OŠ Prežihovega Voranca Bistrica

 

S kakovostnim delom in medsebojnim spoštovanjem, želimo mladim privzgojiti odgovornost do sočloveka, dela in življenja.

 

Vsi cvetovi bodočnosti so v semenu sedanjosti.

(Kitajski pregovor)

Zgodilo se je v šolskem letu 2010/11...

 

Šola v naravi

sreda8. junij 2011

sola1 sola2 sola3 sola4

Za nami so trije dnevi, ki smo jih kljub slabemu vremenu preživeli aktivno in pestro. Plavalne urice preživljamo v zunanjem ali notranjem bazenu s slano vodo. Do zdaj smo si ogledali Mesečev zaliv, Strunjanske soline in Portorož, kjer smo opravili tudi prve nakupe. Spoznali smo rastlinstvo in živalstvo ob morju in vremenske pojave, ki so povezani s tem. Danes se bomo odpravili z avtobusom v Piran, kjer si bomo ogledali akvarij in druge znamenitosti mesta. Nato si bomo z ladjice ogledali podmorski svet in značilno obalo s klifi. Jutri nas čaka preverjanje osvojenga plavalnega znanja, zvečer pa  zabava talentov z Bistrice. Z nastanitvijo, hrano in osebjem smo zadovoljni, zato razmišljamo, da bi podaljšali naše bivanje do konca šolskega leta. Morski pozdrav vsem, ki nas pogrešate in mislite na nas. Učenci 5. razreda in učitelji.

 

 

Z domišljijo na potep

ponedeljek23. maj 2011

d1 d2 d3 d4

Z učenci podaljšanega bivanja smo se v ponedeljek, 23. 5. 2011, udeležili zaključne prireditve državnega literarnega natečaja Z domišljijo na potep, na Vrhniki. Učenci so na natečaju sodelovali z zgodbico Paradajzovi, katero si lahko preberete na spletni strani smar-team.org (razredna stopnja). Učenci so s svojo zgodbico zasedli odlično 4. mesto. Založba smar-team bo zgodbico Paradajzovi izdala v samostojni slikanici. Učenci so bili zelo navdušeni in so obljubili, da naslednje leto spet sodelujejo na natečaju.

 

Srečanje mladih raziskovalcev zgodovine

petek20. maj 2011

V petek, 20. 5. sta se Jasmina Vučko in Aleš Duh udeležila državnega srečanja mladih raziskovalcev zgodovine v okviru ZPMS in sicer sta zagovarjala svojo raziskovalno nalogo z naslovom »Dale so pečat naši šoli«. Nalogo sta izdelala na razpisano temo Vloga žensk v preteklosti.
Nastopila sta suvereno in si prislužila zlato priznanje. Iskrene čestitke obema in naj jima bo to vzpodbuda za nadaljnje delo. Mentorici: Marija Kustec, Mateja Zelko

 

Šolsko prvenstvo v akvatlonu

maj 2011

a1 am

 

 

 

 

 

V Moravskih Toplicah na prvem prvenstvu osnovnih šol Pomurja je v akvatlonu, kombinaciji plavanja in teka, nastopilo v treh kategorijah 40 učencev iz obeh bregov reke Mure. V mlajši kategoriji je nastopil tudi  učenec Jure Vučko in zasedel 4. mesto. V najzahtevnejši preizkušnji, na 100 metrov plavanja in 1000 metrov teka, je zmagala Jasmina Vučko iz naše šole. Najboljši tekmovalci (prvih pet v kategoriji) bodo 5. junija nastopili v Ljubljani na državnem prvenstvu v triatlonu, kjer jih čaka dodatno še preizkušnja v kolesarjenju. Čestike obema.

 

 

Šport špas - Dan gibanja in druženja vseh generacij

sobota14. maj 2011

s1 s2 s3

 

 

 

 

 

Na šoli smo  v soboto, 14. maja 2011, organizirali prireditev »Dan druženja in gibanja vseh generacij. V lepem sončnem vremenu in sproščenem vzdušju smo najprej opravili pohod, nato pa so se udeleženci udeležili različnih delavnic: športne elementarne igre, gasilske igre z gasilci,  eko ustvarjalna delavnica, delavnica zdrava šola in stojnica ekološkega centra SVIT,  udeleženci pa so si lahko izmerili tudi  krvni tlak. Naravno okolje, gibanje, medgeneracijsko druženje je velikega pomena za pozitivno življenje, zato se  takšnih neformalnih srečanj z učenci, starši, sorodniki in ostalimi nadejamo tudi v prihodnje.

