IZLOČANJE OLJČNEGA OLJA
V tej fazi predelave se iz oljčne drozge ločijo tropine od oljčnega mošta.
Oljčni mošt pa vsebuje olje in vegetacijsko vodo.Temeljni principi izločanja so:
- stiskanje;
- precejanje ali perkolacija (selektivno filtriranje), pri čemer se izrablja različna površinska napetost olja in vode na kovinskih površinah
za ločevanje olja od tropin;
- centrifugiranje, pri katerem se s centrifugalno silo zaradi specifične teže ločijo oljčni mošt od trdnih delcev (tropin)
.
Razlikujemo štiri vrste izločanja:
- Izločanje s stiskanjem,
- Izločanje s centrifugiranjem,
- Izločanje s precejanjem;
- Izločanje z dvofaznim in s trifaznim dekantorjem.
Kazalo
Mit o oljki
Črne in zelene olive
Obiranje oliv
Predelava oljk
Ocenjevanje deviškega olja
Oljčno olje