11. Festival za tretje življenjsko obdobje
Predstavitev nagrajenih literarnih del je potekala v literarnem klubu Cankarjevega doma v obliki debate, nagrado in priznanje pa je prejel v Veliki sprejemni dvorani.
mentorica: Terezija Gujtman
Odlomek iz spisa Se lahko imenujem prostovoljec?
Pod besedo prostovoljstvo razumem pomoč starejšim, pa tudi mlajšim, ki jih je prizadela naravna ali katerakoli druga nesreča. Prostovoljstvo ni plačano z denarjem, ampak s tem, ko pomagamo nekomu izboljšati kvaliteto življenja. Prostovoljstvo ni samo to, da smo vključeni v dobrodelne ustanove. Lahko pomagamo tudi doma – babici, dedku …Mislim, da je v Sloveniji veliko prostovoljstva. To se je najbolj videlo lani, ko so Slovenijo prizadele hude poplave.
Tudi za ljudi imamo ustanove, v katerih se razvijajo različne oblike pomoči. Tista oblačila, ki jih ne rabimo več, lahko odnesemo na Rdeči križ ali Karitas. Nekomu smo tako zagotovili obleko.
Kaj pa v šoli? O tej temi se ne pogovarjamo prepogosto, saj nas okupira veliko drugih akcij in nalog.
Pa si v razredu med seboj pomagamo. Ker sem dober učenec, velikokrat priskočim na pomoč sošolcem, ko česa ne vedo. Meni je to v zabavo, ne vzame mi veliko časa, pa tudi sam ponovim snov.
Se lahko imenujem prostovoljec? Mislim, da so to prvi koraki k temu delu, za katerega ne dobim plačila, dobim pa besedo hvala.