|
|
|
|
POGAČA (kocke, narastek, piškota, pogača, v haljici)
KAZALO
8. JABOLČNA POGAČA IN POGAČA S TESTENIMI DROBTINAMI 8 dag masla, 1 jajce, 6 žlic mleka, 30 dag moke, 1/2 pecilnega praška, žlico sladkorja, 1 vanilijev sladkor, limonino lupino. Zamesimo gladko testo, ki ga razdelimo na dva dela in razvaljamo. Eno polovico damo v pekač in namažemo z nadevom, drugo položimo nanj. NADEV: 3 dag masla, 1 kg jabolk, sladkor po okusu, 5 dag rozin , pest zmletih orehov. Tatjana Lebar, 8.a Potrebujemo: 1 kg jabolk, 100 g piškotov, 300 g marmelade iz gozdnih sadežev, 40 g masla ali margarine, 2 žlici sladkorja, belo vino, vložen ribez za okras. Jabolka olupimo, narežemo jih na krhlje in jim odstranimo peščišče. Damo jih v kozico, prilijemo kozarec vina, dodamo sladkor in kuhamo na majhnem plemenu, da se krhlji skoraj povsem razkuhajo. Z maslom ali margarino namastimo ognjevarno posodo. Na dno damo dve tretjini zdrobljenih piškotov. Pokrijemo s plastjo marmelade in damo na vrh kuhana jabolka s sokom vred. Na vrh damo nekaj koščkov masla ali margarine in preostale zdrobljene piškote. Damo v pečico, ogreto na 220 ostopinj in pečemo 20 minut. Okrasimo z vloženim ribezom ali drugim sadjem in ponudimo. Sladica je najboljša mlačna, zraven ponudimo stepeno sladko smetano. Gorazd Bence, 8.c 8 jabolk (olupi in naribaj), 4 jogurtove kozarce sladkorja. To dvoje zmešamo in pustimo stati 15-20 minut. V drugo posodo pripravi: 4 jajca, 2 jogurtova kozarca olja . Oboje premešamo in dodamo 1 žlico sode (bikarbone). Potem dodaj 5 jogurtovih kozarcev moke (ostre).Testu primešaj jabolka, da dobiš lepo tekočo zmes. Tatjana Lebar, 8.a Testo: 375 g mehke bele moke, presejemo v skledo za mešanje, jo skrbno zmešamo z 1 vrečko suhega kvasa, in dodamo. 75 g sladkorja, sol, 1 jajce, 200 ml mlačne smetane in 100g stopljene ohlajene margarine. Vse sestavine gnetemo približno 5 min. Z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika, najprej pri najnižjem in zatem pri najvišjem številu vrtljajev, da dobimo gladko testo. Če se lepi, mu dodamo še malo moke (a ne preveč, saj mora ostati mehka). Nato postavimo testo na toplo za toliko časa, da vidno naraste. Nadev: 1,5 kg jabolk olupimo, jih razrežemo na četrtine, jim odstranimo peščišče, jih narežemo na koščke in stresemo v primerno ponev. Dodamo 50g rozin, 40 g sladkorja, 1 zravnano žličko cimeta in 30 g masla; med mešanjem rahlo zdušimo, nato pa mešanico ohladimo. Vzhajano testo še enkrat dobro pregnetemo. Nato razvaljamo dobro polovico testa, obložimo z njim 2/3 pomaščenega pekača in ga ob robovih pritisnemo malo navzgor. Ohlajen nadev enakomerno porazdelimo po testu, pri čemer pustimo na odprti strani pekača približno 2 cm testa brez nadeva. Robove testa zaganemo na nadev. Preostalo testo razvaljamo, ga položimo na nadev, dobro pritisnemo robove in premažemo površino s 40 g mehkega masla. Posip: Zmešamo 50 g sladkorja, 1 vrečko vanilijevega sladkorja in 50 g na listke narezanih mandljev, potresemo mešanico enakomerno po testu in ga postavimo znova na toplo, kjer naj vzhaja, dokler vidno ne naraste. Vzhajano pogačo damo v ogreto pečico in spečemo. Temperatura pečice: 200-225oC Čas pečenja: 20-30 minut 4 