OŠ Prežihovega Voranca Bistrica kulturnazsola

Odgovorna šola preudarno, vedoželjno in ustvarjalno v bodočnost.

 

Šolsko leto 2015/16 ...

 

Prireditev ob Dnevu državnosti in zaključku šolskega leta

petek 24. junij 2016

15

32

V petek, 24. 6. 2016 smo učenci in zaposleni na OŠ Prežihovega Voranca Bistrica pripravili prireditev ob počastitvi dneva državnosti in hkrati zaključno prireditev ob koncu šolskega leta. V velikem številu smo se zbrali v šolski telovadnici naše šole ob 11.30 uri in pričeli s programom. Po uvodnem pozdravu nam je učenka Tjaša Graj doživeto zapela pesem Za Slovenijo živim. Učenki Maja Marič in Ana Palada sta ob spremljavi kitare, ki jo je igrala Nuša Hren, recitirali odlomek iz pesmi Duma. Učenke Vita Krampač, Tia Slavič in Maja Kustec so z zanimivimi kostumi poskrbele za animacijo in vzdušje v telovadnici. Z igrico Veseli cirkus Nerodnega Šalimarja so nam učenci/ke Tilen Ščernjavič, Nikita Petrovič, Blaž Ozbetič, Tadej Mesarič, Gašper Söke in Mia Krampač pričarali humor in veselje v cirkusu. Med igrico so nam gledanje popestrili s svojimi ustvarjalnimi koreografijami ob prijetni glasbi učenci/ke 4. in 5. razreda ter mlajše in starejše učenke gimnastičnega krožka. Dekleta izbirnega predmeta ansambelska igra so nam kot zmeraj s svojimi prelepimi glasovi pričarala prijetno glasbo za uho. Na koncu prireditve so nas prijetno presenetili učenci/ke 6. razreda, ki obiskujejo glasbeno šolo in so zaigrali instrumentalno pesem Moj očka ima konjička dva. Ravnateljica mag. Terezija Zamuda je vsem učencem naše šole zaželela lepe in prijetne počitnice. Prireditev je bila sproščena in počitniško naravnana. Za obisk pa se zahvaljujemo tudi vsem staršem in ostalim obiskovalcem, hkrati pa želimo vsem lepe in doživete poletne počitnice.

 

Plavalni športni dan

sreda 15. junij 2016

1 2

V sredo, 15. 6. 2016, so se učenci 6. in 9. razreda udeležili plavalnega športnega dne v Biotermah Mala Nedelja. Ob zaključku šolskega leta so učenci sproščeno uživali v plavanju in vodnih vragolijah, učenci 6. razreda pa so morali opraviti tudi obvezno preverjanje znanja iz plavanja. Imeli so se super.

 

 

Spomladanski pohod

četrtek 2. junij 2016

1 2 3

V četrtek, 2. 6. 2016, smo se v okviru Zdrave šole odpravili na spomladanski pohod. Učenci, starši in zaposleni smo se zbrali pred šolo ob 16.00 uri. Odpravili smo se po kolesarski stezi na Dolnjo Bistrico, prehodili kar dolgo pot po Dolnji Bistrici in končno prispeli na Bobre. Zadani cilj smo uresničili in tudi vreme nam je bilo naklonjeno. Predvsem učenci so se razveselili malice iz nahrbtnika, ki so jo imeli zraven. V nahrbtnikih  so bili raznovrstni priboljški, pa čeprav manj zdravi so bili zelo okusni. Med potjo nazaj smo si privoščili tudi sladoled, s katerim smo bili zasluženo pogoščeni. Ves čas pohoda je bilo prisotno športno vzdušje in dobra volja. Vtisi vseh udeležencev so bili, da si v prihodnosti še želimo podobna neformalna druženja.

vodja Zdrave šole, učiteljica Vesna Pintarič

Področno nogometno tekmovanje v Radencih

sreda 1. junij 2016

1 2 3

V sredo, 1. 6. 2016, so se nekateri mlajši učenci iz 6. in 7. razreda udeležili nogometnega področnega tekmovanja na OŠ Radenci. Na tekmovanje so se uvrstile štiri šole iz vsakega področja (OŠ Križevci pri Ljutomeru, OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, OŠ II. Murska Sobota in organizatorka tekmovanja OŠ Radenci). OŠ Križevci pri Ljutomeru se zaradi drugih obveznosti tekmovanja ni udeležila. Učenci so prikazali lep nogomet, borbenost in voljo do tekmovanja. Na koncu so vse ekipe imele po eno zmago in en poraz, na koncu pa se je naša šola zaradi slabše gol razlike (-1) uvrstila na 3. mesto. Čestitke vsem sodelujočim.

Rezultati:
OŠ Radenci: OŠ Prežihovega Voranca Bistrica  4 : 2   (+1)
OŠ II. Murska Sobota: OŠ Radenci          4 : 2  (0)
OŠ Prežihovega Voranca Bistrica: OŠ II. Murska Sobota 2 : 1  (-1)

 

Dimekov memorial

nedelja 29. maj 2016

1 2

V nedeljo, 29. maja 2016 smo se z nastopajočimi učenci udeležili Dimekovega memoriala. Učenca Žan Hartman in Staš Žabot sta nam zaigrala na harmoniko, Larisa Sreš in Tjaša Graj sta zapeli pesem Müra. Folklorna skupina Bistriška deca je s plesom predstavila venček narodnih pesmi. Program so z recitacijo Sreča v pomladi popestrile Ivana Krampač, Tjaša Kustec in Zala Lucija Balažic. Druženje je bilo prijetno in zabavno.

 

Zlato priznanje za zgodovinsko raziskovalno nalogo

petek 27. maj 2016

1 2

V petek, 27. 5. 2016, smo se učenke Tjaša Čolnik, Maja Marič, Teja Kolar in Mihaela Černi skupaj z mentoricama, učiteljicama Matejo Zelko in Karmen Rob, odpravile v Domžale, natančneje na OŠ Rodica. Na OŠ Rodica je potekalo 47. državno srečanje mladih zgodovinarjev, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije. Na srečanju smo predstavile raziskovalno nalogo, ki je bila razpisana na temo Družbeni status – zgodbe o uspehih in porazih. Za našo raziskovalno nalogo z naslovom Dr. Ivan Zelko, zgodba o uspehu smo prejele zlato priznanje.

Mihaela Černi, 8. razred

 

38. srečanje Prežihovih šol

ponedeljek 23. maj 2016

1 2

3 4 5

20. in 21. maja se je sedem učencev v spremstvu dveh učiteljic in ravnateljice udeležilo 38. srečanja Prežihovih šol, ki je letos potekalo na OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem.
Po toplem sprejemu na gostiteljski šoli smo tam opravili kosilo. V nadaljevanju so se otroci namestili pri družinah koroških učencev, odrasli pa smo si ogledali Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika, kjer nas je sprejel župan občine Ravne na Koroškem. Ob 18.00 uri je sledila osrednja prireditev v Kulturnem domu na temo »Vau, kak smo dobri«, kjer so nastopali tudi naši učenci s tremi pevskimi točkami. V soboto smo obiskali turistično kmetijo Dvornik. Srečanje se je zaključilo s piknikom ob prelepem pogledu na gori Peco in Uršljo goro.

