Organoleptično ocenjevanje poteka po predpisani metodi v EU normativu 2568/91. Opisana metoda se lahko uporablja le pri organoleptičnem ocenjevanju in klasifikaciji deviškega oljčnega olja.
Omejujejo se na razvrščanje deviškega oljčnega olja po številčni lestvici dražljajev, kot jih oceni skupina uzbranih okuševalcev. Priporoča se, da pri pokušnji sodeluje osem do dvanajst pokuševalcev. Ljudje,
ki delajo kot pokuševalci pri organoleptičnih ocenah oljčnih olj, morjao biti usposobljeni in izbrani na podlagi sposobnosti razlikovanja med podobnimi vzorci.
V metodi je podrobno opisan postopek izbiranja ocenjevalcev. Da ocenjevaec pravilno opravi svojo nalogo, mora imeti ustrezno opremo in primeren ocenjevalen prostor.
Vsako ocenjevalno mesto mora imeti sledečo opremo:
predpisane kozarce z vzorci, označenimi z dvema naključnima številkama in črkama, za označevanje je potrebno uporabiti pisalo, ki je brez vonja in je neizbrisljivo;
urna stekla, enako označena, z njimi pokrijemo kozarce;
ocenjevalni list z navodili za njegovo uporabo;
majhne pladnje z narezanimi jabolki;
kozarec vode sobne temperature.
Kozarci so temno obarvani, da ne bi barva olja vplivala na pokuševalčeve ocene. Pri oljčnih oljih barva ne vpliva na kakovostno razvrstitev, ker se sorte zelo razlikujejo
po barvi.