Čiščenje oliv
Plodove pretresejo iz zabojev v velike lijake, od tam pa jih tekoči
trak prenese v napravo za pranje. Zaradi močne turbolence vode, ki jo povzročajo vrtljive lopatice
, se nečistoče ločijo od plodov. Sedajo na dno naprave, listi in vejice pa ostanejo na posebnih rešetkah.
Prezreli plodovi in plodovi, ki so prestali zmrzal, se med pranjem hitreje poškodujejo in v stiku z vodo hitreje kvarijo (potekata encimska hidroliza
in oksidacija). Zato je kakovost olja, ki je predelana iz prezrelih plodov, boljša, če plodov ne peremo. Pranje je nujno pred predelavo plodov, ki
so bili mehansko obrani ali pa pobrani s tal. V primerih, ko pripeljejo v oljarno ročno obrane, nepoškodovane plodove, pranje ni potrebno. Najpogosteje
se uporablja postopek pranja pri centrifugalnih načinih izločanja, redkeje pri postopkih stiskanja.
Kazalo
Mit o oljki
Črne in zelene olive
Obiranje oliv
Predelava oljk
Ocenjevanje deviškega olja
Oljčno olje
Literatura