cela jajca, 11 žlic olja ali margarine, 8 žlic sladkorja, 8 žlic moke, 1 pecilni prašek, 1 vanilni prašek, kanček ruma(po občutku), 4 velika jabolka. Vse to dobro zmešamo in damo v dobro namazano ponvo in pomokamo. Na 2000 C pečemo 20 minut. Tatjana Lebar, 8.a 1 kg moke , 30 dag sladkorja, 30 dag masla, 1 pecilni prašek, 1 vanilni prašek, 4 jajca, 10 žlic mleka, 1 limono. To damo v pekač, zgoraj pa jabolka narezana na kolobarčke.Spečemo. Mateja Škafar, 8. a Stresi na desko 30 dag moke, napravi v sredini jamico, dodaj nekoliko soli in dodaj 1 jajce, 5 dag masti, polovico pecilnega praška, za noževo konico sode, 1/8 l nezavretega mleka in 4 žlice sladkorja. Iz teh sestavin napravi testo, ga dobro vgneti in pokrij za 30 min. Nato testo razvaljaj za pol mezinca debelo, ga položi v dobro pomaščen pekač, potresi po njem 1/2 kg olupljenih jabolk, potresenih z žlico cimeta in žlico limonine lupine. Testo prepogni v obliki podolgovate pogače ob dveh straneh tako, da se jabolka ne vidijo. Pomaži s stepenim jajcem in peci v vroči pečici 30 min. Valentina Žižek, 8.a JABOLČNA POGAČA IN POGAČA S TESTENIMI DROBTINAMI V skledo za mešanje presejemo 500 g mehke bele moke ter dodamo: 1 vrečko suhega kvasa Digo , 75 g sladkorja, , 1 vrečko vanilijevega sladkorja , sol, 250 ml (1/4 l) mlačnega mleka in 75-100 g stopljene margarine. Vse sestavine gnetemo približno 5 minut z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika tako da dobimo gladko testo. Če se lepi mu dodamo še malo moke. Nato ga pokrijemo in postavimo na toplo za toliko časa da vidno naraste. Vzhajano testo znova pregnetemo z rokami ga razvaljamo na pomaščen pekač in položimo predenj večkrat preganjen trak aluminijeve folije. Jabolčni nadev: Približno 1 1/2 kg jabolk: olupimo, jih narežemo na četrtine, jim odstranimo peške, jih narežemo na debele rezine in enakomerno naložimo na testo, potresemo jih z 20 g olupljenih zdrobljenih man dljev in 20 g rozin. Testo naj na toplem še enkrat vzhaja, da vidno naraste, nato ga postavimo v pečico. Čas pečenja: 20 do30 minut. Pogača s testenimi drobtinami 300g moke presejemo v skledo za mešanje, dodamo 150g sladkorja, 1 vrečko vanilijevega sladkorja in 150-200 g mehkega masla ter gnetemo z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika poljubno velike testene drobtine, ki jih enakomerno potresemo po testu. Testo naj na toplem ponovno vzhaja, da vidno naraste, nato ga postavimo v pečico. Čas za pečenje 15 do20 minut Marelični premaz: Med mešanjem zavremo 3 žlice marelične marmelade Podravka in eno žlico vode ter z njo namažemo še vroče pecivo. Renata Režonja, 8.c 5 večjih kiselkastih jabolk, 1 jajce, 1 žlico sladkorne moke, ščepec soli, 1/4 l mleka, približno 20 dag ostre moke, sladkorna moka, cimet, maslo, masti in olje za cvrenje. Pripravimo gostejše testo za palačinke iz jajca, žlico sladkorne moke, ščepec soli, 1/4 l mleka, približno 20 dag ostre moke in cimeta. Vse gladko umešamo. Jabolka olupimo, zrežemo na debelejše obročke, peščišče izrežemo z ostrim nožem. Obroč pomočimo v testo za palačinke in na vročem maslu, olju ali masti na obeh straneh ocvremo. Takoj posipljemo s sladkorno moko pomešamo s cimetom. Serviramo toplo. |