|
|
|
|
SLADOLED (sladica, sladoled)
KAZALO
Jabolka olupimo, narežemo na kolobarje- peščišča odstranimo. Jabolka zdušimo, ponudimo pa jih s sladoledom. Za 2 osebi ptrebujemo: - 1 veliko jabolko, - 3 žličke masla ali margarine, - 2 žlici rjavega sladkorja, - vanilijev sladoled, - cimet. Jabolka olupimo, narežemo na kolobarje, peščišča izrežemo. V ponvi segrejemo maslo ali margarino in sladkor. Segrevamo na majhnem plamenu, toliko da se sladkor razpusti. Na zmes damo jabolčne kolobarje in jih v pokriti ponvi in na majhnem plamenu pečemo z vsake strani 3 min. Karamelizirane jabolčne rezine damo na krožničke, obložimo jih s kepicami vanilijevega sladoleda in potresemo s cimetom. Gorazd Bence 8.c SESTAVINE:
PRPRAVA: Iz beljakov stepemo trd sneg, vmešamo sladkor, nato rumenjaka in dobro zmešamo (stepemo). Rahlo in počasi,z metlico zmešamo moko, pomešamo s pecilnim praškom. Če vam ugaja lahko med moko zmešate pest zmletih orehov. Testo razgrnemo na namazan in pomokan pekač (32 x 37 cm) za dober prst debelo pečico ogrejemo na 180-200 stopinj in pečemo 10 min. Na pečen in ohlajen biskvit (na pekač) naložimo jabolčne krhlje čim gosteje in na prst debelo. Vmes lahko damo še kakšno drugo sadje. Vse polijemo z vročim pudingom in sladico postavimo na hladno. Preden slaščico ponudimo razrezano na porcije, jo okrasimo s sladko smetano ali potresemo s čokoladnimi drobtinami. Potrebujemo: 300 g jabolk, - 100 g sladkorja, - 1 žličko vanilijevega sladkorja, - 4 žlice limoninega soka, - 4 cl jabolčnega žganja (Kalvan), - 3,5 dl mleka, - 4 cl sladke smetane, - 4 rumenjake. Jabolka olupimo, odstranimo jim peščišča. Jabolka zrežemo na majhne kose, dušimo jih v pokriti kozici skupaj s 50 g sladkorja, z vanilinom in z limoninim sokom . Primešamo žganje. Kompot nato zmiksamo ali pretlačimo. Postavimo ga na hladno. Zavremo mleko in smetano. Penasto stepemo rumenjake in preostali sladkor. V tankem curku in med stepanjem prilijemo smetano in mleko. Damo nazaj v kozico in počasi segrevamo . Med segrevanjem stepamo, da se krema zgosti, ne sme pa več zavreti. Kremo pretlačimo skozi fino cedilo. Zmešamo jo z jabolčnim pirejem. Ko se ohladi, jo damo v strojček za sladoled . Mešamo približno 25 minut, da dobimo kremast jabolčni sladoled, ki ga ponudimo k piti. Če nimamo strojčka za sladoled: Ohlajeno jabolčno kremo damo v zamrzovalnik. Zmrzuje naj 5 ur ali več. Med zamrzovanjem jo nekajkrat premešamo z mešalnikom, da ostane rahla in voljna. |