 

 

Evropska vas

torek10. maj 2011

13 učencev se je v torek, 10. maja 2011  udeležilo prireditve Evropska vas v Murski Soboti na Trgu kulture. Naša stojnica je predstavljala grad Schönbrunn v okviru katerega smo predstavili zanimivosti iz  naše sosede. Dogajanje je bilo zanimivo tako na prireditvenem prostoru kot tudi pri stojnicah.
Vabimo vas, da se prireditve udeležite tudi naslednje leto.
Vedno se dogaja nekaj novega.

evropska1 e2 e3

 

 

 

 

 

Atletski mnogoboj

petek6. maj 2011

mnogoboj1mnogoboj2m3

 

 

 

 

 

V petek, 22. 4. 2011, smo opravili atletski mnogoboj. Učenci prve triade so ostali na šoli, kjer so tekmovali v troboju. Učenci višjih razredov pa so se najprej podali na pohod proti Črenšovcem, saj so tekmovali na stadionu tamkajšnje osnovne šole. Športni dan smo začeli ob 8.00 uri, atletski del pa ob 9.00 uri. Medtem, ko so učitelji pripravili posamezne postaje, so se učenci pripravili na športno aktivnost - ogreli, nato pa začeli s posameznimi disciplinami. Učenci niso imeli večjih težav, tekmovali so pošteno, tudi organizacijsko je vse potekalo nemoteno, tako da smo se vsi zadovoljni vrnili nazaj. Rezultati so izobešeni na oglasni deski za športno vzgojo.

 

Pohod ob reki Muri

četrtek5. maj 2011

 

pl1 pl4 planinski22

 

 

Četrtek, 5. 5. 2011, je bil po dolgem zimskem "spanju" spet dan za pohod pri naši skupni dejavnosti PK. Z učenci smo se odpravili na ravninski pohod ob reki  Muri vse do broda. Na poti smo opazovali neokrnjeno naravo, življenje v reki, se veliko pogovarjali, smejali in že snovali planinski načrt za novo šolsko leto. Idej ni manjkalo, med drugimi tudi ideja o ribarjenju po pohodu okoli Bukovniškega jezera. Ko smo prispeli do broda, smo se osvežili s pijačo, malo posedeli, nakar nas je prijazen možakar z brodom odpeljal preko reke. Pot nas je tako po drugi strani vodila vse do šole, kamor smo prišli ob 16.30 uri. Skupaj se je pohoda udeležilo 7 učencev, ostali so, žal, iskali najrazličnejše izgovore, ali svoje odsotnosti sploh niso opravičili. Planinski pozdrav.

 

Rokomet - področno tekmovanje

četrtek21. april 2011

r1 r2 r3 r4

Učenke, ki sestavljajo šolsko rokometno ekipo, so se 21. 4. 2011, udeležile področnega tekmovanja, ki je potekalo na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici. Področnega tekmovanja se je udeležila še OŠ Grad in matična šola. Naše tekmovalke so suvereno opravile z OŠ Grad, tekmovalke domače šole, pa so bile nekoliko boljše. Za osvojeno drugo mesto so učenke prejele medalje in pokal. Učenke so bile zadovoljne in komaj čakajo naslednjo tekmovalno sezono.

 

Zaključna prireditev projekta E-KNJIGA - STISTNI ROKO V PEST

petek22. april 2011

eknjiga

(vir: MŠŠ)

V petek, 22. 4. 2011, je v Ljubljani potekala zaključna prireditev vseslovenskega projekta E-KNJIGA –  STISNI ROKO V PEST, na katero so povabili predstavnike dvajsetih osnovnih šol (v projektu je sicer nastalo kar 132 e-knjig), ki so po mnenju strokovne komisije pripravile najboljše e-knjige. Med njimi je bila tudi naša šola, česar smo bili zelo veseli.
Čestitala ter nagrade in priznanja sta podelila dr. Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport, in g. Dominik S. Černjak, predstavnik sponzorja prireditve.

 

Ustvarjalne delavnice

četrtek14. april 2011

n1 n2 n3 n6

»Bilo mi je lepo!« so povedali učenci, ki so se udeležili ustvarjalnih delavnic, v četrtek, 14. 4. 2011, na naši šoli. Povabili smo tudi učence iz OŠ Odranci. Učitelji naše šole so jim pripravili pester program, saj so učenci lahko izbirali kar med šestimi delavnicami. Pri kreativni delavnici so učenci ustvarjali, šivali in lepili iz jeansa (starih kavbojk). Zanimivo je bilo videti tudi, kako spretni so bili fantje s šivankami. Pri glasbeni delavnici so učenci zaigrali na Orffova glasbila in zapeli. Zanimivo je bilo tudi pri likovno-matematični delavnici, kjer so učenci sestavljali poliedre različnih oblik in velikosti. Seveda so poskrbeli tudi za barvno usklajenost. Pri športno-računalniški delavnici so se učenci preizkusili v skoku v daljino in se posneli. Nato so svoj posnetek analizirali in pripravili kratek film (eden od teh se nahaja spodaj), ki so nam ga tudi predstavili. Učenci, ki so se priključili geografski delavnici, so spoznali življenje in navade Indijancev ter njihov način življenja. Izdelali so tudi indijanska oblačila, se namazali z bojnimi barvami in naredili maketo šotora. Pri delavnici mikroskopiranja so učenci spoznavali svet, ki je očem neviden, ugotavljali so tudi kako vpliva koncentracija soli na delovanje celice.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

