ZAVITEK (rezine, rezine z listnatim testom, zavitek)

 

KAZALO

 

1. JABOLČNE REZINE 1

2. JABOLČNE REZINE 2

3. JABOLČNE REZINE Z LISTNATIM TESTOM

4. DUNAJSKI JABOLČNI ZAVITEK

5. JABOLČNI ZAVITEK


JABOLČNE REZINE 1

60 dag moke, 40 dag margarine, 20 dag sladkorja v prahu,1pecilni prašek, limonina lupina, 2 jajci, 2 žlici ruma, nadev: jabolko in marmelada.

Vse sestavine daj v skledo, pripravi testo, razvaljaj in daj na pekač rahlo namazan z mastjo. Na testo položi v vrstah jabolčne krhlje. Prve pol ure peči pri 2000C,znižaj temperaturo na 1500C. Malo ohlajeno testo polij z vročo marelično ali kakšno drugo marmelado, razredčeno s pomarančnim sokom ali oranžado. Marmeladi prilij nekaj žlic ruma.

Peter Magdič,8.a


JABOLČNE REZINE 2

SESTAVINE:

3 jajca,

40 dag sladkorja,

50 dag naribanih jabolk,

8 dag narezanih orehov,

45 dag moke,

10 dag rozin, cimet, vanilijev sladkor,

limonina lupina.

ČOKOLADNI PRELIV: 8 dag jedilne čokolade, 1 žlico margarine, 2 žlici olja

PRIPRAVA: jajca s sladkorjem in vanilijo mešamo v električnem mešalniku, da dobro narastejo, dodamo orehe, naribana jabolka, dišave in moko, pomešano s pecilnim praškom. Testo damo v namazan pomokan pekač in ga razgrnemo na dva prsta debelo. Potresemo z rozinami, ki so se močile v rumu. Pečemo 30 minut od 180 - 190 stopinj. Pečeno sladico obrnemo na desko in jo oblijemo s čokoladnim prelivom. Ko se ta posuši, sladico razrežemo na kocke, trikotnike, rombe. . .


JABOLČNE REZINE Z LISTNATIM TESTOM

POTREBUJEMO: za krhko testo: 225 g moke, 75 g sladkorja, sol, 150 g mrzlega masla, 1 jajce, moko za razvaljanje. Za nadev: 2 kg kiselkastih jabolk, 4 žlice limoninega soka, 125 g sladkorja, 20 g rozin, 20 g surovega marcipana, 4 žlice ruma, 8 kosov prepečenca, 350 g zamrznjenega listnatega testa, 1 rumenjak, 1 žlico mleka, 100 g marelične marmelade.

Zamesimo krhko testo: moko stresemo v skledo, v sredini naredimo jamico, vanjo damo jajce, sladkor, sol in na koščke narezano maslo. Na hitro zgnetemo v testo. Oblikujemo kepo in damo testo za eno uro počivat v hladilnik.

Jabolka olupimo in narežemo, peščišča odstranimo. Jabolčne rezine damo v kozico, potresemo s sladkorjem, prelijemo z limoninim sokom in dušimo v pokriti kozici na srednjem plamenu, da se zmehčajo. Primešamo jim rozine in pustimo, da se ohladijo.

Marcipan gladko zgnetemo z rumom. Na pomokani delovni površini razvaljamo krhko testo v pravokotnik velikosti 38 X 20 cm. Pravokotnik podolžno razpolovimo. Oba kosa damo na pomaščen pekač. V ogreti pečici pečemo podlagi iz krhkega testa 10 minut. Pustimo da se testo ohladi. Nato namažemo nanj še mešanico ruma in marcipana, obložimo s po štirimi kosi prepečenca, na prepečenec naložimo dušena jabolka z rozinami. Odtajano listnato testo razvaljamo v pravokotnik 45x34 cm. Pravokotno podolžno razpolovimo. Z vsakim kosom pokrijemo po en kos pečenega in z jabolki obloženega krhkega testa. Odvečno listnato testo potisnemo pod krhko testo in rahlo pritisnemo.

Razžvrkljamo rumenjak in mleko. Z jajčnim mlekom premažemo listnato testo, nato pa z ostrim nožem v razmiku 1/2 cm večkrat zarežemo vanj. Pustimo počivati 30 minut.

Jabolčna kolača pečemo v pečici pri 220 stopinjah 30 do 35 minut. Segrejemo marelično marmelado in jo pretlačimo skozi cedilo. Z marmelado premažemo pečena kolača, dokler sta še vroča, da se lepo svetita. Ohlajeno sladico narežemo na rezine.

Gorazd Bence, 8.c


DUNAJSKI JABOLČNI ZAVITEK

Testo:

200 g bele moke presejemo na desko, naredimo v sredini jamico, damo vanjo sol, dodamo 75 ml (5 žlic) mlačne vode in 50 g stopljenega masla ali 3 žlice olja in ugnetemo vse sestavine iz sredine navzven v gladko testo. Sprva si pomagamo z lesenim nožem, nato gnetemo z roko. Dobro obdelano testo oblikujemo v hlebček, ga položimo na pergamentni papir v pogreto skledo, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Nadev:

1, 5 kg jabolk olupimo, jih narežemo na četrtine, jim odstranimo pečke, nato pa jih narežemo na tanke paličice. Primešamo 4 žlice domačega ruma Segestica in 3 kapljice limonine esence. Preberemo 50 g rozin in raztopimo 75 g masla. Testo za zavitek razvaljamo na velikem pomokanem belem prtu, ga na tanko premažemo z malo raztopljenega masla, nato ga pridvignemo in z rokami razvlečemo v kot papir tanek pravokotnik (50 x 70 cm).

Debelejše robove odrežemo. Nato ga pomažemo z 2/3 masla, potresemo po njem 50 g drobtin (ob krajših stranicah pustimo okoli 3 cm širok nepotresen rob) in porazdelimo po polovici testa jabolka, rozine, 100 g sladkorja, 1 vrečko vanilijevega sladkorja in 50 g sesekljanih mandeljev. Nepotresena robova testa zvijemo testo po daljši stranici (začnemo pri nadevu), ga na konceh dobro stisnemo, položimo na pomaščen pekač, premažemo s stopljenim maslom in postavimo v vročo pečico.

Temperatura pečice: 175 - 2000 C.

Čas pečenja: 45 - 55 minut. Med pečenjem premažemo zavitek s preostalim maslom. .

Renata Režonja, 8. c


JABOLČNI ZAVITEK

1/2 kg jabolk,

20 dag zmletih orehov,

10 dag kristalnega sladkorja,

1 pest drobtin,

10 dag masla,

cimet.

Testo za zavitek poškropimo z raztopljenim maslom, posipljemo z drobtinami in zmletinimi orehi. Nastrgana jabolka naložimo na testo, sladkamo, posipljemo s cimetom, zvijemo in položimo v namazan pekač. Po vrhu namažemo z rastopljenim maslom in zlato rumeno spečemo. Namesto oreha lahko vzamemo mak.


NAZAJ NA "RECEPTI"