Ob svetovnem dnevu Romov
Objavljeno Petek, 24 April 2015
V sredo, 22. aprila, so nam Romi, ki obiskujejo našo šolo, pripravili kratki kulturni program. S tem so obeležili svoj praznik, svetovni dan Romov, ki ga praznujemo 8. aprila.
Najprej smo poslušali romsko himno – Gelem, Gelem ali Hodil, hodil sem.
Učenci so nam prebrali prevod himne in nam na kratko predstavili zgodovino Romov. Povedali so od kod prihajajo Romi, ki živijo v Sloveniji. V Prekmurju živijo Romi, ki so prišli k nam iz Madžarske. Blizu Murske Sobote je nastalo urejeno romsko naselje Pušča, ki je hkrati tudi največje romsko naselje v Sloveniji. Na Pušči imajo vrtec, gasilski dom, gostilne in trgovino. Deluje tudi kulturno in gasilsko društvo ter nogometni klub.
Učenke so se nam predstavile z značilnim romskim plesom oblečene v folklorna oblačila.
Nekaj vtisov o prireditvi:
- Všeč mi je bilo. Enej Pintarič, 4.a
- Lepo je bilo. Pia Lipuš, 5.a
- Lepo je bilo. Lara Casar, 4.b
- Bilo nam je poučno. Himna nam je bila všeč in bilo nam je zelo zanimivo. Učenci 2.a.
- Lepo nam je bilo. Zelo smo jih pohvalili in dali bi jim plus. Učenci 2.b.
- Bilo nam je super in zabavno. Učenci 3.a.
- Lepo nam je bilo, da smo se vse to naučili. Zelo nam je bila všeč zastava. Učenci 3.b.
Najprej smo poslušali romsko himno – Gelem, Gelem ali Hodil, hodil sem.
Učenci so nam prebrali prevod himne in nam na kratko predstavili zgodovino Romov. Povedali so od kod prihajajo Romi, ki živijo v Sloveniji. V Prekmurju živijo Romi, ki so prišli k nam iz Madžarske. Blizu Murske Sobote je nastalo urejeno romsko naselje Pušča, ki je hkrati tudi največje romsko naselje v Sloveniji. Na Pušči imajo vrtec, gasilski dom, gostilne in trgovino. Deluje tudi kulturno in gasilsko društvo ter nogometni klub.
Učenke so se nam predstavile z značilnim romskim plesom oblečene v folklorna oblačila.
Nekaj vtisov o prireditvi:
- Všeč mi je bilo. Enej Pintarič, 4.a
- Lepo je bilo. Pia Lipuš, 5.a
- Lepo je bilo. Lara Casar, 4.b
- Bilo nam je poučno. Himna nam je bila všeč in bilo nam je zelo zanimivo. Učenci 2.a.
- Lepo nam je bilo. Zelo smo jih pohvalili in dali bi jim plus. Učenci 2.b.
- Bilo nam je super in zabavno. Učenci 3.a.
- Lepo nam je bilo, da smo se vse to naučili. Zelo nam je bila všeč zastava. Učenci 3.b.
Učenci in učenke 5.b razreda