Čiščenje oliv

Plodove pretresejo iz zabojev v velike lijake, od tam pa jih tekoči trak prenese v napravo za pranje. Zaradi močne turbolence vode, ki jo povzročajo vrtljive lopatice , se nečistoče ločijo od plodov. Sedajo na dno naprave, listi in vejice pa ostanejo na posebnih rešetkah. Prezreli plodovi in plodovi, ki so prestali zmrzal, se med pranjem hitreje poškodujejo in v stiku z vodo hitreje kvarijo (potekata encimska hidroliza in oksidacija). Zato je kakovost olja, ki je predelana iz prezrelih plodov, boljša, če plodov ne peremo. Pranje je nujno pred predelavo plodov, ki so bili mehansko obrani ali pa pobrani s tal. V primerih, ko pripeljejo v oljarno ročno obrane, nepoškodovane plodove, pranje ni potrebno. Najpogosteje se uporablja postopek pranja pri centrifugalnih načinih izločanja, redkeje pri postopkih stiskanja.


KazaloMit o oljkiČrne in zelene oliveObiranje oliv Predelava oljkOcenjevanje deviškega olja Oljčno oljeLiteratura