Kometi
//  KOMETI  // - Kohoutek

V nasprotju z ostalimi malimi telesi v sončnem sistemu, so bili kometi poznani že v antiki. Obstajajo kitajski zapisi o Halleyevem kometu iz leta vsaj 240 pred našim štetjem. Slavni Bayeux Tapestry, ki obeležuje normansko osvajanje Anglije 1066, upodablja pojav Halleyevega kometa.

Do leta 1995 je bilo katalogiziranih 878 kometov in njihove orbite so bile vsaj približno izračunane, od teh je vsaj 184 periodičnih kometov (orbitalne periode so pod 200 let). Nekateri od preostalih so verjetno tudi periodični, toda njihove orbite še niso bile dovolj dobro izračunane, da bi to zagotovo vedeli.

Kometi se včasih imenujejo umazane snežne kepe ali "ledene krogle blata". So mešanica ledov (tako vodnega kot iz zmznjenih plinov) in prahu, ki iz nekakšnega razloga ni bil "vgrajen" v planete ob nastanku sončnega sistema. To jih uvršča v zelo pomembne primerke iz zgodnje zgodovine sončnega sistema.

// Komet West //Ko so blizu Sonca in so aktivni, imajo kometi nekaj različnih delov: 

Kometi niso vidni, razen ko so blizu Soncu. Večina kometov ima zelo ekscentrične orbite, ki se raztezajo daleč za orbito Plutona; ti se pojavijo enkrat in nato izginejo za tisočletja. Samo kratko in srednjeperiodični kometi (kot je Halleyev komet) ostanejo znotraj orbite Plutona v znatnem delu njihove orbite.

// kmoet Hyakutake //Po okoli 500 prehodih mimo Sonca izgine večina kometovega prahu in plina, ostane pa le skalnat objekt, zelo podoben asteroidom. (Mogoče je polovica asteroidov blizu Zemlje "mrtvih" kometov.) Komet, čigar orbita je blizu Sonca, lahko trči na enega od planetov ali Sonce ali pa je "izstreljen" izven sončnega sistema zaradi bližnjega srečanja s planeti (predvsem z Jupitrom).

Najbolj znan komet je Halleyev komet, toda SL 9 je bil zelo popularen en teden v poletju 1994.

// Komet West //Meteorske plohe se zgodijo, ko Zemlja preči orbito katerega od kometov. Nekatere plohe se dogajajo zelo redno: Perzeidi se pojavljajo vsako leto med 9. in 13. avgustom, ko Zemlja preči orbito kometa Swift-Tuttle. Halleyev komet je vir Orionidov v oktobru.

Veliko kometov odkrijejo amaterski astronomi. Ker so kometi najsvetlejši, ko so najbližje Soncu, jih lahko vidimo ob sončnem vzhodu ali zahodu. Diagrame položajev nekaterih kometov na nebu lahko naredimo z nekaterimi planetarijskimi programi.

Dodatne informacije o kometih

več slik kometov

splošno

// Komet Hale-Bopp //komet Hale-Bopp (C/1995 O1)

// Komet Hyakutake od HST //komet Hyakutake (C/1996 B2)

ostali kometi

odprave

ostalo

Odprta vprašanja

  VSEBINA  
<< MALA TELESA << KOMETI > Halleyev komet > > ASTEROIDI >
  PODATKI  

Original: Bill Arnett
prevod in priredba: Gregor Rakar
komentarji in predlogi na slovensko verzijo
zadnja sprememba: 29. december 2000