 

Revija pevskih zborov v Lendavi

torek29. marec 2011

pevska1 pevska2 pevska3

V torek, 28. 3. 2011, smo se s šolskima pevskima zboroma udeležili območnega srečanja otroških in mladinskih pevskih zborov  v Lendavi. Revije pevskih zborov se je udeležilo 16 zborov, od tega 11 otroških in 5 mladinskih pevskih zborov, vsega skupaj 450 mladih pevcev. Ob 14.00 uri smo se z učenci dobili v glasbeni učilnici, kjer so učenci dobili še zadnje napotke in se opeli, ob 14.30 uri pa že odpeljali proti Lendavi. Kljub temu da je revija trajala dve uri in pol in da smo z obema zboroma nastopili v zadnji polovici prireditve, so se učenci odrezali zelo dobro, kar so potrdili tudi poslušalci. Pozitivne kritike pa smo dobili tudi od strokovne spremljevalke srečanja gospe Manje Gošnik-Vovk. Mislim, da ima revija za učence pozitivno vrednost, saj je poleg tega, da učenci sodelujejo pred tolikšnim občinstvom, s čimer pridobivajo izkušnje iz javnega nastopanja, najbolj pomembno, da se družijo s svojimi prijatelji iz drugih zborov in uživajo ob lastnem in tujem petju. (učitelj Miha Kavaš)

 

Novi cenik storitev

torek28. marec 2011

Svet zavoda je na svoji 15. redni seji, ki je bila v ponedeljek, 28. 3. 2011, potrdil novi cenik storitev, ki stopi v veljavo s 1. 4. 2011. Novi cenik je dosegljiv tudi na tej povezavi (priponka .xls).

 

Formativno spremljanje in ocenjevanje znanja pri športni vzgoji

sreda23. marec 2011

Že drugo šolsko leto je naša šola vključena v projekt formativnega spremljana in ocenjevanja znanja. Tokrat smo uro športne vzgoje v 6. razredu, dne 23. 3. 2011,  izvedli pred očmi ravnateljice in ostalih zunanjih učiteljev, ki sodelujejo v tem projektu. Pri uri smo lahko prepoznali elemente  diferenciacije, individualizacije, učenci so spremljali in beležili svoj lasten rezultat, se gibali in pri tem poskušali biti kritični do svojega napredka. Pri vsem skupaj smo  sledili tudi načelom fiziološke učinkovitosti, poučnosti in vadbo prikazali na zabaven način, z različnimi strategijami poučevanja in spremljanja njihovega znanja.

formativno1 formativno2

 

 

Pomladni koncert treh šol v Odrancih

ponedeljek21. marec 2011

koncert1 koncert2 koncert3

V ponedeljek, 21. 3. 2011, smo se z otroškim pevskim zborom (OPZ) in mladinskim pevskim zborom (MPZ) udeležili pomladnega koncerta šolskih pevskih zborov »Sončna pesem« na OŠ Odranci. Ob 15.30 uri smo se z avtobusom odpeljali proti Odrancem, kjer se je ob 17.00 začel koncert. Na koncertu so sodelovali tudi zbori iz OŠ Odranci in OŠ Franceta Prešerna Črenšovci. Ob koncu prireditve so vsi sodelujoči zbori skupaj zapeli še eko himno »Svet okrog sonca se vrti« in tako zaključili koncert. Po končani prireditvi je sledilo druženje mladih pevk in pevcev ob prisluženi malici. Učencem se je koncert zdel zanimiv, saj nimajo velikokrat možnosti, da svoje pevsko znanje pokažejo izven meja domače šole, obenem pa še skupaj zapojejo z okoli 200 pevci iz vseh treh omenjenih šol.

 

Spominska slovesnost v Monoštru

sobota19. marec 2011

V soboto, 19. marca, so se učenke naše šole, Larisa, Sergeja in Anja, udeležile spominske slovesnosti v Monoštru. Odbor Prekmurske čete in brigade nas je povabil k počastitvi spomina na padle v 2. svetovni vojni. Na monošterskem pokopališču so položili venec padlemu komandirju Prekmurske čete, Alojzu Škerjancu – Mirku. Dekleta so se predstavila s kratkim kulturnim programom. V današnji družbi, kjer se zdi, da so vse bolj pomembne materialne dobrine in pogosto nehote pozabljamo na vrednote, kot so tovarištvo ter pripadnost domovini, poskušamo na naši šoli tudi na tak način ohranjati spomin na pretekle dogodke in vrednote NOB.

slovesnost1 slovesnost3 slovesnost2

 

Plavalni tečaj

marec 2011

Učenci 1. in 3. razreda so imeli v tednu od 14. do 18. 3. 2011 plavalni tečaj v Termah Radenci. Preberite več o tem na http://sportnavzgojaos.ucoz.com/index/0-6

 

Turistična tržnica

torek15. marec 2011

Na tej povezavi si lahko ogledate nalogo (priponka .doc), ki je bila izdelana v okviru projekta Turistična tržnica.

