učilnico, kjer nam je učiteljica razložila nekaj o poteku tega tedna in tedenski urnik nasploh. Nato je sledila večerja in po večerji prosti čas, namenjen pisanju dnevnika.

Zapisala Nuša Šantl.

 

Zadnji dan Comenius srečanja v Sloveniji

ponedeljek9. december 2013

c1 c2 c3 c4

Zadnji dan Comenius srečanja v Sloveniji je bil v znamenju predstavitev točk tujih učencev, ki so prikazali svoje plesne in pevske točke. Popoldanski del pa je minil ob druženju pri različnih igrah. Dan se je končal s slovesom od naših prijateljev iz 7 tujih držav in z obljubo, da se bodo še vrnili, domov pa so odnesli veliko prijetnih spominov na čas, ki so ga preživeli na Bistrici.

 

Četrti dan Comenius srečanja v Sloveniji

nedelja8. december 2013

c1 c2

Nedeljo smo skupaj s tujimi učitelji preživeli v praznični prestolnici, kjer smo si ogledali stari del mesta ter se povzpeli na Ljubljanski grad. Tuji učenci pa so preživeli lep dan v krogu družin njihovih gostiteljev.

 

Tretji dan Comenius srečanja v Sloveniji

sobota7. december 2013

c1 c2

c3c4 c5

V soboto, 7. 12. 2013 smo na OŠ Prežihovega Voranca Bistrica skupaj z gosti učenci, učitelji in našimi starši ter drugimi gosti v okviru proslave pospremili Miklavža na poti od Finske, čez Poljsko, Nemčijo, Slovaško, Madžarsko, Slovenijo in Španijo do Turčije. V vsaki državi smo se skupaj z Miklavžem ustavili, da je podelil darila, skupaj pa smo prisluhnili pesmi iz sodelujočih držav, ki so jih odlično odpeli učenci naših pevskih zborov ter si ogledali plesne točke naših učencev in vrtčevih otrok, gostili pa smo tudi glasbeno skupino Ethnotrip. Ob koncu proslave pa so na oder družno stopili vsi gostje in zaželeli lepe praznike vsak v svojem jeziku.

 

Drugi dan Comenius srečanja v Sloveniji

petek6. december 2013

1 2 4 5

Drugi dan obiska tujih učencev in učiteljev iz 7 držav je bil povsem v znamenju Miklavža. Tako so domači učenci dopoldan najprej izdelovali božične okraske, v nadaljevanju pa so se pridružili gostom pri pozdravu svetemu Miklavžu, ki je s sabo prinesel darila za tuje in domače otroke. S pesmijo in plesom pa so se predstavili tudi gostujoči učenci. Povsem nepričakovano pa je tako domačine kot goste obiskal tudi pravi Božiček iz Finske, ki je obljubil, da se še vrne, če bodo otroci le celo leto pridni.

 

Prvi dan Comenius srečanja v Sloveniji

četrtek5. december 2013

1 2 3 4

V četrtek se je začelo Comenius srečanje na Srednji Bistrici. Učenci in učitelji iz Madžarske, Finske, Turčije, Nemčije, Španije, Poljske in Slovaške ter njihovi domači gostitelji so si dopoldan ogledali potek pouka na naši šoli in pridno sodelovali pri njegovem izvajanju. Po opravljenem delu so se odpravili na vožnjo z Brodom in ob Muri tudi "pajali" kruh. Popoldan je sledil ogled Murske Sobote in sprostitev ob bovlingu v tamkajšnjem nakupovalnem centru.

 

Po Prešernovih stopinjah - tehniški dan

četrtek7. november 2013

pd1 pd2 pd3

Učenci 8. in 9. razreda so  se v četrtek, 7. 11. 2013, napotili po Prešernovih stopinjah.
Pri Prešernovem spomeniku se nam je pridružila učiteljica Mateja iz CŠOD-a, ki nas je ta dan spremljala do tistih točk, ki so povezane s Prešernovim življenjem in njegovim delom.
Sprehodili smo se na Vodnikov trg, Stari trg, v Rožno ulico, Trnovo in na Breg, kjer je bila včasih Blaznikova tiskarna. Nato smo se odpeljali proti Kranju, kjer je Prešeren preživel zadnji dve leti svojega življenja. Ogledali  smo si  Prešernov spominski muzej, Prešernov spomenik v središču mesta ter Prešernov gaj, kjer sta pokopana pesnik in njegova hči Ernestina. Ogled smo zaključili v Vrbi, kjer stoji Prešernov spomenik, mogočna lipa, ki raste sredi vasi, in Prešernova rojstna hiša.
Dan je bil vsebinsko zelo bogat, zato verjamem, da nam je je bilo vsem lepo.

 

 

Obisk pesnikov

četrtek24. oktober 2013

p1 p2 p3

V četrtek, 24. 10. 2013, smo na naši šoli v okviru četrtega festivala slovenske narečne ustvarjalnosti Dialekta 2013 gostili dva pesnika, ki ustvarjata v narečju, in sicer gospoda Maksa Starca in Danija Rajha. Prebrala sta nam nekaj njunih del in pripovedovala o svojem hobiju - pesništvu.

