Za starše > Svet staršev > Zapisnik

Zapisnik seje sveta staršev OŠ Koseze

Datum 22. 9. 2005

Dnevni red:

  1. Pregled in potrditev zapisnika zadnje seje Sveta staršev
  2. Predstavitev programa dela in predlogov šolskega parlamenta (predsednica parlamenta Liza Žerdin)
  3. Poročilo o vzgojno-izobraževalnem delu v š.l. 2004/05 (pom. ravn. ga. Amalija Stiplovšek)
  4. Predstavitev Letnega delovnega načrta za š.l. 2005/06 (ravnateljica ga. Ana Kuhar Režek)
  5. Poročilo in program Sveta staršev:
    a). obravnava in dodatni predlogi
    b). informacije o prizadevanjih Sveta staršev in šole za ureditev šolske okolice (načrtovana gradnja blokov) in o dosedanjih rezultatih
    c). Sklad – imenovanje 2 novih članov UO Sklada in potrditev predsednika
  6. Pobude in vprašanja z roditeljskih sestankov
  7. Razno

 

Sejo je vodila predsednica Sveta staršev Suzana Puš Seme, ki je pozdravila prisotne, še posebej nove člane in predala pozdravno besedo ravnateljici. Ravnateljica ga. Ana Kuhar Režek je prav tako nagovorila in pozdravila vse navzoče ter poudarila nekaj vrednot, ki jim bo šola sledila v letošnjem šolskem letu. Suzana Seme je nato predlagala zamenjavo 1. in 2. točke dnevnega reda, s čimer so se prisotni člani Sveta strinjali.

Ad 2).

Predsednica šolskega parlamenta Liza Žerdin je prebrala zapisnik 1. sestanka šolskega parlamenta (zapisnik je arhiviran kot priloga našemu zapisniku). Učenci imajo številne predloge za izboljšanje dela in klime v šoli, kot negativno pa so izpostavili problematiko garderobnih omaric (predlagajo omarice na šifre), varnosti (nasilje) in kraj (predvsem 8. razredi). Ga. ravnateljica je poudarila, da so učenci opozorjeni, da dragih predmetov ne prinašajo v šolo, saj šola za te ne odgovarja. Vse to je zapisano v hišnem redu šole.
Ga. Seme je predlagala in pozvala k tesnemu sodelovanju Sveta staršev in šolskega parlamenta in s tem k skupnemu reševanju problemov.
Domenili smo se, da je možno komuniciranje po elektronski pošti.

Ad 1).

Sledil je pregled in potrditev zapisnika zadnje seje Sveta staršev. Pri tem so bili v razpravi podane naslednje informacije in sprejeti dogovori:

  • kratko poročilo Aktiva svetov staršev ljubljanskih OŠ so člani dobili po elektronski pošti, redna komunikacija naj poteka še naprej. Ob tem je Suzana Seme prisotne obvestila o dopisu staršev OŠ Vižmarje –Brod v zvezi z učbeniki in delovnimi zvezki, ki ga je že posredovala na ljubljanski Aktiv. Akcije, ki vključujejo skupno problematiko, naj vodi Aktiv.
  • medsebojna komunikacija bo v bodoče v čim večji meri potekala po elektronski pošti, zapisniki sej Sveta staršev in dogajanja oz. informacije bodo objavljeni na spletni strani šole. Pobude in vprašanja lahko tudi med dvema srečanjema starši pošiljajo na E-naslov Suzane Seme. Seznam članov Sveta dobijo vsi predstavniki razredov (tudi namestniki).
  • denar, zbran s papirnimi akcijami, bo zaradi nove zakonodaje nakazan na račun šole, posamezni razredi pa ga bodo porabili preko naročilnice (lahko ga zbirajo več let in ga porabijo za npr. valeto ali končni izlet).
  • ga. ravnateljica je prebrala odgovor Ministrstva za šolstvo in šport na vprašanje o udeležbi na dnevih dejavnosti, zapisanih v LDN, v primeru, da se starš ali skupina staršev ne strinja z vsebino dneva dejavnosti. Vsebina je opredeljena v LDN in je obvezna.
  • dan odprtih vrat je letos v soboto, 22. aprila.
  • na šoli je zaživelo komuniciranje po elektronski pošti, tudi v smislu govorilnih ur. Veliko učiteljev se ga že poslužuje, vzpodbujali pa bomo tudi druge, vendar ne s prisilo. Še vedno je zelo pomemben osebni stik med učitelji in starši. Ga. Seme je predstavila svoje pozitivne izkušnje pri tem komuniciranju in predlagala, da se starši individualno dogovarjamo s posameznim učiteljem.
  • predstavnica staršev je vprašala o možnosti tedenskih govorilnih ur v dopoldanskem času. Ga. ravnateljica je pojasnila, da so govorilne ure uradno enkrat mesečno, v nujnih primerih pa se lahko dogovorimo za sestanek tako, da učitelja pokličemo po telefonu in se z njim dogovorimo za pogovor.
  • predstavnica staršev 4.a/9 ga. Kamenšek je opozorila na problem pitja vode iz pipe in predlagala uvedbo »kulerjev«. Ga. ravnateljica je obljubila, da bomo to proučili, do takrat pa imajo učenci možnost uporabe plastičnih kozarčkov.