 

Žogarija v Beltincih

ponedeljek 23. maj 2016

1 2 3

3 5 6

V četrtek, 19. 5. 2016, so se izbrani učenci od 2. do 9. razreda udeležili športnega dogodka »Žogarija«. Pomerili so v različnih spretnostnih igrah, nogometu 3 : 3 in žongliranju. V nogometu so se odlično odrezali, prav tako v žongliranju, spretnostne igre pa so bile prevelik zalogaj za napredovanje v finalni boj. Kljub temu čestitamo učencem za športno sodelovanje, navijanje in tekmovanje, za kar smo tudi prejeli fair play pokal.

 

Plavalni tečaj 1. razreda

ponedeljek 23. maj 2016

1 2 3 4

Učenci 1. razreda so od 16. 5. 2016 do 18. 5. 2016 obiskovali plavalni tečaj. Tečaj je potekal v Biotermah Mala Nedelja v organizaciji OŠ Prežihovega Voranca Bistrica. Na začetku tečaja sta učiteljica plavanja Valentina in učitelj Alojz preverila učence v znanju plavanja in ugotovila, da je večina učencev prilagojenih na vodo. Nekateri učenci so naredili tudi nekaj zavesljajev, a z nepravilno tehniko. Vsi učenci so uživali v vodnih vragolijah in učenju pravilne tehnike plavanja. Učenci so napredovali za vsaj dve stopnji po merilih znanja plavanja. Na koncu šolskega leta učenci prejmejo tudi diplome.

 

Področno pomursko posamično tekmovanje

torek10. maj 2016

1 2 3 4

Sedem učencev naše šole od 7. do 9. razreda je na področnem tekmovanju, ki je bilo 13. 5. 2016 na OŠ I. v Murski Soboti, dokazovalo svoje sposobnosti. Pomerili so se z ostalimi učenci pomurske regije v metu žvižgača, teku na 60 m, teku na 300 m in skoku v daljino. Najbližje uvrstitvi na državno tekmovanje je bil Luka Hren iz 9. razreda, ki je v teku na 60 m, s časom 7. 83 s, pritekel na 4. mesto. Čestitke vsem udeleženim učencem.

 

Svetovni dan gibanja

torek10. maj 2016

1 2 3

5 6 7

10. maj je Svetovni dan gibanja, katerega namen je spodbujanje telesne dejavnosti in zviševanja deleža telesno dejavnega prebivalstva. Ker priporočamo aktiven življenjski slog in čim več telesne dejavnosti tudi na naši šoli, smo ta dan obeležili s tekom od 1. do 9. razreda.  Na zgornjih fotografijah je nekaj utrinkov s terena.

 

Medobčinsko posamično atletsko tekmovanje

torek10. maj 2016

1 2 3

4 4 6

V ponedeljek, 9. 5. 2016, so se učenci na fotografiji  udeležili medobčinskega posamičnega atletskega tekmovanja v Lendavi. Poleg naše šole so na tekmovanju nastopile vse šole OE Lendava (DOŠ I Lendava,  OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, OŠ Turnišče, OŠ Miška Kranjca Velika Polana, DOŠ Dobrovnik in OŠ Kobilje). Naši učenci so dobro zastopali šolsko atletsko reprezentanco in dosegli  štiri medalje. Najboljši učenci z medaljami in učenci z zasedenim  4. mestom se uvrstijo na področno tekmovanje, ki bo v petek 13. 5. 2016, s pričetkom ob 13.00, uri v Murski Soboti.  Čestitke vsem tekmovalcem!

 

Šola v naravi 5.razreda

sreda11. maj 2016

1 2 3

4 5 6

Učenci petega razreda smo se v ponedeljek, 9. 5. 2016, odpravili v šolo v naravi. Bivamo v domu Rak v Rakovem Škocjanu. Dneva, ki sta minila, sta bila zelo zanimiva in pestra. Doživeli smo že marsikaj. Odpravili smo se do Cerkniškega jezera, pripravili prigrizek za medveda in mu nastavili kamero, da vidimo, ali mu bo hrana teknila. Vožnja s kanuji je bila odlična, zelo spretno smo krmarili po reki Rak. Ogledali smo si jame, se sprehodili po okoliških gozdovih ter opazovali rastlinstvo in živalstvo. Imamo se zelo lepo. Veliko se smejimo in zabavamo. Tudi vreme nam služi. Vsem pošiljamo lepe pozdrave in nekaj slik, da vidite, kako nam je lepo.

Učenci 5. razreda z učiteljicama Klementino in Matejo

 

Šola v naravi

četrtek5. maj 2016

1 2 3 4

5 6 7 8

Za nami sta že dva dneva šole v naravi. Večina učencev 3. razreda se strinja, da to ni ˝navaden˝ teden, kajti ta teden opravljajo plavalni tečaj v Zrečah. Učenci pridno urijo svoje plavalno znanje in so z vsako uro plavanja bolj ponosni nase in na svoje dosežke; bodisi so ti dosežki majhni, na primer, da dajo glavo pod vodo, bodisi veliki, da preplavajo prve zamahe v tehniki kravl. Tudi aktivnosti, ki jih učenci izvajajo poleg plavanja, so nadvse zanimive. Sprehajajo se ponoči po lepem Gorenju, usvajajo športno plezanje, kjer dosegajo sam vrh telovadnice in spoznavajo cirkuške rekvizite. Tudi hrana je odlična in pojejo vse, kar jim kuharice ponudijo. Danes nadaljujemo s plavalnimi aktivnostmi, v petek pa se že vračamo domov, kjer se staršem resnično toži po nas.

Petra Šobak in Alojz Krevh

 

Mobilnost Erasmus+ na naši šoli

petek22. april 2016

V tednu med 18. in 22. aprilom 2016 je na naši šoli potekala zaključna mobilnost v okviru mednarodnega projekta Erasmus+. Gostili smo 14 učiteljev in 17 učencev iz Nemčije, Madžarske, Finske, Španije in Češke, ki smo jim v teh dneh pokazali lepote našega kraja, pokrajine in domovine. Spoznali so dobrosrčnost naših ljudi, ob tem se najlepše zahvaljujemo staršem, ki so gostili tuje učence in jim nudili vso potrebno gostoljubje. Tuji učenci in učitelji so se domov vrnili z lepimi in nepozabnimi spomini ter z obljubo, da se gotovo kdaj vrnejo. Nekaj utrinkov iz njihovega gostovanja pri nas si lahko ogledate v posnetku na tej povezavi.

Na tej povezavi pa si lahko ogledate utrinke iz zaključne proslave, ki so jo s svojim sodelovanjem popestrili tudi tuji prijatelji.

 

Odpadno je uporabno

petek22. april 2016

1 2 3 4

V petek, 22. aprila 2016, smo se z učenci 1. razreda udeležili zaključne prireditve Odpadno je uporabno, ki je potekala v trgovskem centru Maximus. Rdeča nit prireditve je bila akcija podjetja Saubermacher - Komunala Murska Sobota, ki je skupaj s Pomurskim ekološkim centrom (PEC) in Zavodom Zeos razpisal natečaj Odpadno je uporabno 2015/2016. Mi smo v skrbi za čisto okolje izdelali drevo, ki služi kot zbiralnik za odpadne male gospodinjske električne in elektronske aparate, baterije in sijalke. Moramo se pohvaliti, da smo v tej kategoriji zmagali in si prislužili praktične nagrade ter drevo – lipo, ki ga bomo posadili pri šoli.