 

 

Ples za noč čarovnic

petek25. oktober 2013

p1 p2 p3

Učenci 9. razreda smo letos že drugič organizirali ples. Tokrat je bila tema noč čarovnic. Tako se nam je pridružilo kar nekaj duhcev, vampirjev, zombijev, čarovnic in ostalih mask. Uživali smo ob zvokih izbrane glasbe in igrah, ki smo jih pripravili za učence naše šole. Naj vas še enkrat povabimo na plese, ki bodo sledili.

 

 

Martina Korošec izbrana med 5. najboljših ustvarjalcev na natečaju Posadila je dve vrbi žalujki

petek18. oktober 2013

priznanje

Martini Korošec, učenki 9. razreda, iskreno čestitamo ob prejetem priznanju. Želimo ji še naprej lahkotno pero in veliko iskrivih idej.

 

Zaključni dan mobilnosti v Španiji

sobota12. oktober 2013

c1 c2 c3 c4

Sobota je bila še naš zadnji dan v Santa Marti v Španiji pred odhodom domov. Odpravili smo se v Merido, mesto oddaljeno 50 kilometrov od Santa Marte. Merida je znana po impresivni arhitekturi iz rimskih časov, ki obsega amfiteater, gledališče, številne templje, rimski most in mogočno obzidje. Popoldanski čas pa je bil namenjen ogledu mesta Caceres, ki se ponaša z ličnim starim delom mesta iz 13. stoletja. Zvečer je napočil čas za slovo od naših prijaznih gostiteljev in pakiranje kovčkov za dolgo pot domov.

 

Obisk mesta Badajoz

petek11. oktober 2013

c1 c2 c3 c4

Danes smo obiskali mesto Badajoz, ki meji na Portugalsko, zato se v mestu čuti pridih te države. Videli smo Alcazabo, ki je največja utrdba v arabskem stilu. Popoldan smo imeli nekaj prostega časa, katerega smo izkoristili za pohajkovanje po mestu. Med sprehodom pa smo videli tudi staro znanko - štorkljo.

Dosedanji vtisi naših učencev:

Kevin: "What happens in Spain, stays in Spain."

Tilen: "Spat iden sit, stanen pa lačen."

Nina: "This is heaven, here is MUCHACHOS (fantje) hot." / Najbrž je mislila MUCHO hot. :)

 

Tretji dan Comenius mobilnosti v Španiji

četrtek10. oktober 2013

c1 c2 c3

Tretnji dan mobilnosti v Španiji smo si ogledali mesto Sevilla, ki leži 2 uri vožnje od Santa Marte. Ogledali smo si tretjo največjo katedralo v Evropi, kraljevo palačo, kraljeve vrtove in se preizkusili v igranju na kastanjete. Obiskali smo tudi prizorišče premiere slavne opere Carmen, ki se s svojo zgodbo odvija prav v Sevilli.

 

Drugi dan Comenius mobilnosti v Španiji

sreda9. oktober 2013

c1 c4

c3 c5c2

Za nami je že drugi dan Comenius srečanja v španski Santa Marti. Ta dan smo preživeli v družbi naših gostiteljev v mestu in na tukajšnji šoli. Dopoldan so nas druščino iz 7 držav sprejeli predstavniki občinskega sveta v mestni hiši. Po sprejemu v mestni hiši so nam španski prijatelji pripravili še kratek glasbeni program in predstavitev vseh sodelujočih. Nato so se učenci udeležili aktivnosti s svojimi španskimi vrstniki, učitelji pa smo si ogledali potek pouka. Sledilo je skupno kosilo učencev, staršev in učiteljev iz vseh prisotnih držav, pri katerem so nam španski gostitelji postregli s tipično špansko omleto in paello. Popoldanski program je obsegal ogled tukajšnje polnilnice vina in etnografskega muzeja, kjer imajo razstavljene kamnine iz rudnikov iz cele Španije in iz celega sveta.

 

Prvi dan Comenius mobilnosti v Španiji

torek8. oktober 2013

c1c4

c3c5c2

Po dolgi in naporni poti smo sredi noči prispeli v Santa Marto. Po dokaj kratkem spancu smo se podali na tukajšnjo osnovno šolo, kjer nas je sprejel ravnatelj David Fernandez. Po ogledu šole nas je pot vodila v bližnje srednjeveško mesto Zafra, kjer smo si ogledali zgodovinske ulice in trge mesta. Popoldan so nas naši gostitelji popeljali na kmetijski sejem, ki nas je močno spominjal na kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni. Po vrnitvi zvečer so se naši učenci Kevin, Tilen in Nina zadovoljni in polni prijetnih vtisov podali k svojim gostiteljskim družinam. V Slovenijo vam pošiljamo lepe in sončne pozdrave.

Muchos besos!