ORGANOLEPTIČNO OCENJEVANJE DEVIŠKEGA OLJČNEGA OLJA




Organoleptično ocenjevanje poteka po predpisani metodi v EU normativu 2568/91. Opisana metoda se lahko uporablja le pri organoleptičnem ocenjevanju in klasifikaciji deviškega oljčnega olja. Omejujejo se na razvrščanje deviškega oljčnega olja po številčni lestvici dražljajev, kot jih oceni skupina uzbranih okuševalcev. Priporoča se, da pri pokušnji sodeluje osem do dvanajst pokuševalcev. Ljudje, ki delajo kot pokuševalci pri organoleptičnih ocenah oljčnih olj, morjao biti usposobljeni in izbrani na podlagi sposobnosti razlikovanja med podobnimi vzorci. V metodi je podrobno opisan postopek izbiranja ocenjevalcev. Da ocenjevaec pravilno opravi svojo nalogo, mora imeti ustrezno opremo in primeren ocenjevalen prostor.


Vsako ocenjevalno mesto mora imeti sledečo opremo:

Kozarci so temno obarvani, da ne bi barva olja vplivala na pokuševalčeve ocene. Pri oljčnih oljih barva ne vpliva na kakovostno razvrstitev, ker se sorte zelo razlikujejo po barvi.




KazaloMit o oljki Črne in zelene oliveObiranje oliv Predelava oljk Oljčno oljeLiteratura