 

Športni dogodki

sreda30. marec 2016

1

V torek, 29. 3. 2016, so mlajši učenci odigrali drugi krog medobčinskega tekmovanja, v katerega so se uvrstile ekipe iz OŠ Turnišče, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, DOŠ I Lendava in OŠ Prežihovega Voranca Bistrica. Sprva sta se pomerili ekipi OŠ Franceta Prešerna Črenšovci in OŠ Turnišče, kjer je prepričljivo zmagali učenci iz Turnišča. Naši učenci so premagali DOŠ I Lendava. Za tretje mesto so se tako pomerili učenci iz Črenšovcev in Lendave. Za prvo mesto pa naši učenci proti učencem iz Turnišča.

Končni vrstni red:

 1. mesto: OŠ Prežihovega Voranca Bistrica
 2. mesto: OŠ Turnišče
 3. mesto: OŠ Franceta Prešerna Črenšovci
 4. mesto: DOŠ I Lendava

Učenka Maja Marič in učenec Tilen Žekš sta se v sredo, 30. 3. 2016, udeležila področnega plavalnega tekmovanja v Radencih. Po uvodnem ogrevanju so sprva nastopili registrirani tekmovalci in nato učenci ostalih šol. Tilen Žekš je v kategoriji 50 m prosto  s časom 36.01 s  zasedel odlično 5. mesto, Maja Marič je prav tako v kategoriji 50 m prosto zasedla 8. mesto. Čestitke obema.

 

 

 

Obvestilo

sreda30. marec 2016

Spoštovani starši in učenci,
z veseljem vam sporočamo, da smo zaključili našo drugo in v tem šolskem letu zadnjo zbiralno akcijo starega papirja. Akcija je bila dokaj uspešna, saj smo zbrali 4 262,5 kg starega papirja.
Rezultate najboljših oddelkov in posameznikov si lahko ogledate v spodnjih tabelah.
Prepričani smo, da bomo v naslednjem šolskem letu še uspešnejši.

NAJBOLJŠI ODDELKI 2. ZBIRALNE AKCIJE STAREGA PAPIRJA


DOSEŽENO MESTO

RAZRED

KOLIČINA ZBRANEGA PAPIRJA

POVPREČJE NA UČENCA

1.

3.

1.157,5 kg

55,1 kg

2.

9.

673,5 kg

48,1 kg

3.

2.

537 kg

31,9 kg

4.

8.

379 kg

31,6 kg

5.

5.

361,5 kg

16,4 kg

6.

1.

351 kg

21,9 kg

7.

7.

344 kg

14,3 kg

8.

4.

261 kg

23,7 kg

9.

6.

198 kg

9,4 kg

NAJBOLJŠI UČENCI 2. ZBIRALNE AKCIJE STAREGA PAPIRJA


DOSEŽENO MESTO

RAZRED

UČENEC/UČENKA

KOLIČINA ZBRANEGA PAPIRJA

 1.  

9.

Dona Semenič

307 kg

 1.  

3.

Žan Glavač

268 kg

 1.  

3.

Hana Gabor

234,5 kg

 1.  

9.

Doroteja Fras

181 kg

 1.  

2.

Sara Laki

121 kg

 1.  

3.

Lana Jakšič

120 kg

 1.  

3.

Jan Erazem Božič

105,5 kg

 1.  

7.

Klara Lebar

104 kg

 1.  

5.

Gašper Lebar

100 kg

 1.  

2.

Laura Slekovec

85 kg

 

Poklicni sejem

petek1. april 2016

1 2 3

Dne, 1. 4. 2016, smo se nekateri učenci sedmega in osmega razreda odpravili v Gornjo Radgono. Tam smo si ogledali poklicni sejem. Predstavili so nam veliko različnih poklicev, za katere se je v prihodnosti dobro odločiti zaradi zaposlitve. Ogledali smo si tudi veliko delovnih strojev. Ko smo končali z ogledom, je sledilo tekmovanje v risanju fresk. Z vsake šole so sodelovali trije učenci. Z naše šole so to bili: Tjaša Graj, Timotej Bohnec in Gabriel Meško. Njihov izdelek je bil izjemen. Dobili so lepe nagrade. Upam, da bo takšnih sejmov v prihodnje še več.

Planica, snežena kraljica

petek18. marec 2016

1 2 3 4

V četrtek, 17. marca 2016, se je v Planici začel slovenski skakalni praznik. Ker smo veliki navijači naših »orlov«, smo se tudi učenci 7., 8. in 9. razreda z učitelji in ostalimi delavci šole odpravili v Planico podpret naše skakalce.
Na pot smo se izpred šole podali okoli četrte ure zjutraj. V Planico smo prispeli okoli 8.30 in se podali na mesto navijanja. Po napeti prvi seriji je vodil največji tekmec našega Petra Prevca Severin Freund, a se je Peter v drugi seriji izkazal in s poletom 232,5 metra uvrstil na prvo mesto, v dvojno slovensko zmago se je vmešal le Norvežan Johann Andere Forfang, ki je dosegel drugo mesto, na tretje mesto pa se je uvrstil še en Slovenec Robi Kranjec. V finalno serijo so se od Slovencev uvrstili še Jurij Tepeš, ki je bil odličen 8., Jaka Hvala, ki se je uvrstil na 26. mesto, slovenski uspeh pa je dopolnil Anže Semenič z 29. mestom. Priča pa smo bili še enemu uspehu skakalne legende, saj je Noriaki Kasai nastopal že na svoji 500-ti posamični tekmi v svetovnem pokalu. To pa ni bil edini uspeh, saj je Peter popravil rekord Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, ki je v eni sezoni uspel zmagati 13-krat in zbrati 2083 točk, Petru pa je uspelo zmagati že štirinajstič in prav tako zbrati 2123 točk. Po končani drugi seriji dolgih skokov in po svečani podelitvi smo se odpravili proti domu. Domov smo prišli okoli 19. ure, polni lepih občutkov, saj smo videli izjemen uspeh naših skakalcev. Mislim, da si bomo ta dan zapomnili za vedno, saj smo nekateri bili prvič priča izjemnim uspehom. 

Mihaela Černi, 8. razred

 

 

Pomladni koncert treh šol

petek18. marec 2016

1 2 3 4

V petek, 18. marca 2016 smo se pevke in pevci otroškega in mladinskega pevskega zbora udeležili tradicionalnega pomladnega koncerta, ki je bil na OŠ Franceta Prešerna v Črenšovcih.
S petjem in dobro voljo smo sejali pomlad, ki jo že vsi težko pričakujemo.
Čestitke obema zboroma za doživeto odpete pesmi.

 

Moja pot, moje sanje

ponedeljek7. marec 2016

12

Učenka naše šole, Nina Bohnec, je na natečaju Z domišljijo na potep osvojila prvo mesto in s tem tisk knjige Moja pot, moje sanje. Sama pravi »da je knjiga nastajala do lanskega decembra. Govori o punci Adelini, ki se s sestrico Dalio in teto po prometni nesreči njenih staršev preseli in v zadnjem letniku srednje šole spoznava nove ljudi, prijatelje. Med drugim se spoprijatelji z Nejcem, ki se v mesto preseli nekaj časa za njo. Zgodi se, kar Adelina ni pričakovala in kar jo spremeni. Prinese ji nekaj zapletov in jo prisili v spoznavanje same sebe.« Nini še enkrat iskreno čestitamo, vas pa vabimo, da si knjigo v naši šolski knjižnici izposodite in jo preberete.