 

Pust

torek8. marec 2011

Pust pust širokih ust,
v naših krajih strašni hrust.
Vile, škrati in grdobe,
so pregnale te v hladne rove.
p1 p2 p3 p4

 

Z našim pustnim rajanjem smo pregnali zimo. Na ta dan smo se učenci in učitelji našemili, povedali nekaj besed o običaju, se predstavili drug drugemu, pojedli slastne krofe in zarajali po vasi. Po pustni povorki smo se vsi skupaj odpravili na sosednjo šolo, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, in skupaj ob prijetni glasbi ter kratkem programu se družno zabavali in izbrali najlepše in izvirne maske.  

 

Rokometno tekmovanje

marec 2011

r1 r2 r3

V petek in ponedeljek, so mlajše učenke in učenci, odigrali medobčinsko tekmo v rokometu. Dekleta so igrala proti OŠ Odranci in so bila uspešnejša od nasprotnic. Pokazale so dobro igro v obrambi in napadu ter zasluženo zmagale. Učenci pa so igrali proti OŠ Odranci in OŠ Velika Polana. Nasprotnika sta bila trši oreh, tako da jih čaka še nekaj dela, da se bodo lahko uvrstili naprej na področno tekmovanje. Kljub temu čestitke vsem igralcem in zahvala navijačem za pošteno navijanje.

 

Sobotna šola

sobota5. marec 2011

sobotna2 sobotna3

V soboto, 5. marca 2011, smo z namenom spodbujanja nadarjenosti naših učencev organizirali sobotno šolo. Tema sobotne šole je bila obeležitev 70. obletnice ustanovitve OF in 20. obletnice slovenske samostojnosti. Sodelovali so nadarjeni učenci tretje triade. Na sobotni šoli so učenci bili deležni predstavitve NOB-ja v Prekmurju, nato pa so si ogledali film. Sledile so delavnice, kjer so učenci izdelovali zastave, obiskali vojaka iz druge svetovne vojne, peli partizanske pesmi in pisali oceno filma. Učencem je bil način učenja na sobotni šoli všeč, bili so zelo ustvarjalni.

 

Tehniški dan - Običaji naših dedkov in babic

četrtek18. februar 2011

tehniski tehniski2 tehniski3

V četrtek, 18. 2. 2011, smo učenci 6. r. imeli tehniški dan z naslovom Običaji naših dedkov in babic. Ta dan so se nam le-ti pridružili in skupaj smo preživeli prijeten dopoldan. Najprej sam si ogledali, kako so predice predle, gospa Vučko nam je to pokazala še v živo, potem so si ogledali delček iz filma Strici so mi povedali, ki je nastal po istoimenski predlogi romana Miška Kranjca, nato pa smo se pogovarjalo o običajih nekoč – lüpanje koruze in semena, čejsanje perja, gostüvanje, koline, kovaštvo, paša … Seveda pa smo dedke in babice povprašali tudi, kako je bilo nekoč v šoli. Naše ugotovitve si lahko ogledate v drugem nadstropju šole, kjer so razstavljeni plakati. Na koncu smo se naučili še vseh sedemnajst kitic pesmi Marko skače in plesati ljudski ples šamarjanko. Vsem je bilo zanimivo in dan je prehitro minil.

 

Slovenščina + športna vzgoja = ?

četrtek10. februar 2011

 

pic1 p2

Ali je mogoče povezati ta dva predmeta?! Seveda je. Na OŠ Prežihovega Voranca smo se v minulem tednu, 10. 2. 2011, lotili prav tega. Tako smo se slovenščino učili v telovadnici, seveda pa smo tam tudi telovadili. Ker je bil namen strnjene ure utrditi in preveriti tako slovenščino kot športno vzgojo, so bile naloge diferenciirane (razdeljene po težavnosti) in vključenih je bilo veliko elementov formativnega spremljanja. Učenci so se tako samoocenjevali ali pa so ocenjevali drug drugega in ugotavljali, kako daleč so na svoji poti učenja in znanja. Tako so razvijali kritično mišljenje in sproti utemeljevali svoje ugotovitve. V telovadnici so se poleg naše ravnateljice in sedmošolcev zbrali še ravnatelji petnajstih pomurskih šol in predstojnica ZRSS za šolstvo OE Murska Sobota, gospa Irena Kumer.  Učencem se je zdela takšna povezava zelo zanimiva, poučna, predvsem pa so ugotovili, kaj bo potrebno do naslednjega preverjanja oz. ocenjevanja še utrditi. Vsekakor to ni zadnja ura, ki je bila izvedena na tak način, saj smo prepričani, da mora sodobna šola težiti k takšnemu delu, ki je razgibano, izkušenjsko in vseživljenjsko.

