OŠ Prežihovega Voranca Bistrica kulturnazsola

S kakovostnim delom in medsebojnim spoštovanjem, želimo mladim privzgojiti odgovornost do sočloveka, dela in življenja.

 

Arhiv dogajanja v šolskem letu 2014/15 ...

 

Eko-športni tabor Mura 2015

junij 2015

1 2 3

4 5 6

Prišel je dan, ko smo se morali posloviti. Bilo je zabavno, športno, veselo, poučno, dinamično, razburljivo, vojaško ... Udeleženci tabora in tudi učitelji smo uživali, saj so bili otroci pridni in zavzeti za vse vsebine.

Tabor Mura je potekal od 29. 6 do 3. 7. 2015, na katerega se je prijavilo skupno 39 učencev iz OŠ Bistrica in OŠ Beltinci. Tabor je potekal v okviru projekta Popestrimo šolo. Prvi dan smo se z učenci odpravili v adrenalinski park Bukovnica, drugi dan smo bili deležni vojaškega urjenja pod okriljem Slovenske vojske in vodstvom Franca Vučka ter njegove ekipe iz vojašnice Murska Sobota. V popoldanskem času so se učenci rolali, zvečer pa uživali ob tabornem ognju. Tretji dan tabora je bilo na sporedu kolesarjenje do Copekovega mlina, v popoldanskem času pa Razkriški kot, kjer so učenci opravili dejavnosti v naravi za projekt Erasmus+. V četrtek smo se odpravili na kajak na Kamenšnico, popoldan pa smo se osvežili na ljutomerksem kopališču. V petek je prišel čas za slovo in obljubo vseh, da se v prihodnjih letih ponovno srečamo.

 

 

Zaključna ekskurzija 1. in 2. razreda

junij 2015

1 2 3

V petek, 19. 6. 2015, so učenci 1. in 2. razreda opravili zaključno ekskurzijo v Lendavi. Ogledali so si pomembne kulturne ustanove (sinagoga, gledališka in koncertna dvorana) in ostale znamenitosti mesta: Muzej meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva, razstavno zbirko Galerije - Muzeja na gradu in mumijo Mihaela Hadika v kapeli Sv. Trojice.

 

Športni dan pohod

junij 2015

1 2 3 4

Učenci od 4. do 8. razreda smo v torek, 16. junija 2015 opravili zadnji športni dan v tem šolskem letu v okviru projekta Šport in špas. Odpravili smo se peš od šole proti Črenšovcem, kjer smo se pri osnovni šoli okrepčali in družili z vrstniki ter odigrali prijateljsko nogometno tekmo. Pot nas je vodila naprej v okolico Črenšovec ter nato do Dolnje Bistrice in po daljši poti nazaj do šole. Športni dan smo zaključili malce utrujeni, a kljub temu dobre volje.

 

Plavalni športni dan

junij 2015

1 2 3

V sredo, 10. junija 2015 so učenci 8. in 9. razreda opravili športni dan s plavalnimi vsebinami v Termah Lendava. Učenci so uživali v plavanju, vodnih norčijah in skupnem druženju. Vreme je bilo naklonjeno izvedbi športnega dne, učenci so se imeli lepo in so se pripravili na poletne užitke.

 

Eko-športni tabor "Mura 2015"

junij 2015

1Naša šola organizira eko-športni tabor "Mura 2015" za učence od 5. do 8. razreda OŠ Prežihovega Voranca Bistrica in OŠ Beltinci, ki bo potekal od 29. junija do 3. julija 2015. Ponujen je pester program, katerega si lahko ogledate na spletnem naslovu http://tabormura2015.blogspot.com/. Zaradi zapolnjenosti mest prijave na tabor niso več možne. Hvala za razumevanje!

