"Indašnja prehrana" v Muzeju
Objavljeno Četrtek, 24 Oktober 2013
2.a razred v tem šolskem letu nadaljuje s projektom "Prijatelji muzeja". V sredo, 23. 10 2013, smo se zato ponovno srečali s svojimi starimi prijatelji, ki so nas v muzeju pričakali s prav posebnim presenečenjem. Etnologinja Jelka Pšajd nas je popeljala po stalni razstavi, kjer smo si ogledali video, ki je prikazoval delo lončarja. Spoznali smo različne izdelke narejene iz gline. Znova smo pokukali v "čarno künjo" in spoznavali staro posodo, v kateri so kuhali nekoč. Tako smo si ogledali "üdo laboško", "čeber", "moužar", "bidračo", "kropnjačo" in še bi lahko naštevali. Izraze in slike posod smo poiskali tudi v pedagoški učilnici muzeja ter v naših delovnih zvezkih, ki smo jih prejeli v času projekta. Naučili smo se še prekmursko izštevanko, ki prav tako govori o prehrani. Na koncu pa je sledilo pravo presenečenje. Preizkusili smo slastnega "baka" ali "šterc" in nato spoznali, da so palačinke, ki jih pripravljamo danes, iz enakih sestavin. Le te nam je prav tako pripravila zunanja volonterska sodelavka muzeja, Marjeta Andrejek, in mmmm…, bile so slastne z različno marmelado. Kako smo "indašnjo prehrano" spoznavali preko vseh čutil, si lahko ogledate na priloženih fotografijah.
Učenci 2.a razreda z učiteljicama


