OŠ Prežihovega Voranca Bistrica

 

S kakovostnim delom in medsebojnim spoštovanjem, želimo mladim privzgojiti odgovornost do sočloveka, dela in življenja.

 

Vsi cvetovi bodočnosti so v semenu sedanjosti.

(Kitajski pregovor)

 

 

 

 

 

 

Zgodilo se je ...

 

Dejavnosti ob 100-letnici rojstva Ferda Godine

petek - torek4.-8 maj 2012

Letos Bistrice še posebej praznujemo ob 100-letnici rojstva pisatelja Ferda Godine. Prav zato smo tudi na naši šoli organizirali veliko dejavnosti povezanih s tem dogodkom; bralna značka, izdelovanje filmov, likovno ustvarjanje, sprehod do hiše ustvarjanja pisatelja in še mnogo drugega.
Vključili pa smo se tudi v praznovanje 3. občinskega praznika, ki je potekalo od 4. do 8. 5. 2012.

Petek, 4.5.2012

pet pet2

Na slavnostni občinski seji smo predstavili nagrajene izdelke likovnega in literarnega natečaja. V tem sta sodelovali obe osnovni šoli v občini – Osnovna šola Prežihovega Voranca Bistrica in OŠ Franceta Prešerna Črenšovci – in oba vrtca. Otroci in učenci so ustvarjali na tematiko iz povesti iz zbirke Sezidala si bova hišico, prispelo je veliko izdelkov, izbrani pa so bili najboljši. V dvorani na Dolnji Bistrici smo tako pripravili tudi razstavo le-teh.
Po slavnostni seji smo z obema zboroma sodelovali na srečanju zborov občine, kjer so naši učenci zapeli pisatelju v čast.

Sobota, 5. 5. 2012

Zgodaj popoldne je učenka naše šole, Teja Kolar 4. r., pričakala pohodnike ob hiši ustvarjanja Ferda Godine, kjer je prebrala dve povesti iz dela Sezidala si bova hišico.

Učenci, vzgojitelji in učitelji naše šole so sodelovali na slavnostni proslavi ob občinskem prazniku. Učitelji in vzgojitelji so sodelovali pri izvedbi proslave, učenci pa so skupaj z učenci sosednje osnovne šole zapeli občinsko himno Od nekdaj smo tu veseli lidje.

 

Ponedeljek, 7. 5. 2012

pon pon2 pon3 pon6 pon33

V telovadnici naše šole so se zbrali vsi folkloristi z občine; iz vrtca, šole in obeh odraslih folklornih skupin. Odplesali in zapeli so prekmurske in nekatere druge plese in pesmi.

 

Torek, 8. 5. 2012

tor1 tor2 tor3

Torek je bil zadnji dan občinskega praznika, ki smo ga zaključili na naši šoli. Dan smo začeli s podelitvijo bralne značke, kjer so vsi učenci, ki so prebrali Godinova in druga dela, dobili Godinovo bralno značko, ki se bo odslej tako tudi imenovala.
Sledila je razglasitev nagrajencev likovnega in literarnega natečaja in podelitev praktičnih nagrad.
Ob koncu pa smo pripravili proslavo Sezidala si bova hišico, v kateri so sodelovali učenci naše šole, učitelji in prebivalci Bistric in z njo zaključili cikel praznovanja 3. občinskega praznika.

 

 

OŠ Prežihovega Voranca Bistrica - prejemnik državnega priznanja KULTURNA ŠOLA 2012-2015

petek1. junij 2012

»Če hočemo razumeti sedanjost, se umestiti na premici kulturne identitete tega trenutka, je nujno, da poznamo svojo preteklost, nujno, da na tem potovanju poiščemo tiste točke, ki še posebej žarijo in spoznavamo tiste, ki so jih ustvarili,« je v priložnostnih Novinah ob 3. Občinskem prazniku Občine Črenšovci zapisal župan Anton Tornar.
To razmišljanje povezujem  z ustvarjanjem kulturnega utripa naše šole skozi čas mnogih dogodkov iz katerih črpamo modrost in občutek za lepoto vrednot. Mnogi ustvarjalci so s svojo izpiljeno govorico pripovedovali, z umetniškim čutom skozi pesem, glasbo in ples izrazili tisto, o čemer smo mi gledalci po tihem razmišljali. Na ta način smo skupaj doživljali veselje in smeh, radost in srečo. Vedno znova, leto za letom. Kot, da nikoli ne bo konca.

Državno priznanje, ki ga je naša šola prejela s strani Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, nam daje moč in pogum za nove stvaritve in veseli bomo velikega obiska tudi v prihodnje.

kulturna_sola

Podelitve priznanja v Vačah pri Litiji, 1. junija 2012 so se udeležili ravnateljica, Melita Tompa Lebar ter učenci Lana Donko, Martina Korošec in Marcel Kocon.
Iskrene čestitke in hvala vsem soustvarjalcem kulturnega dogajanja v sklopu naše šole, za bogate izkušnje in polepšan kakšen »siv« dan v življenju,


                                                                                                                           mag. Trezika Zamuda, ravnateljica

 

 

Zgodovinska raziskovalna naloga

petek1. junij 2012

naloga1 naloga2

1. junija 2012 je na OŠ Braslovče potekal zagovor zgodovinskih raziskovalnih nalog na državni ravni. V tem šolskem letu je bil splošni naslov raziskovanja Plačilna sredstva skozi čas. Naša naloga pa je imela naslov Hranilnica in posojilnica v Črenšovcih. Nalogo so izdelale učenke Sara in Katja Šemen, Lana Ritlop in Larisa Filip. Zagovora sta se udeležili Larisa in Lana, ki sta svojo nalogo zelo uspešno opravili tudi tam, seveda ob duhovni podpori sošolk, ki sta svoji sodelavki miselno podpirali. Učenke so delo dobro opravile, saj so si za nalogo prislužile zlato priznanje. Čestitamo.