 

 

Zborovski bum na stadionu Ljudski vrt v Mariboru

torek2. junij 2015

1 2

3 4 5

V torek, 2. 6., so se učenci Mladinskega pevskega zbora udeležili pevskega dogodka Zborovski bum, ki je potekal na stadionu Ljudski vrt v Mariboru. Dogodka se je udeležilo 6700 pevcev in 300 plesalcev. Pevci so ob spremljavi Big Band orkestra Slovenske vojske zapeli skupno 10 pesmi, ki so se jih naučili med šolskim letom. Dogodek so s svojo prisotnostjo popestrili predsednik države Borut Pahor, športniki Tina Maze, Filip Flisar, Klemen Kosi in Marcos Tavares. Koncert si boste lahko ogledali 25. 6. 2015 na 1. programu Televizije Slovenija.

http://www.rtvslo.si/kultura/glasba/skoraj-7-000-pevcev-v-ljudskem-vrtu-ker-je-zborovsko-petje-zabavno/366557

http://www.zrss.si/?rub=7161

 

Zaključna strokovna ekskurzija 7. in 8. razreda

sreda27. maj 2015

12

V sredo, 27. 5. 2015, smo se učenci sedmega in osmega razreda odpravili na zaključno ekskurzijo v Celje. Izpred šole smo se odpeljali ob 7.30 uri in si kot prvo, ko smo prispeli na cilj, ogledali stari del Celja. Razkazal nam ga je vodič, ki nas je nato vodil še do celjskega gradu in nam pripovedoval o njegovi zgodovini. Beseda je tekla o celjskih grofih, Celjanih, nastanku Celja...
Po ogledu gradu smo se odpravili v CityCenter in tam pomalicali. Nato smo imeli uro in pol prostega časa. Približno ob 14.30 uri smo se odpravili nazaj proti šoli.

Nina Bohnec, 7. razred

 

 

Srečanje Prežihovih šol v Mariboru

ponedeljek25. maj 2015

1 2 3

V petek, 22. maja in v soboto, 23. maja 2015 smo se udeležili že 37. srečanja Prežihovih šol. Letos je bila naša gostiteljica OŠ Prežihovega Voranca Maribor. Rdeča nit srečanja je bila druženje Prežihovcev sedmih šol iz Slovenije in zamejstva ter ohranjanje kulturne dediščine. Na sklepni kulturni prireditvi so z glasbeno točko sodelovale tudi naše učenke Larisa Sreš, Tjaša Graj, Nikita Petković, Ella Ropoša in Lucija Šuster. 
                                                                                                    učiteljici Mateja Zelko in Petra Ritonja

 

Športni dogodki na naši šoli

maj 2015

V mesecu aprilu smo izvedli dva športna dneva. Medobčinski kros štirih šol je tokrat potekal na OŠ Miška Kranjca Velika Polana. Tja so se učenci od 6. do 9. razreda odpravili s kolesi, mlajši učenci pa z avtobusom. Športnega vzdušja, tekmovalnosti in volje med učenci ni manjkalo, zato si zaslužijo čestitke.
Nekaj dni po krosu smo opravili še šolsko posamično atletsko tekmovanje na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci. Učenci z vidnejšim rezultatom so se uvrstili v šolsko reprezentanco, ki je našo šolo uspešno zastopala v Lendavi na medobčinskem tekmovanju. 15 učencev se je uvrstilo med prve štiri, tako da odhajajo na področno tekmovanje v Mursko Soboto, ki bo v četrtek, 28. 5. 2015. Spodnji utrinki so z omenjenega atletskega tekmovanja v Črenšovcih.
Želimo jim obilo športnih uspehov.

1 2 3 4

 

Obisk ravnateljev šol iz projekta Inovativna pedagogika 1:1

torek12. maj 2015

1 2 3 4

V torek, 12. 5. 2015, so šolo obiskali ravnatelji osnovnih in srednjih šol vključenih v projekt Inovativna pedagogika 1:1 in vodje projekta z Zavoda Antona Martina Slomška iz Maribora.

