TORTA

 

KAZALO

 

1. AMERIKANSKA JABOLČNA TORTA

2. FINA JABOLČNA TORTA

3. JABOLČNA ALI VIŠNJEVA TORTA S POKROVOM

4. JABOLČNA TORTA

5. MAKOVA TORTA Z JABOLKI

6. POKRITA JABOLČNA TORTA


AMERIKANSKA JABOLČNA TORTA

Priprava:

V moko presej skupno s pecilnim praškom, razdrobimo margarino. Prilijemo vodo in hitro ugnetemo v gladko testo. Počiva naj na hladnem. Spočito testo razvaljamo v 2 okrogli plošči. Eno položimo v pomaščen tortni model ali model za sadne torte. Obložimo z nadevom, rob pustimo prost. Pokrijemo z drugo ploščo testa. Robova obeh plošč dobro stisnemo. Vrhnjo ploščo pomažemo še z jajcem. Pečemo pri dobri srednji vročini 35-40 minut.

Jabolčni nadev:

Grobo naribana, olupljena jabolka pomešamo s sladkorjem, vanilijo, rozinami, cimetom, limonino lupinico in moko.

Sestavine: 25 dag moke, 1/2 zavitka pecilnega praška Regina, 1/8 kg margarine, 2-3 žlice mrzle vode.

Nadev: 3/4-1 kg jabolk, 5 dag sladkorne moke, 1 zavitek vanilije Regina, 5 dag rozin, malo cimeta in limonine lupinice, 2 žlici moke, 1/2 za mazanje.

SLADICE S SADNIM NADEVOM SMEJO STATI NAJVEČ 24 UR.

POSEBNO POLETI ZAČNE NADEV HITRO PLESNETI.

Renata Režonja, 8. c


FINA JABOLČNA TORTA

PRIPRAVA: 4 cela jajca, 4 žlice tople vode, sladkor in vanilin penasto stepemo. Narahlo primešamo moko, sesekljamo limonino lupinico in stopljeno in ohlajeno maslo. Testo denemo v pomaščen in pomokan tortni model. Pečemo pri srednji vročini 30 minut. Ohlajeno torto enkrat prerežemo. Obložimo jo z jabolčnim nadevom in spet sestavimo. Po vrhu in po obodu jo namažemo s stepeno smetano, osladkano z vanilijo. Potresemo z mandeljni, okrasimo s sadjem in stepeno smetano.

NADEV: Olupljena in narezana jabolka z vodo kuhamo 5 minut. Sladkamo in primešamo limonin sok ter še nekaj minut kuhamo. Odstavimo, med mešanjem dodamo očiščene rozine, sesekljane man dlje in namočeno ter ožeto želatino. Pustimo delno ohladiti. Namesto želatine lahko uporabimo tudi tortni preliv.

sestavine: 18 dag moke, presejane s 1/2 zavitka pecilnega praška Regina, 16 dag sladkorne moke, 1 zavitek vanilina Regina, 4 jajca, naribana limonina lupinica, 3 dag masla.

nadev: 1/2 kg jabolk, 1/16 l vode, 10 dag sladkorne moke, 2 zavitka vanilina Regina, 5 dag rozin, sok 1/2 limone, 8 dag sesekljanih mandeljnov (3 dag za potresanje), 5 listov želatine ali tortni preliv, 1/4 l stepene smetane, 1 zavitek vanilina Regina, krhlji mandarinin in češnje.

Renata Režonja, 8.c


JABOLČNA ALI VIŠNJEVA TORTA S POKROVOM:

Testo:

300 g mehke bele moke zmešamo z 2 zravnanima žličkama pecilnega praška, jo presejemo v skledo in ji dodamo 100 g sladkorja, 1 vrečko vanilijevega sladkorja, sol, 1, 5 rumenjaka, 1 beljak, 1 žlico mleka in 150 g mehkega masla ali margarine. Vse sestavine dobro pregnetemo z gnetilnima kavljema električnega mešalnika najprej pri najnižji in zatem pri najvišji hitrosti, nato pa z rokami ugnetemo gladko testo. Če se lepi, ga postavimo za nekaj časa na hladno. Slabo polovico testa razvaljamo, obložimo z njim pomaščeno dno tortnega modela (premer okoli 28 cm), ga večkrat prebodemo z vilicami, namestimo obod modela in postavimo model v pečico.

