|
|
|
|
KREMA (krema, pena, puding)
KAZALO
Sestavine: 5 večjih jabolk, 3 beljaki, 1/4 kg sladkorne moke, sok iz 1/2 limone, 2 žički ruma, piškoti. Jabolka spečemo in jih potem približno uro mešamo z beljaki, sladkorno moko, limonin sokom in rumom. Dobimo povsem belo peno. Damo jo na steklene krožnike, okrasimo s piškoti in ohl,anjeno serviramo. Simona Matjašec,8.c SESTAVINE: 10 sladkih jabolk, 1 žlica sladkorja, malo cimeta, sok pol limone, 1 dl vode ali vina. PRIPRAVA: Jabolka olupimo, razpolovimo, izdolbemo peščice ter jih zložimo v kozico. Potresemo jih s sladkorjem, pomešamo s cimetom in vanilijevim sladkorjem, polijemo z vodo ali z vinom ter pokrito dušimo na zmernem ognju. Tekočino o dlijemo, jabolka pa zložimo v skodelice. Vdolbine zapolnimo s pol žličke marmelade in prelijemo z vanilijevo kremo. Simona Matjašec, 8.c 3 jabolka, beljak dveh jajc, sok polovice limone, 3 žlice sladkorne moke, 5 dag orehov. Jabolka spečemo v pečici jih olupimo, odstranimo peščice, meso pa gladko mešamo. Beljake stepemo v trd sneg, primešamo sladkorno moko in limonin sok, ter zmešamo z jabolčnim pirejem. Damo v servirno skledo in posipljemo s sesekljanimi orehi. Dobro ohladimo in postrežemo. Tako peno lahko pripravimo tudi iz drugega sadja. Simona Matjašec, 8.c SESTAVINE: 5 jabolk, 2 žlici , 2 žlici ruma. BISKVIT: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, za nožev vrh pecilnega praška. PRIPRAVA: Iz beljakov stepamo trd sneg, vmešamo sladkor, nato rumenjake in še stepemo. Rahlo primešamo moko s pecilnim praškom. Testo damo na dva prsta debelo namazan in z moko potresen pekač. Pečemo pri 200 stpinjah 12-15 min. Biskvit takoj ločimo stran od pekača in ga čez nekaj minut obrnemo na desko. Stekleno skledo obložimo z biskvitnimi rezinami; te pa navlažimo s kompotom. Jabolka olupimo, izdolbemo peščišča in skuhamo v sladkani vodi. Marmelado pomešamo z rumom in napolnimo. Marija Kreslin, 8.c |