Gostje so se udeležili odprte učne ure v 8. razredu, pri kateri so učenci skozi medpredmetno povezavo biologije, športa in angleščine odkrivali, kako ohranjati svoje zdravje v mladosti. Izvedli so anketo o svojih prehrambnih navadah, spoznali, kakšen je življenjski slog in s tem povezana telesna masa povprečnega slovenskega mladostnika in slovenskega mladostnika primerjali z ameriškim mladostnikom. Ob tem so na aktiven način spoznali tudi zgodovino hamburgerja – enega glavnih krivcev za povečano telesno maso Američanov. Da bi se izognili prekomerni telesni teži so sestavili piramido zdrave prehrane, izvedli program Insanity z učiteljem Alojzom in kratki tečaj joge z učiteljico Petro.

Več o Inovativni pedagogiki 1:1 si lahko preberete na spletni strani projekta na tej povezavi.

 

Evropska vas v Murski Soboti

petek8. maj 2015

1 2 3 4

Danes, 8. 5. 2015 smo na Trgu kulture v Murski Soboti bili del Evrope tudi mi, učenci 6. razreda. S svojo stojnico in odrskim nastopom smo predstavljali državo Dansko. Ponujali smo dansko pecivo, otroke pa so zagotovo najbolj pritegnile lego kocke, ki so bile sestavni del naše stojnice. Ponosni smo lahko na naš odrski nastop. Larisa Sreš in Tilen Žekš ter skupina plesalk nas ob danski evrovizijski pesmi iz leta 2010 niso pustili ravnodušnih. Larisa in Tilen, čestitke za pevsko usklajenost.

Mentorica: Melita Tompa Lebar

 

Dan dejavnosti "Danska"

torek5. maj 2015

1 2 344

V torek, 5. 5. 2015 smo z učenci od 1. do 4. razreda izvedli tehniški dan pod naslovom »Evropska vas«. Učenci so spoznavali državo Dansko skozi kulinariko, ples, pravljico in lego ustvarjanje. Učenci so se preizkusili v vsaki dejavnosti in ob tem neizmerno uživali.

 

Pevska revija

torek21. april 2015

1 2

V torek, 21. 4. 2015, smo se z učenci mladinskega pevskega zbora udeležili Revije pevskih zborov v Lendavi. V dveh delih je nastopilo 17 pevskih zborov OI JSKD Lendava. Pevkam in pevcem je nastop odlično uspel, kar je potrdila tudi strokovna ocenjevalka revije Tadeja Vulc.
Čestitke učencem!

Zapisal učitelj glasbe Miha Kavaš

 

Zaključna konferenca projekta Inovativna pedagogika 1:1

sobota18. april 2015

1 2 34

V soboto, 18. 4. 2015, se je deset učencev, deset učiteljev, dva starša in gospa ravnateljica udeležilo zaključne konference projekta Inovativna pedagogika 1:1 v luči kompetenc 21. stoletja. Konferenca je potekala na Zavodu Antona Martina Slomška Maribor, ki je tudi vodja projekta. Glavna točka konference je bila predstavitev dela v inovativnem razredu, kjer so veliko vlogo opravili učenci. Prikazali so veliko uporabnih spletnih aplikacij in suvereno predstavili učenje v inovativnem oddelku, uporabo tablic in smiselnost inovativne pedagogike.

Poleg predstavitev dela v inovativnem oddelku so bili predstavljeni tudi rezultati in ugotovitve projekta ter možnosti nadaljnjega dela.

 

Pomladni koncert treh šol

petek20. marec 2015

1

Ljubim vse rože, zvončke, marjetice, ljubim potoke in doline travnate ... je pesem, ki  je na večer pred prvim pomladnim dnem zadonela na naši šoli.

Na že tradicionalnem koncertu, ki ga v sodelovanju s sosednjima šolama prirejamo vsako pomlad, je zapelo več kot 265 pevcev. To je bil razlog za srečo in druženje. Na odru so se zvrstili otroški in mladinski pevski zbori OŠ Odranci, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, domači pevci OŠ Prežihovega Voranca Bistrica in mali velikani vrtca Bistrica. Koncert so povezovali učenci 6. razreda. Za razvedrilo med koncertom pa so odlično poskrbeli fantje 5. in 6. razreda, ki so s svojimi ukanami zaman iskali dekle s prelepim glasom. Ves dramski zaplet je z lahkoto razrešil Gašper, ki je Ivani poklonil cvet. Nagajivi lumpi pa so zaslužili kazen – petje na odru.