 

 

Akvatlon

petek25. maj 2012

akvatlon V Moravskih Toplicah je v petek, 25. maja 2012, potekalo Prvenstvo OŠ Pomurja v akvatlonu, kombinaciji plavanja in teka. V lepem, a vetrovnem vremenu so se učenci in učenke pomerili v treh starostnih kategorijah. Učenci so najprej plavali, nato so splezali iz bazena, si obuli tekaške copate in odtekli proti cilju. V kategoriji mlajši učenci, rojeni 1999-2000, je tekel tudi Jure Vučko, učenec 6. razreda. Jure je 50 m plavanja in 800 m teka opravil s časom 4.33 in dosegel prvo mesto. Na državnem prvenstvu, ki bo 9. junija v Ljubljani mu želimo veliko uspeha.

 

Po Prešernovih stopinjah

četrtek24. maj 2012

p1 p2 p3

p4 p5

V četrtek, 24. 5. 2012, smo se učenci 8. in 9. razreda odpravili po Prešernovih stopinjah. Najprej smo se ustavili v Ljubljani, ker smo si ogledali Prešernov trg, Vodnikov trg, Blaznikovo tiskarno, Trnovo in druge pomembne postojanke v življenju pesnika. Nadaljevali smo do Kranja, kjer smo si prav tako ogledali njegov kip in muzej. Pot smo končali v njegovi rojstni vasi v Vrbi na Gorenjskem.

 

Prežihovci 2012 - Srečanje Prežihovih šol

18.,19. maj 2012

pre1 pre2 pre3

18. in 19. maja je bilo v Doberdobu v Italiji 34. Srečanje Prežihovih šol. Srečanje je potekalo v znamenju lepote na temo »Lepota je tam, kjer smo jo pripravljeni videti«.  Udeležile so se ga učenke orfove , iz 6. razreda Laura Majcen, Nina Petković, Anja Ciglar, Maša Gjerek, Ana Nicol  Ropoša in učenka Larisa Filip iz 8.razreda.
Laura Majcen je zapisala: » V Doberdobu je bilo lepo, prijazno so za nas poskrbeli, spoznali smo nove prijatelje in nekaj njihovih besed. Razkazali so nam Doberdob in grad Devin, kjer smo bili tudi v bunkerju. Najlepše mi je bilo na pikniku. Ogledali smo si tudi  naravoslovni muzej na Gradini. Zelo dobro smo se razumeli z njimi, obdržali bomo stike in prijateljstva. Šla bi še v Doberdob.«
Srečanja se je udeležila tudi ravnateljica, učence so spremljali učitelj Miha Kavaš, učiteljica Metka Filip in Elizabeta Petrovič.

 

Področno tekmovanje v atletiki

petek18. maj 2012

atletsko Dolores Kolman, Blaž Vučko, Kevin Vučko, Mihael Fotivec, Mitja Šandor in Matej Godina so se uvrstili na področno tekmovanje v Murski Soboti, kjer so uspešno zaključili tekmovanje. Vidnejši rezultat je dosegel Mitja Šandor v skoku v višino. Prvih dvajset učencev iz discipline, po vseh področjih, se uvrsti na državno tekmovanje, ki bo 6.6.2012 v Kopru. Mitja ima velike možnosti, zato mu zaželimo športno srečo. Čestitke vsem.

 

Dan druženja in gibanja vseh generacij

sobota12. maj 2012

sport1 sport2 sport3 sport4

Ta dan so letos organizirali v soboto, 12. maja 2012, povsod po Sloveniji. Učenci od 1.- 4. razreda so se pri šoli zbrali ob 9.00 uri zjutraj, učenci od 5.-9. razreda pa že ob 8.30 uri. Vsaka skupina se je na začetku ogrela in pripravila za pohod. Prav tako smo se vpisali na list za sodelovanje v »tekmovanju«, na katerem so izbrali najmlajšega in najstarejšega člana ter najštevilčnejšo družino tega pohoda. Prejemniki so prejeli tudi priznanja. Medtem časom, ko smo učenci bili na pohodu, so učitelji pripravili postaje, na katerih so se udeleženci družili in zabavali. Pred tem nas je čakala manjša pogostitev. Postaje na katerih smo se zabavali so bile elementarne štafetne igre, nogomet, košarka, odbojka, rolanje,... Udeleženci so si lahko izmerili tudi krvni tlak, indeks telesne teže in prisluhnili nasvetom za zdrav način življenja.