 

Tekmovanje za zlato kuhalnico

četrtek3. februar 2011

 

kuhalnica kuhalnica2

Trije učenci naše šole so se v četrtek, 3. 2. 2011 udeležili tekmovanja za Zlato kuhalnico na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci. Tekmovanje je organizirala Turistična zveza Slovenije. Za našo šolo so tekmovali Marcel Kocon, Larisa Filip in Katja Šemen, ob pripravah na tekmovanje pa smo imeli še dve rezervi in sicer Niki Cigan in Ines Pozderec, ki pa sta obe na dan tekmovanja bili bolni. Učenci so pripravili piščančje prsi s sirom, matevža in preprosto dušeno rdeče zelje. Glede na to, da so se tekmovanja udeležili prvič, so se v kuhinji dobro znašli. Bili so uspešni in osvojili so srebrno kuhalnico oziroma priznanje. Tekmovanje je bilo zanimivo, naučili so se veliko novega in tudi druženje s sotekmovalci je bilo prijetno.

 

Poskusi v kemiji

torek1. februar 2011

 

kace zmagovalki

V torek, 1. februarja, smo pričeli pouk pri izbirnem predmetu poskusi v kemiji ( POK ). Pri tem predmetu sodelujejo učenci 8. in 9. razreda. Za prvi dan smo pripravili poskus »faraonova kača«. Razdelili smo se v tri skupine in pripravili pravo tekmovanje.

Največja faraonova kača je uspela meni in Jasmini. Bili sva navdušeni in se z njo tudi slikali. Tudi ostali učenci so bili uspešni. Dosegli so drugo in tretje mesto.  (Sergeja Lebar in Jasmina Vučko, učenki 9. razreda)

 

Športni dan v Mariboru

petek28. januar 2011

Danes, 28. 1. 2011, smo se učenci naše šole odpravili na drsanje v Ledno dvorano Maribor. Pot nas je peljala od naše šole do avtoceste, po kateri smo hitro prispeli do Maribora. Tam smo naredili krajši pohod, se najedli in že smo lahko drsali uro in pol. Seveda smo upoštevali pravila, ki veljajo za drsanje. Športni dan je hitro minil in mi smo se vrnili zdravi, malo izmučeni in polni vtisov tega športnega dne.

drsanje

 

 

Zimski pohod na Bobre

sobota22. januar 2011

pl1 pl2 plan3

pl4 pl5

V soboto smo opravili pravi zimski pohod  na Bobre. Temperatura zraka je bila  dokaj nizka, rahlo je tudi pihal veter, a smo bili primerno oblečeni (bunda, šal, kapa) tempo hoje pa pospešili, tako da nam je bilo po nekaj časa že prav toplo. Kljub majhnemu številu udeležencev (sedem učencev) smo na našem druženju uživali, pot pa prehodili v 2.5 ure. Učenci imajo za domačo nalogo, da na spletnem dnevniku opišejo svoje občutke.

V bodoče  je pričakovati, da se bodo  učenci  predhodno opravičili za njihovo odsotnost. Odsotnost lahko, pred pohodom, opravičijo kar preko spletnega dnevnika.
Pohodni pozdrav, učitelj Alojz.

 

Vse najboljše, gospod Anton Törnar!

petek14. januar 2011

Danes, 14. 1. 2010, se je z Abrahamom srečal župan naše občine, gospod Anton Törnar. Tudi kolektiv vrtca in šole z otroki in učenci mu iskreno čestita in želi vse dobro in uspešno delo še naprej.

zupan

 

Obisk Radia Maxi

četrtek13. januar 2011

Danes smo se učenke izbirnega predmeta vzgoja za medije odpravile ogledat prostore Radia Maxi v Ljutomeru. Sprejela nas je prijazna Vesna, ki nam je podrobno razložila vse o radiu, tej pa je na pomoč priskočil prav tako prijazen Bastino. Govorile smo v živo, prav tako smo se preizkusile v snemanju, kjer nam je pomagal gospod Bojan. Gospa Jasna pa nam je še razložila, kako lahko naročimo oglase oz. čestitke. Na obisku smo neizmerno uživale in se naučile mnogo novega. V spomin je nastala tudi spodnja fotografija.

radio

 

 

