KRUH (kruh, žemljevka)

 

KAZALO

 

1. JABOLČNI KRUH

2. JABOLČNA ŽEMLJEVKA


JABOLČNI KRUH

POTREBUJEMO: 500 g kiselkastih jabolk, 3 žlice limoninega soka, 4 žlice jabolčnega žganja, 50 g rozin, 200 g orehovih jedrc, maščobo in moko za model, 70 g ingverja v sirupu, 2300 g zmehčanega masla, 125 g sladkorja, sol, in žličko naribane limonine lupine, 3 jajca, 300 g moke, 2 žlički pecilnega praška, 80 g marelične marmelade, 50 g sladkorja v prahu.

Jabolka olupimo in narežemo na četrtine, peščišča izrežemo. Krhlje narežemo na tanke prečne rezine. Tako jih zmešamo z rozinami, z dvema žlicama limoninega soka in z žganjem. Grobo sesekljamo 100 g orehovih jedrc, drugega prihranimo. Namastimo dno in stene škatlastega modela (dolžina 30 cm) in ga oprašimo z moko. Sesekljamo ingver. Sesekljana orehova jedrca in ingver primešamo jabolkom.

Penasto omešamo maslo, sladkor, limonino lupinico in malo soli. Drugo za drugim primešamo jajca. Moko presejemo s pecilnim praškom in jo zmešamo v masleno zmes. Primešamo tudi jabolčno zmes. Testo damo v pripravljeni škatlasti model in ga poravnamo.

Pečemo v pečici na 200 stopinjah 30 minut. Po 20minutah zarežemo z ostrim nožem v površino kruha podolžno brazdo. Pečemo še 10 minut, nato zmanjšamo temperaturo pečice na 180 stopinj in pečemo še 30 do 35 minut. Pekač postavimo na rešetko, pustimo, da se kruh nekoliko ohladi. Še toplega premažemo s prevreto in pretlačeno marelično marmelado in obložimo z orehovimi jedrci. Iz sladkorja v prahu in nekaj limoninega soka zmešamo glazuro in jo nakapljamo na kruh. Pustimo, da se glazura strdi. Kruh pa je najboljši še mlačen.

Gorazd Bence, 8.c


JABOLČNA ŽEMLJEVKA

Nareži na listke tri žemlje in tri jabolka, namaži kozico in nadevaj žemljine rezine, nato jabolka potresi z žlico sladkorja ter nadevaj zopet žemlje in jabolka. V lončku razmešaj1/4 l mleka in 1 jajce, prelij po žemljah in jabolkih, postavi v pečico in peci 30 min.

Valentina Žižek 8.b


NAZAJ NA "RECEPTI"