|
|
|
|
PEČENKA (pečenjak, pečenka)
KAZALO
Stepi v posodi 1/4 l mleka, 1jajce, nekaj zrn soli, žličko sladkorja in 1/8 l moke. Razgrej v kozici žlico masti in v razgreto stresi moko, mešaj, po vrhu pa potresi debelo olupljena ali nastrgana jabolka. Po jabolkih potresi ščep cimeta in žlico sladkorja ter peci v srednje vroči pečici. Pečeno postrezi kot samostojno jed. Valentina Žižek, 8. a Za 4 osebe potrebujemo: 1kg teletine za pečenje (enakomerno odrezani kos zvijemo in povežemo z nitko), vejico timijana, 3 do 4 jabolka, sok pol limone, eno veliko rdečo čebulo, dve šalotki, sol, dve žlici olja, 25 g masla ali margarine, kozarček sladkega belega vina, eno žličko pikantne zrnate gorčice, poper. Čebulo in šalotki grobo sesekljamo in zmešamo z na kockice narezanimi jabolkom. Pečenko natremo s soljo in poprom. Na vročem olju jo zlato zapečemo z vseh strani. Nato dodamo timijan, čebulo in jabolko, zalijemo z vinom in dušimo na majhnem plamenu na plošči štedilnika. Med dušenjem zalivamo: v pol kozarca vode razmešamo gorčico in uporabimo za zalivanje. Ko je pečenka že skoraj gotova, operemo preostala jabolka in jim z ostrim nožkom izrežemo peščišče. Jabolka narežemo na ne pretanke kolobarje. V teflonski ponvi segrejemo maslo ali margarino in pečemo jabolčne kolobarje, da se zmehčajo, ne smejo pa razpasti. Prihranimo jih. Ko je pečenka pečena, jo pustimo nekaj minut počivati. Nato jo razrežemo, obložimo z jabolčnimi kolobarji, prelijemo z malo omake, preostanek omake pa ponudimo posebej. Gorazd Bence, 8. c |