Spretnosti učenja

                                

Dobrodošli v drugem delu e-gradiva o učenju učenja. Namenjeno je vsem, ki bi se radi na hiter in učinkovit način naučili vsega, kar potrebujete bodisi za uspešen zaključek formalnega izobraževanja, bodisi za širjenje in poglabljanje strokovnega znanja... ali za učenje iz lastnih interesov na kateremkoli področju.

V prvem delu z naslovom Umetnost učenja smo spoznali, kaj učenje sploh je. Pogovarjali smo se o motivaciji, ki nas usmerja k našim ciljem. Seznanili smo se s fazami, v katerih poteka vsak učni projekt. Tisti, ki ste gradivo predelali, ste se lahko prepričali, da imate vse sposobnosti za uspešno učenje. Spoznali ste, katere imate še posebno dobro razvite in kako jih lahko uporabite za uspešno učenje. Celo poglavje smo namenjili spominu. Odkrivali smo, kako  deluje, kako se oblikujejo informacije v spominu in od česa je odvisen dober spomin. Spoznavali smo različne vrste spomina in nekaj uspešnih tehnik pomnjenja. S simpatičnimi vajami smo vas spodbudili, da sami poskrbite za svoj dober spomin.

Drugi del gradiva, v katerem se nahajamo zdaj, pa je v celoti namenjen pridobivanju spretnosti, ki vam bodo pomagale, da se boste lažje in hitreje prebili skozi učno gradivo in osvojili potrebno znanje.

Spoznali boste nekaj učinkovitih učnih tehnik. Prepoznali in izpopolnili boste svoj osebni učni stil in razvili uspešno učno strategijo.

Tudi to gradivo naj spremljajo zvezek in različna pisala. V zvezek si sproti beležite, kar bi si radi zapomnili. Priporočava vam, da opravite predlagane vaje in naloge, saj boste z njihovo pomočjo ugledali področje učenja v popolnoma novi luči. Ob njih se boste veliko naučili o sebi in svojem stilu učenja ter le-tega še dodatno izpopolnili.

Želiva vam veliko veselja pri učenju.

 

Zdenka Nanut Planinšek in Darja Škorjanc Braico

 

Gradivo je rezultat projektov Centra vseživljenjskega učenja Obalno-kraške regije in Splošnega neformalnega izobraževanja odraslih od 2012 do 2014, ki ju s finančno podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropskega socialnega sklada izvajamo na Ljudski univerzi Koper.