OSVEŽILO (čežana, kompot, nastrgana jabolka, osvežilo)

 

KAZALO

 

1. JABOLČNA ČEŽANA

2. TOPLA JABOLČNA ČEŽANA

3. JABOLČNI KOMPOT

4. JABOLČNI KOMPOT Z BRUSNICAMI

5. KOMPOT IZ JABOLK

6. NASTRGANA JABOLKA

7. JABOLČNO OSVEŽILO


JABOLČNA ČEŽANA

1 kg kislih jabolk,

10-15 dag sladkorja,

2 žlici masla,

Jabolko olupimo na krhlje. V skledo damo jabolka in sladkor. Tri žlice vode in dušimo v pokriti posodi 10-15 minut. Nato dodamo maslo in malo pomešamo. Čežano jemo mlačno ali hladno.

Matej Pucko, 8.b


TOPLA JABOLČNA ČEŽANA

Operi 1 kg jabolk, jim odstrani peclje in muhe, jih daj v lonec in nalij toliko vode, da so jabolka pokrita. Kuhana pretlači skozi sito ali penovko z vodo vred.

Razgrej v kozici za pol drobnega jajca masla in porumeni, prilij 2 žlici mrzle vode in dobro premešaj.

Nato dodaj jabolkom košček cimeta ali limonine lupine in še 1-2 žlici sladkorja. Ko vse prevre, stresi čežano v skledo.

Valentina Žižek, 8. a


JABOLČNI KOMPOT

6 kislastih jabolk,

3 žlice kristalnega sladkorja,

skorja cimeta,

limonin sok,

približno 3 dl vode.

Vodo s sladkorjem in cimetom prevremo. Jabolka olupimo, peščice izrežemo narežemo na krhlje in jih skuhamo v sirupu. V sirup lahko damo tudi limonino lupino. Serviramo ohlajeno. Jabolka lahko skuhamo tudi z malo vode in vinom.


JABOLČNI KOMPOT Z BRUSNICAMI

Kilogram jabolk olupimo in narežemo na krhlje. Primešamo 500g prebranih brusnic, 250g sladkorja in sok ene limone. Pristavimo na štedilnik, segrejemo in kuhamo na srednji temperaturi 20 minut.

Ohladimo, napolnimo v škatle in zamrznemo. Ponudimo ali kot prilogo k divjačinski pečenki

ali pa uporabimo za polnjenje palačink.

Surovih jabolk ne moremo zamrzniti. Če pa jih zdušimo ali skuhamo v čežano, so primerna za zamrzovanje. Čežano napolnimo v škatle in zamrznemo. Vzamemo zrela, aromatična jabolka.

Tudi črviva in nekoliko nagnita so dobra, le obrezati jih moramo.

Gorazd Bence,8.c


KOMPOT IZ JABOLK

5 jabolk,

10 žlic sladkorja,

limonina lupina,

malo cimeta,

5-10 klinčkov.

Jabolko olupimo, narežemo na krhlje, odstranimo peščice in damo kuhat v vrelo vodo.

Med kuhanjem dodamo sladkor, cimet, limonino lupino, klinčke. Kompot kuhamo

približno 15 minut.

Matej Pucko, 8.b


NASTRGANA JABOLKA

Sestavine: kiselkasta jabolka, kristalni sladkor.

Oprana jabolka olupimo, nastrgamo in v plasteh s sladkorjem zložimo v kozarce. Dobro potlačimo. Kozarce zapremo in jih kuhamo v loncu v sopari 10 minut. Pustimo jih v loncu, dokler se ne ohladijo. Tako shranjena jabolka so zelo dobra za zavitke in močnate jedi.


JABOLČNO OSVEŽILO

4 jabolka,

2 banani,

sok dveh limon,

4 žlice sladkorne moke,

2 kozarca mleka.

Na rezine zrežemo neolupljena jabolka (peščišče izrežemo) in olupljene banane.

Nato sadje skupaj z mlekom , limoninin sokom in s sladkorjem v mešalniku

mešamo 5 minut. Vlijemo v kozarce in dobro ohlajeno ponudimo.


NAZAJ NA "RECEPTI"