Pripravila: Martina Korošec, 7. razred

 

Evropska vas

sreda9. maj 2012

evropska1 evropska2 evropska3 evropska4

V sredo, 9. 5. 2012, smo se z učenkami 9., 8. in 6. razreda udeležili Evropske vasi v Murski Soboti. Na eni izmed stojnic smo predstavili državo Luksemburg. Obiskovalcem smo ponujali luksemburške kulinarične dobrote, razglednice, zastavice, kuharske knjige in recepte. Na stojnici je zadišalo po slivovi torti in prestah, na prireditvenem prostoru pa so učenke v kostumih, ki so predstavljali barve luksemburške zastave,  zapele in zaplesale znano luksemburško pesem.

 

Plavalna tečaja

april 2012

plavanj1 plavanje2 plavanje3

V mesecu marcu in aprilu smo opravili deset- in dvajseturni tečaj plavanja v Radencih. Vabimo vas, da si več utrinkov ogledate in podrobneje preberete vsebino o poteku tečaja na spodnji povezavi:

http://sportnavzgojaos.ucoz.com/index/0-34

 

Nogometno tekmovanje

sreda28. marec 2012

nogometno1 nogometno2

28.3.2012 so bile na naši šoli odigrane tekme 1.skupine v nogometu, za mlajše dečke. Sodelovala je OŠ Turnišče, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci in seveda naši učenci. Preberite si več na povezavi http://sportnavzgojaos.ucoz.com/index/0-42, kjer boste našli tudi več foto utrinkov.

 

Sejem Megra, Engra, Kogra

petek30. marec 2012

megra1 megra2 megra3 megra6megra4 megra5

V petek, 30.3.2012, se je 6 učencev 7. razreda udeležilo sejma MEGRA, ENGRA, KOGRA v Gornji Radgoni. Učenci so si najprej ogledali sejem, kjer  sta se jim podrobneje predstavili podjetji Bisol in Sledenje. Nato so tekmovali v sestavljanju dimnika iz porobetona. Naši učenci so pri tem dosegli 9. mesto. Na stojnici OZZ Murska Sobota pa je bil praktični prikaz deficitarnih poklicev (zidar, tesar, klepar-krovec, mizar, dimnikar in inštalater strojnih inštalacij), kjer so se lahko preizkusili tudi v polaganju parketa, zabijanju žebljev in kvizu, ki ga je vodil Jože Činč. 
Več si lahko ogledate v prvih 4 minutah posnetka, ki ga najdete na spletni strani http://www.tvidea.si/oddaje/video/1862/.

 

Folklorna revija Marko skače

četrtek29. marec 2012

folklora1 folklora2 folklora3folklora4folklora5

V četrtek, 29. marca smo s folklorno skupino  Jankice nastopali na folklorni reviji MARKO SKAČE v kulturni dvorani v Lendavi.
Naša skupina se je v letošnjem letu precej pomladila na reviji je zaplesala mlajši del skupine od 1. do 4. razreda.
V nastopu smo prikazali  plesno poustvarjanje in razigranost, tako kot smo učenci podružnične šole plesali v šestdestih, ko smo posnemali starejšo folklorno skupino na šoli in so nam dovolili biti oblečeni kot »pravi folkloristi«.
Predstavili smo se s spletom plesov: "Naj se janke zavrtijo:"
Seden stopajov- zibenšrit; Mravla k mlini pelala in ob brezhibnih tonih našega dueta harmonikarja Vlada in prve violine Mihe ob glasbi Bistrica je duga odplesali z odra. Da so bili »muzikanti vedno lepše napravleni« je vidno iz domačih fotografij. Da smo bili tudi mi  gledališko lepi si oglejte na spletni strani    http://www.pomurec.com/vsebina/8949/FOTO:_Otroske_folklorne_skupine_zatresle_oder_v_Lendavi
Spremljanje ostalih folklornih skupin je bilo za nas posebno kulturno doživetje.
Mentorica: Anka Virag

 

Nogometna tekma z Matejo

marec 2012

m2 m3 m4

m5 m6 m7 m1

Matejo Zver najboljšo nogometašico Slovenije smo spoznali na igrišču pri šoli, kjer je imela svoj trening.
Ponosni smo bili, da imamo nekdanjo učenko, ki je vrhunska v nogometu.
Uživali smo v njeni odlični igri. Posebej fantje se niso mogli načuditi kako je dobra nogometašica. 
Lep pomladni dan v marcu nam bo posebej ostal v spominu.
Čeprav ni bilo časa za pogovor o Islandiji za katero je igrala nogomet nekaj let. Še na avtograme bi skoraj pozabili.
Kot je zapisala pri avtogramu “od Islandije do beltinske šume….” mi dodajamo srečno Mateja
Dogovorili smo se da še pride na šolsko dvorišče.
Učenci in učiteljice OPB

 

Turistična tržnica - učenci naše šole prejeli srebrno priznanje

četrtek29. marec 2012

t1 t2 t3 t4

V četrtek, 29. 3. 2012 je v Murski Soboti potekala turistična tržnica, na kateri je sodelovala tudi skupina učencev naše šole. Za svojo zelo zanimivo in odlično predstavitev so prejeli srebrno priznanje. Učencem ob tej priložnosti čestitamo!

 

 

Medobčinsko tekmovanje v rokometu za mlajše dečke

torek20. marec 2012

r1 r2 r3 r4

V torek, 20.2.2011, je na naši šoli potekalo tekmovanje v rokometu. Sodelovali so učenci 6. in 7. razreda, ter OŠ Miška Kranjca Velika Polana in OŠ Odranci. Naši učenci so igrali neodločeno proti  OŠ Odrance in žal izgubili proti OŠ Velika Polana. Prvo mesto je tako zasedla OŠ Velika Polana, drugo mesto OŠ Odranci in tretje mesto OŠ Prežihovega Voranca Bistrica.