Vsem nastopajočim učencem čestitamo za odličen nastop.
Vsem sodelavcem se iskreno zahvaljujeva za pomoč pri pripravi in izvedbi koncerta.

Učitelja Melita in Miha

 

 

Obisk laboratorija na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru

torek17. marec 2015

1 2 3 4

17. 3. 2015 smo se učenci izbirnega predmeta »Poskusi v kemiji« odpravili na ogled laboratorija na Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer. Polni pričakovanj smo si ogledali laboratorij, nato pa si nadeli zaščitna oblačila. Pod vodstvom dijakov gimnazije in njihove profesorice Mateje Godec smo naredili različne poskuse. V prvi skupini smo merili količino sladkorja v različnih pijačah, v drugi skupini vrednost ogljikovega dioksida v gazirani pijači in v tretji skupini smo izvajali nevtralizacijsko titracijo. Po končanem delu pa  smo si ogledali še demonstracijski poskus s fosforjem. Bilo nam je zelo všeč, predvsem samo delo in sodelovanje z dijaki.
Na koncu smo se vsem lepo zahvalili in  se z nasmejanimi obrazi odpravili domov.
Sara, Doroteja in ostali.

 

 

Medobčinsko nogometno tekmovanje

torek17. marec 2015

1 2 3

V torek, 17. 3. 2015, je šolska nogometna ekipa mlajših dečkov odigrala medobčinsko tekmovanje v malem nogometu. Turnir je bil organiziran na OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, katerega sta se udeležili ekipi igralcev  OŠ Franceta Prešerna Črenšovci in OŠ Turnišče. Naši fantje so odigrali všečno igro. Premalo gibanja v napadu, premalo močnih strelov na gol in nekaj napak v obrambi so gostujočima ekipama olajšale delo pri dosegu zmage. Igralcem čestitke za trud in borbenost. Hvala sodniku g. Simonu Baligaču za dobro sojenje.

 

Končni rezultat:

1. mesto: OŠ Turnišče
2. mesto: OŠ Franceta Prešerna Črenšovci

3. OŠ Prežihovega Voranca Bistrica

 

 

Plavalni tečaj 1. razreda  

ponedeljek16. marec 2015

1 2

17 učencev prvega razreda je uspešno zaključilo plavalni tečaj v Mali Nedelji, ki je potekal od 9. 3. do 12. 3. 2015. Na začetku smo učence preverili, koliko že znajo. Sledile so ure prilagajanja in različne vaje v treh homogenih skupinah. Večina učencev je po merilih ocenjevanja znanja izboljšalo svoje plavalno znanje za dve stopnji, česar so bili učenci zelo veseli.  Napredovanje v znanju plavanja je dobra podlaga za nadaljnje delo v drugem oz. tretjem razredu. Učenci so uživali v vodi  in izkoristili prijetno s koristnim. 

 

 

25. medšolski otroški parlament v Veliki Polani

torek24. februar 2015

1 2 3

V torek, 24. 2. 2015, sta se učenki Larisa in Nina udeležili 25. medšolskega otroškega parlamenta v Veliki Polani. Po krajšem kulturnem programu so šole predstavile poročila na temo »Izobraževanje in poklicna orientacija«, ki so nastala v okviru šolskih parlamentov in podali sklepe. Izbrali so tudi predstavnike za regijski in nacionalni parlament.
Predstavljen je bil tudi poklic fotografa, nato pa smo si ogledali domačijo Miška Kranjca.

