|
|
|
|
PECIVO (kaša, keksi, kolač, pecivo, žepki)
KAZALO
3. JABOLČNI KOLAČ Z MARCIPANOM 4. JABOLČNI KOLAČ Z VINSKIM SIRUPOM 10. PREPROSTO PECIVO 11. JABOLČNI ŽEPKI SESTAVINE: 1 liter mleka, sol, 2 dl prosene kaše, 5 dag margarine, 2 žlici topljene smetane (kuhane), 2 jajci, sok in lupina limone, 3 žlice sladkorja, 3 jabolka. PRIPRAVA: V mleko damo sol, margarino in ko zavre, zakuhamo oprano kašo. Med kuhanjem jo večkrat pomešamo. Vre naj počasi 20 - 30 min. Zgoščeno odstavimo, da se ohlaja. Medtem vmešamo smetano ali malo margarine, rumenjaka, sladkor, limono, kuhano kašo in nazadnje sneg beljakov. Pekač ali skledo za narastek namažemo z margarino, razgrnemo polovico mase, potresemo z naribanimi jabolki, ki jih po želji in okusu še sladkamo ter pokrijemo s preostalo kašo. Po vrhu namažemo z žlico kisle smetane ter pečemo v pečici (pri 2000 C pol ure), da naraste in zarumeni. POTREBUJEMO: za testo: 220 g moke, 3 rumenjake, 75g sladkorja, 110 g mrzlega masla, ščepec soli, 1 žlico naribane limonine lupine. Za nadev: 3 jajca, 3 dl mleka, 1 dl sladke smetane, 50 g orehovih jedrc (ali 3 žlice mletega maka), 5 jabolk, 100 g sladkorja, malo mletega cimeta. Iz moke, soli, sladkorja, rumenjakov in na koščke narezanega mrzlega masla zamesimo testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v folijo in pustimo počivati v hladilniku, najmanj eno uro. Nato ga oblikujemo v pravokotnik, pravokotnik pa damo v pekač, obložen s peki papirjem. Ob robovih povlečemo testo kvišku. Jabolka olupimo in razpolovimo, peščišča izrežemo. Polovice na zaobljeni strani gosto vzporedno razrežemo, da so kot pahljače. Polovice zložimo gosto drugo poleg druge na testo v pekaču. Potresemo jih z žlico sladkorja. Jajca penasto umešamo s sladkorjem, primešamo mleko in smetano in dodamo malo cimeta. Dodamo sesekljane orehe ali mak - orehe najprej svetlo prepražimo v ponvi brez maščobe, da so izrazitejšega okusa. S to kremno zmesjo prelijemo jabolka. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah 1 uro. Torta naj bo še mlačna, ko jo razrežemo in ponudimo. Sestavine: Krhko testo: 15 dag gladke pšenice, moke, 10 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja v prahu, rumenjak, malo soli, malo vanilijevega sladkorja, malo limone. Masa za kolač: 17 dag sirove marcipanove mase, 17 dag sladkorja v prahu, 17 dag masla ali margarine, 4jajca, 18 dag gladke pšenice moke, malo soli, čajna žlička vanilijevega sladkorja, malo limone arome, 5 trdih kiselkastih jabolk, 4 jedilne žlice marelične marmelade. Tortni model. Nina Balažic, 8. c JABOLČNI KOLAČ Z VINSKIM SIRUPOM Sestavine: 4 jajca, 28 dag drobnega kristalnega sladkorja, 20 dag razpuščenega masla, šilce ruma, 40 dag gladke moke, poravnana čajna žlička pecilnega praška, 4 jabolka, sok ene limone, 10 dag marelične marmelade. Vinski sirup: Kozarček ruma, 2, 5 dl belega vina, 7 dag kristalnega sladkorja, maščoba in moka za pekač. Nina Balažic, 8. c V skledi zmešamo moko, jajca, olje, sol in rum. Postopoma prilivamo pivo tako dolgo, da dobimo gosto tekočo testo, pokrijemo ga in pustimo počivati 60 minut. Beljake stepemo v trd sneg. Tik preden testo uporabimo, s kuhalnico vmešamo vanj sneg. Jabolka olupimo, jim z okroglim nožem izrežemo peščišča in jih razrežemo na 1/2 cm debele rezine. Olje segrejemo na 180 stopinj. Jabolčne rezine pomakamo v testo in jih takoj dajemo v vroče olje; vsakokrat zlato rumeno ocvremo z obeh strani (vsaj 2-3 jabolčne rezine naenkrat). Nalagamo jih na papir, ki vpija