Električna pečica:

zgornji in spodnji grelec 200 - 225C (segreta pečica)

vroči zrak 170 - 180C (nesegreta pečica)

Plinska pečica:

3 - 4 (nesegreta pečica)

Čas pečenja:

15 - 20 minut

Jabolčni nadev:

50 g rozin preberemo. Nato olupimo približno 2 kg jabolk, jih narežemo na četrtine in jih očistimo ter jih zrežemo na majhne koščke, ki jih stresemo v ponev, dodamo 1 žlico vode, 50 g sladkorja in 1, 5 žličke zmletega cimeta in prebrane rozine. Med mešanjem jih zdušimo, malo ohladimo in po okusu osladimo s 50 g sladkorja ter odišavimo z 1 žlico domačega ruma Segestica ali limonine esence.

Višnjev nadev:

1 kg višenj operemo, odcedimo, odstranimo peclje in pečke, jih zmešamo s 100g sladkorja in pustimo nekaj časa stati. Nato jih na hitro odcedimo, sok pa postrežemo. Ko se sok in višnje ohladijo, odmerimo 250 ml soka (po potrebi dolijemo vodo). 20 g jedilnega škroba Gustin dr. Oetkar razmešamo s 4 žlicami soka, preostali sok pa zavremo, ga odstavimo z ognja, vmešamo vanj jedilni škrob, še enkrat zavremo, dodamo višnje, ohladimo in osladimo z 1 žlico sladkorja. Iz preostalega testa razvaljamo ploščo v velikosti modela za torto in oblikujemo svaljek, ki ga naložimo ob rob na pol pečene tortne osnove in pritisnemo ob obod modela tako, da nastane približno 3 cm visok rob. Tortno osnovo z nadevom premažemo in jo pokrijemo s ploščo iz testa, ki jo premažemo z mešanico iz 1/2 rumenjaka in 1 žlice mleka, večkrat prebodemo z vilicami ali pa mrežasto narazimo z nazobčanim kolescem in damo v pečico.

Električna pečica:

zgornji in spodnji grelec 200 - 225C (segreta pečica)

vroči zrak: približno 170C (nesegreta pečica)

Plinska pečica: 3 - 4 (nesegreta pečica)

Čas pečenja: 20 - 30 minut.

Renata Režonja, 8. c


MAKOVA TORTA Z JABOLKI

Testo: 200 g mehke bele moke zmešamo z 1 žličko pecilnega praška, jo presejemo v skledo za mešanje in dodamo 125 g sladkorja, 1 vrečko vanilijevega sladkorja, sol, 1/2 rumenjaka, 1 beljak, 125 g mehkega masla in 150 g zmletih, rahlo prepraženih lešnikov. Vse sestavine dobro pregnetemo z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika, najprej pri najmanjši in zatem pri največji hitrosti, nato pa jih z rokami ugnetemo v gladko testo. Če se lepi, ga postavimo za nekaj časa na hladno.

Makov nadev: 250 g sveže zmletega maka dobro zmešamo s 150 ml vročega mleka in 50 g masla, ga pustimo stati okoli 15 minut, da se napne, nato ga damo na hladno.