 

Mobilnost Erasmus+ v Španiji

sreda - torek24.-1. marec 2016

V času od 24. februarja do 1. marca so se učenci Nina iz 8. ter Blaž in Natalija iz 7. razreda skupaj z učitelji udeležili predzadnje mobilnosti v okviru projekta Erasmus+, in sicer v Španiji. Nekaj utrinkov iz gostovanja v tej sredozemski državi si lahko ogledate spodaj.

 

Zadnji dan gostovanja v Španiji

ponedeljek, 29. 2.

1 2 3

Naslednji dan smo se pridružili pri učni uri naših gostiteljev. Jaz in Nina sva se pridružili pouku matematike, ki je bila zelo zabavna, saj se nismo pogovarjali o matematiki, ampak smo malo poklepetali in se spoznavali. Po tej uri matematike smo se vsi učenci projekta Erasmus+ udeležili fotografiranja, naši učitelji pa so imeli sestanek. Po sestanku in fotografiranju smo se odpravili v šolsko dvorano, kjer so nam domači učenci prpravili predstavo "Mary Poppins". Po tem smo imeli kratko zabavo za slovo, kjer smo se spoznali še z drugimi učenci šole in kjer smo se naučili ples sveta. Po vseh naših dneh druženja smo se z težkim srcem poslovili drug od drugega in se odpravili domov. To doživetje je bilo nepozabno in nikoli ne bom pozabila prijateljev, ki sem jih spoznala.

Natalija Kolarič, 7. razred

 

Predzadnji dan gostovanja v Španiji

nedelja, 28. 2.

1 2 3 4

V nedeljo so se naše dejavnosti začele ob 10. uri. Z avtobusom smo se odpravili proti Olivenzi, kjer smo obiskali  etnografski muzej in imeli nekatere aktivnosti. Obiskali smo tudi Villarreal, kjer smo imeli kosilo v restavraciji in kjer smo se odpravili na kratko plovbo z ladjo po reki Guadiana. Po vožnji z ladjo smo se sprehodili po Olivenzi, nato pa se odpravili nazaj v Badajoz.

Natalija Kolarič, 7. razred

Tretji dan gostovanja v Španiji

sobota, 27. 2.

1 2 3

V soboto smo hitro vstali. Ob 9.30 smo se zbrali in odšli v stari del mesta. Tam smo si ogledali muzej karnevala in delavnico, kjer izdelujejo kostume za karneval. Sledila je dejavnost orientacije in odkrivanja znamenitosti v mestu. Mesto nam je razkazal tudi vodič. Po končanem ogledu smo šli v šolo, kjer smo imeli skupno kosilo s starši gostiteljev. Nato smo imeli prosti čas. Zbrali smo se in šli po trgovinah nakupovat za starše in sorodnike. Potem smo šli še do parka in v restavracijo. Nato smo šli domov in spat.

Blaž Ozbetič, 7. razred

 

Drugi dan gostovanja v Španiji

petek, 26. 2.

1 2 3 4

V petek smo vstali približno ob 7. uri in prvo uro preživeli za šolskimi klopmi. Učenci vseh držav smo se razdelili v skupine in naredili plakate o nacionalnih parkih. Naslednjo uro je sledila vožnja z avtobusom do mesta San Vicente de Alcantara, kjer smo si najprej ogledali dve tovarni plute, ki je značilna za tisti kraj. Primer obdelane plute smo si lahko odnesli domov. Nato smo se razdelili v dve skupini, prva si je najprej ogledala muzej plute, druga pa del, kjer so nam predstavili naravo in se nato zamenjali. Sledilo je kosilo, po katerem smo se odpravili nazaj v Badajoz. Mi učenci smo se z našimi gostitelji popoldan še sprehodili po njem.

Nina Bohnec, 8. razred

 

Prvi dan gostovanja v Španiji

petek, 26. 2.

1 2 3 4

Po naporni sredi, ko smo potovali do Badajoza, smo v četrtek zjutraj vstali in se z našimi gostitelji odpravili do tamkajšnje srednje šole. Od tam smo se nato z avtobusom odpravili do nacionalnega parka (Monfragüe National Park). Ogledali smo si muzej, nato pa se povzpeli do gradu. Bil je visoko, zato smo malo manj kot eno uro hodili do njega. Ko smo prispeli, smo od tam imeli zelo lep razgled na pokrajino pod nami. Naslednja dejavnost, ki je bila pripravljena za nas, je bilo opazovanje ptic. Z daljnogledi smo si ogledali orle in črno štorkljo. Na zadnje smo si ogledali še muzej z deli Wolfa Vostella, ki so bila zelo nenavadna in zanimiva. Po ogledu muzeja smo se vrnili v Badajoz.   

Nina Bohnec, 8. razred

 

Četrti in peti dan smučarskega tabora za učence 7. in 8. razreda

četrtek in petek18., 19.. februar 2016

1 2 3

4 5 6 7

Ko smo prispeli,
smo se najeli
in si smuči nadeli,
hitro na Roglo odhiteli.
Se spustili po strmini,
kakor pravi pionirji.

So dnevi minili, kot padal je sneg,
hitreje učili smo se od vseh.

Plezali smo po steni,
v hribe strmeli,
a žal telefonov nismo imeli.

Ko napočila je noč,
smo imeli v sobi temno kot noč.
Dolgo nismo zaspali,
ker miru nismo dali.

Zjutraj začel se bo nov dan,
ki ga ne pozabimo nikdar.

Žiga Donko, Tadej Vučko, Marcel Ritlop in Erik Gerič

 

 

Tretji dan smučarskega tabora za učence 7. in 8. razreda

sreda17. februar 2016

1 2 3

Po dobro prespani noči smo se odpravili na zajtrk, po zajtrku pa smučat. Danes smo se spustili po malo bolj strmi progi. Čeprav sem nekajkrat padla, sem smučala naprej. Opravili smo malico in smo se smučali naprej. Imeli smo tudi nekaj zapletov s sidrom. Po kosilu smo imeli počitek ali čas za pospravljanje. Ugotovila sem, da v tem nisem dobra. Nato smo plezali na plezalni steni, kar mi je šlo še kar dobro. Učiteljema plezanja smo se učenke na koncu zahvalile s pesmijo. Nato smo imeli počitek in sadno malico. Po počitku smo imeli večerjo. Dan smo zaključili z nočnim pohodom.

Larisa Sreš

 

Drugi dan smučarskega tabora za učence 7. in 8. razreda

torek16. februar 2016

1 2 3 4

Dan se je začel ob 7.00. Ko smo se oblekli, smo imeli zajtrk. Nato smo se odpravili na smučišče, kjer smo ostali razdeljeni v skupine, tako kot včeraj. Ko smo si nadeli smučarske čevlje, smo dobili markirke, da smo bili bolj vidni na smučišču. Naša skupina se je najprej peljala po Mašin žagi, kjer smo se učili novih veščin smučanja. Ob 11.00 smo imeli malico. Ko smo prišli nazaj v dom, smo po kosilu odšli na pohod do Pohorske vasi, kjer smo si ogledali staro alpsko hišo. Po ogledu smo se vrnili v dom, kjer smo imeli počitek, nato je sledila večerja. Dan je bil zanimiv.