 

 

Pomladni koncert treh šol

petek23. marec 2012

V športni dvorani OŠ Prežihovega Voranca Bistrica se je včeraj slišalo petje sedmih pevskih zborov iz treh osnovnih šol. Vabimo vas, da si na spodnji povezavi ogledate utrinke.

http://www.pomurec.com/vsebina/8828/FOTO:_Na_Bistrici_zazvenela_pomladna_pesem

 

 

Utrinki z dneva odprtih vrat na portalu SIO

petek2. marec 2012

Spoštovani starši in učenci, na spodnjih dveh povezavah si lahko ogledate posnetek in prispevek z dneva odprtih vrat, ki je potekal v petek, 2. marca 2012.

http://www.sio.si/sio/sio_portal/novice/novica/article/1707.html

http://tvslo.si/#ava2.131087005

 

Vabilo na turistično tržnico - Turizmu pomaga lastna glava

marec 2012

Pridružite se nam na turistični tržnici.

Kje? Mercator center Murska Sobota

Kdaj? 29. 3. 2012 od 14.ure do 18. ure

vabilo_TT

 

 

Turistična naloga 2012

marec 2012

Na tej povezavi (priponka .docx) si lahko ogledate turistično nalogo.

 

 

Utrinki z dneva odprtih vrat

petek2. marec 2012

Na spodnji povezavi si lahko ogledate utrinke z dneva odprtih vrat, ki je potekal v petek, 2. marca 2012.

 

http://www.pomurec.com/vsebina/8421/FOTO_Starsi_otrok_na_Bistrici_ponovno_sedli_v_solske_klopi

 

Kaj se skriva pod masko

ponedeljek20. februar 2012

u1 u2 u3 u4u5

V času zimskih počitnic, točneje 20. 2. 2012, so učenci OŠ Prežihovega Voranca Bistrica in Franceta Prešerna Črenšovci počitniški dan preživeli nekoliko drugače. Ta dan so preživeli kar v šoli. Udeležili so se ustvarjalnih delavnic, na katerih so počeli marsikaj zanimivega.
Pod vodstvom mentorjev so ustvarjali v 7. delavnicah. V likovno ustvarjalni delavnici, kjer so spremenili svojo podobo za en dan tako, da so si poslikali obraze, v kozmetično ustvarjalni delavnici, kjer so se naučili nekaj o negi kože in izdelali tudi obrazne maske, v jezikovni delavnici, kjer so spoznali super junake iz stripov, v zgodovinski delavnici, kjer so spoznali običaje našega časa in izdelali oblačila za pozvačina, v likovno računalniški delavnici, kjer so digitalno obdelali svojo fotografijo, v kuharski delavnici, kjer so pekli pustne dobrote – miške in flancate in v miselni delavnici, kjer so se igrali igre naših babic in dedkov.
Več lahko preberete na povezavi:
 http://www.pomurje.si/aktualno/reportaze/kaj-se-skriva-pod-masko/

 

 

 

Smučarski tabor v Kranjski Gori

februar 2012

t1 t2 t3 t4

Učenci 8. razreda so se od 13. do 17. februarja udeležili smučarskega tabora v Kranjski Gori. Razdeljeni v tri skupine so učenci hitro osvojili smučarsko znanje in se naučili voziti z vlečnico in sedežnico. V sredo popoldne so se posvetili teku na smučeh in bili navdušeni nad novo osvojeno aktivnostjo. Ogledali so si Kranjsko Goro ponoči, se sprostili v bazenu, se seznanili  z varnostjo na smučišču in z drevesi ter rastlinami, ki rastejo na Gorenjskem. Zadnji dan so uspešno opravili smučarski veleslalom in dosegli  super rezultate.
Učence sta spremljala učitelj športne vzgoje Alojz Krevh in razredničarka Elizabeta Petrovič.

 

 

 

Zimski športni dan

sreda15. februar 2012

zimski1 zimski2 zimski3 zimski4 zimski5

Na naši šoli je potekal 15. februarja 2012 zimski športni dan „Zimske igre“ za I. triado. Učenci so ta dan začeli z malico. Kako je ta dan potekal naprej? Zaradi močnega vetra smo športne igre izvedli v šolski telovadnici. Med glasnim navijanjem nam je v telovadnici postalo zelo vroče. Po končanih igrah so učenci oblekli zimska oblačila in se odpravili na sneg. Učenci so zunaj naredili snežake, se kepali in vlekli s sankami po šolskem igrišču. Zimske radosti so nam prehitro minile.

 

Zimski športni dan - drsanje v Mariboru

četrtek2. februar 2012

sdan1 sdan2 sdan3 sdan4

Učenci 4., 6. in 9. razreda so opravili še 3. športni dan v tem šolskem letu. Glede na letni čas smo se odločili za drsanje v Mariboru, v Ledni dvorani Tabor. Pred šolo smo se zbrali ob 9.15 uri, podali krajša organizacijska in varnostna pravila, razdelili malico in se z avtobusom odpravili proti Mariboru. Izstopili smo pri Narodnem domu in se peš podali ob reki Dravi vse do dvorane. Ob 12.00 uri smo pričeli z drsanjem. Učencin so vadili drsalne korake, uživali ob glasbi in se sprostili. Pred šolo smo se vrnili ob 15.00 uri.