SKLEP 1: Zapisnik in dogovori so bili soglasno potrjeni.

Ad 3).

Pomočnica ravnateljice ga. Amalija Stiplovšek je podala poročilo o vzg.-izobr. delu v š.l. 2004/05 (priloga). Poudarila je, da je realizirano vse, kar smo si zadali. Šola je kot celota iz leta v leto boljša.

Starše je zanimalo, kaj vse spada v projekt EKO ŠOLE.

Ga. ravnateljica je pojasnila, da imamo na šoli posebno skupino učiteljev, ki vodi ta projekt in pozvala k sodelovanju tudi starše. Preveriti je treba, kdo od staršev, ki je sodeloval v tej delovni skupini, je še aktiven in/ali poiskati nove. Informacije o EKO ŠOLI pa so dostopne tudi na šolski spletni strani.

Ga. Uglešič je povprašala, kako je z zamenjavo strehe, zakaj se je ustavilo. Starši želijo, da se to čimprej uredi. Ga. Kuharjeva je obrazložila, da je s strani šole vse urejeno, ustavilo pa se je na Mestni občini Ljubljana in je vse povezano s financami.

 Ad 4).

Ravnateljica ga. Ana Kuhar Režek je predstavila LDN za š.l. 2005/06 s poudarkom na vrednotah, ki jih bodo vzpodbujali in razvijali kot EKO ŠOLA, razvijali bralno pismenost v okviru bralnih ur, ki so organizirane na razredni stopnji, vnaprej pa jih bodo poskušali izvajati tudi na predmetni stopnji. Letos je MŠŠ šoli odobrilo še 1 oddelek PB, v okviru 18 izbirnih predmetov pa imajo 21 skupin.

Starši si želijo, da bi bile interesne dejavnosti organizirane do odhoda šol. avtobusa. Ga. ravnateljica je obljubila, da bo preverila, katere dejavnosti so izven tega obsega.

Starši so imeli pripombo v zvezi s športnimi tekmovanji, češ da učenci niso pripravljeni nanje in da se s tehniko posamezne tekmovalne discipline srečujejo na tekmovanju samem. Kako je s pripravami in katere športne panoge so na šoli v ospredju? Včasih je težava tudi v tem, da so otroci, ki nastopajo na šolskih tekmovanjih, pogosto odsotni od pouka. Odgovor na ta vprašanja bo podan na naslednji seji.

Starši učencev 7.b razreda niso zadovoljni, ker odpade šola smučanja za ta razred (tudi 7.a je izrazila željo za smučarski tabor). Pomočnica ravnateljice je odgovorila, da šola zaradi težav organizacije in realizacije pouka smučanja ne more realizirati.

S temi predlogi in pobudami je bil LDN potrjen.

Ad 5).

a). V program dela Sveta staršev bi dodali še nadaljnja prizadevanja v zvezi z gradnjo in šolskim igriščem, sicer pa dodatnih pripomb ni bilo.

b). Šola je pripravila idejni načrt ureditve šolskih igrišč in okolice v celoti. Ponudba za projekt je bila dana oddelku za izobraževanje MOL, ki bo po fazah pristopil k urejanju le-tega projekta. V planu MOL za naslednje leto je predvidena ureditev obračališča za šolski avtobus in ureditev varnih poti do šole, celoten projekt pa zajema še ureditev igrišča za najmlajše, šolsko športno igrišče in postavitev ograje. S skupno akcijo smo uspeli preprečiti graditev dodatnih solidarnostnih blokov (MOL), ki bi posegali že na šolsko zemljišče, se bo pa začela gradnja 8 vila-blokov (privatni investitor), zaradi česar ni smiselna najprej ureditev igrišč.

c). G. Aleš Kranjc Kušlan je na kratko predstavil delovanje Sklada in sodelovanje pri pripravi projekta za ureditev šolske okolice. Narejen je Načrt razvoja Sklada, svetu šole pa predlagajo, da se 10% finančnih sredstev, pridobljenih od najemnin šolskih prostorov, nameni v Sklad. V razpravi so je bilo ponovno izpostavljeno zbiranje sredstev lanskega koncerta za igrišče. Morda je bila formulacija namena zbiranja napačna (takojšen nakup igral in ureditev igrišča), saj je treba zaradi nameravanega začetka gradnje res najprej urediti obračališče in parkirišče, kar zajema tudi del ograje. V vsakem primeru bodo zbrana sredstva namenjena nakupu igral. Sprejet je bil

SKLEP 2: Pojasnilo glede igrišča objavimo tudi na šolski spletni strani.

