izločanje z
dvofaznim in trifaznim dekantatorjem
Raziskave na kakovost olja so pokazale, da se pri oljih,
ki so pridelana po centrifugalnem postopku, zmanjšuje vsebnost naravnih antioksidantov in da z dodajanjem vode nastanejo večje količine odpadne vode, ki obremenujejo okolje. Ta dejstva so vodila k izboljšanju tehnologije z recikliranjem vegetacijske vode. Vegetacijsko drozgo dodajajo v vodo, preden gre ta v
dekantator. S tem postopkom so znižali vsebnost vegetacijske vode za 35 % do 40 % in v tako predelanih oljih zvečali vsebnost naravnih
antioksidantov do 30 %.
Prednost izločanja z dvofaznim dekantatorjem:
- prihranek vode in elektrike, ker drozge ni treba redčiti s toplo vodo,
- predelano olje vsebuje večjo količino naravnih antioksidantov - boljša kakovost,
- zmanjšanje količine odpadne vode okolje manj obremenjuje, pa tudi stroški obdelave vode so manjši v primerjavi z drugimi.
V sistemu dvojnega izločanja sta najpomembnejši kombinaciji:
- perkolacija - centrifugiranje;
- stiskanje - centrifugiranje.
Kazalo
Mit o oljki
Črne in zelene olive
Obiranje oliv
Predelava oljk
Ocenjevanje deviškega olja
Oljčno olje