Tilen Ščernjavič

 

Prvi dan smučarskega tabora za učence 7. in 8. razreda

ponedeljek15. februar 2016

1 2 3 4

Od danes do petka bomo učenci 7. in 8. razreda v Gorenju in se posvetili predvsem smučanju. Danes smo ob 9.15 uri prispeli v dom CŠOD. Najprej smo se namestili po sobah, nato pa nas je čakalo kosilo. Ko smo se najedli, smo se oblekli v oblačila za smučanje in se  z avtobusom odpeljali do Rogle. Glede na znanje smo se razdelili v skupine. V naši skupini, bilo nas je dvanajst, smo bili pomešani z učenci iz Bizeljskega, ki prav tako kot mi, začasno stanujejo tukaj v domu. Smučati smo začeli približno ob 14.20 uri, saj smo se prej ogrevali in se nasploh pripravljali za smučanje. Kljub nekaj tehničnim težavam, ki smo jih rešili in sneženju, je bilo smučati zelo lepo. Približno ob pol petih smo se vrnili, se preoblekli in pospravili pripomočke za smučanje. Imeli smo nekaj prostega časa, temu je sledil uvodni razgovor in nato še večerja.

Nina Bohnec

Pustno rajanje

torek9. februar 2016

1 2 3 4

5 6 7 8

V torek, 9. februarja smo na naši šoli veselo rajali. Učenci in učitelji smo se našemili v skupinske maske in opravili pohod po Bistrici, kjer smo bili deležni prijaznih pozdravov domačinov. V nadaljevanju pustnega rajanja smo gostili maškare iz sosednje Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci. Maškare so se predstavile po skupinah, nato pa skupaj sproščeno zaplesale. Celotno rajanje so popestrile učenke 7. razreda, ki obiskujejo izbirni predmet ansambelska igra, ki so vsem zbranim zapele in zaigrale.

 

Šolska proslava ob kulturnem prazniku

petek5. februar 2016

1 2 3 4

»Kdo zna noč temno razjasnit′, ki tare duha!« (F. Prešeren)

V petek, 5. februarja 2016, smo v okviru slovenskega kulturnega praznika počastili našega največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna. Na prireditvi so učenci upodobili lik Franceta Prešerna, matere Mine, očeta Šimna, bratov in sester. Prikazali smo tudi strogost takratnega časa in spoštovanje do učitelja, deklamirali pesnikove pesnitve, peli in plesali.
Franceta Prešerna ni moč pozabiti. S svojimi pesmimi je eden najtrdnejših temeljev samozavesti sodobnega slovenskega naroda, kljub temu, da smo ga začeli ceniti šele precej let po njegovi smrti.

 

Medšolski parlament na naši šoli

sreda9. februar 2016

1 2 3

4 5 6

V sredo, 3. februarja 2016 je na OŠ Prežihovega Voranca Bistrica potekal medšolski parlament za šole z območja UE Lendava. Parlamenta so se udeležili predstavniki 9 šol s tega območja, potekal pa je na temo Pasti mladostništva. Po uvodnem nagovoru ravnateljice mag. Terezije Zamuda je besedo prevzel znani trener komunikacijskih veščin Marko Korenjak iz Maribora, ki je celoten dogodek moderiral. Učenci so po uvodnem krajšem poročilu in temeljnih ugotovitvah s posameznih šolskih parlamentov odgovarjali na vprašanja, ki so jih pripravili gostitelji ter pri tem na posamezno odgovarjali z glasovalnimi napravami. V sklopu razprave ob posameznem vprašanju so učenci soočili svoja mnenja in poglede na to, kaj so danes pasti mladostništva. Svoje mnenje je podala tudi posebna gostja dogodka, predstojnica območne enote ZRSŠ Murska Sobota, gospa Irena Kumer, ki je mlade pohvalila za njihova zrela razmišljanja in jim zaželela veliko dobrega v prihodnosti. Povsem ob koncu je regijska koordinatorica šolskega parlamenta Mateja Leskovar Polanič vse prisotne obvestila, da bo vseslovenski parlament, katerega se bodo udeležili tudi pomurski predstavniki, potekal aprila v Ljubljani.

 

Obisk evropske poslanke mag. Tanje Fajon

petek15. januar 2016

1 2 3

4 5 6 7

V petek, 15. januarja je na šoli v okviru mednarodnega projekta Erasmus+, aktivnosti šolskega parlamenta in dela z nadarjenimi učenci gostovala evropska poslanka mag. Tanja Fajon. Celoten dogodek je potekal pod nazivom Izzivi otrok v 21. stoletju, osrednji cilj pa je bilo spoznavanje človekovih in otrokovih pravic.
Po uvodni predstavitvi je poslanka odgovarjala na vprašanja učencev, pri tem se je razvila živahna debata. Poslanka je s sodelujočimi učenci delila svoje bogate izkušnje ter poglede na aktualno tematiko, med drugim na dogajanje v Evropi in svetu. Sledilo je zasedanje šolskega parlamenta, kjer so se učenci razdelili v skupine skupaj z učitelji in drugimi gosti ter oblikovali stališča do obravnavanih vprašanj na temo človekovih in otrokovih pravic. Gospa Tanja Fajon je pri tem odigrala povezovalno vlogo in k vsaki temi predstavila še svoje stališče. Vsi sodelujoči so izrazili zadovoljstvo nad izvedenim dogodkom, saj so dobili vpogled v številne pereče in aktualne teme ter imeli možnost deliti svoja mnenja z eno vodilnih poznavalk mednarodnega dogajanja.

Nekaj utrinkov z dogodka si lahko ogledate tudi na spodnjih povezavah:

http://www.tanja-fajon.si/sl/news/otroci-v-21stoletju.html

http://otroski.rtvslo.si/infodrom/prispevek/4627

 

Vokalna tehnika

sobota9. januar 2016

1 2 3

V soboto dopoldne, 9. januarja, so učenci mladinskega pevskega zbora preživeli nekoliko drugače. Ob enasjtih so prišli na šolo, saj smo imeli prav posebne vaje pevskega zbora. Na vajah so se učili vokalne tehnike, ki je pomembna za vsakega pevca. Na začetku je upevanje vodila priznana sopranistka Martina Burger, nato pa so izdelovali dve skladbi z različnimi zborovodjami. Naši mladi pevci so imeli priložnost naučiti se pravilnega petja, ta vaja pa nam je v prvi vrsti pomenila odlično pripravo na revijo pevskih zborov, ki se je bomo udeležili aprila.

 

 

Občinska prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti

sobota19. december 2015

2234

1451223

7 8 910

… in tako so se naše živali iz pravljice, ki so iskale srečo v mestu, ponovno vrnile domov v pokrajino, kjer se sliši žvrgolenje ptic in žuborenje valov reke Mure. Naj vam čas nikoli ne mineva tako hitro, da ne bi tudi mi, ki živimo ob reki Muri, zastali in občutili lepoto tega, kar imamo in ob tem pomislili na družino, prijatelje, sorodnike.
Poseben čar decembrskim praznikom daje tudi okrašeno božično drevo, ki naj tudi vam polepša praznične dneve in večere v vaših domovih.

