Shema šolskega sadja

Načrt izvedbe sheme šolskega sadja

Objavljeno Sobota, 12 November 2011

NAČRT IZVEDBE SHEME ŠOLSKEGA SADJA

I. Pogostost in način razdelitve SADJA in ZELENJAVE

- 1 x tedensko, v času od novembra do srede junija (26-krat),
- na voljo bo vsak četrtek, po tretji šolski uri: za predmetno stopnjo v avli šole, za razredno stopnjo pa bo v razredih do konca pouka.

• Kdaj, v katerih delih dneva?

- Na razredni stopnji v času pouka oz. med odmori (od 10. do 16. ure),
- na predmetni stopnji med odmori po malici (od 10. do 13. ure).

• Na kakšen način?

SADJE oz. ZELENJAVA bo na voljo v jedilnici, delili jo bodo učenci, učitelji v razredu, v posebnem kotičku v košari, na stojnici …
- Na razredni stopnji bo na voljo v učilnici; razdelili ga bodo učitelji s pomočjo učencev; oblikovan bo temu namenjen prostor.
- Na predmetni stopnji bosta na voljo stojnici v avli poleg dežurnega učenca, ob prisotnosti učiteljice Marije Boldižar, kotiček bo opremljen z aktualnimi plakati.
- Zelenjavo bodo ponudili ob malici.

II. Namen in operativni cilji

- Spodbujati zdrav način prehranjevanja pri otrocih,
- spodbujati potrebo po večjem uživanju sadja in zelenjave,
- povečati dostopnost sadja in zelenjave vsem otrokom ( tudi socialno ogroženim),
- popestriti aktivnosti učencev med odmori,
- vključiti lokalne pridelovalce kot dobavitelje, ki pridelujejo sadje in zelenjavo na okolju prijazen način,
- promovirati zdravo prehrano s poudarkom na uživanju sadja in zelenjave ter pomenu za zdravje,
- pri načrtovanju prehrane za učence uresničiti nove prehranske smernice,
informirati in ozaveščati starše o uživanju ponujenih obrokov preko spletne šolske strani, pri roditeljskih sestankih…
- dopolniti obroke s svežim sadjem in zelenjavo, ki pomembno prispevajo k vzdrževanju ustreznega hranilnega in energijskega ravnovesja,
- poudariti pomen sadja in zelenjave v prehrani in ozaveščati učence pri pouku in v času PB,
- predstaviti projekt učencem in staršem na razrednih urah in roditeljskih sestankih (razredniki),
- seznaniti učence s sloganom »Pet na dan…« in pomenom uživanja različnih vrst ter barv sadja,
- izvesti predstavitev lokalnih pridelovalcev sadja in zelenjave,
- izdelati plakate ( vodi likovni pedagog Franc Bencak in učitelji v oddelkih PB),
- objavljati in iskati recepte iz sadja in zelenjave.

III. Načrt izobraževalnih in promocijskih aktivnosti

- Oblikuje se tim, ki skrbi za načrtovanje, izvajanje in razdeljevanje sadja in zelenjave.
- Delavce šole se na jutranjem srečanju seznani o projektu Shema šolskega sadja.
- Oblikuje se spletna stran z aktivnostmi projekta.
- Ponovi se izbor šolskega plakata.
- O izvajanju projekta se obvesti medije.
- Na razrednih urah se učitelji pogovarjajo z učenci o kulturi uživanja hrane, higieni, pomenu rezanja sadja.
- Vsebine se lahko vključujejo v predmete naravoslovja, tehnike, gospodinjstva.
- Pri izbirnem predmetu Sodobna priprava hrane bodo učenci pripravljali jedi iz sadja in zelenjave ter vrednotili jedilnike malic in kosil.
- Učilnice bomo opremili s sadnimi kotički.

Načrt promocijskih aktivnosti za učence, delavce šole in starše

- Učencem šole se bo izvedla predstavitev pridelave sadja in zelenjave na okolju prijazen način.
- Zaposleni na šoli bodo vse informacije o izvajanem projektu sproti prejemali na jutranjih srečanjih in preko e-zbornice.
- Starši bodo o projektu seznanjeni preko šolske spletne strani, roditeljskih sestankov.
- V šoli bodo temu namenjeni kotički z aktualnimi vsebinami.
- Odziv na izvedbo projekta s strani učencev bo objavljen v šolskem glasilu.

IV. Pridelovalci

- Sodelovali bomo z lokalnimi dobavitelji jabolk.
- Dogovorili se bomo o predavanju in delavnici o pridelavi sadja in zelenjave (priprava stojnice in delavnice s pridelki dobaviteljev).


Datum načrtovanja: 10. 11. 2011 

Odgovorna oseba: Dominika Sraka
Copyright 2013, Osnovna šola III Murska Sobota
Piškotki - Izjava o varovanju osebnih podatkov - preberi več...
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free