Pregled Sončevega sistema

Osnove

Sončni sistem je sestavljen iz Sonca, devetih planetov, oseminšestdesetih (68) satelitov planetov, velikega števila malih teles (kometov in asteroidov), in medplanetarne snovi (obstaja še več odkritih majhnih satelitov, ki pa še niso bili uradno poimenovani). Notranji sončni sistem vsebuje Sonce, Merkur, Venero, Zemljo in Mars:

Planeti zunanjega sončnega sistema pa so Jupiter, Saturn, Uran, Neptun in Pluton:

Orbite planetov so elipse z Soncem v enem izmed žarišč, čeprav so vse razen orbite Merkurja in Plutona skoraj krožnice. Orbite planetov so bolj ali manj v isti ravnini (imenuje se ekliptika in je določena z ravnino Zemljine orbite). Ekliptika je nagnjena samo 7 stopinj od ravnine Sončevega ekvatorja. Plutonova orbita je nabolj nagnjena in sicer z nagibom 17 stopinj od ekliptike. Vrhnje skice prikazujejo relativne velikosti orbit iz pogleda nekje nad ravnino ekliptike (zato nimajo krožnega izgleda). Vsi planeti krožijo v isti smeri (nasproti urinega kazalca, če gledamo iznad Sončevega severnega pola). Vsi planeti razen Venere in Urana se prav tako vrtijo okoli svoje osi v tej smeri.

(Zgornja diagrama kažeta pravilne položaje planetov iz dne 26. januar 1999, kot bi jih videl Voyager 1 (takrat je bil na razdalji okoli 10,9 milijarde km od Sonca). Narejena sta bila s Solar System Simulator. Planeti se na diagramoma vrtijo v nasprotni smeri urinega kazalca.)

// Na tej sliki lahko kliknete na planete za dostop do njih //

Zgornja sestavljanka kaže približno pravilne relativne velikosti (glej še eno podobno sestavljanko in primerjava zemeljskih planetov ali pa stran Ekstremi).

Ena možnost prikazati relativne velikosti v sončnem sistemu je, da si predstavljamo model, kjer so velikosti zmanjšane za faktor miljarda. Potem je Zemlja velika okoli 1,3 cm (velikost grozdne jagode). Mesec kroži okoli 30 cm stran. Sonce ima premer 1,5 metrov (približna velikost človeka) in je 150 m oddaljeno od Zemlje (dvakratna višina cerkvenega zvonika). Jupiter ima premer 15 cm (velikost večje grenivke) in je od Sonca oddaljen 10 cerkvenih zvonikov. Saturn (velikost pomaranče) je oddaljen 20 cerkvenih zvonikov, Uran in Neptun (limoni) sta oddaljena 40 in 60 zvonikov. Človek v tem razmerju bi imel velikost atoma; najbližja zvezda bi bila oddaljena 40000 kilometrov.

Zgoraj ni prikazanih številnih manjših teles, ki so v našem sončnem sistemu: sateliti planetov, veliko število asteroidov (majhna kamnita telesa, ki krožijo okoli Sonca, večinoma med Marsom in Jupitrom, pa tudi drugje) in kometov (majhna ledena telesa, ki pridejo in gredo iz notranjih delov sončnega sistema v zelo razvlečenih orbitah z različnim naklonom na ekliptiko). Sateliti krožijo večinoma na isti način kot planet in približno v ravnini ekliptike, kar pa v glavnem ne drži za asteroide in komete.

Razdelitev

Razdelitev teh objektov je manjši problem. Običajno je sončni sistem razdeljen na planete (velika telesa, ki krožijo okoli Sonca), njihove satelite (lune, objekti različnih velikosti, ki krožijo okoli planetov), asteroide (majhna gosta telesa, ki krožijo okoli Sonca) in komete (majhni ledeni objekti z zelo ekscentričnimi orbitami). Žal pa je sončni sistem veliko bolj zapleten:

Druge razdelitve, ki so osnovane na kemični sestavi in/ali načinu nastanka, so lahko predlagane, da ugotovimo, katere so bolj fizično pravilne. Toda običajno se konča s preveč razredi ali preveč izjemami. Bistvo je, da je mnogo teles edinstvenih; naše sedanje razumevanje je nezadostno, da bi uvedli jasne kategorije. V straneh, ki sledijo, je uporabljena običajna kategorizacija.

Devet teles, običajno poimenovanih kot planeti, je običajno razporejenih na več načinov:

Slike

Obvestilo: večina slik v Devetih planetih ni v resničnih barvah. Večina od njih je bila narejena z kombiniranjem različnih črnobelih slik skozi različne barvne filtre. Čeprav barve morda izgledajo resnične, niso tisto, kar bi videlo človeško oko.

opis slike gif jpeg opis
montaža devetih planetov (večja verzija kot zgoraj)   36 kB  
še ena primerjava velikosti (od LANL) 93 kB   da
primerjava Sonca in velikih planetov (od Ekstremov)   24 kB   
primerjava Zemlje in majhnih teles (od Ekstremov)   23 kB  
mozaik sončnega sistema Voyagerja 1 iz oddaljenosti 6 milijard km 85 kB 36 kB opis
slike šestih planetov Voyagerja 1 iz oddaljenosti 6 milijard km 483 kB 123 kB opis
Pale Blue Dot - odsevi zgornje slike od Carla Sagana     opis

Bolj splošen pregled

največji, najmanjši, najsvetlejši itd.

Zgodovina odkritij sončnega sistema

Arhiv novic iz planetarne znanosti

pregledi sončnega sistema

modeli sončnega sistema

ostalo

Velika vprašanja

Odgovori na ta vprašanja, tudi samo delni, bi imeli veliko vrednost. Odgovori na vprašanja na naslednjih straneh bi lahko pomagala odgovoriti nekaj velikih.

Kam zdaj

  VSEBINA  
<<< UVOD <<< < NOVO < < HITRI OGLED < PREGLED >>> SONCE >>>
  PODATKI  

Original: Bill Arnett
prevod in priredba: Gregor Rakar
komentarji in predlogi na slovensko verzijo
zadnja sprememba: 27. februar 2001