Jabolčni nadev:

Približno 1 kg jabolk olupimo, jih narežemo na četrtine, jim izrežemo peške, nato jih drobno narežemo, stresemo v ponev, dodamo 75 g sladkorja in 1 noževo konico zmletega cimeta. Med mešanjem rahlo zdušimo, nato pa postavimo na hladno. Slabo 1/3 testa tanko razvaljamo in izrežemo iz njega 8 krogov z okroglim nazobčanim modelčkom.Nato razvaljamo dobro polovico preostalega testa in ga položimo na pomaščeno dno tortnega modela. Iz ostanka testa naredimo svaljek, ki ga položimo ob rob in pritisnemo na obod modela tako, da nastane približno 3 cm visok rob. V ohlajeno makovo mešanico zmešamo 1/2 vrečke pudinga (vanilni), 125 g sladkorja in 1 jajce, z njo namažemo testo in jo enakomerno potresemo z jabolčnim nadevom. Povrh naložimo izrezane ploščice, jih premažemo z mešanico iz 1/2 rumenjaka in 1 žličko mleka in postavimo torto v pečico.

Renata Režonja, 8.c


JABOLČNA TORTA:

Za testo 20 dag mešane moke (ostre, mehke ), 10 dag masla, 5 dag sladkorja v prahu,

1 rumenjak, cimet.

Za nadev: 50 dag olupljenih jabolk, 15 dag sladkorja v prahu, 5 dag kristalnega sladkorja, .

3 beljake, 2 žlici masla.

Iz naštetih sestavin zmesimo testo. Nato ga razdelimo na dva enaka dela in vsakega posebej pečemo v modelu za torte. Pečemo ga v segreti pečici pri 180 stopinjah Celzija, približno 20 minut. Olupljena jabolka narežemo na rezine ali jih naribamo, sladkamo in na maslu dušimo15 minut. Pečeno in ohlajeno torno osnovo namažemo s polovico nadeva.

Nadev pokrijemo z drugo ploščo in jo namažemo s preostalim nadevom. Iz beljakov stepamo trd sneg, nato primešamo 15 dag sladkorja v prahu in s tem premazan premažemo nadev in torto. Torto pečemo 20 minut, pri 180 stopinjah.

Matej Pucko, 8.b


POKRITA JABOLČNA TORTA

Potrebujemo:

- tortni model s premerom 26 cm; za krhko testo:

- 300 g moke ,

- 100 g sladkorja ,

- 1 jajce ,

- 200 g masla ali margarine.

Nadev: 75 g rozin,

- 6 žlic žganja,

- 50 g mandeljev,

- 1 kg jabolk,

- 75 g orehovih jedrc,

- 2 žlici sladkorja; poleg tega: maslo ali margarino in moko za model

- 1 žlico sladkorja v prahu za potresanje.

Za preliv:

- 500 g kiselkastih jabolk ,

- 4 žlice limoninega soka,

- 1 žlico sladkorja,

- prgišče bazilikinih lističev.

Moko, sladkor, jajce in na koščke narezano maslo ali margarino na hitro zgnetemo v krhko testo. Testo razdelimo na dva dela (dve tretjini in ena tretjina). Zavijemo v folijo in za eno uro postavimo na hladno. Medtem namočimo rozine v žganju. Mandlje pražimo v ponvi brez maščobe.Jabolka olupimo in narežemo na osmine, peščišča izrežemo. Jabolčne krhlje zmešamo z malo žganja, dodamo rozine, mandlje orehe in sladkor. Premešamo.

Pečico vključimo na 200 stopinj. Model pomastimo in tanko oprašimo z moko. Večji kos testa razvaljamo med plastema folije v krog, ki je nekoliko večji od modela. Zgornjo plast folije odstranimo. S pomočjo spodnje folije preložimo testo v model, tesno ga potisnemo k dnu in ob stene modela, da nastane 4 cm visok rob.

Na testo porazdelimo jabolčni nadev.Ob robu potiskamo na rob z vilicami, da je rob lepo nazobčan.

Model damo v pečico, pri srednji temperaturi pečemo torto 45 minut. Ohladi naj se v modelu.Nato odstranimo obod modela, torto potresemo s sladkorjem v prahu. Ponudimo jo z jabolčnim prelivom.

Jabolčni preliv:

- olupimo jabolka ter jih narežemo, peščišča odstranimo. Dodamo limonin sok sladkor in lističe bazilike in zmiksamo v kašasto zmes.

Gorazd Bence, 8.c


NAZAJ NA "RECEPTI"