Rokometno tekmovanje

torek7. december 2010

rokomet

V Športni dvorani Črenšovci je v torek, 7. 12. 2010, potekalo tekmovanje v rokometu za starejše učence. Sodelovale so ekipe treh šol: OŠ Franceta Prešerna Črenšovci kot organizatorka OŠ Odranci in naša šola. Naši učenci so pokazali korak naprej v rokometnem znanju, borbenosti in kolektivnem duhu, a za zmago, žal, premalo. Prva ekipa se je uvrstila v nadaljnji sistem tekmovanja.
Vrstni red:
1. OŠ ODRANCI
2. OŠ ČRENŠOVCI
3. OŠ BISTRICA

 

Obisk Miklavža

ponedeljek6. december 2010

miklavz1 miklavz3

»Obredi so potrebni …« je rekel Mali princ … To je čas, ko je kakšen dan drugačen od drugega, kakšna šolska urica, ki nas uči in vzgaja na drugačen način. V tej uri se prepletajo sodobne oblike in metode poučevanja in pri tem  so aktivni učenci.
Že vrsto let nas na šoli obišče prvi dobri mož Miklavž. S sladkimi malenkostmi obdari vse, ki skupaj preživljamo vsakdanjik. Letos je imel Miklavž  s sabo zlato in črno knjigo. Že smo bili prepričani, da je pregnal peklenščke … Poudaril je, da smo vsi  »bolj ali manj pridni«. Da pa je dober mož rad pogleda skozi prste tistim, ki se trudijo biti pridni.
Košaro v jedilnici je še bolj napolnil s sadjem, v kapi pustil kakšen bonbonček, v roko nam vsem stisnil čokolado …
V letošnjem letu smo v folklorni skupini »Jankice»zaigrali igrico »Družina v preteklosti in danes«, ki smo jo skupaj poustvarjali na literarno predlogo Niki Cigan.V njej ni manjkalo plesa, otroških vragolij in družinskih odnosov, ki jih tako kot v preteklosti tudi danes družine živimo na lasten bolj ali manj učinkovito.
Učenci še posebej pa najmlajši v vrtcu so posebej doživeli »angelsko igranje« violinista učitelja Mihe.
Brez parkljev pa ni prave miklavževe tradicije, vsaka pravljica ima dobre in slabe junake, a  se mora končati srečno. V skrite kotičke smo ta dan shranili za tiste poznejše odrasle čase …
Anka Virag

 

Nogometno tekmovanje

november 2010

 

nogometno_tekmovanje

V sredo, 3. 11. 2010, smo se s starejšimi učenci odpravili na nogometno tekmovanje v Turnišče. Učenci so odigrali  dve tekmi. Proti DOŠ Dobrovnik so igrali neodločeno 2 : 2, proti OŠ Turnišče pa, žal, izgubili 5 : 1. Domačini so pokazali več znanja in se zasluženo  uvrstili naprej. Čestitke vsem igralce za trud in borbenost. (učitelj Alojz Krevh)

                                                                                    

 

Comenius projekt

torek16. november 2010

Že z začetkom tega šolskega leta je naša šola nadaljevala z delom v Comenius projektu in učenci so bili že zelo aktivni. Nazadnje so s pogozdovanjem pripomogli k izboljšanju okolja, tudi za prihodnje generacije. Več o delu v projektu preberite na povezavi.

 

Drugi planinski pohod - Atilova pot

petek5. november 2010

V petek, 5. 11. 2010, smo se odpravili po poti hunskega kralja Atile, imenovanega tudi “bič božji”, ki se je na enem od vojaških pohodov ustavil na Kapeli. Pričeli smo na parkirišču pri pokopališču v Radencih in sledili proti Kapeli. Pot je označena z belimi srci, tu in tam je kakšna puščica z imenom poti. Nadaljevali smo  proti cerkvi, od koder je čudovit razgled proti Radgoni in okoliških gričih.Nadaljevali smo proti Dolini miru, po gozdu do glavne ceste. Tu smo zavili desno po daljši poti in od tu le še sledi znakom Hlaponci, Radenska pot in nazaj proti  Kapeli. Nazaj smo se vrnili preko zapuščenega smučišča. Hodili smo v čudovitem vremenu, kar je vplivalo tudi na razpoloženje. Imeli smo se super.

atilova_pot


Tromejnik

četrtek30. september 2010

Na uvodni planinski izlet, na Tromejnik, smo se odpravili v četrtek, 30. 9. 2010, ob 13.00 uri. Pot smo začeli v Trdkovi, na začetku makadamske poti, se sprehodili do Tromejnika in nato pot nadaljevali po avstrijski strani. Vračali smo se po isti poti nazaj. V lepem jesenskem vremenu smo se veliko pogovarjali, spoznali koristnosti hoje v naravi, ob poti nabirali kostanje in veliko doživeli. Učenci so pritrdili, da so zelo zadovoljni in da komaj čakajo na naslednji pohod.