 

Pregled dogajanja v prazničnem decembru ...

sobota19. december 2015

Konec novembra so učenci prve triade gostili dedke in babice. Stari starši so prišli z namenom, da pomagajo svojim vnukom izdelati didaktične igre, ki jim bodo v pomoč pri učenju. V popoldanskem času so prišli še starši, ki so dobili napotke, kako naj pomagajo razvijati dobre učne navade.

123
Začetek decembra so učenci začeli pripravljati koreografijo in kostumografijo za občinsko prireditev. Pri tem so bili izredno motivirani, izvirni in uspešni.
Obiskal nas je prvi dobri mož Miklavž. Učenke folklorne skupine so dramatizirale pravljico o dobroti, skromnosti in prijateljstvu.

1 2 3
V torek, 22. decembra, smo izvajali tehnični dan imenovan Božič v Evropi. Učenci so spoznali Finsko, pekli so tradicionalno finsko pecivo, poslušali so pravljico Dvanajst daril za Božička ter izdelovali mini Božičke. Dan so jim popestrili učenci 7. razreda, ki so zapeli božični pesmi Bela snežinka in Cin cin cin. Vrhunec dneva pa je bil, ko se je učencem preko Skypa oglasil pravi Božiček s Finske. Povedal jim je, da trenutno počiva in nabira moči v savni za prihajajoče dneve, ko bo obdaril vse otroke sveta. Povedal jim je tudi, da jih nekje na šoli že čakajo darila, učenci pa so brž preiskali vse kotičke in jih našli pod smrečico. Preostanek dneva so se učenci tudi poigrali z igračami, ki so jih prejeli.

1 2 3 4
Zadnji šolski dan v koledarskem letu je bil čas za ples. Na šoli se nam je pridružila Plesna šola Zeko s tremi učitelji. Učence so učili različnih plesov, na koncu pa so v telovadnici naučeno tudi pokazali. Učenci so uživali, hkrati pa so pridobili veliko novega.

1 2 3 4

 

Obvestilo o pustovanju

december 2015

Spoštovani starši,
na pustni torek, 9. februarja 2016,  bo na šoli potekal dan dejavnosti v sodelovanju z OŠ Franceta Prešerna Črenšovci. Učenci se bodo po razredih skupaj z razrednikom predstavili s skupinsko masko. Ker si bomo maske izdelali v šoli, vam pustnih kostumov za pustovanje v šoli ni treba kupovati. S to dejavnostjo sledimo cilju v okviru projekta finančne pismenosti, ki v ospredje postavlja preudarno ravnanje z denarjem. Pri učencih želimo razvijati kreativnost in timsko delo ter jih usmerjati k smiselni uporabi odpadnih materialov.

Z lepimi pozdravi,


Kolektiv OŠ Prežihovega Voranca Bistrica

 

 

Športni novici

petek11. december 2015

Medobčinsko tekmovanje za dekleta l. 2001 in mlajše

1 2

V četrtek, 10. 12. 2015,  so učenke 8. in 9. razreda odigrale medobčinsko tekmovanje v odbojki na DOŠ I Lendava. Tekmovanja so se udeležile ekipe iz OŠ Odranci, OŠ Prežihovega Voranca Bistrica in organizatorka tekmovanja DOŠ I Lendava.  Učenke DOŠ I Lendava so se zanesljivo uvrstile na področno tekmovanje in tudi pokazale več znanja. Dekleta naše šole so zasedle 2. mesto in si zaslužijo čestitke za motiviranost,  borbenost in napredek v igri. Z dobrim delom in voljo do igre odbojke si želimo, da se tudi učenke začnejo redno vključevati v šolska športna tekmovanja odbojke. Čestitke dekletom.

Finalno nogometno tekmovanje OE Lendava za starejše učence

Starejši učenci so odigrali finale nogometa v Lendava,  25. 11. 2015.  Učenci so žal izgubili proti OŠ Franceta Prešerna Črenšovci in DOŠ I Lendava in zasedli 3. mesto v OE Lendava.  Čestitke fantom za trud in borbenost.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

petek20. november 2015

1 2 3 4

V petek, 20.11.2015 smo zaznamovali tradicionalni slovenski zajtrk, kar pomeni, da smo jedli lokalno pridelano hrano s slovenskih kmetij, in sicer maslo, med, črni kruh, jabolko in pili mleko. Ta dan nas je obiskala medicinska sestra Jana iz ZD Lendava, ki je učencem približala vzgojo za zdravje. Teme, ki so jih poslušali, so bile gibanje, zdrava prehrana, stres in odraščanje. Učenci od 1. do 4. razreda so opravili naravoslovni dan. Pogledali so si kratke dokumentarne filme o čebelah in pripravljali zdrave napitke iz sadja "smoothie-je". Te so tudi poskusili in ugotovili, da so prav okusni, zato bomo jih tudi vključili v šolski jedilnik.

 

Dobrodelni koncert Mladi talenti v Lendavi

petek20. november 2015

V petek 20.11.2015 so učenke izbirnega predmeta Ansambelska igra nastopile na dobrodelnem koncertu Mladi talenti v Lendavi. Koncert je organiziral Lions klub iz Lendave, sredstva pa bodo namenjena šolskim skladom na našem območju. Koncert je potekal v čudoviti gledališki in koncertni dvorani, ki je bila skoraj polna. Učenke so se predstavile z dvema pesmima: Lajanje v luno ter Dekle moje, katero so izvedle skupaj z Zborom DSŠ Lendava. Za učenke je bil nastop neprecenljiva izkušnja, saj nimajo vsak dan možnosti nastopiti pred tako velikim občinstvo na tako velikem odru. Utrinke s koncerta si lahko pogledate na spodnjih povezavah.

http://sobotainfo.com/novica/pomurska-scena/dobrodelna-prireditev-podarjamo-glasbo-ples-nasmeh/116489
http://lendavainfo.com/foto-v-gledaliski-in-koncertni-dvorani-nstopili-mladi-talenti/#.VlK_OuJwtYA

Učitelj Miha Kavaš

 

 

Nogometno medobčinsko tekmovanje

sreda18. november 2015

1 2

V petek, 6. 11. 2015 smo se udeležili šolskega tekmovanja v malem nogometu na OŠ Turnišče. Na prvi tekmi smo se pomerili z ekipo OŠ Turnišče in jih premagali z minimalno razliko 1:0. Strelec je bil Matic Donko iz 7. razreda. Sledila je tekma z  ekipo OŠ Dobrovnik. Nogometaše Dobrovnika smo  nadigrali s kar 7:0. Zelo sem ponosen na svoje soigralce in upam, da se uvrstimo na pomursko tekmovanje. Na naslednjem tekmovanju, ki bo na DOŠ Lendava 25. 11. 2015, se bomo pomerili z  DOŠ Lendava in OŠ Črenšovci.
                                                                                                             

Pripravil: Aljoša Kustec, 9. razred

 

