PITA (pita, ribano testo)

 

KAZALO

 

1. JABOLČNA PITA 1

2. JABOLČNA PITA 2

3. JABOLČNA PITA 3

4. JABOLČNA PITA 4

5. JABOLČNA PITA IZ KRHKEGA TESTA

6. JABOLČNA PITA Z OREHI

7. JABOLKOVA PITA

8. PITA S SADJEM

9. SADNA PITA

10. RIBANO TESTO


JABOLČNA PITA 1

35 dag moke,

12 dag masla,

10 dag sladkorja,

2 rumenjaka,

2 žlici smetane,

malo sode,

jabolka, cimet.

Omesi vse skupaj in razdeli v dva dela.

Nadevaj z dušenimi jabolki, z sladkorjem in cimetom. Pokrij in speci.

Tatjana Lebar 8.a


JABOLČNA PITA 2

10 dag sladkorja,

1/2 kg moke,

25 dag margarine,

2-3 jajca (2 jajci + 1 rumenjak),

1 vanilij,

1 pecilni prašek,

3 žlice kisle smetane,

limonino lupino (po želji).

JABOLKA (nadev)

dušimo + 1 vanilij + sladkor po želji + kapljice limone, cimet.

Martina Horvat, 8.c


JABOLČNA PITA 3

Testo:

35 dag moke,

6 žlic sladkorja,

10 dag margarine,

1 pecilni prašek,

3 rumenjaki,

smetana

po potrebi.

Nadev:

50 dag jabolk,

sladkor po okusu,

limonina lupina ali cimet.

Tadeja Pucko, 8. c


JABOLČNA PITA 4

60 dag ostre moke, 30 dag masla (margarine), 15 dag sladkorne moke, 2 rumenjaka, 1/2 pecilnega praška, smetana približno 1 kg jabolk, 5 dag orehovih jedrc, sladkor, cimet.

Pripravimo lahko gnetljivo testo iz moke, ki smo ji premešali pecilni prašek, maslo (margarino), sladkorno moko, rumenjake in smetano. Testo razdelimo na dva dela in pustimo počivati na hladnem. Medtem olupimo jabolka in jih tanko zrežemo ali pa naribamo. Orehe zmeljemo. Testo razvaljajo na velikost pekača in ga položimo v namazan in pomokan pekač. Posipljemo z orehi, jabolkami, sladkamo posipamo s cimetom in pokrijemo z drugo polovico razvaljane razvaljanega testa. Narahlo potisnemo testo z dlanjo, z vilicami preluknjamo in v pregreti pečici spečemo.

 


JABOLČNA PITA IZ KRHKEGA TESTA

Testo:

2 žlici moke,

10 žlic sladkorja,

3 jajca,

1 pecilni prašek,

1 vanilni prašek,

1/2 margarine.

Nadev: nadevana jabolka, sladkamo po potrebi.

Tatjana Lebar, 8.a


JABOLČNA PITA Z OREHI

25 dag ostre moke,

-10 dag masla,

-5 dag sladkorne moke,

-2 jajci,

-vanilijev sladkor,

-malo pecilnega praška,

-približnega 60 dag jabolk,

-10 dag orehovih jedrc,

-kristalni sladkor.

Maslo razdrobimo v moki, dodamo 1 jajce, 5 dag sladkorja, moke, malo vanilijevega sladkorja, pecilni prašek in zgnetemo. Testo razdelimo na dva dela in ga pustimo počivati na hladnem mestu. Jabolka olupimo in jih naribamo. En del orehov zmeljemo, drugi del pa grobo zrnato narežemo ali sesekljamo. Eno polovico testa na pomokani deski razvaljamo, ga damo na ne prevelik paekač, posipljemo z zmletimi orehi, s kristalnim sladkorjem, nato dodamo jabolka. Drugi del testa razvaljamo in pokrijemo jabolka. Z roko malo potlačimo. Z vilicami na več mestih nabodemo. Namažemo s stepenim jajcem, posipljemo z grobo narezanimi orehi in v srednje topli pečici spečemo.

 


JABOLKOVA PITA

2 jogurtova kozarca ostre moke,

1 jogurtov kozarec olja,

1 jogurtov kozarec sladkorja,

4 jajca,

1 vanilijev sladkor,

1 pecilni prašek.

Na sredino damo sadje - jabolka.

Matej Pucko, 8.b


PITA S SADJEM

Potrebujemo:

40 dag moke,

2 jajci,

2 žlici sladkorja

2 pecilna praška,

1/2 margarine.

Vse skupaj zmešamo na vrh položimo poljubno sadje. Na koncu prelijemo z želatino.

Tatjana Lebar, 8.a


SADNA PITA

4 jajca,

20 dag sladkorja,

28 dag moke,

1 pecilni prašek,

3 žlice ruma.

Nato jabolka posladkaš (narezana naj bodo na krhlje). Vse skupaj vliješ v pekač, pečeš pri temperaturi 200 stopinj. Približno 15 minut.

Mateja Škafar, 8.a


RIBANO TESTO

12 dag masla ,

15 dag sladkorja,

3 rumenjake,

37 dag moke,

1/2 pecilnega praška,

1 vanilni prašek,

1 limono,

1/2 kozarca mleka. Premešamo, tako da, dobimo trdo maso.

1/2 testa naribamo v pekač. Natanko namažemo z marmelado.

Beljake stepemo v sneg, pomešamo. Naribamo jabolka, dodamo 3 žlice sladkorja. To namažemo na marmelado. Nato naribamo še ostalo polovico testa spečemo in razrežemo na polmesec.

Mateja Škafar, 8.a


NAZAJ NA "RECEPTI"