tromejnik

Ples

petek22. oktober 2010

V petek, 22. oktobra 2010, smo učenci 9. razreda pripravili ples za vse učence naše šole z imenom Halloween Party, s pričetkom ob 16.30 uri. Za učence smo pripravili veliko zabavnih iger, različna tekmovanja ipd. Učenci od 1. do 4. razreda so nas zapustili ob 18. uri, ko nas je obiskala čarovnica Helga. Z ostalimi smo ples nadaljevali. Pripovedovali smo si grozljivke, plesali; imeli smo se lepo. Ples smo zaključili ob 19.30 uri. Učenci 9. razreda smo nato pospravili telovadnico in zadovoljni odšli domov.

ples

Podelitev nagrade učenki Doroteji Fras

oktober 2010

Z veseljem sporočamo, da je naša učenka, Doroteja Fras, na likovnem natečaju na temo Starejši in prijateljstvo zasedla prvo mesto in tako osvojila lepo nagrado. Sliko lahko vidite tudi na naši publikaciji. Doroteja se je udeležila podelitve v Ljubljani, kjer je imela možnost srečati ministra dr. Igorja Lukšiča. Doroteji še enkrat iskreno čestitamo, prav tako pa čestitamo tudi njeni mentorici, učiteljici Karmen Modlic.

slika6 slika111

 

 

Športni dan - Kros

četrtek11. oktober 2010

V ponedeljek, 11. 10. 2010., smo imeli medobčinski kros v Črenšovcih. Tekmovale so štiri šole (OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, OŠ Miška Kranjca Velika Polana in OŠ Turnišče).

 

V šolo smo prišli ob osmih, kjer smo pričakali učitelje. Razdelili so nam malico in po razredih smo v koloni odšli v Črenšovce. Pred tekom nas je bilo malce strah. Na igrišču osnovne šole v Črenšovcih so že bile tri ostale osnovne šole. Najprej so nam pripravili veliko dobrodošlico in kratek program. Potem je sledil ogled proge za prvo triado, nato pa še za ostale. Proga je bila naporna in mokra, zato je bilo veliko spodrsljajev. Po prvih štirih odtečenih krogih je sledilo razkritje rezultatov. Prvih pet razredov je malicalo in odšlo proti naši šoli. Pozneje smo tekli še mi in sledilo je še podeljevanje nagrad za drugo in tretjo triado. Po opravljenem tekmovanju smo se vrnili na šolo. Bili so zelo izmučeni, a presrečni, da smo se na krosu tako dobro odrezali. Rezultate krosa si lahko ogledate na oglasni deski. (Dominik, 6. r.)

 

Naravoslovni dan - Gozd

četrtek7. oktober 2010

Učenci 4. razreda smo v četrtek, 7. 10. 2010, imeli naravoslovni dan na temo gozd. Odpravili smo se na Bukovniško jezero, ki ga zakrivajo prelepi bukovi gozdovi. Tam nas je sprejel gozdar, ki nas je popeljal po gozdni učni poti. Spoznali smo drevesne vrste v gozdu, gozdno železnico, živali v gozdu, gobe, močvirje in značilnosti gozdnega roba ter jelšev log.

 

Imeli smo eko-tehniški dan

torek5. oktober 2010

V torek, 5. 10. 2010, so si vsi učenci šole ogledali gledališko predstavo Pravljica o brezi. Pod vodstvom pravljičarke Jane Stržinar in učiteljev so učenci od 1. do 5. razreda ustvarjali z odpadno embalažo in naravnimi materiali. V učilnicah so nastajala pravljična drevesa. Učenci so spoznavali različne drevesne vrste in ravnanja z odpadki. Nekateri so s svojim drevesom ustvarili svojo pravljico, ki so jo delili z ostalimi učenci ob zaključku v telovadnici šole.

 

Požarna vaja

sreda 13. oktober 2010

Naravoslovni"

Mesec oktober je mesec požarne varnosti in prav zato smo danes, v sredo, 13. 10. 2010, na naši šoli organizirali požarno vajo, da smo obnovili naše znanje, kako ravnati v primeru požara. Gasilci prostovoljnih društev iz Bistric so nam ob tem pomagali in nam še enkrat razložili, kako ravnati v primeru požara. Za vse se jim še enkrat iskreno zahvaljujemo in jim kličemo na pomoč.