Okrogla miza v okviru šolskega parlamenta

ponedeljek9. november 2015

1 2 3 4

5 6 7 8 9

V ponedeljek, 9. novembra 2015 smo na naši šoli izvedli okroglo mizo in delavnice v sklopu šolskega parlamenta in v okviru projekta Erasmus+ za učence od 6. do 9. razreda. Celoten dogodek je potekal pod naslovom Razvojne možnosti mladih na podeželju v okviru EU. Gostje je so bili uspešni posamezniki, podjetniki in predstavniki institucij, ki aktivno sooblikujejo podobo naše regije. Obiskali so nas poslanka v DZ in vodja parlamentarne delegacije v organizaciji Svet Evrope Ksenija Kramar Korenjak, doktor agrarne ekonomike Matej Kolenko, uspešen podjetnik Miha Horvat iz podjetja VEVEVE.si, direktor Lokalne turistične organizacije Prlekija iz Ljutomera Andrej Vršič, trener komunikacijskih veščin in predavatelj Marko Korenjak ter predstavnik RIS Dvorec Rakičan Katarina Jerebic. Na okrogli mizi sta sodelovali tudi šolska pedagoginja mag. Erika Hvala in učenka 8. razreda Nina Bohnec. Nekateri od gostov so sodelovali že na dopoldanskih delavnicah, kjer so učencem predstavljali svoje poklicne in karierne poti ter jih motivirali k razmisleku o lastnih željah o tem, kar bi radi v življenju počeli. Na okrogli mizi, kjer smo predvajali posnetek finskega partnerja in koordinatorja projekta Erasmus+ Jounija Ahlholma o uspešnih primerih razvoja podeželja na Finskem. Vsak od gostov je predstavil svoj pogled in svoje videnje možnosti razvoja na območju z omejenimi viri, pri čemer so si gostje bili enotni, da obstaja veliko možnosti, le vztrajati je potrebno in biti inovativen ter podjeten. Okroglo mizo so popestrile tudi učenke izbirnega predmeta Ansambelska igra z mentorjem učiteljem Miho Kavašem.

Članek o okrogli mizi si lahko preberete tudi na spletni strani pomurec.com na tej povezavi:

http://www.pomurec.com/vsebina/35835/FOTO__Ucenci_na_Srednji_Bistrici_na_okrogli_mizi_o_Razvoju_mladih_na_podezelju

 

Dan varčevanja v okviru projekta Finančna pismenost

petek6. november 2015

1 2 3 4

V petek, 23. oktobra 2015, smo na naši šoli v okviru projekta Finančno opismenjevanje izvedli dan varčevanja. Učencem smo želeli približati spretnost ravnanja z denarjem, za kar menimo, da je dobro začeti zelo zgodaj.
Tako so učenci prve triade izdelovali hranilnike. Ob izdelovanju in pogovoru so spoznavali odnos do drobiža. Drobiž bodo zbirali celo šolsko leto. Na končnem izletu pa si bodo s privarčevanim denarjem sami kupili sladoled.
Učenci druge in tretje triade so prav tako prisluhnili vsebinam o varčevanju denarja. Kako ravnati z denarjem, kaj je plastični denar, katere pregovore o denarju poznajo, kaj naj naredijo, če najdejo denar na cesti, v kateri državi tiskajo denar … O vsem tem so se pogovarjali s predstavnico NLB poslovalnice Črenšovci. Zavarovalni agent pa jih je motiviral s strategijami za postavljanje ciljev. Predstavil jim je, kako pomembno je, da sledijo svojim sanjam, da vztrajajo in delajo, ker je v življenju mogoče doseči vse, le upati si morajo.

 

 

Orientacijski pohod

petek6. november 2015

1 2 3 4

V petek, 6. 11. 2015, so učenci od 1. do 3. razreda opravili športni dan Orientacijski pohod. Učenci so spoznali geografske, zgodovinske in naravoslovne značilnosti okolice, po kateri je potekal pohod. Usvajali so osnovno pohodniško znanje in spoznavali možnosti za orientacijo v okolju. Spoznali, brali in uporabljali so preprosti zemljevid za orientacijo v pokrajini  ter spremljali oznake na cesti in v naravi. Na poti do Bobrov so uspešno opravili gibalne in miselne naloge na postajah ter na cilju našli skriti zaklad.

 

Izdelovanje hranilnikov

petek6. november 2015

1 2 3

Učenci 9. razreda v sklopu projekta »varuhov« pogosto obiskujemo svoje varovance, jim pomagamo, se z njimi pogovarjamo in družimo. Tako smo v sredo eno šolsko uro namenili druženju z našimi varovanci. Skupaj smo izdelovali hranilnike, se družili in jim tudi pomagali. Ob koncu našega druženja smo bili zadovoljni tako varuhi kot varovanci, in to ne le zaradi čudovitih izdelkov, temveč tudi zaradi še močnejših prijateljskih vezi, ki smo jih navezali. 

 

Ples čarovnic

petek23. oktober 2015

1 2 3

4 5 6

V petek, 23. 10. 2015 smo učenci devetega razreda organizirali ples čarovnic. Ob treh smo najprej pričakali učence razredne stopnje. Prišlo je kar veliko čarovnic in duhcev. Bilo je zabavno, skupaj smo plesali in se igral. Nekatere učence smo našemili kar v šoli. Na koncu smo podelili nagrado za najboljšo masko. Ob petih so na ples prišli učenci predmetne stopnje. Tudi tukaj ni manjkalo zabave, plesa in iger. Kljub temu, da je organizacija plesa zahtevala veliko priprav in dela, smo se tudi mi zabavali. Z našim delom smo bili zadovoljni, zato se že veselimo naslednjega plesa.

Lep pozdrav, 9. razred

 

 

 

Po Prešernovih stopinjah

četrtek15. oktober 2015

1 2 3 4

15. 10. 2015 smo se učenci 8. in 9. razreda ob naslovu kulturnega dne odpravili v Ljubljano, Kranj in Vrbo na Gorenjskem, Prešernov rojstni kraj. Od naše šole smo se avtobusom odpeljali že ob 5.30 uri, najprej v Ljubljano. Ker nas je ves čas spremljal dež in slabo vreme, smo po Ljubljani hodili z dežniki. Tam smo dobili učne liste, ki smo jih reševali skupaj z vodičko. Najprej smo si ogledali hiše, kjer je Prešeren prej živel, knjižnico z njegovimi deli, cerkev in seveda Prešernov trg s kipom. Nato nas je pot vodila v Kranj, v Prešernov muzej. To je bila njegova hiša, ko je delal kot samostojni odvetnik. Na ogled so bili njegovi bivalni prostori in njegova pisarna. V središču mesta pa nas je opazoval 4- metrski kip Prešerna, ki smo si ga šli tudi ogledat. Ustavili smo se še v Prešernovem gaju, kjer je naš največji pesnik pokopan. Nazadnje smo obiskali še Vrbo, kjer stoji njegova rojstna hiša. V njej smo si prav tako ogledali prostore in še dokončno izpolnili učne liste, zaključili pa smo s Prešernovimi stvaritvami, ki smo jih deklamirali ob posameznih točkah. Čeprav je ves čas deževalo, smo bili še vseeno veseli in v pričakovanju, kaj bomo izvedeli.

Ana Palada, 8. razred

 

POSTALI SMO PRAVI ŠOLARJI - SPREJEM V ŠOLSKO SKUPNOST UČENCEV

ponedeljek-petek5.-9. oktober 2015

1 2

3 4 5

Od 5. do 9. oktobra smo obeležili teden otroka, ki je potekal pod geslom »Nekaj ti moram povedati«. Ob tej priložnosti smo sprejeli letošnje prvošolce v šolsko skupnost učencev, kjer bodo lahko predstavniki podali svoje predloge, pobude in stališča o šolskih zadevah. Pri tem so sodelovali tudi tutorji naših prvošolcev, učenci 9. razreda. Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet Gledališki klub so jim tudi pripravili presenečenje: igrico, lutkovno predstavo Sneguljčica.
Prvošolci čestitamo, sedaj ste postali pravi učenci naše šole.