maščobo, in jih do takrat, ko z njimi postrežemo, shranimo v segreti pečici. Ko so vsi kolački ocvrti, jih na debelo posipamo s sladkorjem v prahu. Jabolčni kolački so nadvse okusni, če jih ponudimo še vroče. SESTAVINE: 5 žlic moke, jajce, žlico olja, noževa konica soli, žlica ruma, 3/4 skodelice svetlega piva , 2 beljaka, 500 g jabolk. Za cvrenje: olje. Za posip: sladkor v prahu. Simona Matjašec, 8.c Za krhko testo potrebujemo: 35 dag moke, 17 dag margarine ali masla, 10 dag sladkorja v prahu, ščepec soli, pičlo kavno žličko pecilnega praška, 2 do 3 žličke mrzle vode. Za oblogo potrebujemo: 50 dag skute, vrečko praška za vanilijev puding, 2 dcl kisle smetane, 4 jajca, 10 dag sladkorja, 5 dag rozin, 50 dag jabolk. Tadeja Pucko, 8. c 1/4 kg masla, 1/4 kg sladkorne moke, lupino ene limone, 3 jajca, 20 dag ostre moke, 5 dag škroba moke, 1 žličko pecilnega praška, približno 1/2 kg jabolk, 7 dag olupljenih, poparjenih-zmletih mandeljev. Penasto umešamo maslo, sladkorno moko, limonino lupino, 3 jajca, ostro moko, škrob in pecilni prašek. Testo damo v pekač. Obložimo z jabolkami zrezanimi na osmine, primešamo 7 dag poparjenih, olupljenih in zmletih mandljev. Ostali del testa namažemo na obloženo testo,posipljemo s sesekljanimi mandeljni in pečemo v ogreti pečici približno 40 minut. Ohlajeno testo posipljemo s sladkorno moko. 40 dag sladkorja, 1vanilijev puding, 2 celi jajci, sok 1 limone, 40 dag moke, 1 pecilni prašek, 1 malo žličko sode bikarbone, 60 dag jabolk (naribanih), 10 dag zmletih orehov , 1-2 žličke kave. Sladkor, jajce, limonin sok dobro zmešamo, dodamo naribana in neiztisnjena jabolka in zmešamo. V moko primešamo pecilni prašek, sodo bikarbono, puding, orehe in kavo. To maso premešamo k jabolčni zmesi in dobro premešamo. Pečemo v pomokanem in pomaščenem pekaču (srednje velik). Pečen biskvit prelijemo s čokoladnim prelivom. Tatjana Lebar, 8.a Za testo potrebujemo enake sestavine, kot za "preprosto pecivo" in ga pripravimo na podoben način. Potrebujemo 5 olupljenih in naribanih jabolk, ki jih posladkamo z 2-3 žlice sladkorja. Pripravljeno testo vlijemo v namazan pekač. Povrhu položimo jabolka. Pecivo pečemo pri 180 stopinjah, približno 45 minut. Matej Pucko, 8.b 30 dag mešane moke (pol ostre, pol mehke ), 4 jajca, 12 dag margarine, 20 dag sladkorja, 2 dl mleka, 2 žlici ruma, 1 pecilni prašek, limonine lupine, 3 jabolka. V skledi margarino penasto zmešamo, dodamo rumenjake, sladkor in nato vse premešamo. Nato prilijemo mleko, rum, dodamo limonine lupine, ter moko in pecilni prašek. Vse skupaj dobro premešamo in na koncu primešamo stepen sneg iz beljakov. Testo vlijemo v namazan pekač potrosimo narezana jabolka in spečemo. SESTAVINE: 3000 g bele moke, 1 vrečko pecilnega praška, 150 g skute iz posnetega mleka, 6 žlic mleka, 6 žlic olja, 75 dag sladkorja, 1 vrečko vanilijevega sladkorja in sol. PRIPRAVA: Testo zmešamo. Vse sestavine gnetemo približno 5 min z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika pri največjem številu vrtljajev, nato pa na delovni plošči oblikujemo testo v svaljek, ki ga nato razvaljamo in izrežemo okrogle ploščice. Obložimo jih z jabolčnim nadevom, premažemo njihove robove in jih preganemo čez drugo polovico. Temperatura pečice 175-180 stopinj, pečemo 15 min. NADEV: 750 g jabolk olupimo, jih razrežemo na četrtine, jim odstranimo peščice, jih narežemo na majhne koščke in stresemo v kozico. Dodamo 50 g rozin, 50 g sladkorja, 3-4 kapljice limoninega soka. Med mešanjem jih rahlo dušimo. |