Izločanje s centrifugiranjem




Izločanje olja s centrifugalnim postopkom temelji na uporabi centrifugalne sile, ki glede na različno specifično težo sestavine oljčne drozge loči vodo, olje in trdne delce. Pri tem uporabljajo silo, ki nastane med vrtenjem bobna, v katerega dovajajo drozgo. Ta sistem z izločanjem lahko deluje z večjim ali manjšim dodajanjem vode v oljčno drozgo, zato ga nekateri imenujejo mokri postopek. Pomembna faza centrifugalnega postopka je redčenje oljčne drozge. Količina in temperatura dodane vodo vplivata na izkoristek in kakovost olja. Pri pripravi oljčnih olj vrhunske kakovosti temperatura drozge ne bi smela presegati 25°C.

Prednosti centrifugalnega stiskanja v primerjavi s klasičnim stiskanjem:

Slabosti tega postopka so:



KazaloMit o oljki Črne in zelene oliveObiranje oliv Predelava oljkOcenjevanje deviškega olja Oljčno olje