 

 

Teden mobilnosti Erasmus+ v Nemčiji

ponedeljek-petek5.-9. oktober 2015

V tednu med 5. in 9. oktobrom smo opravili že četrto mednarodno izmenjavo v projektu Seek and Find Nature Erasmus+ v Bognu v Nemčiji pri naših že uveljavljenih partnerjih. Nekaj utrinkov in vtisov si lahko ogledate spodaj ter preberete, kar smo tam doživeli.

 

 

Petek, 9. 10

1 2 3 4

V petek je sledil še zadnji dan mobilnosti, in sicer smo se odpravili na nekajurni, 9-kilometrski pohod po Bavarskem gozdu. Vmes smo prestopili mejo s Češko ter osvojili vrh gore Siebensteinkopf, od koder smo imeli znova lep pogled na bližnjo in daljno okolico, ovito v slikovite jesenske barve. Nato je sledilo slovo od Bavarskega gozda, ki nas je navdušil s svojo preprostostjo in pristnostjo. Tokratno srečanje je tako minilo precej hitro, domov s sabo pa smo odnesli čudovite vtise o neokrnjeni in razgibani nemški naravi, prijaznih in gostoljunih domačinih ter obljubo, da se bomo spet videli.

 

Četrtek, 8.10

1 2 3

Predzadnji dan tokratne izmenjave smo si v Bavarskem gozdu ogledali življenje tipičnih nemških živali v naravnem živalskem vrtu. Med drugim smo zagledali risa, vidro ter nekaj drugih vrst, na žalost pa nismo videli npr. volkov ali losov. Ob koncu smo se podali še na pohod med vrhovi dreves, saj so v tem nemškem narodnem parku izdelali pot skozi krošnje, visoko ponekod čez 20 metrov. Pot se zaključuje v visokem objektu, t. i. drevesnem jajcu, od koder se širi lep pogled na Bavarski gozd. V popoldanskem času so učenci barvali kamenje za vrt pri nemški šoli ter v večernih urah opravili sprehod z baklami.

 

Sreda, 7.10

1 2 3 4

V sredo smo dopoldan izvedli skupno, t. i. mednarodno učno uro, kjer se povežejo tuji in domači učitelji in izvedejo skupno aktivnost z vsemi udeleženimi učenci. Tokrat sva uro izvedla slovenski učitelj Andrej in domača učiteljica biologije Elizabeth Mohr. Učenci so analizirali v ponedeljek iz ribnika odvzete vzorce pod mikroskopom ter iskali oblike življenja v teh vzorcih, sočasno pa smo izdelovali film o celotnem dogajanju. Popoldan smo se odpravili na dvodnevno pot raziskovanja in proučevanja Bavarskega gozda v center za šolo v naravi Finsterau, na poti pa smo se ustavili še pri domačinu, ki je izdelal t. i. stekleni skedenj, ogledali pa smo si še muzej na prostem, kjer smo dobili vpogled v podeželsko in kmečko življenje v Nemčiji pred sto in več leti. Tokratno srečanje je namreč potekalo v znamenju človeške zgodbe, ki bo eno izmed poglavij v knjigi o iskanju narave.

 

Torek, 6.10

1 2 3 4

Drugi dan mobilnosti je sledila veličastna proslava, ki so jo za nas in ostale goste iz Finske, Madžarske, Španije, Češke in vse domače učence ter učitelje pripravili domači peti razred ter glasbeni ansambel domače šole, ki je izvrstno odpel nekaj znanih nemških ter angleških pesmi. Glasbeni in plesni predstavi pa je sledil ogled zgodovinskega, kulturnega in arhitekturno bogatega mesta Straubing le streljaj od Bogna. V Straubingu smo se povzpeli na vrh razglednega stolpa, ki se bohoti nad centrom tega mesteca z okoli 45.000 prebivalci in v lepem vremenu imeli edinstven pogled na mesto in njegovo okolico.

 

Ponedeljek, 5.10

1 2 3 4

V ponedeljek smo začeli z naslednjo mobilnostjo v okviru projekta Erasmus+, tokrat v Nemčiji v mestecu Bogen na Bavarskem. Mestece z okoli 10.000 prebivalci se ponaša s pristnim utripom, prijaznimi ljudmi, lepo pokrajino in mirnim ter urejenim življenjem. Učenki 9. razreda Saša in Dona sta skupaj z učiteljema Andrejem in Klementino obiskali nižjo srednjo šolo in gimnazijo Veit-Höser, kjer so nas prijazno domačini zelo lepo sprejeli in nam prvi dan pokazali šolo, ogledali smo si nekaj njihovih učnih ur, t. i. Evropski park v bližini šole, kjer so učenci odvzeli vodne vzorce za analizo na skupni mednarodni učni uri v okviru projekta in se povzpeli na hrib Bogenberg nad mestecem, kjer smo uživali v čudovitem razgledu na reko Donavo in ostalo jesensko obarvano okolico, sprehodili pa smo se tudi po centru mesta.

 

Kros štirih šol

1 2 3

V torek, 29. 9. 2015, smo se učenci štirih šol – OŠ Turnišče, OŠ Miška Kranjca Velika Polana, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci in OŠ Prežihovega Voranca Bistrica – srečali na medšolskem krosu v Turnišču. Najprej smo bili deležni otvoritvene slovesnosti, med katero so nas pozdravili učenci tamkajšnje OŠ, gospa ravnateljica in učitelj športne vzgoje. Nato smo se odpravili na ogled proge. Sledil je tek prijateljstva – tek učiteljev. Nato smo se na progo podali učenci prve in druge triade, ločeno deklice in dečki, za nami pa še učenci tretje triade. Zmagali smo prav vsi, saj smo pritekli na cilj. Posebej pa čestitamo tistim, ki so bili tako hitri, da so prejeli medalje v žlahtnih barvah. Dan, čeprav je bil vetroven, je bil lep in že se veselimo naslednjega krosa septembra 2016 pri nas na Bistrici.

 

Prvi šolski dan

1 2 4

5 6 3

V torek, 1. 9. 2015, je naša osnovna šola znova odprla svoja vrata in pozdravila 158 učencev. Po pozdravu ravnateljice mag. Terezije Zamude je za učence od drugega do devetega razreda sledila razporeditev v prenovljenih šolskih garderobah. Prvošolčki so si šolske torbe nadeli šele nekaj minut pred deseto uro. Za njih je bil pripravljen krajši program, kjer je tudi njih pozdravila ravnateljica. Po njenem nagovoru je do vsakega učenca prvega razreda pristopil eden izmed devetošolcev in postal njegov varuh. Od svojih varuhov je vsak prvošolec prejel škatlico s figurico Lili ali Bineta, priloženi pa so bili tudi bomboni. Po toplem sprejemu so se naši prvošolčki posladkali še s torto, nato pa se odpravili domov.

Zapisali: Nina Bohnec in Tjaša Čolnik, učenki 8. razreda