ČRNE IN ZELENE OLIVE



Kakovost oljčnega olja in oliv za predelavo je odvisna od številnih dejavnikov kot so podnebje, tla, lega, sorta in ukrepi, ki jih izvajajo v nasadu. Za dobro rodnost in kakovost olja je pomembno varstvo pred boleznimi in škodljivci, obdelava in gnojenje, obrezovanje, predvsem pa vsi ukrepi od obiranja naprej. Obiranje je torej najobčutlivejši del pridelovalnega procesa, ki lahko ob slabi izvedbi izniči vse druge ukrepe v nasadu ter s tem negativno vpliva na pridelek, predvsem na kakovost oljčnega olja in plodov. poleg obiranja močno vplivajo na kakovost plodov in olja tudi načini shranjevanja plodov pred predelavo.


Na kakovost oliv in izdelkov, v veliki večini vplivata dozorevanje plodov, in čas obiranja plodov saj oba dejavnika vplivata na ustrezno tehnološko oz. fiziološko zrelost oliv, ker za vsak proizvod obiramo oliv v določeni stopnji zrelosti - za vlaganje pobiramo zrele plodove, olive za olivno olje pa obiramo, ko se povrhnjica obarva, to pa je veliko pred fiziološko zrelostjo.




Prav tako je zelo pomemben način obiranja plodov, ki poleg časa obiranja vpliva na kakovost plodov in olivnega olja. Najboljši način obiranja je tisti pri katerem plodove najmanj poškodujemo in omogoča obiranje v primernem času ob najmanjši izgubi pridelka. Nepoškodovana povrhnjica je zagotovilo za dobro olje. Načini obiranja so odvisni od namena predelave oljk, ekonomskega raluna, velikosti nasadov, podnebnih dejavnikov...


Na končni izdelek pa v veliki meri vpliva tudi prevoz in shranjevanje plodov do predelave. Obiranje končamo s prevozom pridelka iz nasada. Obrane plodove lahko sravimo v različno embalažo, vendar je spravilo pridelka pred prevozom pomembno za dobro kakovost oljčnega olja. Pri obiranju oljk ne smemo shranjevati v plastičnih vrečah, ker se lahko poškodujejo ali pregrejejo. Najbolje se obnese shranjevanje pridelka v plastične ali lesene zaboje z luknjicami na stranicah in na dnu, saj te omogočajo kroženje zraka. Oljke namenjene vlaganju, ki so občutljivejše, navadno obiramo v košare in jih potem spravimo v nizke lesene platoje z naluknjanimi stranicami in dnom.

KazaloMit o oljki Obiranje oliv Predelava oljkOcenjevanje deviškega olja Oljčno oljeLiteratura