 

Naravoslovni dan

četrtek 7. oktober 2010

Naravoslovni"

V četrtek, 7. 10. 2010, so učenci 6., 7., 8. in 9. razreda imeli naravoslovni dan z naslovom Živali in rastline našega okolja. Od šole smo se peš odpravili proti reki Muri, kjer so bile organizirane različne delovne postaje – na eni so učenci spoznavali naravnogeografske značilnosti, določali drevesa in rastline v okolici, določali pestrost rastlin na omejenem območju in merili temperaturo v gozdu, na gozdnem robu in na travniku; potem pa jo tudi primerjali. Z ornitologom Željkom Šalamunom pa so se sprehodili od mosta reke Mure skozi gozd, spoznali drevesa in drugo rastlinje ter poslušanje petje ptic. Našli smo tudi raka v naši reki ter dve žabici; zeleno rego in sekuljo. Dan je bil zelo poučen in zanimiv.  

 

Obisk prometnih policistov iz Murske Sobote

četrtek 7. oktober 2010

policisti

Otroci so najšibkejši udeleženci prometa, zato smo si v tem šolskem letu učiteljice podaljšanega bivanja zadale kot eno prednostnih nalog ozavestiti učence, kako lahko sami poskrbijo, da bodo v prometu bolj varni. V ta namen smo pripravili že kar nekaj aktivnosti v razredu (pogovor o varni vožnji z avtomobilom, kolesom ter kako poskrbimo, da smo kot pešci v prometu bolj vidni in previdni, slikali smo na temo varna pot). Včeraj, 7. 10. 2010, smo na našo šolo povabili prometne policiste iz Murske Sobote. Policisti so nam predstavili, na kakšen način skrbijo, da smo bolj varni v prometu ter nam predstavili vozila, ki jim pri tem pomagajo. Učenci so si lahko ogledali motorno kolo, kombi za reševanje prometnih nesreč ter provido.

KAJ SMO SE NAUČILI?

- V avtomobilu moramo sedeti zadaj in biti moramo pripeti.

- Če se peljemo s kolesom, si obvezno moramo nadeti čelado, kolo pa mora biti brezhibno opremljeno.

- Kadar gremo v šolo ali na sprehod, hodimo po pločnikih. Zjutraj in zvečer si vzamemo kresničko, učenci prve triade pa potrebujejo še rutico.

Starši, poskrbimo vsi skupaj, da bodo naši otroci varni udeleženci v prometu!

 

Teden otroka

ponedeljek 4. oktober 2010

kino

Teden, ki je pred nami, je teden otroka. Prav zato smo se na naši šoli odločili, da bo pouk potekal v nekoliko drugačni obliki. Kaj vse smo in bomo počeli, si lahko preberete v programu zgoraj. Danes je bil prvi dan tega tedna, ki smo ga preživeli na zanimiv način. Najprej smo sprejeli naše prvošolčke v šolsko skupnost, potem pa smo se odpravili v Mursko Soboto. Učenci 6. razreda so spoznali delo v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, učenci od 7. do 9. razreda pa jedro tega mesta. Nato smo si ogledali še filme v kinu in tako zaključili naš prvi dan tedna otroka.(Katja Kustec)

 

Mednarodna izmenjava Slovaška

Ta teden se nekaj naših učencev in učiteljev nahaja na Slovaškem, natančneje v Bratislavi. Kliknite na povezavo in si preberite, kaj počnejo tam.

 

Športni dan - plavanje

četrtek24. september 2010

V mesecu septembru, 20. in 24. 9. 2010, smo uspešno in varno opravili prvi športni dan v tem šolskem letu. Z učenci druge in tretje triade smo se odpravili v zdravilišče Radenci, kjer so učenci uživali v vodi in vodnih norčijah. Učenci so plavali, tekmovali in se zabavali. Izvedli smo tudi preverjanje plavanja za 6. razred v okviru programa >Naučimo se plavati<. Po njihovem, je najboljše bilo na koncu, ker so lahko šli v topel bazen. Končni vrstni red tekmovanja si lahko ogledate na oglasni deski za športno vzgojo.

 

Naravoslovni dan Maribor

sreda22. september 2010

V sredo, 22. 9. 2010, smo se učenci od 6. do 8. razreda in spremljevalci odpravili na strokovno ekskurzijo v Maribor. V Mariboru smo si ogledali stari del mesta, mestni akvarij in terarij, drevesne vrste v mestnem parku in botanični vrt v Pivolah. Cilji naravoslovnega dne so bili spoznati botanični vrt in njegov pomen, opazovati ogrožene, redke ali že skoraj izumrle rastline, spoznati biodiverziteto Slovenije, prepoznavati rastline po tipičnih značilnostih, spoznati kulturne in zgodovinske znamenitosti srednjeveškega mesta, Maribor kot univerzitetno mesto, lego mesta in pa tudi spoznati življenje živali v umetnem okolju, opisati življenjske razmere pomembne za ribe, plazilce, žuželke … Naravoslovni dan je trajal od pol 8 do 15.00. V njem smo povezali znanje različnih predmetov; vreme nam je bilo naklonjeno in dan je v celoti uspel. Razstavo o tem dnevu si lahko ogledate v pritličju šole.

Obvestila