Izločanje s centrifugiranjem
Izločanje olja s centrifugalnim postopkom temelji na uporabi centrifugalne sile, ki glede na različno specifično težo sestavine
oljčne drozge loči vodo, olje in trdne delce. Pri tem uporabljajo silo, ki nastane med vrtenjem bobna, v katerega dovajajo drozgo. Ta sistem z izločanjem lahko deluje z večjim ali manjšim dodajanjem vode
v oljčno drozgo, zato ga nekateri imenujejo mokri postopek. Pomembna faza centrifugalnega postopka je redčenje oljčne drozge. Količina in temperatura dodane vodo vplivata na izkoristek in kakovost olja.
Pri pripravi oljčnih olj vrhunske kakovosti temperatura drozge ne bi smela presegati 25°C.
Prednosti centrifugalnega stiskanja v primerjavi s klasičnim stiskanjem:
- za postavitev centrifugalnih naprav potrebujemo 40% manj delovnih površin;
- ne potrebujejo šport;
- manj delovne sile.
Slabosti tega postopka so:
- velika poraba električne energije;
- večja poraba vode;
- višja vsebnost vode v tropinah.
Kazalo
Mit o oljki
Črne in zelene olive
Obiranje oliv
Predelava oljk
Ocenjevanje deviškega olja
Oljčno olje