Predelava oljčnih plodov
Deviška oljčna olja se razlikujejo od drugih rastlinskih olj po dveh temeljitih značilnostih:
- predelana so iz sadeža - plodu oljke;
- iz kakovostnih plodov predelana oljčna olja so že takoj po mehanski predelavi primerna za prehrano.
Zaradi teh lasnosti ima iztisnjen oljčni sok - oljčno olje posebno mesto v sodobni prehrani in v primerjavi z rafineriranimi olji dosega na trgu precej višjo ceno.
oljčno olje izločajo iz plodov z različnimi postopki. Celične stene plodov razbijejo v oljčno drozgo, iz katere se izceja oljčni mošt. iz mošta nato ločijo olje
in odpadno vegetacijsko (rastlinsko) vodo. Vegetacijska voda je sintagma, ki se v oljarkarstvu uporablja pri predelavi oljk, tako za vodo, ki se
izcedi iz plodov, kot tudi za vodo, ki jo dodajajo v razčinih fazah predelave, da bi se olje lažje ločilo.
Predelava plodov poteka v naslednjih fazah:
Kazalo
Mit o oljki
Črne in zelene olive
Obiranje oliv
Ocenjevanje deviškega olja
Oljčno olje
Literatura