OMAKA (juha, mezga, omaka)

 

KAZALO

 

1. JABOLČNA JUHA

2. JABOLČNA JUHA ZA BOLNIKE

3. JABOLČNA MEZGA ali MARMELADA

4. JABOLČNA OMAKA


JABOLČNA JUHA

Sestavine:

1/2 kg zrelih kislih jabolk,
2 dl smetane,
2 žlici moke,
limonin sok,
košček celega cimeta,
sladkor, sol.

Jabolka olupimo, izrežemo peščice, narežemo poljubne krhlje in kuhamo v vodi okisani z limono. Dodamo cimet, sladkor in malo soli. Jabolka se ne smejo razkuhati. Z moko razžvrkljamo smetano, zavremo, začinimo z limoninim sokom in sladkorjem ter dobro ohlajeno serviramo.

Simona Matjašec, 8.c


JABOLČNA JUHA ZA BOLNIKE

Nalij v lonec 3/4 l vode, 1/4 l vina in dodaj 2 oprani kisli jabolki, katerima si odstranil peclje, pečke ter ju narezal na kose.

Pokrij lonec in kuhaj, da se jabolka zmehčajo, nato pa jih pretlači z vodo vred skozi penovko.

Pretlačeno zmes vlivaj počasi med rednim mešanjem v skledo, v kateri si zmešal rumenjak z žlico sladkorne sipe, dodaj še pol stare na rezance narezane in opečene žemlje in juha je pripravljena.

Valentina Žižek, 8. a


JABOLČNA MEZGA ali MARMELADA

Operi jabolka, ter razreži vsako na štiri dele, stresi jih v lonec, prilij na 1 kg jabolk 1-2 žlici vode, pokrij in duši, da se zmehčajo. Zmehčana jabolka pretlači skozi sito in stehtaj sok.

Za 1 kg soka daj v kotlič 1/2 kg sladkorja in 1/4 l vode ter skuhaj sladkor, da postane gost.

Potem daj nanj sok in dobro zmešaj, da se sladkor nikjer ne bo držal kotliča, ter postavi na ognjišče, da se počasi kuha kakšnih 30 min.

Kuhano mezgo še gorko nalij v kozarce, ki jih prej v pečici dobro segreješ. Ko si na ognjišču nehal kuriti, postavi kozarce v pečico, da se na vrhu pojavi skorja.

Po vrhu lahko potreseš s sladilom ali pa nanj položi v rum pomočen papir.

Zavežeš šele naslednji dan.

Valentina Žižek, 8.a


JABOLČNA OMAKA

Skuhaj 5 drobnih kislih jabolk v 1/4 l vode in kuhane pretlači z vodo vred skozi penovko. V kozici razgrej žlico masla, dodaj za noževo konico sladkorja in žlico moke. Mešaj, da moka porumeni, dodaj pretlačen sok, še sladkorja po okusu, dve žlici vina in košček limonine lupine ali cimeta. Ko omaka že 10 min vre, jo postavi s pire krompirjem ali polento na mizo.

Valentina Žižek 8.b


NAZAJ NA "RECEPTI"