Mala telesa

Naslov Devet planetov je nekako pomanjkliv. Razen planetov in njihovih satelitov vsebuje sončni sistem tudi večje število manjših, a zanimivih objektov.

Obstaja na tisoče znanih asteroidov in kometov in nedvomno še več neznanih. Večina asteroidov kroži okoli Sonca med Marsom in Jupitrom. Nekateri pa so tudi precej dlje (npr. 2060 Hiron). Prav tako so asteroidi, ki so bližje Soncu kot Zemlji (Atena, Ikar, Hepaistos). Večina kometov ima zelo eliptične krožnice in večino svojega časa "preživijo" v zunanjih predelih sončnega sistema in imajo zelo kratke prehode blizu Sonca.

Razlika med kometi in asteroidi je nekako sporna. Glavna razlika je, da imajo kometi več hlapljivih snovi in bolj eliptične orbite. Toda imamo tudi izjemne primere kot so 2060 Hiron (ali 95 P/Hiron) in 3200 Faton ter objekte Kuiperjevega pasu, ki kažejo značilnosti obeh kategorij.

Asteroidi se včasih imenujejo kot mali planeti ali planetoidi (ne jih mešati z "manjšimi planeti", ki sta Merkur in Pluton). Zelo majhna telesa, ki krožijo okoli Sonca se včasih imenujejo meteoroidi, da bi ji ločili od večjih asteroidov. Ko takšno telo vstopi v Zemljino atmosfero, se segreje do razbeljenosti in vidna sled na nebu se imenuje meteor. Če kakšen kos vseeno prileti na površje, se imenuje meteorit.

Milijoni meteorjev je dovolj svetlih, da lahko njihove sledi vidimo vsak dan (skupaj je to na stotine ton materiala). Vse razen majhnega deleža izgori v zraku, preden doseže tla. Tistih nekaj kosov, ki ne izgori, je glavni vir informacij o preostalem sončnem sistemu.

Navsezadnje tudi prostor med planeti ni prazen. Vsebuje velik del mikroskopskega prahu in plina ter tudi sevanje in magnetna polja.

Strani o malih telesih

Dodatne informacije o malih telesih

splošno

ostalo

  VSEBINA  
<<< SONCE <<< << PLUTON << < HARON < MALA TELESA > KOMETI > >>> DRUGI SONČNI SISTEMI >>>
  PODATKI  

Original: Bill Arnett
prevod in priredba: Gregor Rakar
komentarji in predlogi na slovensko verzijo
zadnja sprememba: 6. februar 2000