 

Zimski tabor »Pridruži se – beremo!«

ponedeljek in torek16.,17. februar 2015

1 2 37 54 68 910

11 112 12151234

664234 12345 232 678

 

Prav prijetno vznemirjeni so se učenci od 1. do 5. razreda začeli zbirati prvi dan zimskega počitniškega tabora v šoli. Kmalu po prihodu so se odpravili na obisk Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, kjer so celo dopoldne uživali v poslušanju pravljic in spoznavali knjižnico samo. Popoldne so začeli s prebiranjem pravljic Babica zima in Koliko je ura? nato pa so sami ustvarili like živali iz pravljic in suvereno pravljici tudi dramatizirali. Po večerji jih je pričakal Polžek Vladek in njegova druščina.
Najbolj zanimiva pustolovščina se je začela zvečer, ko so se učenci odpravili iskat zaklad. Postaje so bile skrite po celi šoli in učenci so se ob odkrivanju zakladov neizmerno zabavali.
Prijetno utrujeni so legli k težko pričakovanemu počitku, a zaradi vznemirljivega dne so morali še malce poklepetati in si deliti svoje izkušnje, preden so končno lahko zaspali.
Pustno jutro in zvok budilke sta prišla skoraj prekmalu, a že takoj po zajtrku so bili pripravljeni na izzive novega dne. Dopoldne so svojo ustvarjalnost urili ob izdelovanju mask, po kosilu pa se je zdelo, kot da učencev ni bilo več nikjer, namesto njih so veselo zarajale pustne maske z velikimi sladkimi krofi. Pustne šeme so se po rajanju poslovile, z njimi pa tudi naši učenci.

Učiteljica Karmen Rob

 

Program NE-ODVISEN.SI

četrtek12. februar 2015

1 2 34

5 678

V četrtek 12. 2. 2015 je na šoli potekal program NE-ODVISEN.SI. Program sestavlja, dopolnjuje in gradi mreža priznanih  slovenskih strokovnjakov. Organiziran je tako, da se v enem dnevu izvede program za vse generacije (najmlajši, mladostniki, odrasli).
Učenci 1. triade so preko predstavitve »Jaka išče nov dan« spoznali in utrjevali znanje o zdravju, knjigi, odgovornosti in medosebnih odnosih. Učenci 2. triade so preko video stripa »Zarja in Svit s prijatelji« sprejeli sporočila o sprejemanju samega sebe, odgovornosti, pasteh zasvojenosti, prostem času in medosebnih odnosih. Učenci 3. triade so s terapevtom in moderatorjem spregovorili o zasvojenosti, odgovornosti, samostojnosti in pozitivni samopodobi.
Večer je sledil družabni večer za odrasle, kjer sta gosta Miha Kramli, terapevt in vodja ambulante za zdravljenje neodvisnosti in Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic spregovorila o medosebnih odnosih, vlogi staršev, postavljanju meja in vzgoji otrok.

 

Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku

petek6. februar 2015

1 2 3

4 5 6

V petek, 6. februarja 2015, smo izvedli kulturno prireditev v čast slovenskega kulturnega praznika. Po Zdravljici so učenke in učenci navdušili s poučnim glasbeno-literarnim programom.

 

Nogometno četrtfinalno tekmovanje

sreda11. februar 2015

1 2 3

Učenci 8. in 9. razreda so  v sredo, 11. 2. 2015, odigrali tekme v skupini B četrtfinalnega državnega tekmovanja, kamor so se uvrstile ekipe iz OŠ Voličina, OŠ Zreče in 1. OŠ Slovenj Gradec.
Igralci so začeli obetavno, saj so si proti Voličini na začetku priigrali dva zadetka prednosti, a žal na koncu popustili in izgubili 5:2. Nič še ni bilo izgubljeno, saj nas je v nadaljevanju čakala ekipa Zreč. Po lepi prednosti smo priložnost izpustili in remizirali 6:6. Upali smo na zmago OŠ Voličina nad ekipo Zreč, a zaman. Ekipa OŠ Zreče je zmagala in upov o napredovanju je bilo konec. Končni vrstni red skupine B v četrtfinalu državnega tekmovanja:

1. mesto: OŠ Zreče  (7 točk)
2. mesto: OŠ  Voličina (6 točk)
3. mesto: I. OŠ Slovenj Gradec (3 točke)
4. mesto: OŠ Prežihovega Voranca Bistrica (1 točka)

Znanje, trud in borbenost so bile nagrajene že z uvrstitvijo v četrtfinale.  Učencem je zmanjkal kanček psihološke vzdržljivosti in malo sreče. Doseženi rezultati dokazujejo timsko in strokovno delo  klubov NK Virs Bistrica in drugih ter aktivnega dela v šolskem športu. Fantje, iskrene čestitke!