 

Ravnateljica mag. Terezija Zamuda prejela priznanje Blaža Kumerdeja

petek3. februar 2012

prejem1 prejem2 prejem3

"Življenjskega uspeha ne merimo z dolgostjo življenja, premoženjem, častmi in vplivnostjo. Ljudje, ki so na poti k blaginji zdravega življenja, ga merijo s služenjem, s tem, kaj lahko ponudijo drugim."
Greg Anderson

Mag. Terezija Zamuda, je prejšnji teden, 1. 2. 2012, prejela najvišjo nagrado na področju šolstva - in sicer priznanje Blaža Kumerdeja.
Ob zelo pomembnem življenjskem uspehu, bi Vam, spoštovana ravnateljica in sodelavka, radi izrekli iskrene čestitke, obenem pa bi se radi zahvalili za ves trud, ki ga vložite v delo z vsemi udeleženci
učno-vzgojnega procesa.

Kolektiv vrtca in šole

 

 

Zlata kuhalnica

četrtek2. februar 2012

V četrtek, 2.2. 2012 so se trije učenci 8. razreda udeležili kuharskega tekmovanja za Zlato kuhalnico. To so Larisa, Katja in Marcel. Tekmovanje je bilo v Radencih in sicer so tekmovalci kuhali štajersko kislo juho in pohorsko omleto. Delo jim je šlo dobro od rok, uspešno so opravili tudi uvodno predstavitev in na koncu osvojili srebrno priznanje. Čestitke vsem trem. Ekipo je na tekmovanju obiskala tudi naša ravnateljica. Spremljali sta jih učiteljici Marija Seršen in Marija Kustec.

zlata1 zlata2 zlata3 zlata4

 

 

Napovedujemo - vabilo na delavnice za nadarjene učence v zimskih počitnicah

ponedeljek20. februar 2012

Na tej povezavi najdete vabilo za učence 2. triade (priponka .pdf).

Na tej povezavi najdete vabilo za učence 3. triade (priponka .pdf).

 

Drugi nogometni turnir

sobota21. januar 2012

21. 1. 2012 je  na naši šoli potekalo nadaljevanje turnirja v malem nogometu za igralce U10 in U12 v okviru zbiranja sredstev  za obnovo šolskega otroškega igrišča. Pri skupini U10 je na koncu slavili NK Veržej, pri skupini U12 pa ekipa ND Nafta 1. Vsem iskrene čestitke in hvala za sodelovanje.  Lepo vabljeni na košarkarski turnir, ki bo v soboto, 4. 2. 2012. Preberite več na tej povezavi...

nogomet1 nogomet2 nogomet3

 

 

Obisk televizijske hiše Idea TV

sreda18. januar 2012

V sredo, 18. 1. 2012, smo se učenci vzgoje za medije odpravili v MS z
namenom, da si ogledamo televizijsko hišo Idea TV. Ogledali smo si
prostore, v katerih ustvarjajo in razložili so nam, kaj dela posamezen
delavec na tej televiziji. Na koncu smo se v vlogi le-teh lahko tudi
preizkusili.

obisk1 obisk2 obisk3

 

Aktualno - spremembe v postopku ugotavljanja upravičenosti do subvencionirane šolske prehrane

januar 2012

Od januarja 2012 je skladno z Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (Ur. L. RS št. 62/10 in 40/11 – ZUPJS) in Zakonom o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 (Ur. l. RS, št. 110/11) spremenjen sistem uveljavljanja pravice učencev do subvencije za malico in kosilo.
Od 1. 1. 2012 oddajo učenci/starši vlogo za dodatno subvencijo za malico/kosilo na pristojnem Centru za socialno delo in ne več na šoli. Obrazec najdete na tej povezavi - http://www.mddsz.gov.si/si/. CSD bo o pravici odločil z odločbo.
Sklep, ki ga je šola izdala pred 1. 1. 2012 bo veljal do konca šol. leta, razen če pride vmes do odločanja o kateri drugi pravici po ZUPJS (denarna pomoč itd. – v teh primerih se preveri tudi upravičenost učenca do subvencionirane prehrane).

Pripravila mag. Erika Hvala, svetovalna delavka

 

Otroški šolski parlament

četrtek12. januar 2012

parlament 22. OTROŠKI ŠOLSKI PARLAMENT  2011/2012

Otroški parlament je program vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo.
Je ena  od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o vprašanjih, ki jih po demokratičnem postopku izberejo sami. 

 

»SLOVENIJA IMA JUNAKA«, je bil naslov predstave Ekološko-kulturnega društva Za boljši svet iz Maribora, ki je ta četrtek navdušila otroško in odraslo občinstvo naše šole.

Povedli so nas v svet čisto preprostih junakov, ki so blizu nas, v svet junakov, ki so med nami, a jih pogosto ne vidimo. So preprosti, enostavni, življenjski. Brez njih bi naš svet težko funkcioniral.

Bistvo teme letošnjega šolskega parlamenta »Junaki današnjega časa – kdo so in zakaj?« smo razkrivali tudi v delavnicah, ki so sledile v nadaljevanju. Šolski dan pa smo zaključili s skupno predstavitvijo razmišljanj učencev posameznih razredov. S svojo kreativnostjo izražanja misli o izbrani temi so pokazali, da jim ni vseeno o tem, v kakšnem času živijo in kakšne junake svet potrebuje.

