V DEŽELI MARTINA KRPANA


UVOD

SVETA TROJICA NAD PIVKO

- RASTLINSTVO

- ŽIVALSTVO

- LOVSTVO

VASIŠČE, OPUŠČENA VAS

MARTIN KRPAN Z VRHA PRI SVETI TROJICI

PETELINJE

PETELINJSKO JEZERO

PETELINJSKI TEK

DEJAN MILOŠEVIČ

ANA PUPEDAN

TURISTIČNA PONUDBA »V DEŽELI MARTINA KRPANA«

LITERATURA

SODELUJOČI

PETELINJSKI TEK

Vas Petelinje se ponaša z množično športno-rekreativno prireditvijo »Petelinjski
tek«. Tek spada v sklop prireditev, kot so: Tek presihajočih jezer, Teki sobote, primorski tekmovalni in rekreacijski teki in Slovenija teče za zdravje.
Samo dogajanje se je začelo daljnega leta 1984, ko je skupina maratoncev prišla na idejo, da bi bilo na Pivškem dobro pripraviti tekaško prireditev. Tovrstnih tekov v naši neposredni soseščini pravzaprav ni bilo. In tako so na pobudo domačina Petra Šabca ob pomoči prizadevnih krajanov organizirali prvi Petelinjski tek 26. maja 1984. Prireditev se je z leti širila in se uspešno uveljavljala tako v Sloveniji kot tudi v zamejstvu.
Tek se odvija vsako leto konec maja pod pokroviteljstvom Športne zveze Pivka in Vaškega društva Petelinje. Od leta 2000 dalje je predsednik Organizacijskega odbora Petelinjskega teka domačin Drago Štunf. Povprečno se te prireditve udeleži 500 do 600 tekačev, ki so razdeljeni v kategorije članov, veteranov, mladincev in otrok. Odrasli tečejo krožno pot od startnega mesta v Petelinjah, do Slovenske vasi, Palčja in se vrnejo na cilj v Petelinje. Otroci pa tečejo krajšo pot po vasi. Isti dan pa organizatorji pripravijo tudi ponudbo za vzpon na Sveto Trojico in na pot se vedno odpravi skupina pohodnikov. Ob koncu teka prejmejo najuspešnejši tekmovalci medalje in pokale.
Sama prireditev pritegne v kraj do 2000 obiskovalcev. V pripravah na tako množičen in zahteven dogodek sodeluje celotna vas. Pridne gospodinje spečejo domače pecivo in skuhajo pasulj (fižol z mesom) za vse udeležence prireditve.
Vsi vaščani pa iz leta v leto vzorno poskrbijo za izgled vasi in jo v ta namen skrbno urejajo. Nedvomno se bodo potrudili tudi letos, ko praznujejo okroglo obletnico 20. Petelinjskega teka.

Petelinjski tek, 2000

 

Copyright © OŠ Pivka, 2004
Strani ureja Meta Kirn