MESENJE

Z mesenjem se pospeši izločanje mošta in ločevanje olja od vegetacijske vode. Prednost mesenja je zato večji izkoristek (pridobitek) in zmanjšanje prostornine oljčne mase (tudi do 15%) to poveča zmogljivost stiskalnic. V koritu mesilnih strojev počasi kroži lopatica v obliki spirale, pričvrščene so na eno ali dve gredi, ki mesita drozgo. Razlikujemo predvsem mesilnih strojev:

Učinkovitost mesenja je odvisna od oblike lopatic, ki morajo mesiti in popolnoma premešati drozgo. Mesenje mora biti nežno, kajti pri veliki hitrosti vrtenja osi se olje ne ločuje od vegetacijske vode, temveč nastane emulzija. ob nastajanju emulzije pa je olje dlje časa v stiku z vodo. Voda kvarno deluje na olje, zato mora biti njun stik čim krajši. Za nadaljno predelavo je zelo pomembna velikost oljnih delcev v oljčni drozgi. Izločanje je hitrejše in lažje, če so oljni delci v drozgi čim večji. Mesenje je pomembna faza predelave. Nekateri mesilni stroji lahko tudi segrevajo mesilno oljčno maso. S povišanjem temperature oljčne drozge se izločijo večje količine olja. Z zvišanjem temperature pa se kakovost olja tudi slabša. Izkoristek je lahko večji tudi z daljšim časom mesenja. Raziskave so pokazale, da se v času mesenja, daljšm od 60 minut, bistveno poslabša kakovost olja, ker se v tako predelanih oljih zmanjša vsebnost polifenolov. Polifenoli pa so pomembne substance, ki preprečujejo oksidajo olja in mu dajejo posebno aromo.



KazaloMit o oljki Črne in zelene oliveObiranje oliv Predelava oljkOcenjevanje deviškega olja Oljčno olje