 

Dvoranski nogometni turnir

sobota14. januar 2012

V soboto, 14. 1. 2012, je v telovadnici naše osnovne šole prvič potekal turnir, s katerim zbiramo sredstva za obnovo šolskega otroškega igrišča, in sicer v organizaciji NK Virs Bistrica in naše šole. Turnirja U6 se je udeležilo 7 ekip, turnirja U8 pa 8. Pri mlajših dečkih je zmagalo domače moštvo - NK Virs Bistrica, pri starejših pa NK Veržej. Vsem udeležencem tekmovanja pa, seveda, iskreno čestitamo. Lepo vabljeni na naslednji turnir, ki bo v soboto, 21. 1. 2012, s pričetkom ob 8.00 uri. Preberite več na tej povezavi...

turnir1 turnir3 turnir4

turnir5 turnir6 turnir2

 

Delavnica v angleščini - Christmas Workshop

četrtek22. december 2011

V četrtek, 22. 12. 2011, je na šoli za nadarjene učence oz. tiste, ki so
za to bili predlagani bila organizirana delavnica v angleščini -
Christmas Workshop. Najprej smo se pogovorili o Jelenčku Rudolfu in si
ogledali risanko v angleščini, sledilo je odkrivanje tradiconalne
božične večerje v Ameriki, na koncu pa smo še sami spekli medene može -
Gingerbread men - ki so tudi eden izmed znanilcev božičnega časa.

delavnica1 delavnica2 delavnica3

 

V spomin Gjurovi mamci (1910 - 2011)

Srečujemo se na hodniku z učenci in s posebnim spoštovanjem  me ogovorijo.
»Škoda, zdaj pa ne bomo mogli več k naši mamci na obisk.«
Pravijo, da mora vsak človek pustiti za sabo kakšno sled po katerem se ga bomo spominjali. A redki so ljudje, ki za sabo ne pustijo le sledi pri  svojih dragih sorodnikih, ampak v  generacijah učencev naše šole.
 V vsakem od nas ste draga mamca pustili del vaše življenjske radosti, pesmi in veselih zgodb
V spomin na naše skupno prijateljevanje smo prižgali 10047 virtualno svečo na spletni strani Prižgite virtualno svečo - Prižgi svečo manj (http://svecamanj.si/stran/prizgi_sveco) 
Hvala Vam za mnoge lepe spomine in mirno počivajte.   

 

Predstava Janko in Metka

sobota17. december 2011

V soboto, 17. 12. 2011, sta Janko in Metka le našla domov k svojemu očetu. V predstavi, v kateri smo uživali mladi in malo manj mladi, smo ponovno obudili to zelo znano pravljico. Vsem, ki ste pri nastajanju kakorkoli sodelovali se iskreno zahvaljujemo. Uživajte v utrinkih predstave.

p1 p2 p3

 

Zbrani ob mizi...

sreda21. december 2011

Sredin pozni popoldan, 21. decembra, se je že prevesil v večer, ko smo četrtošolci končali razredno druženje z našimi dedki in babicami.
Zelo veseli so bili našega povabila, saj so se nanj tudi številčno odzvali in nam ta predpraznični čas polepšali s svojimi spomini.
Tema našega srečanja je bilo ljudsko izročilo našega kraja in prav dedki in babice so znali o tem največ povedati.
V napetem pričakovanju vedno novih in zanimivih zgodb in prigod o »vaških cumpernicah, đilerih, Müri, poscanem joušju…smo to bogato in še živo ljudsko izročilo Bistric in okoliških krajev podoživljali.
HVALA BABICE IN DEDKI, vaši spomini so polni ljudskega izročila in še naprej ga prenašajte na mladi rod.
Edino na ta način, ga bomo v naših krajih lahko obdržali živega in nepozabljenega.

Hvala za prijetno, nepozabno druženje
 in obilo zdravja v novem letu
 VAM želimo vaši vnuki in vnukinje z učiteljico Zlatko Jerebic.

bd

 

Obisk svetega Miklavža

ponedeljek6. december 2011

Sv. Miklavž je gotovo eden najbolj priljubljenih svetnikov. S posebnim veseljem ga pričakujejo otroci, ko na večer pred 6. decembrom hodi okrog in jim prinaša darove - pridne nagrajuje, poredne pa prepusti kaznim svojih spremljevalcev, parkeljnov. Tudi naše učence je na ta dan obiskal v šolski telovadnici. Učence je spremljal celo leto in si v svojo zlato knjigo zapisal vse, kar so učenci dobrega storili. Tiste poredne pa je zapisal v njegovo črno knjigo. Takšnih je bilo zelo malo, zato se je odločil, da majhno pozornost razdeli med vse.

m1 m2 m3

m4 m5 m6

 

Radijska oddaja BIBA BUBA BAJA

sreda30. november 2011

Radijsko oddajo BIBA BUBA BAJA smo za Murski val posneli prvošolci in prvošolke naše šole v sredo, 30. 11. 2011. Novinarka Jerneja je s čisto pravim mikrofonom posnela naša mnenja o ščetkanju zobkov. Radi smo razmišljali o skrbi za čiste zobe. Najlepše pa je bilo poslušati oddajo po radiu. Naši glasovi so pri pesmicah zveneli ubrano in sproščeno.