V razpravi so bile dodatno izpostavljene še možnosti oprostitve davka na donacije v Sklad ter možnosti oblikovanja predlogov staršev za posamezne projekte oz. za prioriteto predstavljenih projektov. Sprejeti so bili

SKLEP 3: Pozanimamo se o statusu šolskega sklada in Aktivu svetov staršev ljubljanskih OŠ posredujemo pobudo za vključitev šolskih skladov med sklade s humanitarnim namenom.

SKLEP 4: Podpiramo predlog, da bi se Sklad financiral tudi z oddajanjem telovadnice, s čimer bi lahko sofinancirali tabore, ŠVN… Pomagal bi tudi pri nakupu nadstandardne opreme. Dobro bi bilo, če bi bil na začetku šolskega leta organiziran sestanek za starše, na katerem bi predstavili svoj program.

SKLEP 5: Članom Sveta staršev po e-pošti pošljemo Načrt razvoja Sklada. Zapisniki Sklada bodo priloga zapisnikom Sveta staršev, predsednika Sklada pa vabimo na vse naše seje oz. se povezujemo elektronsko.

SKLEP 6: Za predsednika Sklada potrjujemo gospoda Kranjc Kušlana, dva člana UO pa poiščemo v roku 1 meseca.

SKLEP 7: Starši lahko morebitne predloge v zvezi s projekti ali osnoven idejni projekt pošljejo na e-naslov gospe Seme.

Ad 6).

  • Predstavnica staršev 2.a razreda je izrazila željo, da ne bi zamenjali učitelja v OPB, prosijo, da ostane tudi po novem letu (odgovor: če bo to kadrovsko možno).
  • G. Mlačnik je ponovno opozoril na problem vinas ploščic, ki so verjetno azbestne. Šole, ki so jih dale v analizo in so dobile nazaj pozitiven rezultat, so dobile sredstva za prenovo. Ravnateljica je odgovorila, da se bo o tem pozanimala.
  • Starši predlagajo garderobne omarice tudi za 7.r./9 in 5. razrede. Problematika naj se rešuje v celoti za vso predmetno stopnjo in dajemo predlog prioritetno na svet šole.
  • Ali je možna še ena vožnja šolskega avtobusa iz Podutika za predure? OŠ Miška Kranjca to možnost ima. Odgovor: Šola bo vložila prošnjo za dodatna sredstva.
  • Ponovno se je izpostavila problematika pretežkih šolskih torbic in združevanja skupin v OPB ( 3. in 4. r.). V zvezi s tem je bil po kratki razpravi sprejet

SKLEP 8: Na ljubljanski aktiv naslovimo pobudo za zmanjšanje normativa v razredih.

  • G. Goluh je posredoval pobudo 7.a razreda, da se preveri vrednost malice za razredno in predmetno stopnjo oz. se malica v višjih razredih ustrezno okrepi.
  • V zvezi s pojavi nasilja, kraj, drog … se moramo tako starši kot šola preventivno obnašati in sproti (individualno ali skupinsko) reševati nastale probleme.

 

Srečanje je bilo zaključeno ob 20.30 uri.

Zapisnikar: Marija Mlinar

Predsednica Sveta staršev: Suzana Seme, l.r.

Glej tudi

Pravila delovanja

Kratko poročilo in program dela za š.l. 2006/07  (.doc, 30kB)

Spletno mesto Aktiva svetov staršev ljubljanskih OŠ

Obvestila

Aktiv svetov staršev ljubljanskih OŠ 10.10.2006 (.doc, 63kB)

Aktiv svetov staršev ljubljanskih OŠ 16.2.2006 (.doc, 67kB)

Aktiv svetov staršev ljubljanskih OŠ 6.12.2005 (.doc, 75kB)

Aktiv svetov staršev ljubljanskih OŠ 17.11.2005 (.doc, 49kB)

Otroško igrišče 8.12.2005

Poročila in Programi dela

Poročilo 2006/07 in Program dela 2007/08 (.doc, 31kB)

Zapisniki Svet staršev

25.09.2007 (.doc, 59kB)

17.05.2007 (.doc, 54kB)

31.01.2007 (.doc, 50kB)

26.9.2006 (.doc, 47kB)

6.6.2006 (.doc, 51kB)

9.2.2006 (.doc, 51kB)

22.9.2005

 

Kontakt

Anka Stojan

Predsednica Sveta

anka.stojan@stojan.org