![]() |
Mletje z mlinskimi kamni Priprava za mletje ima kamnito dno, kovinsko ogrodje in kamnita kolesa. Število koles ali mlinskih kamnov je različno. Najpogosteje sta dve, redko eno samo. Lahko pa naletimo tudi na take s tremi in celo s štirimi ali šestimi kolesi. Dno in kolesa so večinoma iz granita, v Istri iz kraškega kamna. Kljub zelo trdemu kamnu postanejo kolesa z uporabo gladka, zato jih je potrebno po dveh ali treh letih znova obtolči. Plodove natresejo v poseben lijak, iz katerega padajo v sredo kamnitega dna. Med kroženjem okrog droga se mlinski kamni počasi vrtijo z 12 do 15 vrtljaji na minuto in mastijo (drobijo) oljčne plodove. Kamniti mlini plodove zelo dobro zdrozgajo ali zmečkajo, saj je razdalja med dnom in vrtljivimi kamni tolikšna, da koščice plodov le delno zdrobijo, meso pa lepo sesekljajo. Med počasnim vrtenjem kamnov se drozga dobro premeša ali zmesi. Mletje traja različno dolgo, odvisno od velikosti delca. Slaba sran mlinov je da delujejo počasi, potrebujejo velike delovne površine in zahtevajo visoke stroške obratovanja. |