r1 r2 r3

 

 

Dan generala Rudolfa Maistra

sreda23. november 2011

Na šoli smo z radijsko oddajo in razstavo počastili spomin na dogodke v letu 1918. Po razpadu Avstro-Ogrske so na njenem ozemlju začele nastajati nove države. Med njimi najprej Država SHS, nato Kraljevina SHS. Generalu Rudolfu Maistru gre zasluga za obrambo štajerske meje in mesta Maribor. S ponosom pa se spominjamo tudi našega rojaka Jožefa Godine, ki se je pridružil generalu Maistru, v želji priključiti Prekmurje Državi SHS, pozneje Kraljevini SHS. Z vojsko, ki jo je pripeljal iz Medžimurja, je osvobodil Dolnjo Bistrico, ki je bila leta 1918 prvo osvobojeno ozemlje v Prekmurju. Duhovnik Jožef Godina je dolga leta živel in deloval v Clevelandu v ZDA, pozneje pa na avstrijskem Koroškem, kot duhovnik šolskih sester.  17. avgusta letos so njegove posmrtne ostanke prepeljali na domače pokopališče na Dolnji Bistrici. Na spodnjih slikah si lahko ogledate utrinke z razstave.

maister1 maister2 maister3

 

 

slovz

petek18. november 2011

Na naši šoli in v vrtcu je 18. novembra 2011 potekal projekt »tradicionalni slovenski zajtrk«. Učenci so dan začeli z zajtrkom; na mizi je bil kruh, maslo, med, mleko in jabolko, vsa ta živila pa so slovenskega porekla. Kako je potekal dan na naši šoli?

Učenci od 1. do 3. razreda so se pogovarjali o tradicionalnem slovenskem zajtrku Nekoč in danes, spoznali, kako nastanejo živila in se pogovorili o gibanju za zdravje. Obiskal jih je tudi čebelar.

z4z7z6z8
Učenci 4. in 5. razreda so spoznali, kako nastane kruh, spoznavali zajtrk nekoč in danes in čebelarstvo ter bili aktivni pri športnih dejavnostih.

z1z10
Učenci od 6. do 9. razreda so se izobraževali o pomenu zajtrka za uspešno delo v šoli in izvedli delavnico tradicionalni zajtrk, nato pa so se še razgibali s pomočjo aerobike in glasbe.

z2 z3z9

 

Rastem s knjigo

ponedeljek14. november 2011

Učenci 7. razreda so v okviru nacionalnega projekta »Rastem s knjigo« v ponedeljek, 14. 11. 2011, obiskali knjižnico Lendava.
 Cilj nacionalnega projekta je spodbujanje bralne kulture, spodbujanje motivacije za branje pri šolarjih in njihovo obiskovanje splošnih knjižnic.
Poleg tega pa se da izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo tudi vsakemu sedmošolcu.
 Spoznali so splošno izobraževalno knjižnico, se seznanili z najnovejšim mladinskim leposlovjem in predstavljena njim je bila knjiga Dese Muck: Blazno resno o šoli. Spoznali pa so tudi življenje in delo našega rojaka Ferda Godine.
Učence sta spremljali knjižničarka Elizabeta Petrovič in učiteljica Katja Kustec.

k1 k2 k3 k4 k5

 

Branje ob tednu otroka

petek7. oktober 2011

V petek, 7. 10. 2011, so učenci 4. in 5. razreda v knjižnici poslušali zgodbe iz knjige Sezidala si bova hišico, ki jo je napisal naš rojak Ferdo Godina. V nadaljevanju so učenci iz obeh razredov mešano po skupinah literarno poustvarjali in nastale so zanimive pravljice.

branje1 branje2

 

Tehniški dan - 4. razred: Hišica iz kartona in 5. razred: Hladilna torba

torek4. oktober 2011

V torek, 4. 10. 2011, so četrtošolci in petošolci v svojih učilnicah pripravili delovno okolje ter poprijeli za orodje. Pri delu so se učili natančnega merjenja, rezanja kartona/stiropora ob kovinskem ravnilu z olfa nožem ter spretnega lepljenja. Končne izdelke so tudi preizkusili in jih razstavili na šolskem hodniku.

tehniski1 tehniski2

 

Tehniški dan - Ljudska glasbila in plesne viže na Slovenskem

ponedeljek 3. oktober 2011

V ponedeljek, 3. 10. 2011, je za učence 5. – 9. razreda potekal tehniški dan z naslovom »Ljudska glasbila in plesne viže na Slovenskem«. Prvi del je potekal telovadnici, kjer je prof. Tomaž Rauch predstavil in zaigral na različne slovenske ljudske instrumente. Po malici je sledila delavnica, kjer so učenci izdelali dva ljudska inštrumenta, vugač (lončeni bas) in nunalco. Učenci so na instrumenta ob pomoči prof. Tomaža Raucha tudi zaigrali in zapeli. Video utrinke si lahko ogledate spodaj v priloženem filmčku.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Športni dan - kros

