RECEPTI IZ JABOLK

ENO JABOLKO NA DAN, PREŽENE ZDRAVNIKA STRAN,” se glasi stari slovenski pregovor.

Jabolka so sočen, slasten in vitaminsko- mineralno bogat sadež jesenskih dni. Vsebujejo tudi veliko vode, sadnega sladkorja in celuloze.

So tudi simbol zapeljivosti, (spomnimo se Adama in Eve) in simbol skušnjave, (ko je mačeha čarovnica ponudila Sneguljčici sočno jabolko).

Tudi danes so jabolka lahko zapeljiva - le na drugačen način. Pustimo se jim zapeljati: pripravimo jabolčne sladice, ki so prijetno kiselkaste in osvežujoče.

RECEPTI IZ JABOLK

ČAJ
HREN
KREMA (krema, pena, puding)
KRUH (kruh, žemljevka)
OMAKA (juha, mezga, omaka)
OSVEŽILO (čežana, kompot, nastrgana jabolka, osvežilo)
PECIVO (kaša, keksi, kolač, žepki)
PEČENA JABOLKA (pečena jabolka, nadeta jabolka)
PEČENKA (pečenjak, pečenka)
PITA (pita, ribano testo)
POGAČA (kocke, narastek, piškota, pogača, v haljici)
PUNČ
SLADOLED (sladica, sladoled)
SUHO SADJE - KRHLJI
ŠARLOTA
TORTA
ZAVITEK (rezine, rezine z listnatim testom, zavitek)
ŽALUZIJA (šnita, žaluzija)


Recepte za jabolčne sladice so zbrali učenci 8. razreda OŠ Turnišče.

Računalniško zapisali: učenci 8.b razreda;

Oblikoval: Primož Zver, 8.b razred, pod mentorstvom Andreja Rogača.

Za internet preoblikoval in postavil na domačo stran šole Andrej Rogač.

Likovna oprema: Gorazd Bence, 8.c razred.

Slovnična recenzija: Neža Cigüt

Vodja projekta: Ivanka A. Lebar