 

 

Zimski športni dan

torek27. januar 2015

1 2 3 4

5 6 7 8

V torek, 27.1.2015, so učenci 6., 7., 8. in 9. razreda opravili zimski športni dan. Večina učencev se je odpravila na drsanje in bowling v Mursko Soboto. Učenci si bili razdeljeni v dve skupini. Medtem ko je prva skupina (6., 7. r.) bila na bowlingu v Maximusu, je druga skupina (8., 9. r.) drsala v središču Murske Sobote. Učenci so uživali v podiranju kegljev in drsalnih korakih. Delo jim je šlo dobro od rok.

Skupina 12 učencev pa se je odpravila na smučanje na Roglo, kjer je prava zimska idila. Na smučišče smo prispeli ob 9.00 uri, se preoblekli v smučarsko opremo, razdelili smučarske karte, se ogreli in se spustili po belih strminah. Smučali smo do 14.30 ure, nakar smo se zadovoljni in rahlo utrujeni vrnili proti domu.

 

Področno finalno tekmovanje v nogometu

ponedeljek19. januar 2015

1 2 3 4

Po uspešnih nastopih so starejši učenci (letnik 2000 in mlajši) odigrali finale pomurskega nogometnega tekmovanja. Z znanjem, pristopom in borbenostjo so dokazali, da so trenutno najboljši v Pomurju. Uvrstili so se na državno četrtfinalno tekmovanje. Fantje, srečno do konca!

 

 

Otroški parlament - dan dejavnosti na šoli

petek16. januar 2015

 

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

V petek 16. 1. 2015 so uspešni podjetniki in občani občine Črenšovci na okrogli mizi  na temo »Izobraževanje in poklicna orientacija« (tema 25. Otroškega parlamenta) učencem od 5. do 9. razreda predstavili svojo poklicno pot.
Na okrogli mizi so se predstavili župan občine Črenšovci Anton Törnar, direktor podjetja Saubermacher Komunala Drago Dervarič,  podjetnik Anton Kolarič (Projektiranje in nadzor Atrij Odranci), zdravnik Štefan Horvat, novinarka Majda Horvat, podjetnik Damir Horvat (Avtodiagnostika in avtoservis iz G. Bistrice), podjetnik Sandi Žibrat (Krovstvo Žibrat iz D. Bistrice), Matej Kolenko (Kmetija Kolenko, pridelovanje in predelovanje poljščin iz Črenšovec), policist – komandir Janko Šobak in glasbenica Karmen Sreš (skupina Avantura).
Vsi povabljeni  gostje so nam  predstavili svoj poklic in svoje delovne naloge, ki jih opravljajo ter odgovarjali na vprašanja učencev.

Iskrena hvala vsem gostom, ki so s svojimi bogatimi poklicnimi izkušnjami našim učencem dali pomembne življenjske nasvete za odločitev o izbiri poklica.

                                                                                                               Mentorica otroškega parlamenta
                                                                                                                        Elizabeta Petrovič

 

 

Kulturni dan za učence 8. in 9. razreda v Mariboru

četrtek8. januar 2015

1 2 3

Učenci 8. in 9. razreda so v četrtek, 8. januarja opravili kulturni dan. Odpravili so se v Maribor in si po prihodu ogledali najprej stolno cerkev, kjer so izvedeli marsikaj zanimivega iz življenja Antona Martina Slomška. Po ogledu Maribora iz ptičje perspektive z vrha cerkvenega zvonika so si ogledali še spomenik NOB-ja v centru Maribora, sledil pa je ogled opere Čarobna piščal v SNG-ju.