oktober 2011

5. 10. 2011 smo opravili športni dan – kros. Kros se je odvijal v Turnišču. Udeležile so se ga štiri šole, in sicer OŠ Turnišče, OŠ Miška Kranjca Polana, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci in OŠ Prežihovega Voranca Bistrica. Zjutraj smo se ob 8.15 začeli zbirati pred našo šolo. Okoli 8.30 so prišli avtobusi in nato smo se odpravili k OŠ v Turnišču. Ko smo prišli tja, smo se zbrali po razredih in si ogledali progo. Ko smo si jo ogledali, smo imeli malico, lahko smo šli na WC ali pa smo se šli preoblačit. Nato smo kmalu začeli s tekom. Najprej so tekli nižji razredi, nato starejši. Ko so mlajši tekli, smo se starejši ogrevali. Seveda smo tudi navijali za mlajše. Učenci iz naše šole so tekli zelo dobro. Velko jih je osvojilo medalje in vsi so tekli po svojih najboljših močeh. Ko smo odtekli, smo bili zelo lačni, zato smo šli jest. Nato je sledila razglasitev prvih treh tekmovalcev po posameznem razredz. Ob 12. uri smo se odpravili domov. Na športnem dnevu je bilo zelo lepo. Vesela sem da so učenci OŠ Bistrice dosegli tako dobre rezultate. (napisala: Niki Šemen)

kros1 kors2 kros3 kros4

 

Kolesarjenje v 4. razredu

oktober 2011

Včerajšnje kolesarjenje je bilo zabavno. Od začetka poti pa do konca poti sem se pogovarjala z mamo in sošolko. V parku šole Franceta Prešerna Črenšovci so mi bili všeč leseni kipi in lesena igrala. Tam so nas pričakali s hladnim sokom. Ko smo si ogledali park, smo se še lahko poigrali na igralih. Pred odhodom domov smo hoteli na sladoled v slaščičarno Čebelica, a je bila že zaprta. Potem smo si lučke kupili v trgovini in se vrnili domov. Skupaj z učiteljico, sošolci, starši in babicami smo preživeli prelep popoldan. Teja Kolar (4.r)  

koles1 koles2 koles3

 

Fleksibilni predmetnik

četrtek in petek29.- 30. september 2011

olimjeV četrtek in petek, 29. in 30. 9. 2011, smo štirje učitelji skupaj z ravnateljico na vseslovenskem posvetu Fleksibilni predmetnik in aktualni izzivi osnovne šole v Podčetrtku predstavili primere prakse, ki smo jih v prejšnjem šolskem letu izvedli na naši šoli. Učitelja Katja Kustec in Alojz Krevh sta predstavila prispevek z naslovom Formativno preverjanje znanja pri medpredmetni povezavi slovenščine in športne vzgoje. Učitelj Teo Pucko je predstavil primer Prošnja, učiteljica Elizabeta Petrovič pa Medpredmetno povezovanje - zgodovina in nemščina. Prejeli smo veliko pohval, kar nas je še bolj spodbudilo za delo v nadaljnje.

 

Vse najboljše za 101. rojstni dan, draga babica!

Ko leto za letom prihajamo voščit naši babici za rojstni dan, odhajamo od nje za veliko izkušenj bogatejši.
Služi jim sreča, saj imajo ob sebi vse generacije sorodnikov , prijateljev in znancev. Sto in sto želja se nam je porodilo v srcu, ko smo zlagali čestitko za njihov jubilej. Sto prva pa je zazvenela  tako:  
»Mi zato smo k vam prišli,
da bi Vam čestitali srečno, zdravo in veselo,
naj Vam bo draga mamca 101 leto celo.«

Učenci in kolektiv šole.

101rd1 101rd2 101rd3

 

Prvi šolski dan

četrtek1. september 2011

prvi1 prvi2 prvi3 prvi4 prvi5 prvi6 prvi7 prvi8 prvi9

1. septembra, v lepem poletnem dnevu, je 23 otrok prvič prestopilo šolski prag OŠ Prežihovega Voranca Bistrica. Učence smo sprejeli z igro, pesmijo in plesom. Za veliko presenečenje je poskrbela gospa ravnateljica, ki je prvošolcem podarila veliko žabjo torto. Ta dan bo prvošolcem in njihovim staršem zagotovo ostal v lepem spominu.

 

Novo šolsko leto

 

Če človek z zaupanjem stopa po poti svojih sanj in si prizadeva živeti, kakor si je zamišljal, potem bo doživel uspeh, kakršnega sploh ni pričakoval, je zapisal Henry David Thorea.

Dragi učeni, spoštovani starši!

Pred nami je še eno novo šolsko leto. Ne morem si kaj, da ob tem ne bi pomislila na množico otrok v vrtcu in učencev v osnovni šoli. Vsem se odpira nekaj povsem novega . Verjamem, da boste kljub začetni negotovosti našli, kar vam ustreza in zmogli doseči svoje cilje. Naj vam bo vodilo ljubezen in misel na to, da boste ob sebi imeli vedno nekoga, ki vas ima rad, ki bo nekje ob vas, z vami.
Iskreno upam in želim, da vas v novem šolskem letu in v življenju nasploh čakajo lepe stvari, saj za vse nas velja, žanjemo, kar sejemo. Verjamem, da bomo skupaj znali doživeti mnogo zanimivega in prijetnega in poželi uspehe, ki si jih želimo. Uspešno na tej poti,

                                                                                  mag. Terezija Zamuda, ravnateljica

sola1 sola2 sola3

 

Obvestila